Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNetflix om fremtidens videoformat, 4K HDR & anbefalinger - FlatpanelsDK

Netflix om fremtidens videoformat, 4K HDR & anbefalinger

18 Sep 2015 | Rasmus Larsen |

Kort før IFA blev en ny alliance bestående af syv elektronik-mastodonter, der i fællesskab vil skabe fremtidens videoformat, annonceret. Netflix er et af medlemmerne i Open Media Alliance og vi fangede Neil Hunt, Chief Product Officer, til en snak om alliancen. Han fortalte også, at vi nok må vente til starten af 2016 med at opleve HDR.

Internettet vil udbrede 4K

Neil Hunt har været med på Netflix-vognen næsten fra start og er i dag en af de øverste chefer. Dengang var Netflix et selskab, der udlejede DVD-film, men i dag er de naturligvis bedst kendt som en streamingtjeneste. Neil står i spidsen for ”produktet” og er ansvarlig for blandt andet teknikken hos Netflix.

Netflix havde til seancen medbragt et 84” Ultra HD-tv for at tale om 4K og hvor markedet bevæger sig hen. Streamingtjenesten tilbyder i dag en god portion tv-serier i 4K-opløsning og inden længe tilføjes de første egenproducerede film. Neil peger på, at man stadig arbejder på at forbedre nuværende videokomprimering og at man for nylig indførte et nyt ”streaming-lag”, hvor 4K streames i en bitrate på 17 Mb/s med HEVC-formatet mod de normale 15,6 Mb/s.

Netflix


Den amerikanske gigant tror fuldt og fast på, at det bliver internettet, som bringer 4K-billedkvalitet bredt ud på skærmene i stuerne, fremfor et nyt skiveformat. Og med halvandet år iført førertrøjen, kan deres forudsigelse meget vel holde vand, men 4K er naturligvis ikke endestationen. Branchen arbejder også på HDR (highdynamic range), HFR (high frame rate), større farverum og andre tiltag, som Neil fortalte om sidst vi mødte ham i januar.

HDR fra Netflix sker formentlig ikke i 2015
Tilbage i januar stod Netflix på den store scene i Las Vegas og fortalte om HDR (high dynamic range), som er en billedmæssig overbygning til Ultra HD. De fleste havde nok forventet, at Netflix ville komme først med HDR-billedkvalitet, men i juni meldte Amazon sig klar og på IFA forlød det så, at Amazon’s HDR meget snart kan opleves af på tv-skærme fra Sony og LG, foruden Samsung. Amazon’s streamingtjeneste er det eneste sted, hvor du pt. kan opleve HDR. Netflix har for en stund mistet førertrøjen og fået en konkurrent, som har bevist, at de kan rykke lige så hurtigt med ny teknologi.

Så hvad er status på Netflix’s HDR? Det sker formentlig ikke i 2015, fortæller Neil Hunt os. Starten af 2016 synes mere sandsynlig, og der kommer en opdatering på arbejdet i forbindelse med CES 2016 til januar. Allerede nu kan Neil dog bekræfte, at Marco Polo-serien bliver en af de første tv-serier, som kan opleves i formatet, men at man også har produceret andre tv-serier med HDR for øje. Til den tid skruer man nok bitraten yderligere op på omkring 18 Mb/s.

En snak om Open Media Alliance

For at fortsætte ud af ruten som startede med 4K, kigger Netflix mod samarbejder. Mere specifikt Open Media Alliance, der består af Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla og Netflix. De i fællesskab skabe fremtidens ”videoformater, codecs og teknologier”.

Helt konkret vil man bygge meget af arbejdet på Google’s nuværende VP9 og kommende VP10-formater, bekræfter Neil overfor os. VPx-formatet er gratis at bruge for alle partner og det er planen, at det skal blive ved med at være gratis i brug, selvom mange parter nu slår sig sammen; hvoraf flere tidligere har tjent penge på video-patenter.

HEVC er det videokomprimeringsformat, som Netflix og Amazon bruger til at streame 4K-kvalitet i dag og formatet, som Ultra HD Blu-ray vil bruge. For nylig meldte en ny patentpulje sig dog på banen med krav om ekstra betaling for at bruge HEVC, der langt oversteg de fleste branchemedlemmers forventninger. Der går rygter om at en tredje patentpulje er på vej.

Alliance for Open Media


Neil ville ikke bekræfte om Open Media Alliance er etableret som direkte modspil til HEVC, men det er klart, at det ikke er en ubetydelig grund. I stedet peger Neil på, at mange nye videoformater er optimeret til de høje opløsninger. HEVC er således skabt for at muliggøre 4K og til dels forbedre HD-kvaliteten, men Netflix vil gerne have et format, som også kan sænke båndbredde-kravene på de små mobile skærme.

Netflix er på vej ind i alle verdens lande og træder senere på året ind i Asien. Den globale udrulning skal planmæssigt ske indenfor ganske få år, men i takt med, at de har taget skridtet ind i mange lande med veludviklet bredbåndsinfrastruktur, bliver man nu nødt til at forberede sig på lande med lavere internethastigheder i hjemmet og højere andel af 3G/4G-forbindelser. Det bliver en udfordring for hele branchen.

