Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOL i 8K-opløsning: som at være der selv - FlatpanelsDK

OL i 8K-opløsning: som at være der selv

02 Aug 2012 | Rasmus Larsen |

OL er i fuld gang, og selvom Danmark halter lidt bagefter andre lande i medaljekapløbet, så er der mange fornøjelige momenter. OL er også første sportsbegivenhed, der optages og vises i 8K-opløsning; 16 gange højere end Full HD. Siden Engadget har været til stede og oplevet OL i 8K. Det er som at være der selv, lyder det.

OL i 8K er imponerende

De eneste tre kameraer, der kan optage i ægte 8K-opløsning står i London lige nu. De bruges til at optage udvalgte sekvenser fra OL og sende dem til storskærme, der er placeret rundt omkring i den engelske hovedstad. Her kan folk, der - trods de mange tomme pladser ved OL - ikke har sikret sig plads under OL opleve f.eks. svømning i biografer med et kæmpe lærred og lyd fra 22 højttalere. Det er et samarbejde mellem BBC i England og den japanske tv-udbyder NHK, der har gjort det muligt.

OL i 8K
OL har sat de teknologiske tandhjul i gang og presser 8K-indhold i gang


FlatpanelsDK er ikke i London i disse dage, men siden Engadget har taget et kig på løjerne og haft lejlighed til at stille BBC et par spørgsmål. I den interessante beretning, fortæller Sharif Sakr, at 8K på så stort et lærred er en stor oplevelse. Til tider efterlades seeren med oplevelse af at kigge ud af et vindue direkte ind i det olympiske stadion. Billedet er fuldstændig frit for pixellering, farvefejl og hakkende sekvenser. Det er som at være der selv, muliggjort ved kombinationen af de imponerende billeder og den fyldige lyd.

Sharif fortæller imidlertid også, at kameravinklen er stærkt medvirkende til oplevelsen. Fra visse vinkler, kan illusionen om at være fysisk til stede ikke opretholdes. F.eks. kunne kamerafokusering virke forstyrrende under sportssekvenserne, mens scener hvor hele banen var synlig og i fokus fungerede godt. Det vidner ikke mindst om, at 8K-opløsning stiller andre krav til optageteknik, ligesom 3D-optagelser gør det.

OL i 8K
OL i 8K-opløsning er som at være til stede selv, beretter Engadget


BBC er også ude med nogle interessante iagttagelser. De siger først og fremmest, at 8K er det højeste, som det menneskelige øje kan tolke (fra en typisk siddeafstand), og at det basalt set er slutningen på opløsningssagaen. BBC opfordrer alle tv-selskaber til at springe direkte fra investering i Full HD-udstyr til 8K-udstyr, og dermed springe 4K over. Udtalelserne skal nok kunne blive stillet i et komisk lys mange år ude i fremtiden, men på den korte bane lader BBC til at være så overbeviste af 8K, at det tegner godt for branchen.

Du kan læse hele beretningen hos Engadget her. Den er et kig værd. FlatpanelsDK har også tidligere oplevet Sharps 8K-skærm og 8K-indhold, som du kan læse mere om her.Flere nyheder

Interview: Dokumentar-serier skal bidrage til Viaplays tårnhøje vækstmål

30 Nov 2020 |

Parknets tv-pakker bliver dyrere fra 2021

30 Nov 2020 |

Sony udruller nu Apple TV app bredt på 2020, 2019 & visse 2018 TV

27 Nov 2020 |

Sony ZG9 understøtter nu HDMI 2.1 4K120 med PlayStation 5

27 Nov 2020 |

YouTube streamer nu i 8K til Android TV (med Android 10, AV1)

26 Nov 2020 |

Viasat varsler prisstigninger fra 2021

26 Nov 2020 |