Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSony udvider farverum på "Mastered in 4K" Blu-ray - FlatpanelsDK

Sony udvider farverum på "Mastered in 4K" Blu-ray

08 May 2013 | Rasmus Larsen |

Sony annoncerede under CES, at de har til hensigt at frigive såkaldte ”Mastered in 4K” Blu-ray-film. Filmene er ikke i 4K-opløsning, men til gengæld udvider Sony farverummet, så der kan gengives mere livagtige farver.

Sony udvider farverum på "Mastered in 4K" Blu-ray

Et normalt tv og en typisk Blu-ray-film bruger et farverum, som er langt mindre end hvad det menneskelige øje kan se. Det er pga. begrænsninger i forskellige led af tv-kæden. Men som vi for nylig skrev i vores dybdegående artikel om Ultra HD / 4K, så er der lagt op til, at farverummet udvides meget snart.

Spiderman Mastered in 4K
Spiderman er en af filmene, som kommer på ”Mastered in 4K” Blu-ray

Sony tager allerede forskud på glæderne med de kommende ”Mastered in 4K” Blu-ray-udgivelser. Det er vigtigt at understrege, at filmene ikke er i 4K-opløsning, men derimod blot behandlet i 4K i Sonys studier, for derefter at blive nedskaleret til Full HD. Hvad der derimod er nyt, er at Sony ændrer farverummet fra Rec.709 til x.v.Color. Dermed kan der skabes mere intens rød – f.eks. Coca Cola-rød - og mere intens grøn i filmene. Vi så det demonstreret i Hollywood og der er en synlig forskel i visse scener.

Sony Triluminos
Sony vil udvide farverummet på Mastered in 4K Blu-ray-filmene, som kommer senere på året

Dit tv og afspiller skal have x.v.Color

For at udnytte de bedre farver i x.v.Color kræver det imidlertid, at du har en afspiller, som understøtter x.v.Color (til tider kaldt xvYCC). Her kan f.eks. Sonys nyere Blu-ray og PlayStation 3 nævnes. Det kræver også et tv som understøtter x.v.Color. Her findes flere modeller, inklusiv ældre Sony-modeller samt de nye 2013-modeller med Triluminos. Sony siger desuden, at de sigter mod, at levere film der udgives på ”Mastered in 4K” Blu-ray i en bitrate mellem 35 og 38 mb/s – altså med meget lidt komprimering. Listen af de første ”Mastered in 4K” Blu-ray-film dækker over: The Amazing Spider-Man, Total Recall (2012), Ghostbusters, Battle: Los Angeles, The Karate Kid (2010), Taxi Driver, Angels & Demons, Glory, The Other Guys og Spider-Man (2002). Sony lægger op til at flere kommer senere. Der findes stadig ingen Blu-ray-skiver i ægte 4K-opløsning.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

'Dune 2' kan nu købes og lejes i 4K Dolby Vision & Atmos – se priser

16 Apr 2024 |

Bekræftet: Disney+ får Europa League & Conference League i Danmark

16 Apr 2024 |

Streamingforbruget når nye højder Danmark

16 Apr 2024 |

Altibox udmelder store prisstigninger på tv-pakker

16 Apr 2024 |

DTS:X lander på Disney+ i maj med 18 Marvel-film og Queens-koncert

15 Apr 2024 |

Medie: Disney tæt på store fodbold-rettigheder i Danmark

15 Apr 2024 |