Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: Panasonic 2023 TV inkl. MLA OLED og miniLED LCD - FlatpanelsDK

Første indtryk: Panasonic 2023 TV inkl. MLA OLED og miniLED LCD

13 Jul 2023 | Rasmus Larsen |

Panasonics flagskibs OLED TV med MLA-teknologi leverer markant højere lysstyrke, mens selskabets første miniLED LCD er en mere blandet pose. Her er Flatpanels' første indtryk.

Ved et arrangement i Berlin fik Flatpanels mulighed for at opleve Panasonics fulde modelprogram for 2023. Der er fire nye OLED serier og adskillige nye LCD serier, heriblandt Panasonics første miniLED LCD, MX950.

Panasonic tilbyder i år modeller bygget på flere forskellige TV-platforme i både OLED og LCD. Der er Google TV og MyHomeScreen i OLED og LCD samt FireTV i en LCD-serie. Hvad angår ny funktionalitet og forskellene på de mange modeller, så henviser vi til vores tidligere artikler. Denne artikel handler om vores første indtryk efter at have brugt tid i selskab med de nye produkter.


MLA OLED står fantastisk

Vi har allerede testet det første OLED TV med MLA (Micro Lens Array) teknologi, LG G3, så det kommer ikke som en overraskelse at Panasonics første OLED med MLA leverer et tilsvarende løft i lysstyrke. Forskellen er tydelig så snart man ser de nye TV, der alle var opstillet til at vise samme HDR-indhold. Med HDR-indhold kan lysstyrken i billedet være højere, mens lyse farver kan fremstå mere intense. Det giver en større farvevolumen. For eksempel fremstod de orange forlygter i en scene med en bil mere realistiske mens naturscener fik et løft af lysere blå nuancer i himlen og grønnere blade og græs i oplyste landsskabsscener. Naturligvis kun når HDR-signalet bad om det.

Panasonic 2023 OLED

Spot MLA OLED. Foto: Flatpanels

Der er ingen tvivl om, at MLA repræsenterer et betydeligt fremskridt for WOLED, som Panasonic fortsætter med at bruge eksklusivt i 2023 fremfor at kigge mod QD-OLED. Det er imidlertid overraskende, at MLA-panelet ikke er at finde i Panasonics 77-tommer MZ2000, der til forveksling ligner en LZ2000 fra 2022 med opdateret software. Kun MZ2000 i 55 og 65 tommer har MLA. Du kan muligvis selv spotte forskellene (MLA OLED nederst, 77" øverst) i denne video, men jeg vil dog tilføje, at forskellene i peak-lysstyrke og farvemætning ved høj lysstyrke var mere udtalte end videoen indikerer, da vi stod foran skærmene.
Med udgangspunkt i, hvad vi så, forventer jeg, at Panasonic MZ2000 (i 55 og 65 tommer) igen i år vil repræsentere noget af de ypperste indenfor billedkvalitet. Hvad angår de øvrige OLED-modeller, så har MZ1500 den modificerede og lysere OLED EX panel, der har været anvendt i tidligere topmodeller, mens MZ980 har et regulært OLED EX panel. Vi dedikerede ikke meget tid til at evaluere disse modeller, idet vi ikke forventer væsentlige ændringer i billedkvalitet. Her er en kort videointroduktion fra Panasonic årets nye OLED TV:

MiniLED står fint men...

Panasonic benyttede lejligheden til at sammenligne deres første miniLED LCD TV, MX950, med et kantbelyst LED LCD TV. Ikke overraskende, så vandt MX950 den sammenligning. MX950 er udstyret med miniLED zonestyring, der forbedrer sortniveauet, den maksimal lysstyrke og lysstyringen. Panasonic ønskede ikke at bekræfte antallet zoner, men sagde blot, at det er "tilsvarende konkurrenternes". Baseret på den relativt korte demonstration, så er der tale om et begrænset antal zoner, om end klart flere end i et typisk LCD TV. MX950 stod da fint, men jeg var ikke videre imponeret over billedkvaliteten pga. Synlige lysglorier (blooming), knuste detaljer i skyggeområder og dårlige betragtningsvinkler. Efter min mening vil det være en fejltagelse at betragte MX950 som en arvtager til DX900 fra 2016 – samme år hvor Sonys X9D blev introduceret.

