Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHar vi brug for PC-skærme i 21:9-format? - FlatpanelsDK

Har vi brug for PC-skærme i 21:9-format?

18 Sep 2012 | Rasmus Larsen |

Philips har droppet 21:9 tv-skærme, men vil satse på 21:9-formatet til PC-skærme. Det samme vil LG og Toshiba har planlagt en bærbar computer med 21:9-skærm. Men har vi virkelig brug på 21:9-format på PC-skærme? FlatpanelsDK tog et kig på sagerne på IFA i Berlin.

Har vi brug for 21:9 PC-skærme?

LG og Philips præsenterede begge deres PC-skærme i det ekstra brede 21:9-format på IFA. De fremhæver muligheden for at se film uden sorte bjælker i top og bund samt en skærm-splitter-funktion, hvor skærmbilledet deles op i 2 eller 4 mindre billeder.

LG EA93
Så bred er en 21:9 PC-skærm i forhold til en normal PC-skærm – men har vi virkelig brug for dem?

Spørgsmålene der belejligt kan stilles er:
  1. Har vi virkelig brug for PC-skærme i 21:9-format?
  2. Hvem gider at se film på PC-skærmen?
  3. Er 21:9 et alternativ til flere skærme på skrivebordet?
Vi prøvede at arbejde foran skærmene på IFA-udstillingen og vores oplevelse er lidt blandet. Vi er helt på linje med, at film uden sorte bjælker i top og bund er målet, men berettiger det til at ændre formatet på en PC-skærm, som normalt primært bruges til arbejde? Fint ser det ud, men for at det skal fungere, så skal formatet også give mening til almindelig PC-brug, såsom internetsurfing, billedfremvisning, tekstbehandling og regnearksbrug.

Oplevelser med 21:9 PC-skærme
Er film-argumentet nok til at man også skal trækkes med 21:9 i alle andre henseender?

Spørgsmålet om, hvem der egentlig er interesseret i at se film på deres PC-skærm kan i den forbindelse presse sig på. Er filmkiggeri på PC-skærmen ikke blot et nødvendigt onde, som kommer af, at man ikke har pladsen eller pengene til at købe en tv-skærm lige pt.? En slags overgangsfænomen, der endda løses bedre af andre produkter, såsom en tablet (og naturligvis en tv-skærm). Og til den pointe er det umuligt ikke at komme ind på, at det jo rent faktisk stort set kun er biograffilm, der skabes i 21:9-formatet. F.eks. tv-serier, andre film og dokumentarer er oftest i 16:9-format, så man skal være meget stor filmelsker for at vælge 21:9-formatet decideret til at se film sin PC.
Man skal være meget stor filmelsker for at vælge 21:9-formatet decideret til at se film på sin PC
Men kan 21:9-formatet så være et alternativ til 2 skærme på skrivebordet? Jeg er selv stor fan af to skærme, og jeg benytter i hverdagen to 24-tommer PC-skærme side og side, da det giver overblik og en naturlig opdeling, der er fordelagtig, når jeg eksempelvis skriver på den ene skærm og læser på den anden. På dette punkt ser jeg faktisk 21:9-skærme give bedre mening.

Oplevelser med 21:9 PC-skærme
Man kan også køre picture-in-picture, hvor billeder fra f.eks. en PC og en Blu-ray-afspiller kører side om side

Det primære problem med meget store PC-skærme har i min optik altid været, at der ikke er en naturlig opdeling. Ja, man kan sagtens have to tekstdokumenter opstillet side-om-side eller have internetbrowser kørende ved siden af Word. Det ender dog oftest med, at man sidder og trækker i vinduernes størrelse. Det er ikke optimalt, men fungerer. Det har LG og Philips tænkt på ved at indbygge en ”screen split”-funktion, der automatisk opstiller vinduer side-om-side, som det ses herunder.

Oplevelser med 21:9 PC-skærme
En opdeling af skærmen via den indbyggede split-funktion giver faktisk fin mening

Det giver faktisk god mening og føles langt mere naturligt end selv at sidde og hive og trække - og fordi opløsningen og skærmens størrelse er tilstrækkelig til at have flere vinduer kørende ved siden af hinanden uden tekst bliver for småt, har 21:9-skærmene en plads på skrivebordet, hvis man søger en løsning, der kan skabe overblik. Det vil være oplagt på eksempelvis arbejdspladser, hvor man arbejder med information – eller til brugere, der bare kun ønsker en skærm fremfor to. Måske kan det endda gavne i spil, men det er en diskussion til en anden gang, når spillene begynder at understøtte formatet i større grad. Så det efterlader os med konklusionen:
  1. Måske, men kun til specifikke opgaver.
  2. Ikke os. Vi tror ikke på 21:9 PC-skærme til film.
  3. Ja, det er faktisk et gangbart alternativ til to skærme på skrivebordet
Hvad vi derimod ikke kan forene os med er 21:9-formatet i bærbare computere. Hvornår er en bærbar ikke længere bærbar? Når den bliver for stor. Og 21:9-formatet gør i den grad en bærbar for bred til at det giver mening. Læs mere om Philips 21:9 PC-skærm her og LGs 21:9 PC-skærm her.Flere nyheder

Dolby Atmos

Guide: Dolby Atmos i hjemmet

03 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Google Android TV

Googles nye Android TV-enhed, brugerflade lækket

03 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Sort skærm

Sort skærm? Danmark er overgået til DVB-T2 sendenet

03 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
OLED

LG Display starter produktion på ny, kinesisk OLED TV-fabrik

01 Jun 2020 | Rasmus Larsen |

YouSee: Problemer med app til Smart TV

01 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Viaplay

Viaplays sportspakke hæves igen til 309 kr/md. fra juli

01 Jun 2020 | Rasmus Larsen |
Philips 2020 TV

Danske priser på Philips 2020 OLED & LCD TV

29 May 2020 | Rasmus Larsen |
Sony ZH8 8K

Sonys nye 8K TV starter på 56.000 kroner

29 May 2020 | Rasmus Larsen |