Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFremtidens skærmteknologi - FlatpanelsDK

Fremtidens skærmteknologi

04 Nov 2011 | Rasmus Larsen |

På FPD International 2011 udstillingen i Japan viser producenterne fremtidens skærmteknologier frem, og vi kan få en fornemmelse for, hvad fremtidige gadgets vil byde på. I denne artikel tager vi blandt andet et kig på Samsungs 10,1" 2560x1600 skærm, AUO nye OLED-skærme, usynligt glas, gennemsigtige skærme, LGs nye 4,5” skærm med 329ppi pixeltæthed og meget mere.

Fremtidens skærmteknologier

På FPD International udstillingen har producenterne mulighed for at vise deres nyeste skærminnovation frem for kunder og nysgerrige.

De mest hemmelighedsfulde projekter vises ikke frem, men der er masser af andre interessante teknologier at finde. I denne artikel kigger vi på hvilke skærmteknologier Samsung, LG, Sharp, AU Optronics, Chimei Innolux og Toshiba har fremvist. Alle disse virksomheder producerer skærmpaneler; ikke kun til deres egne produkter, men også til de fleste af de gadgets, som du køber fra andre producenter.

AU Optronics

Taiwanske AU Optronics havde masser at byde på, blandt andet deres nye OLED-skærme, der skal tage kampen op med Samsungs Super AMOLED+ skærme allerede fra 2012. En af de nye OLED-skærme er et 32-tommer OLED-TV med Full HD-opløsning og 0,01 ms responstid.

AUO 32-tommer OLED-TV
AUOs 32-tommer OLED-TV prototype


Panelet er kun 3 millimeter tykt og kan prale med ekstremt højt kontrastforhold. AUO fortæller ikke, hvorvidt skærmen benytter RGB (rød, grøn, blå) pixels eller hvide OLEDs med farvefiltre.

AUOs 32-tommer OLED-TV
AUOs 32-tommer OLED-TV prototype


AUO udstiller også deres 4,3-tommer OLED-panel med ægte RGB pixels og en pixeltæthed på 257ppi. AUO sender sågar en stikpille af sted mod Samsungs PenTile pixelstruktur (findes i Galaxy Nexus og Galaxy Note) ved at sige, at deres panel tilbyder "overlegen billedkvalitet". AUO håber på at kunne producere 15.000 månedlige substrater (som hver kan skæres ud i mindre skærme) på deres 3.5. generation OLED-fabrik i andet halvår af 2012.

AUOs 4” bøjelige OLED prototype
AUOs 4” bøjelige OLED prototype


Herudover fremviser AUO en 6-tommer gennemsigtige OLED-skærm med en gennemsigtighed på over 35 procent samt en 4-tommer bøjelig OLED-skærm, som kun er 0,3 mm tyk (ses ovenfor). AUO havde også medbragt 4,46-tommer LCD-paneler med 330ppi pixeltæthed, hvilket er en tand højere end på iPhone 4 og 4S.

AUOs 6.1” gennemsigtig OLED-skærm
AUOs 6.1” gennemsigtig OLED-skærm, billede af Tech-On Nikkei


AUO planlægger desuden at lancere 65-tommer gennemsigtige skærme samt 6-tommer e-Paper skærme med 800x600 pixels. Det unikke ved disse e-Paper skærme er, at den kan rulles sammen. De er blot 0,127 millimeter tykke og AUO mener, at man i fremtiden kan bruge disse skærme i elektroniske aviser.

AUOs 6” sammenrullelig e-paper
AUOs 6” sammenrullelig e-paper, billede af Tech-On Nikkei


Endelig fremviser AUO et 46-tommer "scanning retarder" 3DTV, der kombinerer en aktiv 3D-teknologi med Full HD 3D-opløsning, med passive polariserede 3D-briller. Den aktive 3D-teknologi er inkorporeret i panelet i stedet for 3D-brillerne, hvilket betyder, at man blot kan bruge de billige 3D-briller fra biografen til at få 3D-oplevelser i højeste HD-opløsning.

Usynligt glas

Nippon Electric Glass fremviser en ganske interessant form for "usynligt glas". Den nye type af glas kan reducere refleksioner, hvis det bruges i eksempelvis skærme.

Nippons usynlige glas
Nippons usynlige glas ses til højre, mens normalt glas ses til


Nippon placerer en speciel type film på forsiden og bagsiden af glasset, hvilket øger gennemsigtigheden til 99,5 procent. Typisk glas har en gennemsigtighed på 92 procent.

Samsung SMD

Samsung havde medbragt en gammel kending med deres 10,1-tommer LCD-panel med imponerende 2560x1600 pixelopløsning. Skærmen blev også udstillet tilbage i maj 2011 og bygger på Samsungs PLS-skærmeteknologi med IPS-lignende egenskaber, såsom brede betragtningsvinkler.

Samsungs 10.1” LCD-panel med 2560x1600 opløsning og PenTile pixelstruktur
Samsungs 10.1” LCD-panel med 2560x1600 opløsning og PenTile pixelstruktur, billede af Tech-On Nikkei


Panelet er dog baseret på en PenTile RGBW pixelstruktur, hvilket vi bestemt ikke er fans af. Lær mere om, hvordan en PenTile skærm fungerer i vores Samsung Galaxy Nexus artikel her.

Samsung demonstrerede også, hvordan gennemsigtige LCD-skærme kan bruges i eksempelvis køleskabe, som døre. Det ser bestemt interessant ud.

