Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSonys Triluminos i W90-tv'et bruger Quantom Dots - FlatpanelsDK

Sonys Triluminos i W90-tv'et bruger Quantom Dots

16 Jan 2013 | Rasmus Larsen |

Sony præsenterede nye 2013-fladskærme på CES 2013. Den nye 9-serie, der også kaldes W90, samt Ultra HD-modellerne, genindfører Sonys Triluminos-brand. FlatpanelsDK tog en snak med Sony om den nye teknologi, der bruger såkaldte Quantom Dots til at forbedre farvegengivelsen.

Triluminos har Quantom Dots

Vi skruer tiden tilbage til 2007. Sony lancerede X3000-serien, der var opbygget omkring Sonys Triluminos-teknologi. Dengang brugte Sony tre lysdioder; rød, grøn og blå (RGB), til at optimere farvegengivelsen. I 2009 forsvandt Triluminos-teknologien fra Sonys modeller. Sony blev citeret for at sige, at den var for dyr i forhold til den forbedring som den medførte.

Sonys W90 med Triluminos-teknologi
Sonys W90 med Triluminos-teknologi

Skru nu tiden 5 år frem og Sony er klar til at genintroducere Triluminos-teknologien. Navnet er identisk og det handler stadig om bagbelysningen i skærmen. Metoden er dog anderledes. I 2013 angiver Triluminos, at Sony bruger Quantom Dots til at forbedre farvegengivelsen via bagbelysningen. Det skal forstås således: Bagbelysningen i Sonys nye W90-serie er baseret på ensfarvede lysdioder – og ikke RGB-lysdioder. Lysdioderne udsender et ”ægte blåt” lys, i stedet for et hvidt lys som andre LED-baserede tv i dag, hvilket forløber gennem et filter af ”quantum dots”, der herefter kan skabe ”ægte grøn” og ”ægte rød”. Sony argumenterer, at normale LED-modeller til tider lader lys igennem, der ikke er ægte rødt, grønt og blåt, hvorfor farveudvaskning kan opstå. Med Triluminos kan Sony dermed skabe mere intense, præcise og virkelighedstro farver.

Triluminos i aktion

Sony siger, at Triluminos samtidig kan fremvise omkring 50 % mere af den farvepalette, som det menneskelige øje kan se, i forhold til konventionelle LED-modeller. I praksis betyder det dog ikke nogen forbedring, da film og tv-serier ikke skabes til den større farvepalette – endnu.

Sonys Triluminos-teknologi
Sony fremviste Triluminos (til venstre) ved siden af en tidligere model fra Sony (til højre)

FlatpanelsDK så Sonys Triluminos-teknologi i aktion på CES og farverne fremstod bestemt intenst. Det var dog også klart, at Sonys havde presset citronen, for farver fremstod samtidig for kraftige og unaturlige. Triluminos-teknologien er meget spændende, men vi håber på et afbalanceret resultat i de produkter der kommer på markedet om et par måneder. Triluminos-teknologien findes i W90-serien, der lander i Danmark omkring foråret 2013, samt Ultra HD X9005-modellerne, der lander i sommeren 2013.Flere nyheder

Medie: Disney & Warner i opgør med danske biografers eksklusiv-periode

05 May 2021 |

Mangel på PS5 & Xbox konsoller kan vare året ud

05 May 2021 |

74 yderligere Xbox Series X/S spil får 60fps eller 120fps boost

04 May 2021 |

YouTv klar til Android TV i beta

04 May 2021 |

Streaming-kalender: Maj på Amazon, Apple, DR, Disney, HBO, Netflix & Viaplay

03 May 2021 |

Paramount+ rykker ind på TV 2 Play med 1 måneds fri adgang

03 May 2021 |