Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvad er Netflix - og hvordan teknikken virker - FlatpanelsDK

Hvad er Netflix - og hvordan teknikken virker

16 Oct 2012 | Rasmus Larsen |

Netflix er gået i luften i Danmark og en ny tidsalder for tv-underholdning er startet. Nu kommer vores tv-udsendelser ikke længere kun via tv-kanaler, men via internettet ”on-demand”. Men hvad er alt dette on-demand egentlig og hvorfor har vi brug for det? FlatpanelsDK forklarer, hvad Netflix er og hvorfor det ikke er ligesom dine tv-kanaler.

Læs også vores guide til bedste medieboks til Netflix

Ikke som din traditionelle tv-udbyder

I mange år har vi danskere modtaget tv-kanaler via tv-signalet i væggen. Enten via kabel-tv, husantenne eller parabol. Senere er der kommet tv-kanaler via internettet til. Netflix er dog ikke det samme.

Netflix bekræfter dansk lancering
Netflix er ikke som din traditionelle tv-udbyder


Du skal ikke vente til klokken 8 på at se dine favorit-udsendelser. Du klikker bare start og tv-programmet begynder
Netflix er ikke opbygget omkring tv-kanaler. Der er ingen tv-kanaler. Der er blot en kategorisering i f.eks. dokumentarer, genrer, actionfilm, ”for børn” osv. Det hele er tilgængeligt konstant. Du skal ikke vente til klokken 8 på at se dine favorit-udsendelser. Du klikker bare start og tv-programmet begynder at ”streame” over internettet.

”On-demand”-udtrykket bliver smidt flittigt rundt for tiden, men det er relativt ligetil. Direkte oversat bliver til ”på efterspørgsel” og det er præcis sådan som det skal forstås. Når du efterspørger en film, en tv-serie eller en dokumentar så trykker du ”Play” og udsendelsen starter.

Netflix bryder dermed den traditionelle tv-kanal-filosofi. Netflix køber stadig indhold af de samme indholdsleverandører som tv-kanaludbyderne, men når en tv-kanal køber et program, så er det begrænset af døgnets 24 timer. Der kan ikke klemmes mere ind på en tv-kanal. Netflix har ubegrænset kapacitet. Der kan lagres alle de film og tv-programmer du kunne drømme om og du kan se dem når du vil.

Hvor-du-vil

Netflix er dog mere end ”on-demand”; det er også ”hvor-du-vil”. Du kan naturligvis se Netflix på dit tv. Netflix er dogm som nævntm ikke en tv-kanal og du kan derfor heller ikke slå hen på kanalplads 7 og finde Netflix. Du skal enten have et Smart TV, hvor der er en lille Netflix-app, som du kan åbne, eller også skal du tilslutte en Blu-ray-afspiller eller medieafspiller med en Netflix-app.

Netflix på iPad
Netflix kan ses hvor-som-helst med internet. Du kan f.eks. tage det med på din iPad


Netflix er imidlertid endnu mere fleksibelt. Netflix kan også installeres på din smartphone eller tablet, så du kan se det på farten eller i haven – eller på altanen, ferien, loftet, kælderen, hos naboen eller i flyet. Det kræver blot, at der er internetadgang. Du er ikke begrænset af at skulle være hjemme på dit eget netværk. Du kan også se Netflix, når du er tilsluttet alle andre trådløse netværk– sågar 3G eller 4G-forbindelser (3G/4G har dog ofte dataloft på, så vær opmærksom).

Netflix på Apple TV
Sådan ser Netflix ud via Apple TV-boksen


Netflix kan også ses i alle husets rum. Du skal ikke trække antennekabler. Netflix får tv-indholdet via internettet, så hvis du har trådløst netværk i hjemmet, kan du også se Netflix i soveværelset ved blot at have et Smart TV eller en medieboks med indbygget trådløst netværk. Der er ikke begrænsning på, hvor mange enheder du kan have tilsluttet – du kan dog højest se Netflix på to enheder samtidig. Du kan i øvrigt også logge på hos venner og bekendte og vise dem, hvad du senest har set på din Netflix.

Du er tv-redaktøren. Men Netflix foreslår også nyt indhold baseret på hvad du har set
Nu tænker du måske: Men når man selv skal vælge sit indhold, kræver det så ikke konstante valg? Per definition jo. Du skal nu vælge om du vil se South Park eller en dokumentar om Mayaerne. Netflix er dog skabt på den måde, at tjenesten analyserer dit tv-mønster og foreslår indhold baseret på hvad du har set mest af (samt hvad andre med samme tv-mønster som dig har set).

Du kan altid gå herind og finde inspiration eller du kan tilføje tv-programmer og film til din ”Kø”. Når du åbner Netflix næste dag kan du blot starte din ”Kø” og alle de udsendelser du har tilføjet afspilles automatisk.

