Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Hvad er HDMI 2.1 QMS og hvilke TV-modeller understøtter det? - FlatpanelsDK

Guide: Hvad er HDMI 2.1 QMS og hvilke TV-modeller understøtter det?

28 Mar 2023 | Rasmus Larsen |

Bruger du en ekstern HDMI-medieafspiller med match-funktion, så har du nok bemærket, at dit TV går i sort i et sekund eller to før og efter videoafspilning. QMS forsøger at løse det.

QMS (Quick Media Switching) er skabt til at eliminere 'HDMI-bonk', altså skift af HDMI-tilstand, i specifikke situationer. Det er en valgfri funktion under HDMI 2.1a, hvilket betyder, at HDMI 2.1a-enheder kan understøtte det eller ej – det er op til producenten. QMS blev oprindeligt annonceret som del af HDMI 2.1 for et par år siden, men fandt aldrig vej til TV-produkter, før systemet blev revideret under HDMI 2.1a.

- "Quick Media Switching til film og video bruger HDMI VRR-mekanismen til at eliminere blackout-perioden, når en HDMI-kildeenhed skifter videotilstand. Så længe opløsningen forbliver den samme, og kun billedfrekvensen ændres, vil QMS øjeblikkeligt skifte mellem billedfrekvenser," forklarer HDMI-organisationen.


HDMI 2.1 QMS

Hvordan QMS virker. Illustration: HDMI organisationen

Som du måske ved, er billedfrekvensen på film og serier typisk 24 billeder i sekundet (fps), mens tv-programmer kan være i 25, 30, 50 eller 60fps. I fremtiden vil indhold i HFR (High Frame Rate) nå op på 100, 120 eller endnu højere. Såfremt din medieafspiller har match-funktion til billedfrekvens (f.eks. Apple TV 4K), vil HDMI-signalet ud af boksen veksle ift. hvad du ser på det givne tidspunkt for at sikre, at videoafspilning ikke hakker. TV'et skal nu ændre sin opdateringsfrekvens, så den matcher, for at undgå judder (hak), dvs. 24, 50, 60, 120Hz osv. Hver gang, der skiftes opdateringsfrekvens, introduceres kortvarig sort skærm. Situationen skitseret ovenfor er, hvad QMS er skabt til at løse. Selvom QMS er baseret på HDMI 2.1's VRR-system – og nu officielt hedder QMS-VRR – så er "QMS en særskilt funktion fra VRR", siger Brad Bramy fra HDMI-organisationen til Flatpanels. Du kan med andre ord ikke forvente, at eksisterende TV-modeller med VRR automatisk understøtter QMS. Det er muligt at tilføje QMS via firmwareopdatering, så længe specifikke hardwarekrav er opfyldt, men det er helt op til producenten. Teknisk set tillader QMS en kildeenhed at signalere til TV'et på forhånd, hvad den kommende billedfrekvens vil være via HDMI's Video Timing Extended Metadata (VTEM). QMS er beregnet til videoafspilning – ikke spilbrug – så det er designet på denne måde for at gøre det muligt for TV'et stadig at kunne bruge diverse videobehandlingssystemer. QMS fungerer med enhver type HDMI-kabel.

QMS i TV og medieafspillere

Både afspiller og TV-skærm skal understøtte QMS for at få det til at fungere. Afspilleren skal desuden have en match-funktion til billedfrekvens for at gøre det muligt i praksis. Apple TV 4K (2022) er den første medieafspiller med QMS-support. LG er den første TV-producent, der har annonceret support i udvalgte 2023 OLED- og LCD-modeller. Se næste afsnit. I skrivende stund har ingen andre TV-producenter annonceret QMS-support, men her hvad nogle af dem svarede, adspurgt af Flatpanels. Sony: - "QMS VRR will not be supported. The future plan is TBD. Sony will announce if something decided." Philips: - "No, but we have included in the scope for the (near) future." LG: - "At this time we are not announcing any plans to support QMS in older TVs." Samsung: Samsung har ikke kommenteret offentligt om sagen, men nogle af deres 2023-modeller identificerer sig som QMS-kompatible overfor Apple TV 4K (2022). Det virker dog ikke, så det er muligvis en fejl. TCL: TCL præsenterer 2023-modeller i næste måned, og Flatpanels er naturligvis på pletten.

TV med HDMI 2.1 QMS

Listen nedenfor henter data fra TV-databasen og vil automatisk blive opdateret i takt med, at flere TV-modeller får QMS. Du kan derfor bogmærke denne artikel til fremtidig brug. Klik på en hvilken som helst TV-model for at få mere information i TV-databasen, hvor du også kan sammenligne modeller, se priser mv.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

YouSee Play vs. Norlys Play: Priser, indhold, fordele & ulemper

02 Jun 2023 |

DRTV redigeres med kritisk sans, public service-algoritmer & cookies

03 Apr 2023 |

Guide: Hvad er HDMI 2.1 QMS og hvilke TV-modeller understøtter det?

28 Mar 2023 |

Første kig: Sonys 2023 QD-OLED & OLED TV: A95L (55-77") og A80L (55-83")

01 Mar 2023 |

Første kig: Sonys 2023 X95L (miniLED), X90L, X85L med zone-styring – ingen 8K TV

01 Mar 2023 |