Opløsning er ikke længere den bedste indikator for billedkvalitet og der er mange gode grunde til at styre udenom 8K TV. Flatpanels forklarer.
Jeg skrev for adskillige år siden artiklen 'Hvorfor du ikke skal købe 8K TV i 2019', hvor jeg fremlagde en række grunde til at holde sig fra 8K TV i opstartsfasen.
Når jeg genlæser artiklen fra 2019 i dag, så er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt der har ændret sig på 5 år for en teknologi, som nogle personer mente var det naturlige næste skridt, idet producenterne ville reservere nyeste funktioner til deres dyreste 8K-modeller. Og det gjorde de. Alligevel er endt som et stort 8K flop.
I 2022 konkluderede analysefirmaet Omdia, at 8K simpelthen ikke appelerer til forbrugerne. De har gentagne gange nedskrevet salgsprognoserne.
Hvorfor 8K har fejlet
Det er muligt, at 8K ender med at blive en succes i fremtiden, men det står klart, at TV-producenterne overvurderede deres indflydelse på markedet på kort- og mellemlang sigt og undervurderede forbrugerne.
De første 8K TV manglede helt essentielle byggesten til 8K, men hvis man ser nærmere på, hvad der skete omkring 2018-2019, bør det samtidig stå soleklart, at 8K TV ikke blev lanceret med forbrugeren in mente. 8K blev snarere lanceret for at afværge OLED-teknologi, der for første gange udgjorde en reel trussel mod hele LCD-industrien.
8K TV blev lanceret forud for deres tid, men de var også alt for dyre, med dårligere billedkvalitet end langt billigere 4K OLED TV på et tidspunkt, hvor indholdsindustrien stadig var i gang med at udrulle 4K. Det er ikke så underligt, at 8K fejlede. Forbrugerne er ikke dumme.
Hvorfor du stadig ikke skal købe 8K TV
Teknologien udvikler sig og 8K TV er blevet bedre, men ikke markant billigere. Gør man status på situationen, vil kan kunne konstatere, at mange TV-producenter forlod 8K-markedet i 2023. De har stadig ikke annonceret planer om et comeback.
Nogle få TV-producenter holder ved og positionerer 8K LCD som premium-TV, men lad dig ikke narre. Du bør stadig undgå dem af disse grunde:
1. Det bedste billede er ikke 8K
Overgangen fra SD til HD var en landvinding, men billedkvalitet afgøres ikke længere hovedsageligt af opløsning. Yderligere spring i opløsning viser nu stærkt aftagende gevinst. Billedfaktorer som kontrast og HDR er nu mere relevante.
Den vigtigste faktor i dag er således skærmteknologien, eller i tilfælde af skærme med LCD; omfanget af miniLED-zonestyring. Med andre ord får du væsentligt bedre billedkvalitet med et 4K OLED TV end et dyrt 8K LCD TV. Konkret for 4K LCD (miniLED, QLED, ULED eller producenten efterhånden kalder LCD), finder man ikke engang de mest avancerede miniLED-systemer i 8K LCD TV. De findes i stedet i 4K LCD.
Læs også: Test: 115" TCL X955 Max
2. De største skærme har 4K
Nogen har argumenteret for, at når man køber et meget stort TV, så følger 8K med i pakken, men det er heller ikke længere tilfældet. De største skærme på markedet – OLED, LCD eller microLED – har alle 4K opløsning, lige fra LG's 97-tommer OLED til TCL's 115-tommer LCD.
Det giver ikke særlig særlig god mening at købe et 75- eller 85-tommer 8K LCD TV, når du kan få et bedre 98-tommer 4K LCD TV for færre penge.
En af de største TV-skærme i dag, TCL's 115-tommer, har 4K-opløsning og langt flere miniLED-zoner end et typisk 8K LCD TV. Foto: Flatpanels
3. Manglen på 8K-indhold
Der findes stadig så godt som intet 8K-indhold seks år efter lanceringen af de første 8K TV. Hollywood viser liden interesse for 8K. Det samme kan man sige om streamingtjenester som Disney+, Max og Netflix. Spilbranchen er heller ikke klar til at rykke til 8K endnu.
Der er heller ingen tegn på, at UHD Blu-ray specifikationen tager springet til 8K: Hvorfor et 8K disc-format er usandsynligt
4. 8K "opskalering"
Med fraværet af indhold i 8K, har et af producenternes hovedargumenter for at købe 8K TV været, at de kan opskalere indhold i lavere opløsning til 8K for at få det til at se bedre ud.