Du kan også altid sætte tv-udsendelser på pause, spole tilbage, spole frem eller hoppe i ”kapitler”. Afslutter du en film efter 35 minutter, husker Netflix dette i al fremtid og når du næste gang starter filmen – uanset om du eller hjemme eller ude og uanset hvilken enhed du bruger – så spørg Netflix om du vil fortsætte eller starte forfra.

Netflix på Wii
Netflix kan ses på mange forskellige mediebokse – også på Nintendo Wii. Det er dog ikke i HD-opløsning på Wii


Reklamefrit

Det bedste af det hele? Netflix er reklamefrit. Når der står, at et afsnit af din favorit tv-serie varer 20 minutter, så varer det 20 minutter. Der er hverken reklamer før, under eller efter. Der er ingen afbrydelser, ud over når du selv trykker pause.

Der er ingen hage. Netflix er virkelig reklamefrit.

Billede og lyd - teknikken

Netflix benytter det man kalder adaptive streaming og det er en af hemmelighederne bag Netflixs succes. Når du vælger en tv-udsendelse eller film starter den efter få sekunder i relativ dårlig kvalitet. Herefter måler Netflix, hvor hurtig din internetforbindelse er. Har du en hurtig internetforbindelse, justeres billedkvalitet automatisk op.

Netflix understøtter faktisk helt op til Full HD (1080p) – noget som ingen tv-kanaler gør i dag. Ikke alt indhold er i HD, men meget er. Og har du en hurtig internetforbindelse på over 10 Mbit/s, så får du Netflix i rigtig fin billedkvalitet. Det smarte ved adaptive streaming er desuden, at det også fungerer den anden vej. Vælger du pludselig at ringe op via Skype, downloade en stor fil og lade børnene spille over internettet – samtidig – så justerer Netflix billedkvaliteten ned automatisk. Dit tv-program stopper ikke; kvaliteten bliver blot lidt dårligere, hvis der er stort pres på hjemmenetværket.

På lydsiden understøtter Netflix 5.1 surround sound på flere film og tv-serier. Det kræver naturligvis, at du har et surround sound lydsystem tilsluttet.

Man kan i korte træk sige, at Netflix er konstrueret på en sådan måde, at du ikke selv skal foretage dig noget. Bare klik play. Alt det tekniske foregår bag linjerne og du får altid bedst mulige kvalitet baseret på din enhed og internetforbindelse. Bemærk dog, at ikke alle enheder understøtter adaptive streaming, og f.eks. de første Smart TV kan ikke justere billedkvaliteten automatisk, så billedkvaliteten forbliver på et relativt lavt niveau. Der findes både gode og dårlige bokse/enheder til at se Netflix på og inden længe vil FlatpanelsDK tage et kig på de bedste af dem.

Samsung Smart TV
Netflix kører også på dit Smart TV – hvert fald hvis du har en 2012-model. De ældre modeller lader tv-producenterne til at lade i stikken


Svage sider

Netflix er dog ikke perfekt og du skal nok ikke opsige dit tv-abonnement endnu. Netflix er et supplement, der giver andre fordele og muligheder. Sport er der dog ikke noget af på Netflix, så du kan ikke følge dit favorithold EM, VM eller OL.

Der er hverken sport, nyheder eller direkte tv-udsendelser på Netflix, så behold dit tv-signal indtil videre.


Netflix har heller ingen direkte tv-udsendelser. Den ugentlige X-factor kan du ikke opleve på Netflix. Du kan heller ikke få nyhederne på Netflix og du kan ikke opleve alle de nye film. Netflix har ikke adgang til biograffilm og der er kun få helt nye og aktuelle filmtitler. De ældre er der masser af, men de nyeste skal stadig lejes på DVD/Blu-ray eller via andre filmtjenester (f.eks. iTunes).

Netflix er til gengæld stærk på tv-serier og du kan ofte se dem før de bliver sendt på de danske tv-kanaler. Hele sæsonen lægges typisk op samtidig, så du kan køre den i ét træk. Netflix har også visse eksklusivrettigheder på amerikanske tv-serier, som kun sendes på Netflix – ingen andre steder. Endelig har Netflix et meget omfattende katalog indenfor dokumentarer fra både Europa og USA.

Hvordan kommer man i gang? Det er nemt. Opret dig på www.netflix.dk og log derefter ind på dine forskellige Smart TV, tablets, PC/MACs, smartphones, medieafspillere osv.Flere nyheder

Sony i kovending: Spilbutik på PS3 & Vita lukkes ikke alligevel

20 Apr 2021 |

Opdateret: Sony gør 'Horizon Zero Dawn' & 10 andre PlayStation-spil gratis

19 Apr 2021 |

Test: Sony A90J OLED

16 Apr 2021 |

2020 Samsung TV virker nu med PS5-gaming i 4K120+HDR

16 Apr 2021 |

Analyse: Hvem taber, når abonnements-trætheden rammer?

16 Apr 2021 |

Power Grenaa slår dørene op på mandag

16 Apr 2021 |