Panasonic miniLED LCD

Panasonic miniLED LCD (venstre) og kant-LED LCD (højre). Foto: Flatpanels

Panasonic miniLED LCD

Panasonic miniLED LCD (venstre) og kant-LED LCD (højre). Foto: Flatpanels

Problemet med mange af disse "gennemsnitlige" miniLED LCD TV er, at selvom de er bedre end det typiske LCD TV, så tåler de ikke sammenligning på billedkvalitet med OLED TV, der koster det samme eller mindre. For eksempel stod Panasonics MZ980 OLED langt bedre. MX950 og MX940, som er en forlængelse uden miniLED i mindre skærmstørrelser, har 100/120Hz LCD panel med HDMI 2.1 indgange. De andre LCD-serier har 50/60Hz panel uden HDMI 2.1. En af de andre store forskelle består i valget af TV-platform.

Panasonic 2023 LCD

Panasonics 2023 LCD-modelprogram. Foto: Flatpanels

MyHomeScreen, Google TV og FireTV

De nye high-end OLED og LCD modeller kører MyHomeScreen 8.0. Det er Panasonics egen platform – en videreudvikling af Firefox OS. Her findes en god håndfuld internationale apps, men ikke samtlige danske apps. I mellemklassen får man valget mellem Google TV og Amazons FireTV, eller Fire OS. Panasonic gav ikke et klart svar på, hvorfor de bruger i alt fire TV-platforme i 2023 (linux i de allerbilligste modeller), men det har sandsynligvis at gøre med, at Panasonic ikke længere samler egne TV-modeller. De samles i stedet på fabrikker ude i byen i samarbejde med flere partnere. Google TV er en naturlig forlængelse af Panasonics tidligere Android TV, mens FireTV er helt nyt område for Panasonic. MX800 er, så vidt vi er orienteret, det første 85-tommer FireTV på markedet. I modsætning til de fleste FireTV-modeller, der leveres med en standard-fjernbetjening fra Amazon, leveres MX800 med en modificeret fjernbetjening fra Panasonic selv. Her er hvad du kan forvente:

Diablo IV partner

Panasonics 2023-modeller har stadig kun HDMI 2.1 indgange og idet selskabet endnu ikke er rykket til MediaTeks Pentonic 1000 chip, så er Dolby Vision begrænset til maksimalt 4K 60Hz ved spilbrug med PS5 og Xbox Series X. Når det er sagt, så understøtter Panasonic dog alle relevante gaming-funktioner inkl. 4K 120Hz input, HDMI 2.1 VRR, AMD FreeSync, Nvidia G-Sync Compatible og ALLM (Auto Low Latency Mode). Den har desuden en 'Game Control Board'-menu med bekvem adgang til gaming-funktioner samt yderligere reduceret input lag, ifølge selskabet (vi så ikke en måling).

Panasonic 2023 OLED

Panasonics nye 'Game Control Board'-menu på MZ980. Foto: Flatpanels

Det kan tilføjes, at Panasonics 2023-modeller stadig har evnen til at tænde via HDMI, selv når CEC ikke understøttes på kildeenheden, typisk en PC. Panasonic lagde helt generelt vægt på netop gaming ved præsentationen i Berlin og annoncerede i den forbindelse et samarbejde med Blizzard om at blive den officielle TV-partner for Diablo IV. Panasonics positionerede i den forbindelse den nye MZ980 OLED som deres 'value-for-money' gaming-TV med hele puljen af funktionalitet og fremragende billedkvalitet. Hvis du er nysgerrig, kan du herunder se, hvad Panasonic havde at sige om det:

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første indtryk: Panasonic 2023 TV inkl. MLA OLED og miniLED LCD

13 Jul 2023 |

YouSee Play vs. Norlys Play: Priser, indhold, fordele & ulemper

02 Jun 2023 |

DRTV redigeres med kritisk sans, public service-algoritmer & cookies

03 Apr 2023 |

Guide: Hvad er HDMI 2.1 QMS og hvilke TV-modeller understøtter det?

28 Mar 2023 |

Første kig: Sonys 2023 QD-OLED & OLED TV: A95L (55-77") og A80L (55-83")

01 Mar 2023 |

Første kig: Sonys 2023 X95L (miniLED), X90L, X85L med zone-styring – ingen 8K TV

01 Mar 2023 |