Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDR starter forsøg med interaktivt HbbTV - FlatpanelsDK

DR starter forsøg med interaktivt HbbTV

13 Mar 2012 | Rasmus Larsen |

Smart TV rummer mange muligheder, men der er stadig ikke nogen, der har knækket koden til hvordan det skal fungere. Er tv-apps vejen frem? Ikke ifølge DR, som tager en anden rute kaldet HbbTV, der netop er skudt i gang som et testprojekt. Tryk blot på den røde knap på fjernbetjening, og du får adgang til DRs programmer ”on-demand”.

HbbTV som testprojekt

Hensigten med HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband) er at gøre Tv-udsendelser tilgængelige direkte på fladskærmen, når du har tid og lyst. Forestil dig eksempelvis, at du kan se DRs programmer fra sidste uge eller endda se forpremierer på kommende programmer. Det bliver alt sammen muligt med HbbTV.

HbbTV er en tilføjelse til Tv-kanaler, så man eksempelvis kan se tidligere udsendelser – HbbTV er allerede aktivt i Frankrig
HbbTV er en tilføjelse til Tv-kanaler, så man eksempelvis kan se tidligere udsendelser – HbbTV er allerede aktivt i Frankrig


DR er nu begyndt at prøvekøre HbbTV på alle DR-kanaler via husantenne (DVB-T). I praksis fungerer det på den måde, at DR udsender et lille interaktivt ”link” sammen med Tv-kanalerne. Hvis din fladskærm understøtter HbbTV, kan du trykke på den røde knap på fjernbetjeningen, hvorefter en lille hjemmeside kommer frem. Herfra kan du vælge blandt DRs mange Tv-programmer, arkivfunktioner og i visse tilfælde endda programmer, der endnu ikke har været sendt.

Det smarte med HbbTV er, at det hverken kræver apps eller opsætning. Hvis Tv’et understøtter HbbTV kommer der et lille rødt logo frem nede i hjørnet af skærmen i 5-10 sekunder efter man har skiftet til en Tv-kanal med HbbTV-muligheder.

Her ses HbbTV i aktion i Tyskland. Brugeren har trykket på sin fjernbetjening og er kommet ind i arkiv-funktionen, hvorfra Tv-udsendelser kan startes
Her ses HbbTV i aktion i Tyskland. Brugeren har trykket på sin fjernbetjening og er kommet ind i arkiv-funktionen, hvorfra Tv-udsendelser kan startes on-demand


HbbTV kan dog også mere end at vise Tv-programmer og andet videoindhold på fladskærmen. Man kan f.eks. kombinere det med interaktive elementer såsom quiz, en programguide eller endda som en udvidet form for tekst-Tv.

- ”Man kan for eksempel forestille sig, at man under X Factor via den røde knap får adgang til en quiz, man kan deltage i”, nævner Thomas Elton Jensen fra DR

Sådan ser det officielle HbbTV-logo ud
Sådan ser det officielle HbbTV-logo ud


Perspektiverne i HbbTV

Du har formentlig ikke hørt om HbbTV før, og det skal du ikke være ked af, for det er ikke særlig udbredt – endnu. Tyskland har godt nok kørt med HbbTV-mulighederne i lidt tid, men på dansk grund er det et rimelig ubeskrevet blad. Nu hvor fladskærme begynder at få internetforbindelse åbner det dog op for fantastiske muligheder.

Det kræver dog først og fremmest, at HbbTV understøttes af fladskærmen. Det gør det faktisk på visse ældre modeller. Loewe har eksempelvis understøttet det siden 2009 og alle Philips fladskærme, der ender på ”H” fra 2010 håndterer HbbTV. Sony siger, at alle deres 2012-fladskærme kan håndtere det. HbbTV kan i øvrigt åbnes op på flere fladskærme via en software opdatering – hvis producenten vælger at følge op på det.

- ”Vi har foreløbig testet på 15 modeller fjernsyn - og det virker!” konstaterer teknisk projekleder Thomas Elton Jensen fra DR, skriver BFE's nyhedsbrev DIGImail.

En del fladskærme med internet understøtter allerede HbbTV – og flere kan opdateres via software
En del fladskærme med internet understøtter allerede HbbTV – og flere kan opdateres via software


Brancheforeningen vurderer, at cirka 100.000 fladskærme kan håndtere HbbTV netop nu. Herudover kræves det, at modtageren har sit Tv-signal via husantenne, idet DR kun tester på husantenne lige nu. Der er naturligvis mulighed for at HbbTV udbredes til alle Tv-udbydere i Danmark, hvis det bliver en succes. Det forudsætter ydermere, at Tv’et er tilsluttet internettet – med kabel eller trådløst – og minimum en 2 Mbit/s internetforbindelse.

HbbTV er i øvrigt en bred standard, der er udviklet af de europæiske Tv-stationer. Det støttes af Tyskland og Frankrig, men også USA, Kina, Holland, Japan, Australien og nu Danmark er på vej.

Prøv selv og giv feedback

DR understreger at der er tale om et pilotprojekt for at høste erfaring. Du kan allerede nu prøve HbbTV, hvis du modtager Tv via husantenne og din fladskærm understøtter HbbTV. Det er naturligvis gratis.

- ”Vi vil gerne vide, hvordan det opfattes af seerne, finde ud af hvilke fjernsyn og bokse, der kan vise Hbb-tv og høre om seerne vil se tv i internet-kvalitet, når de er vant til broadcastkvalitet”, sagde projektleder Erik Nørgaard Gravesen DR.

DR vil gerne have lidt erfaringer og tilbagemeldinger med HbbTV, før de skyder det officielt i gang. Tilbagemeldinger kan gives på: [email protected]

Følg også debatten i forummet her eller læs denne praktiske demonstration af HbbTV, som FlatpanelsDK fik vist frem af Loewe på IFA-messen i Berlin.

- Kilde: DR & BFE (Brancheforeningen ForbrugerElektronik)Flere nyheder

Sony 2021 OLED TV nu i handlen

06 May 2021 |

Infuse 7 frigivet til Apple TV, macOS & iOS med nyt design

06 May 2021 |

Loewe gør comeback i Norden

06 May 2021 |

Netflix's første danske film, 'Kærlighed for voksne', kommer også på TV 2

06 May 2021 |

Medie: Disney & Warner i opgør med danske biografers eksklusiv-periode

05 May 2021 |

Mangel på PS5 & Xbox konsoller kan vare året ud

05 May 2021 |