Alle internetaktører, der håber på at kunne erstatte diskformater og tv-kabler i jorden, bliver nødt til at forholde sig til problematikken. Et af Alliance for Open Media’s primære mål er således at skabe et videoformat, der effektivt kan komprimere indhold på tværs af alle skærmstørrelser og ved mange forskellige bitrater og opløsninger.

Der arbejdes også på at forbedre kvaliteten i den øvre ende af skalaen. Her peger Netflix på en anden alliance, den såkaldte UHD Alliance, der forsøger at definere en ”premium” specifikation for 4K og HDR, for at undgå at tv-producenter og andre udvander begreberne. Netflix er også en del af dette arbejde og Neil virkede optimistisk ift. resultaterne, der præsenteres indenfor få måneder.

Netflix i Sony HDR


Netflix rykker hurtigt og udviklingen indenfor internet-teknologi tillader dem at gøre det. Streamingtjenester er ikke begrænset af båndbredden i sendenettet på samme måde som traditionelle tv-aktører såsom YouSee er det. Hyldepladsen på internettet er nærmest uendelig og streamingtjenester kan skifte komprimeringsformat – eller bruge flere – som de ønsker. Film og tv-serier lægges blot tilgængelige på serveren i endnu et format og så beder skærmen i den anden ende om det, den kan forstå. Der er intet til hinder for, at en specifik film ligger i 20 forskellige formater (opløsninger, komprimeringstype, bitrate osv.). Dette står i skarp kontrast til normal tv-distribution, hvor f.eks. et analogt sendenet skal lukkes før man kan overgå til noget nyt. Tænk tilbage på 2009, hvor Danmark overgik til mpeg4.

Derfor er det også oplagt at spørge Netflix om de vil engagere sig i andre grene af branchen. Er sport f.eks. næste skridt efter film? Er spil-streaming en mulighed? Ikke ifølge Neil, der dog minder om, at det ikke er ham, der står for beslutninger, hvad angår indhold. De kigger en smule på VR (virtual reality), men kun som små projekter, der bedst kan beskrives som eksperimenter. Netflix mener, at VR-branchen stadig skal blive enig om retningen før de vil engagere sig yderligere.

Uanset hvad Netflix vælger at gøre, skal de dog blive ved med at løbe stærkt for at holde sig i front. De har for længst efterladt tv-udbyderne i savsmuldet fra deres innovations-maskine, men de virkelige konkurrenter er slet ikke traditionelle tv-udbydere. Det er i dag tjenester, der konkurrerer på samme teknologiske platform som Netflix. Amazon kan nu følge med på teknik, billedkvalitet, egetproduceret kvalitetsindhold og sikkert inden længe distributionsbredde.

Netflix om anbefalingsmotoren i Android TV

Tænd for dit nye Sony eller Philips-tv fra 2015-modelserierne eller Nexus Player-boksen og du vil øverst i brugerfladen se en række af ikoner, som Google’s ”Android TV”-styresystem kalde ”anbefalinger”. Bag disse anbefalinger ligger en anbefalingsmotor, som foreslår indhold baseret på hvad du har set hidtil. Det samme sker på Amazon’s Fire TV, der nu er en af de mest populære bokse i USA.

Men hvor er anbefalingerne fra Netflix?

Google Nexus Player


Vi ved nu hvorfor Neil Hunt besvarede vores spørgsmål med et smil
Det er der slet ikke. Vejen til Netflix er gennem deres egen app og sådan ser Netflix det helst gerne fortsætte. Netflix har som bekendt deres egen anbefalingsmotor i app’en. At skulle integrere sig i andres anbefalingsmotorer svækker deres egen og samtidig gives afkald på kontrollen, mener Neil Hunt. Han vil ikke afvise, at Netflix på et senere tidspunkt kan finde en fungerende model, men indtil nu vil de gerne være i kontrol.

Spørgsmålet var selvfølgelig ledende. Vores interview foregik nogle dage før Apple præsenterede den nye Apple TV-boks, der ifølge rygtet ville få både ”universal søgning” og Siri-integration. Vi argumenterede overfor Neil, hvordan det er en befriende oplevelse at kunne sige ”Hey Siri, play Thriller by Michael Jackson” til sit Apple Watch og kort efter lytte til musikken ud over stuens højttalere via Apple Music. Vi spurgte om det samme ikke kunne fungere på tv-skærmen? Neil kvitterede med et beskedent smil som svar.

Vi ved nu, at den nye Apple TV-boks kan lige præcis dette og at Netflix også er inkluderet i Siri-søgningerne på tværs af tjenester. Apple har ikke en decideret anbefalingsmotor. De indsamler ikke brugermønster-data med henblik på at anbefale nyt indhold fra forskellige tjenester, men stiller i stedet værktøjerne til at blive inkluderet i Siri-søgninger til rådighed for udviklere såsom Netflix. Og denne distinktion kan meget vel være grunden til at Netflix samarbejder tæt med Apple og ikke Google.

Brugerflade-innovation er kun lige begyndt efter flere års eksperimentering fra mere eller mindre seriøse producenter af Smart TV. Netflix har flere gange sagt, at de vil gøre det lige så let at tænde og se indhold hos dem, som det er at tænde for en tv-kanal. Med de nye tiltag såsom auto-play-videoer og hurtigstart af Netflix-app’en, nærmer vi os. I bagklogskabens klare lys ved vi nu også hvorfor Neil Hunt besvarede vores spørgsmål med et smil.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |