Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKøb 2014-model nu eller vent på 2015-model? - FlatpanelsDK

Køb 2014-model nu eller vent på 2015-model?

03 Feb 2015 | Rasmus Larsen |

Det er et spørgsmål, som vi har fået en del gange over de seneste uger, og det går igen hvert år på denne tid. De nye tv-skærme kommer i handlen i foråret, men til gengæld er sidste års modeller billige lige nu. Så hvad gør man og hvad skal man være opmærksom på?

Køb tv nu eller vent?

Som grundregel er der altid noget nyt lige om hjørnet. Det bedste råd er nok at købe, når behovet melder sig. Står du derimod i en mere afventende situation, hvor du har tid til at vente, er det måske nok værd at overveje købet i disse måneder.

Hvert år omkring marts/april/maj sender samtlige tv-producenter nye modeller i handlen (og de gamle udgår). Det betyder samtidig, at producenterne i december/januar/februar/marts skal have ryddet lagrene af de gamle modeller. Derfor er det typisk i disse måneder, at priserne når bunden. Når de nye modeller kommer i foråret, starter de typisk højt prismæssigt og falder i pris henover året. Det er samme mønster hvert år.

Du ved hvad du får lige nu, for du kan slå 2014-modellen op og læse masser af anmeldelser, erfaringer og detaljer. Det er dog altid mere usikkert hvad næste generation indeholder.

HDR


Hvad du kan se frem til i 2015:
 • Nye styresystemer: Samtlige store producenter, undtagen LG, skifter Smart TV-platform til hhv. Android TV, Tizen og Firefox OS. De nuværende 2014-modeller kan ikke opgraderes og det forekommer usandsynligt, at der kommer mange nye apps til de gamle skærme.
 • 4K OLED-TV: I 2014 kom de nye OLED-skærme bredere ud i handlen. I 2015 kommer 4K OLED-TV, men de vil stadig primært være forbeholdt high-end-segmentet, lader det til.
 • High dynamic range : Kigger du efter high-end-skærm, så bliver 2015 også året, hvor high-end-modellerne for første gang får HDR (high dynamic range); mere spektakulære højdepunkter i billedet og flere detaljer i de mørke områder. Netflix vil streame HDR 4K indhold i år.
 • Quantum dots: Den store nyhed hos flere producenter på high-end-modellerne. De små kvanteprikker er designet til at udvide farverummet til noget der er tæt på biograferne. Det er dog værd at bemærke, at du kun får gavn af quantum dots, hvis der også leveres indhold i det større farverum. I dag leveres der på forbrugermarkedet lige præcis 0,00 %.
 • Ultra HD-tv bliver billigere og vil findes i mellemprissegmentet i 2015. Typisk fra 6-serierne og op.
 • Ultra HD Blu-ray-afspillere kommer sent i 2015. Som udgangspunkt kan de tilsluttes nuværende Ultra HD-tv med HDMI 2.0, men hvis du vil have endnu mere gavn af formatet, så skal du vente på et 2015-tv og bl.a. kigge efter HDR (som nævnt ovenfor) og ”10-bit panel”.
 • YouTube i 4K: Glad for YouTube? Glad for 4K? Så vent med at køb tv-skræm. 2015-modellerne bliver de første, som har indbygget såkaldt VP9-dekodning. Det muliggør streaming af 4K fra YouTube – hvis den specifikke video vel og mærke findes i 4K.
 • Ikke meget nyt vedr. 3D: Der sker ikke de store nyheder på den front i 2015, så det er ikke værd at vente af den grund. Det er dog værd at bemærke, at du med fordel kan købe et Ultra HD-tv med ”passiv 3D”-teknologi (i stedet for et Full HD-tv). Så får du de samme 3D-briller som i biografen, samtidig med, at du får et 3D-billede i Full HD-opløsning (da passiv 3D halverer opløsningen).
 • Tv-tunere: En del skærme har allerede dobbelt-tuner (så du kan se en tv-kanal og optage en anden) i 2014. Det fortsætter i 2015, men det lader ikke til, at der sker de store ændringer.

  Og så lige en generel advarsel: Uanset om du køber Ultra HD-tv nu eller i foråret, så sørg for at skærmen har HDMI 2.0 stik. Indbygget HEVC-dekodning gør også tv'et i stand til at modtage 4K-signaler via f.eks. streaming. Det er minimumskravene lige nu. Uden disse komponenter kommer du ikke langt ift. at få 4K-indhold ind i skærmen.

  Så køb nu eller vent? Det kommer an på dit behov. Leder du efter high-end-tv er der en del interessante nyheder. Leder du efter nyt tv i mellempris-segmentet, så er den største ændring, at Smart TV-platformene udskiftes hos nærmest alle producenter i 2015.

  God jagt. • Flere nyheder

  Fire små & mellemstore streaming-tjenester har nydt solid fremgang

  20 Jan 2021 |

  Mere streaming: Paramount+ kommer til Danmark i marts 2021 – opdateret

  20 Jan 2021 |

  Nvidia Shield virker nu med PS5's DualSense & Xbox Series X/S controllere

  20 Jan 2021 |

  Netflix runder 200 mio. abonnenter & melder shuffle-funktion på vej

  20 Jan 2021 |

  Samsungs "Neo QLED" står til at blive en tak dyrere end 2020 TV

  19 Jan 2021 |

  Microsoft udsender liste over eksklusiv-titler til Xbox i 2021

  19 Jan 2021 |