Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk af Samsung's S'UHD skærme - FlatpanelsDK

Første indtryk af Samsung's S'UHD skærme

27 Jan 2015 | Rasmus Larsen |

Samsung havde to store temaer på CES 2015 i år. Tizen er et nyt styresystem til tv-skærme, mens S’UHD er den overordnede betegnelse for Samsung’s nye Ultra HD LCD-tv med quantum dots. Her er vores oplevelser med skærmene og HDR (high dynamic range).

Første indtryk af Samsung S’UHD

Vi havde noget tid i selskab med Samsung’s nye S’UHD-tv under en tech room seance, hvor vi kom helt tæt på. Her sammenlignede Samsung bl.a. deres S’UHD med et traditionelt 2014 LCD-tv, et 2014 Full HD plasma-tv og et 2014 Full HD OLED-tv “fra en konkurrent” (gæt).

Samsung har sat deres eget OLED-projekt på midlertidig pause, så S’UHD rulles ud i 2015 som en del af hvad der ligner plan b. S’UHD står ikke for noget specifikt, men krydres med superlativer såsom ”seductive” og ”spectacular”. I konkrete termer er der tale om LCD-tv med Ultra HD-opløsning og quantum dots.

Samsung SUHD på CES


Samsung ville gerne vise, hvordan S’UHD-skærmene løfter billedoplevelsen via et større farverum på omkring 90 % DCI (ligesom biograferne bruger, muliggjort af quantum dots), HDR (high dynamic range) og Ultra HD-opløsning. Samsung siger, at skærmene har “rich colors, better than OLED” og at de kan udsende 2,5x mere lys end traditionelle skærme, hvilket er nødvendigt for at gengive HDR. Samsung brugte topmodellen JS9500 til at demonstrere løjerne. Det er den eneste af S’UHD-modellerne, som har fuld local dimming, der i zoner af skærmen kan øge lyset i billedet, der desuden også er nødvendigt til HDR på et LCD-tv.

Så hvordan så det ud? På mange punkter rigtig flot. Samsung viste Life of Pi, der både visuelt og historiemæssigt er en fantastisk film. Det er en af de første film, som vil blive genudgivet i HDR, hvor områder i skærmen er langt lysere end normalt - og filmen er næsten som skabt til HDR. Samsung demonstrerede også, hvordan man i Life of Pi kunne bruge nogle af de ekstra farver, som DCI-farverummet åbner for. Undervejs i nogle af surrealistiske scener i filmen, løftede de to elementer oplevelsen betydeligt.

Samsung SUHD på CES


Samsung demonstrerede også HDR og udvidet farverum i filmen Exodus. I visse scener løftede HDR oplevelsen, men til tider fik filmen også klar karakter af computeranimation pga. for kraftigt lys og lidt for kunstige HDR-effekter.

Samsung’s JS9500-skærm arbejder i øvrigt med 10-bit farver og ifølge Samsung kan den ramme op til 1000 nits i lysstyrke.

Men lad os vende tilbage til sammenligningen med plasma og OLED. Der er ingen tvivl om, at Samsung JS9500 kunne skyde langt mere lys ud end alle de andre skærme - den understøtter trods alt HDR. Billedet var generelt også mere farverigt. Det gav i flere tilfælde flotte billeder, men vi oplevede det dog ikke som udbredt positivt. Flere af scenerne af f.eks. frugter hev i farverne i en sådan grad, at frugterne så decideret giftige ud. I andre scener fungerede HDR-indholdet ret godt, specielt i scener, hvor solen skinnede kraftigt. Og så var detaljegraden på S’UHD-modellen bedre i en del af de lyse scener pga. Ultra HD-opløsningen.

I mørke scener, f.eks. scener med fyrværkeri, en by badet i mørke eller optagelser af planeter, led S’UHD-skærmen dog under de samme begrænsninger som LCD-tv altid har gjort. På trods af, at det var Samsung’s egen demo, fremstod den unavngivne OLED-skærm såvel som plasma-skærmen bedre. Specielt OLED-skærmen havde et dybere sortniveau, men den mest markante forskel var, at den viste langt flere detaljer i de mørke områder. Ultra HD opløsning eller ej - man ser ikke flere detaljer end “S’UHD”-panelets begrænsninger tillader. Det er ret bemærkelsesværdigt, specielt fordi der var tale om en “Full HD” OLED-skærm.

Samsung SUHD på CES


OLED rykker til HDR og Ultra HD i løbet af 2015 og kan på sigt tage skridtet til større farverum. Det kunne Samsung af gode grunde ikke sammenligne med i opsætningen, men vores gæt er, at det heller ikke ville have været formålstjenligt.

Samsung oplyste desuden overfor os, at deres S’UHD-skærme vil trække alt indhold ud i det større farverum, uanset om du ser tv-kanaler, Netflix eller Blu-ray. Vel og mærke selvom indholdet ikke er produceret i de bredere farverum. Vi kom ind på de negative sider af dette i vores artikel om quantum dots, men kort forklaret kan man sige, at det er “butiks-tilstand” på et tv plus 20 % farvelade oveni. Samsung sagde, at der ikke umiddelbart er mulighed for at slå det fra, men vi håber, at de ombestemmer sig inden lancering.

Overordnet set, så er S’UHD en kombination af LCD, Ultra HD og quantum dots - krydret med lidt marketingsstøv. Topmodellen i JS9500 tilføjer en HDR-oplevelse, som var ret imponerende; specielt Life of Pi gjorde sig godt på skærmene. Fundamentalt ændrer det dog ikke på LCD-teknologiens svagheder og vi ville ønske, at Samsung fortsatte ud af OLED-vejen i stedet.

Første kig på Tizen

Tizen fik vi relativt lidt kvalitetstid med. Samsung var ikke meget for at tale i konkrete termer, så der mangler nok stadig lidt finpudsning. Overrodnet har Tizen på tv-skærmen dog mange af samme karakteristika, som ses på LG’s webOS.

Samsung Tizen TV på CES


Brugerfladen er baseret på små “kort” som hopper op fra bunden og herfra kan du starte f.eks. Netflix eller andre tjenester. Samsung siger, at alle gamle apps opdateres til Tizen, men om de danske bliver klar fra start, meldte historien ikke noget som.

Tizen er ingen revolution, men Samsung håber på, at den nye platform vil få bredere support i udviklermiljøet. Spørgsmålet om, hvor mange gange folk gider købe nyt tv for at få et velfungerede Smart TV-system, hænger dog som en mørk sky over branchen; ikke mindst Samsung.

Samsung Tizen TV på CES
Flere nyheder

Test: Apple TV 4K 2021

18 Jun 2021 |

Disney forbigår igen biograferne med ny Pixar-film i dag

18 Jun 2021 |

Power vil åbne yderligere 18-22 butikker de næste 4 år

18 Jun 2021 |

Nvidia Shield får Googles nye Android TV brugerflade

18 Jun 2021 |

Ingen 120Hz Dolby Vision gaming på Xbox? LG, Sony & Panasonic svarer

17 Jun 2021 |