Det er nonsens. HD- eller 4K-indhold opskaleret til 8K løfter ikke billedkvalitet: oftest degraderes den. Opskalering er processen med at opskalere et billede i lavere opløsning til at passe på en digital skærm med højere opløsning. Ellers ville du få et billede, der kun fyldte en lille del af skærmen – eksempelvis kun en fjerdedel af skærmen for 4K-indhold på et 8K-panel.
Når billedet til tider ender med at se anderledes ud på et 8K TV – eller 4K TV – er det fordi TV-producenten bruger forskellige systemer til billedbehandling, såsom kunstig skarphed, udglatning af bevægelse, udglatning af gradienter mv. Billedbehandling er ikke relateret til opskalering. I stedet kigger du nu på et billede, der ikke længere er tro mod originalen. Med de seneste buzzwords indenfor "AI" i billedbehandling får du et endnu mere kunstigt billede.
Ønsker du en udgave af filmen i højere opløsning, så er det ingen anden vej end at vente på, at filmstudiet udgiver en ny udgave baseret på en masterkopi i højere opløsning, såfremt det er muligt.
Læs også: Hvorfor gamle film kan genudgives i 4K HDR
5. Vi venter på 8K-videoformater
I 2019 påpegede jeg, at de første 8K TV manglede indbygget support for 8K-videoformater. Det er en farce, at dette holder stik i spritnye 8K-modeller lanceret i 2024.
Ja, de udbredte HEVC (H.265) og AV1 videoformater kan håndtere 8K i deres højere enkodning/dekodningsprofiler – ligesom MPEG4 (H.264) kan håndtere 4K – men for at muliggøre distributionen af 8K-indhold skal båndbredden nedbringes til et niveau, der i praksis kan distribueres. Derfor har vi brug for nye, mere effektive videoformater som VVC (H.266) eller 'AV2'.
Nye video-codecs som VVC (H.266) kan reducere båndbredden krævet til 8K. Graf:
Researchgate, CC BY 4.0
6. Fake 8K
Et af de stærkeste argumenter imod 8K TV, som fremhævet af Flatpanels i 2019, er, at mange af dem slet ikke kan fremvise 8K. Det skyldes, at de tager fra opløsningen for at gøre betragtningsvinklerne bredere ved hjælp af såkaldt sub-pixel rendering. Du kan se et eksempel i min artikel fra 2019 med billedet taget på et Samsung 8K LCD TV.
Det er overraskende, at dette så godt som aldrig påpeges i anmeldelser af 8K LCD TV. Måske fordi Flatpanels ikke længere anmelder 8K TV.
7. Bedre pixels
Opløsning er ikke længere den drivende faktor i forbedring af billedkvalitet. I stedet har indholdsbranchen vendt blikket mod HDR (High Dynamic Range) og højere billedfrekvens.
Du får givetvis 8K- eller 4K-detaljegrad, når du kigger på et statisk billede, men så snart billedet begynder at bevæge sig i video optaget i 24, 30 eller sågar 50 billeder per sekund, falder den effektive billedopløsning drastisk. Under en af mine første demonstrationer af et 8K TV så jeg en remasteret scene fra Christopher Nolans Dunkirk i 8K. Det var en actionscene og det var tydeligt for enhver, at den ikke engang kom i nærheden af 4K, fordi den – som nærmest alle film i dag – er optaget i lav billedfrekvens på 24fps.
Læs også: Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film
Behovet for bedre pixels er i dag større end behovet for flere pixels.
Det er tid til at jagte bedre pixels, ikke flere pixels, i TV-skærme. Graf: Finalcolor.com
8. HDMI 2.1 har begrænsninger
HDMI 2.1 klarer op til 48Gbps båndbredde, men standarden kan nå endnu højere ved at bruge et system kaldet Display Stream Compression (DSC), som illustreret i diagrammet i vores artikel om HDMI 2.1 her. DSC skal dog understøttes i både afspiller og TV for at fungere og lige nu er det ikke bredt understøttet i forbrugerprodukter, eller endda dokumenteret for de få produkter, der understøtter det.
Så medmindre vil vil begrænse et 8K-videoøkosystem til 60Hz og 8K-gaming til 4:2:0 farvekomprimering, eller medmindre vi vil bruge Display Stream Compression til de fleste 8K-signaler, så er der behov for endnu højere båndbredde end HDMI 2.1 tillader, før 8K kan udbredes. Der er simpelthen for mange begrænsninger og ukendte faktorer i dag.