Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBrillefri 3D status: Skyet med udsigt til hovedpine - FlatpanelsDK

Brillefri 3D status: Skyet med udsigt til hovedpine

14 Jan 2015 | Rasmus Larsen |

De normale 3D-skærme var fuldstændig forsvundet fra messegulvene i år og erstattet af Ultra HD i alle størrelser. Rundt omkring fandt man dog sporadiske demonstrationer af brillefri 3D-tv. Særligt et firma tror på teknologien og vil lancere skærme i 2015. Problemet er bare, at det stadig ikke virker.

Jagter man det forkerte mål?

Umiddelbart før CES 2015 startede, meldte Stream TV ud, at 2015 endelig bliver året, hvor brillefri 3D kommer ud til masserne. De havde arrangeret et storstilet pressemøde på CES, men desværre er status på teknologien nærmest uændret i forhold til sidste år.

Stream TV 3D


Stream TV kan godt nok prale af at have den mest velfungerende teknologi og til tider oplevede man da også nogenlunde problemfri 3D-dybde i billedet, men for det meste så billedet bare underligt ud; som om det glimtede og bølgede. Hvad folk generelt mente, kunne formentlig aflæses i det faktum, at messestanden var stort set tom, selvom Stream TV var placeret i central hall – et sandt virvar mennesker. Mens vi stod og betragtede, hørte vi to forbipasserende personer stoppe op, udbryde; ”wow it makes you kind of dizzy - yes” og fortsætte gangen.

Stream TV-teknologien lanceres i 2015 af kinesiske Konka, Skyworth og Hisense. I England springer Cello med på vognen og i USA har Izon planer om lancering.

Andre producenter viste også ”glassesless” og andre prototyper frem, herunder kinesiske Changhong der vel nok markerede lavpunktet for 3D uden briller på CES. En anden var Samsung, som havde medbragt et 110-tommer 8K-tv. På trods af over 33 millioner pixels og ”S’UHD”-løfter, var 3D-effekten nærmest svimmelheds-fremkaldende – på den dårlige måde vel og mærke. På fotoet nedenfor kan du se hvordan billedet i nedre venstre og højre hjørne nærmet ser hakkende ud. Sådan så det også ud i praksis.

Samsung glassesless 3D


Den ironiske sandhed ved demoen var vel nok, at Samsung til tider skiftede til et helt normalt 2D-billede i utrolig 8K-opløsning, som fremstod svimlende fantastisk. Et par minutter efter kom pseudo 3D-billedet på igen og ødelagde det smukke billede på det fantastiske tv.

En yderligere ironi var, at Samsung’s 8K-tv faktisk ofte viste bedre og mere naturlig dybde i billedet, når det viste 2D-billeder. 8K – 16 gange Full HD - har så mange detaljer, at det menneskelige øje, og hjerne, nærmest snydes til at se dybde (ind i billedet, ikke ud af billedet). Før CES 2015 plejede vi at sige, at det mest imponerende brillefri 3D-tv er Sharp’s 8K-tv – vel og mærke også et helt almindeligt 2D-tv.

Det virker som om, at man jagter det forkerte mål. En helt flad tv-skærm har aldrig virket oplagt til at vise dybde på. Konstruktioner såsom Oculus Rift virker som langt mere oplagte til at opfylde visionen om ”fuld indlevelse”. På disse produkter kaldes det vel og mærke slet ikke 3D, men ”virtual reality”.Flere nyheder

Sony udruller nu Apple TV app bredt på 2020, 2019 & visse 2018 TV

27 Nov 2020 |

Sony ZG9 understøtter nu HDMI 2.1 4K120 med PlayStation 5

27 Nov 2020 |

YouTube streamer nu i 8K til Android TV (med Android 10, AV1)

26 Nov 2020 |

Viasat varsler prisstigninger fra 2021

26 Nov 2020 |

Xbox app kan lande på Smart TV i 2021, siger Xbox-chefen

25 Nov 2020 |