Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonÅret der gik: 3DTV - FlatpanelsDK

Året der gik: 3DTV

23 Dec 2011 | Rasmus Larsen |

Året står på hæld og FlatpanelsDK opsummerer 2011 i en serie af artikler. Vi tager et kritisk kig på året som helhed og gør status over, hvorvidt producenternes satsninger er lykkedes – eller fejlet. Samtidig kigger vi frem mod 2012. I dette indslag tager vi 3DTV under luppen. Læs også om ”Smart TV” og ”Billedkvalitet”.

Året der gik: 3DTV

3D blev skudt i gang med Avatar og 3D-fladskærme er rullet ud i butikkerne midt i økonomiske krisetider. Året var 2010 og Tv-producenterne syntes nærmest at være rystende enige om, at 3D var det næste store. Ingen turde lade vær, og flere Tv-modeller blev droppet kort efter introduktionen for at gøre plads til opdaterede varianter med 3D.


3D er stadig ikke taget for alvor slået igennem

I 2010 fangede 3D ikke rigtig, og hvor vi i en 4-5 årig periode op til havde talt om HDTV og fladskærms-TV, sivede fascinationen en smule i overgangen til det nye buzz-word; 3DTV. Fladskærme blev blot til ”Tv”. I samme år lancerede Apple deres iPad tablet, og ”tablets” overtog tronen som kæledægge i elektronik-fascinationsuniverset. 2011 skulle være anderledes og der kom en ny passiv 3D-teknologi på banen, som udnyttede langt billigere 3D-briller. Der kom også billigere aktive 3DTV på markedet, og vi blev lovet masser af 3D-indhold. Alligevel udeblev fascinationen hos den brede befolkning, og 3D på stue-Tv’et omtales ofte som en fiasko.

Hvor er mit indhold?

Så håbløst er det hele dog ikke, for der er lyspunkter i 3D-hurlumhejet. 3D-film kan være flotte og imponerende. De kan føre seeren længere ind i et univers af oplevelser og indlevelse. Men hvor er alle de store 3D-oplevelser? Hvor gemmer de sig? Efter Avatar blev vi bombarderet af dårlige 3D-konverteringer, der prøvede at lukrere på den 3D-hype Avatar-filmen havde skabt. Vi blev bombarderet med dårlige 3D-spil, som PlayStation 3 og Xbox 360 slet ikke kunne håndtere. 3D-mediet er ekstremt visuelt, og visuelle ting kan først nydes, når de forstyrrende elementer er elimineret. Derfor nytter det ikke noget at smide en gammel film igennem 3D-møllen eller at skabe visuelle 3D-spil til to spilkonsoller, der langt fra har den nødvendige regnekræft til at yde 3D-spillene retfærdighed. Der er efterhånden en del 3D-indhold på markedet; problemet er blot, at det meste er noget juks. De gode udgivelser kan derimod være rigtig flotte; der er bare langt imellem dem.


Clash of the Titans er et eksempel på en forfærdelig 3D-konvertering, hvor filmen er optaget i 2D og efterbehandlet til 3D i studiet

I medieverdenen har et gammelt ordsprog overlevet gennem generationer; ”Content is King”. Det gælder stadig, men bør måske udvides til ”Quality Content is King”, så filminstruktørerne og spilskaberne ikke forveksler kvantitet og kvalitet.

3D-brillerne er fjenden

3D er dog ikke kun afhængig af indholdet, men også de 3DTV, som fremviser det. I 2010 var der store problemer med 3D-billedkvaliteten på skærme. I 2011 løftede markedet sig betragteligt, hvad angår 3D-billedkvalitet, men det største problem er stadig 3D-brillerne. 3D uden briller er stadig ikke slået igennem og de forsøg der har været på det indtil videre, er ikke vellykkede. Der er stadig for mange begrænsninger og problemer. I 2011 fik vi imidlertid en ny 3D-teknologi på banen med passiv 3D fra LG, Philips og Toshiba, hvor de prisbillige 3D-briller fra biograferne udnyttes. De er samtidig ekstremt lette, og LG har senest vist clip-on varianter frem. De passive 3D-briller har også andre fordele såsom intet flimmer og langt mindre lys-tab.

LGs clip-on 3D-briller
LG vil gøre 3D mindre besværligt med billige 3D-briller og eksempelvis disse clip-on 3D-briller, billede lånt fra Engadget.com

Det passive 3D-system gør 3D mere tilgængeligt for den brede befolkning, og fjerner en del irritationsmomenter – men vi er ikke i mål endnu. På den anden side har vi den gruppe af producenter, der satser på aktiv 3D-teknologi, som bygger på dyrere 3D-briller. Her står vi foran en fælles brille-standard, så de virker på kryds og tværs af mærkerne; det har de ikke gjort hidtil, og det har været et stort problem. Fælles 3D-briller bliver en realitet i 2012. De værste børnesygdomme er således på vej væk, men spørgsmålet er om det ændrer noget på folk holdning til 3D-briller?

Hvad bringer 2012?

3D er efterhånden blevet anerkendt som et biograf-format, men det har ikke rigtig taget fart i stuerne. 3D-brillerne er den mest usexede faktor for størstedelen af kunderne, men det går an i biografens mørke. Hvis nyhedseffekten i 3D derimod siver ud for biografgængerne, ser det sort ud for markedets fremtid. For vi må nok erkende, at 3D-film i dag fortrinsvis skabes af hensyn til biograferne og mindre af hensyn til forbrugerne hjemme i stuerne.

Toshibas brillefri 55” 3DTV - 55ZL2
Toshibas brillefri 55” 3DTV kommer i 2012

Vi står over for 2012, hvor Tv-producenterne lader til at være mindre fokuserede på 3D. Det har ikke affødt en direkte købsintension hos særlig mange forbrugere. 3D bliver en funktion, som følger med ved køb af Tv, men det er ikke hovedattraktionen. 3D har været med til at gøre fladskærme en smule useriøse i mange forbrugeres øjne, og den opfattelse vil producenterne gerne ryste af sig igen. 2012 vil bestemt byde på masser af 3D-fladskærme, men 3D bliver med stor sandsynlighed skubbet lidt i baggrunden. I 2012 er der udsigt til masser af 3D-konverteringer, men også rigtige 3D-film såsom The Hobbit og Ice Age: Continental Drift. Hvis de dårlige 3D-konverteringer fortsætter, frygter vi dog, at det skubber 3D ud over afgrunden. 3D-teknologien rummer masser af potentiale, men i sin nuværende form kan 3D hvert fald ikke beskrives som en klokkeklar succes på fladskærms-Tv. Det hælder mere imod fiasko. De kommende år må afgøre det endelige regnestykke. Men én ting er sikkert; 3D fik ikke det store gennembrud i 2011 - hverken i Danmark eller globalt set.
Husk at du kan følge med i udviklingen for 3DTV i vores 3DTV-sektion.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |

Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

23 Apr 2024 |

Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

22 Apr 2024 |

Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

22 Apr 2024 |