 Samsungs 46” gennemsigtige LCD-skærme integreret i køleskabe
Samsungs 46” gennemsigtige LCD-skærme integreret i køleskabe, billede af Tech-On Nikkei


Endelig fremviste Samsung deres nye 3D-briller, som kan oplades trådløst.

Samsung’s wirelessly-charged 3D glasses
Samsung’s wirelessly-charged 3D glasses, picture by Tech-On Nikkei


3D-brillerne benytter en magnetisk resonans strøm-teknologi, udviklet i samarbejde med australske Silhoette. Når 3D-brillen placeres på cylinderen på billedet nedenfor, bliver glassene opladet automatisk.

Samsung 3D-briller kan oplades trådløst
Samsung 3D-briller kan oplades trådløst, billeder af Tech-On Nikkei


LG.Display

LG havde medbragt en række nye skærme, herunder deres nye OLED-paneler på 4,3-tommer, som har en høj pixeltæthed på 217 ppi. De udstillede også 55-tommer LCD-paneler med ekstremt slanke rammer, hvilket kan ses herunder.

LGs 55-tommer TV med ekstremt slanke rammer
LGs 55-tommer TV med ekstremt slanke rammer


Herudover fremviste LG deres nye AH-IPS LCD-skærme med ekstrem høj opløsning, herunder et 4,5-tommer LCD-paneler med en pixeltæthed på 329ppi, hvilket er klar til vores fremtidige gadgets.

Chimei Innolux

Chimei Innolux er en taiwansk (kinesisk) skærmproducent, som har oplevet markant vækst gennem de seneste par år. På FPD-udstillingen introducerede Chimei Innolux deres første OLED-paneler døbt TrueOLED. TrueOLED varianten er baseret på hvide OLEDs med farvefiltre. Chimei Innolux havde medbragt 3-tommer og 3,5-tommers OLED-paneler designet til håndholdte enheder såsom smartphones.

CMIs TrueOLED skærme
CMIs TrueOLED skærme


CMI havde også medbragt andre imponerende skærme. Blandt andet en 46-tommer LCD-skærm med en opløsning på 4Kx2K (3840x2160 pixels). CMI går endda så langt som til at sige, at de kan masseproducere skærmene "hvis dette ønskes". Skærmen baseret på IPS-teknologi og bagbelyst LED. CMI lover et kontraktforhold på 1000:1, 176/176 graders betragtningsvinkler og 190 W strømforbrug.

CMIs 46-tommer 4K LCD-panel
CMIs 46-tommer 4K LCD-panel, billede af Tech-On Nikkei


Der blev også udstillet andre IPS-paneler med høj opløsning, herunder et 4,5-tommer 720p HD-panel, samt 7-tommer, 8-tommer og 10,1-tommer IPS LCD-paneler. Endelig havde CMI medbragt et brillefri 56-tommer 3DTV.

Toshiba

Vi har allerede talt om Toshiba og deres 6,1-tommer LCD-panel med 2560x1600 pixels (hvilket svarer til 498ppi), og det havde Toshiba også medbragt på FPD-udstillingen.

Toshibas 6.1” 498ppi LCD-panel
Toshibas 6.1” 498ppi LCD-panel


Under navnet "Soloudina" har Toshiba udviklet en IPS-lignende panelteknologi. LG.Display var den første til at masseproducere IPS-panelerne, og IPS har siden været brugt i for eksempel iPhone 4 og iPads.

Toshibas 4.3 og 7-tommer Soloudina LCD paneler
Toshibas 4.3 og 7-tommer Soloudina LCD paneler


Sharp

Sharp medbragte deres 85-tommer 8Kx4K (7680x4320) Tv endnu en gang. Vi har allerede set dette, og det er en af de mest imponerende præsentationer i nyere tid.

Sharps 85” 8Kx4K TV er helt utroligt imponerende
Sharps 85” 8Kx4K TV er helt utroligt imponerende


Med Sharps præsentation afrunder vi denne artikel med et lille kig ind i fremtidens skærmteknologi. De fleste af skærmene er endnu prototyper, men FPD-udstillingen er generelt et bindeled mellem producenter og købere, og derfor spår den om, hvad vi kan forvente på markedet indenfor 1-3 år. Vi krydser specielt fingre for TV med 4K-opløsning og flere OLED-paneler.

- Kilde: Producenterne, Tech-On NikkeiFlere nyheder

Sort signal

150.000 danskere med antenne-tv kan få sort skærm 31. marts 2020

28 Feb 2020 | Rasmus Larsen |
Samsung 8K TV

Englands første live-transmission i 8K skal føre til streaming-tjeneste

28 Feb 2020 | Rasmus Larsen |
SoundSociety 2020

HiFi-messe (SoundSociety) i Aarhus denne weekend

28 Feb 2020 | Rasmus Larsen |
Samsung TV

Samsung topper globalt TV-marked for 14. år i træk

27 Feb 2020 | Rasmus Larsen |
Filmstriben Apple TV

Talsjusk: Københavnere mister ikke adgang til Filmstriben alligevel

27 Feb 2020 | Rasmus Larsen |
Discovery i sort på Telia TV

Telia varsler om muligt brud med Discovery per 3. marts

27 Feb 2020 | Rasmus Larsen |
Fjernbetjening

Andel af danske husstande uden tv-signal 4-doblet på 6 år

26 Feb 2020 | Rasmus Larsen |
Netflix top-10 lister

Netflix lancerer top-10 lister

25 Feb 2020 | Rasmus Larsen |