Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOL i 8K-opløsning: som at være der selv - FlatpanelsDK

OL i 8K-opløsning: som at være der selv

02 Aug 2012 | Rasmus Larsen |

OL er i fuld gang, og selvom Danmark halter lidt bagefter andre lande i medaljekapløbet, så er der mange fornøjelige momenter. OL er også første sportsbegivenhed, der optages og vises i 8K-opløsning; 16 gange højere end Full HD. Siden Engadget har været til stede og oplevet OL i 8K. Det er som at være der selv, lyder det.

OL i 8K er imponerende

De eneste tre kameraer, der kan optage i ægte 8K-opløsning står i London lige nu. De bruges til at optage udvalgte sekvenser fra OL og sende dem til storskærme, der er placeret rundt omkring i den engelske hovedstad. Her kan folk, der - trods de mange tomme pladser ved OL - ikke har sikret sig plads under OL opleve f.eks. svømning i biografer med et kæmpe lærred og lyd fra 22 højttalere. Det er et samarbejde mellem BBC i England og den japanske tv-udbyder NHK, der har gjort det muligt.

OL i 8K
OL har sat de teknologiske tandhjul i gang og presser 8K-indhold i gang


FlatpanelsDK er ikke i London i disse dage, men siden Engadget har taget et kig på løjerne og haft lejlighed til at stille BBC et par spørgsmål. I den interessante beretning, fortæller Sharif Sakr, at 8K på så stort et lærred er en stor oplevelse. Til tider efterlades seeren med oplevelse af at kigge ud af et vindue direkte ind i det olympiske stadion. Billedet er fuldstændig frit for pixellering, farvefejl og hakkende sekvenser. Det er som at være der selv, muliggjort ved kombinationen af de imponerende billeder og den fyldige lyd.

Sharif fortæller imidlertid også, at kameravinklen er stærkt medvirkende til oplevelsen. Fra visse vinkler, kan illusionen om at være fysisk til stede ikke opretholdes. F.eks. kunne kamerafokusering virke forstyrrende under sportssekvenserne, mens scener hvor hele banen var synlig og i fokus fungerede godt. Det vidner ikke mindst om, at 8K-opløsning stiller andre krav til optageteknik, ligesom 3D-optagelser gør det.

OL i 8K
OL i 8K-opløsning er som at være til stede selv, beretter Engadget


BBC er også ude med nogle interessante iagttagelser. De siger først og fremmest, at 8K er det højeste, som det menneskelige øje kan tolke (fra en typisk siddeafstand), og at det basalt set er slutningen på opløsningssagaen. BBC opfordrer alle tv-selskaber til at springe direkte fra investering i Full HD-udstyr til 8K-udstyr, og dermed springe 4K over. Udtalelserne skal nok kunne blive stillet i et komisk lys mange år ude i fremtiden, men på den korte bane lader BBC til at være så overbeviste af 8K, at det tegner godt for branchen.

Du kan læse hele beretningen hos Engadget her. Den er et kig værd. FlatpanelsDK har også tidligere oplevet Sharps 8K-skærm og 8K-indhold, som du kan læse mere om her.Flere nyheder

Philips lancerer nye OLED TV med HDMI 2.1

28 Jul 2021 |

Warner holder fast i simultan-premiere på 10 film næste år

27 Jul 2021 |

LG sender nye 8K og 4K LCD TV i handlen

27 Jul 2021 |

Allente åbner for OL i 4K HDR

23 Jul 2021 |

Visuel effekt-legende ser HFR som fremtidens film-format

23 Jul 2021 |

Philips lancerer nye LCD TV med miniLED, Ambilight og Android

22 Jul 2021 |