Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSharps 85" 8Kx4K fladskærm er vanvittig imponerende - FlatpanelsDK

Sharps 85" 8Kx4K fladskærm er vanvittig imponerende

05 Sep 2011 | Rasmus Larsen |

Sharp benyttede IFA 2011 udstillingen i Berlin til at prale med deres 85-tommer store LCD-skærm med en ekstremt høj opløsning på 7680x4320 pixels – eller hvad der svarer til 16 gange Full HD. FlatpanelsDK så skærmen på IFA og den er vanvittig imponerende. Læs mere herunder.

Sharps imponerende 85" skærm

Sharp havde ikke så mange nyheder at byde på i forbindelse med IFA-udstillingen, men de havde til gengæld medbragt deres 85-tommer LCD-TV, som er udviklet i samarbejde med japanske NHK, der har produceret selve billedmaterialet, som blev vist på skærmen.

Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende
Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende

Skærmen har en opløsning, der er næsten 16 gange højere end Full HD opløsningen, der er dominerende på fladskærms-TV i dag. Selve panelet har en opløsning på 7680x4320 – alt 33.177.600 pixels. Det kaldes ofte for 8Kx4K, Super Hi-Vision eller Ultra HD. Fordelt over de 85 tommer giver det 103,67 ppi (pixels per tomme). Til sammenligning har Apple iPhone 4 en ppi på 326. Vi tilbragte en del tid sammen med vidunderet og vi kan uden tøven sige at præsentationen var vanvittig imponerende. Det er det bedste billede vi nogensinde har set på et Tv - punktum. Det er naturligvis en kombination den ekstremt høje opløsning og det faktum, at der rent faktisk blev vist billedmateriale filmet i den ekstrem høje opløsning, men det gør jo ikke oplevelsen mindre gyldig. At der så hverken findes film--afspillere eller særlig meget videomateriale i opløsningen, er en anden historie.

Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende
Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende

Billederne på skærmen fremstod nærmest 3-dimensionelle i visse momenter på trods af, at billedmaterialet blot blev gengivet i 2D. Detaljegraden var forbløffende. Det krævede naturligvis, at man placerede sig forholdsvis tæt på skærmen, og der var da også trængsel omkring Tv’et selvom Sharp ikke havde gjort det store ud af at promovere teknologidemonstrationen. Vi fik alligevel snuppet et par billeder, men de yder ikke oplevelsen retfærdighed. En messe er jo præget af et hav af Tv, og den generelle adfærd på de helt store udstillinger, er ”kig og gå videre”. Folk placerer sig ikke foran en skærm meget længere end nogle få sekunder før man finder ud af, at det ligner meget af det andet man har set i løbet af dagen. På Sharps 85” skærm var det anderledes. Mange folk blev nærmest tryllebundet af oplevelsen foran skærmen og blev stående – til stor gene for vores bestræbelser på at tage fotos – flere minutter foran skærmen. Det skal opleves før man forstår det.

Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende
Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende

Selve billedpanelet i skærmen er Sharps eget og grundlæggende baseret på VA-panelteknologien, som også anvendes i Sharps forbrugerskærme. Farverne blev leveret i 10 bit – mod 8 bit på typiske fladskærms-Tv. Lysstyrken var 300 cd/m2, hvilket er godt klaret, når man tænker på hvor mange små pixels der skal oplyses.

Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende
Sharps 85-tommer 8Kx4K skærm er vanvittig imponerende

Men hvornår er Tv’et klar til stuerne hører vi nogen sige? Ikke foreløbigt. Der produceres meget lidt videomateriale i denne opløsning, Blu-ray afspillere kan langt fra levere den høje opløsning, og det samme er historien for Tv-signaler og video via internettet. Der er – ud over praleretten – ikke et fornuftigt ræsonnement i at frigive en sådan skærm til forbrugerne lige nu. OL 2012 i London bliver godt nok filmet i den høje Super Hi-Vision opløsning, men det er stadig på forsøgsbasis. Vi kan imidlertid ikke sætte en finger på Sharps tekniske kunnen. Højere opløsning end Full HD fører os bort til drømmeland – hvert fald for en stund.Flere nyheder

Apple TV+ forlænger igen prøveperioden – nu til juli 2021

18 Jan 2021 |

MoreTV hæver prisen & genindfører mulighed for app

18 Jan 2021 |

TCL lover Android 11 til 2019 & 2020 Android TV

18 Jan 2021 |

WandaVision skyder i dag det store Marvel-show i gang på Disney+

15 Jan 2021 |

Q&A med Anders Schäffner: Vild streaming-vækst fortsætter i 2021

15 Jan 2021 |

LG Display udskyder plan om LCD TV produktionsstop

15 Jan 2021 |