Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOplevelser med Samsungs 2013-fladskærme - FlatpanelsDK

Oplevelser med Samsungs 2013-fladskærme

06 Feb 2013 | Rasmus Larsen |

FlatpanelsDK var i en lille eksklusiv gruppe, som fik unik mulighed for at komme helt tæt på Samsungs 2013 LED, plasma og Ultra HD-modeller på CES. Vi deler her vores erfaringer med modellerne og vores snak med ingeniørerne, som til daglig sidder i udviklingslokalerne.

Oplevelser med Samsungs 2013 LED

FlatpanelsDK så naturligvis alle producenternes nye fladskærms-tv, men i virvaret af mennesker, montre, afspærringer og meget andet, er det ofte svært at få et indtryk af produkterne. Derfor havde vi arrangeret et nærmere kig på de nye 2013-fladskærme bag lukkede døre sammen med flere af Samsungs ingeniører, der har fingrene helt nede i sagerne. Vi måtte desværre ikke tage billeder i lokalet, så billeder her i artiklen stammer fra det åbne messeareal.

Samsung F8005
Samsungs F8005 LED-model


Samsung kalder det ”Cinema Black” og det gav en rigtig fin effekt i de demoer med sorte bjælker, som vi så
Vi startede med et kig på Samsungs nye 8-serie indenfor LED. Modellen minder på mange måder om sidste års model, men har den nye Smart TV-platform og anden fod. Demonstrationen handlede dog primært om billedkvalitet og Samsungs sydkoreanske ingeniører fortalte, at man har arbejdet på at reducere problemet med lysgennemfald – ofte kaldet clouding/bleeding.

LED-modellerne er så tynde i dag, at det kan være svært at lave en 100 % jævn fordeling af lyset. Forbrugerne vil have de tynde skærme, men også have perfekt billedkvalitet, så Samsung har arbejdet på problemet. Ujævnt lys viser sig typisk i mørke omgivelser, f.eks. om aftenen og typisk i mørke områder af billedet – f.eks. i de sorte bjælker i top og bund, som fremkommer i næsten alle biograffilm, fordi de skabes i et bredere format end 16:9, som fladskærms-tv bruger.

Samsung F8005
Samsungs F8005 LED-model sænker automatisk lyset i de sorte bjælker under og over tv’et


Samsung har derfor indbygget ”lyszoner” i top og bund, bag de områder, hvor sorte bjælker vises. Ser man således film med sorte bjælker, vil tv’et automatisk dæmpe lyset i top og bund – men kun i zonerne med de mørke bjælker. Samsung kalder det ”Cinema Black” og det gav en rigtig fin effekt i de demonstrationer med sorte bjælker, som vi så. Lyset på skærmen dæmpes også, når der vises en helt sort skærm, ligesom det har været tilfældet andre år.

Oplevelser med Samsungs 2013 plasma

Samsung udvikler fortsat indenfor plasma-teknologien, selvom skærmene havde mindre fokus end nogensinde på messegulvene. Ingeniørerne er imidlertid stadig engagerede og FlatpanelsDK fik en lille sjov detalje at vide af en af de sydkoreanske ingeniører: Samsungs plasma-afdeling arbejder internt ud fra et uofficielt mål, som er at overgå Pioneer Kuro-niveauet.

Samsung F8505
Samsungs F8005 plasma-tv er bedre velegnet til oplyste stuer pga. et mere lysstærkt panel med færre refleksioner


Udviklingen er dog blevet vanskeliggjort dels af fremkomsten af 3D, som har betydet, at man har ændret i plasma-panelernes opbygning, dels af de stadig strenge krav til strømforbrug fra EUs side. Alligevel tager Samsung et ret stort skridt i år, ifølge dem selv. Man har været i stand til at hæve lysstyrken betydeligt, så plasma-skærmene gør sig bedre i oplyste stuer. Samsung viste forskellen i forhold til sidste ås E8005-plasmamodel, og der var ret markant forskel.

”Det uofficielle mål for Samsungs plasma-afdeling er at overgå skærme, der engang startede med ”K”, fortæller ingeniørerne”


Samtidig har Samsung forbedret gengivelsen af sort, dels ved at sænke det faktiske sortniveau, men også via et filter, der afskærmer bedre fra reflektioner. Samsungs ingeniører er ikke bange for at erkende, at deres plasmaskærme stadig er et stykke foran deres LED-skærme, når det kommer til sortniveau, men det er noget, som der er fokus på indenfor begge teknologier.

Forbedringerne på plasmafronten vil kun findes i den nye 8-series, F8505. Der kommer ingen 7 eller 6-serie i år, men der kommer en billig 4-serie.

Oplevelser med Samsungs Ultra HD-tv

Vi fik også set Samsungs nye Ultra HD-tv på nært hold. Der var masser af Ultra HD udstillet på messegulvene, men noget af det man ikke kunne opleve var lyden. Du har formentlig bemærket rammen omkring tv’et. Den sidder fast. Det skyldes, at der rent faktisk sidder et komplet 2.2 lydsystem heri, med stereoperspektiv og to subwoofere, der leverer ganske god bund i lyden.

Sådan ser et Ultra HD-tv ud ifølge Samsung
Samsungs første Ultra HD-tv har både imponerende billede og lyd


Med disse begrænsninger taget i betragtning, bør first-movers nok tænke sig om en ekstra gang
Billedkvaliteten er naturligvis fantastisk sammen med materiale i den ekstra høje Ultra HD-opløsning, men lyden er med til at skabe en komplet oplevelse. Samsung siger, at lydsystemet i alt leverer en effekt på 120 W.

Vi spurgte mere ind til tv’ets teknik og fik at vide, at alle stik placeres i en separat boks, som tilsluttes til tv’et med ét kabel. Herudover skal tv’et have et strømstik. Samsung har ønsket at lave en elegant ramme og derfor er en ekstern tilslutningsboks den bedste løsning, mener man.

Vi spurgte også ind til muligheden for at sende 4K i højere billedfrekvens (f.eks. 48 billeder per sekund, som Hobbitten er optaget i) samt mulighed for at sende 4K i 3D ind i skærmen, men meldingen er, at tv’et kun klarer 2D i 4K-opløsning.

Samsung Ultra HD-tv
Samsungs Ultra HD-tv har et komplet lydsystem indbygget i rammen


Samsungs Ultra HD-tv er bestemt imponerende, men det er prisen også. Med en europæiske pris, der lander over 300.000 kroner for 85”, så er tv’et ude af rækkevidde for næsten alle. Det ændrer sig med tiden, men taget de nuværende begrænsninger i betragtning, bør first-movers nok tænke sig om en ekstra gang.

OLED? Den blev der snakket meget lidt om, selvom vi dog fik den set helt tæt på bag de lukkede døre. Vi så f.eks. hvordan der kan vises to forskellige tv-billeder på samme skærm vha. 3D-briller, der samtidig har indbygget lyd. Samsung forventer, at den er på det europæiske marked i sommeren 2013, men tør ikke love noget. Det er nok meget fornuftigt efter sidste års forsinkelser.Flere nyheder

Paramount+ streamer egne film i forkert format: "Vi undersøger det"

07 May 2021 |

Deloitte-rapport: Forbrugerne vandt streaming-krigen

07 May 2021 |

Sony 2021 OLED TV nu i handlen

06 May 2021 |

Infuse 7 frigivet til Apple TV, macOS & iOS med nyt design

06 May 2021 |

Loewe gør comeback i Norden

06 May 2021 |

Netflix's første danske film, 'Kærlighed for voksne', kommer også på TV 2

06 May 2021 |