Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig: 240Hz OLED, 97" 4K OLED og LG Flex - FlatpanelsDK

Første kig: 240Hz OLED, 97" 4K OLED og LG Flex

16 Sep 2022 | Rasmus Larsen |

På IFA fik Flatpanels lejlighed til at se og prøve LG Flex, som ubesværet går fra flad til buet, samt verdens første 97-tommer OLED TV og 240Hz OLED-monitor.

Næsten alle de store producenter havde på årets IFA-messe i Berlin medbragt OLED TV – sågar Samsung – men det var LG, der igen markerede sig med tre innovative løsninger, som hver på egen facon vidner om, hvilken retning OLED og skærmmarkedet bevæger sig i.


Første 240Hz OLED-monitor

Langt størstedelen af nuværende OLED TV fra LG, Panasonic, Philips, Sony og andre er 100/120Hz paneler. 100Hz, som vi kalder det i Europa pga. fortiden med 50Hz PAL tv-system, eller 120Hz, som de kalder det i USA, der har en fortid med 60Hz NTSC tv-system. LG og Samsung er rykket et lille skridt videre til hhv. 138Hz og 175Hz, men anvendeligheden er begrænset til PC-økosystemet. I TV-verdenen standardiserer man typisk omkring fordoblinger; 1080p til 2160p (4K) til 4320p (8K) samt 50/60Hz til 100/120Hz til 200/240Hz. LGs første 240Hz OLED-monitor er den 45-tommer store 45GR95QE med en opløsning på 3440x1440 (21:9) – et rigtigt produkt, der snart kan købes af forbrugere. Det er en PC-monitor til spilbrug, men i det større perspektiv er 240Hz OLED en spændende udvikling fordi det kan betragtes som næste "rigtige" skridt. Corsairs planlægger ligeledes at lancere en 240Hz OLED-monitor baseret på samme LG-panel mens Samsung Display tidligere på året præsenterede første 240Hz OLED-panel til bærbare computere.

LG 240Hz OLED

Første 240Hz OLED-monitor, LG 45GR95QE. Foto: Flatpanels

LG 240Hz OLED

Første 240Hz OLED-monitor, LG 45GR95QE. Foto: Flatpanels

Vi fik lejlighed til at sidde foran LG UltraGear 45GR95QE, som den kaldes, på IFA. Fordelen ved 240Hz var svært at vurdere ud fra den relativt korte seance, men fordi OLED-pixels kan skifte så ekstremt hurtigt (skærmen er specificeret til 0,1 ms g2g responstid), så er der i teorien en pæn forbedring at hente på både hastighed og niveauet af slør. Den større udfordring er at finde hardwaren til at afvikle spil i 240Hz. Mindre kan også gøre det for skærmen understøtter VRR, altså variabel billedfrekvens, og et eller andet sted skal man jo starte. For at forstå forholdet imellem responstid (ms) og opdateringsfrekvens (Hz) på skærme samt hvorfor branchen bør stræbe mod 1000Hz, kan vi henvise til denne anbefalelsesværdige artikel hos Blur Busters. Det første der sprang os i øjnene var imidlertid skærmens 'anti-glare coating', som fik OLED-skærmen til at fremstå lidt mat. Producenterne må også gerne finde kagerullen frem og hæve opløsningen i næste generation. Prisen ville LG heller ikke ud med.

LG 240Hz OLED

Første 240Hz OLED-monitor, LG 45GR95QE. Foto: Flatpanels

LG 240Hz OLED

Første 240Hz OLED-monitor, LG 45GR95QE. Foto: Flatpanels

Første 97-tommer OLED

Det største OLED TV har hidtil været LGs 88-tommer 8K OLED TV, som koster tæt på 200.000 kroner. Det overgås af det nye 97-tommer OLED TV, som LG officielt lancerede på IFA-messen. Det står til at koste nogenlunde det samme. LG OLED97G2 har 4K-opløsning. I vores artikel om stor, større, størst på IFA skrev vi, at det store OLED TV "står fantastisk" og at vi "vil gå så langt som til at sige, at TV'et leverede den bedste billedkvalitet på IFA 2022, fordi størrelse betyder noget – og det gør microLED TV ikke, så længe de er prototyper".

97 OLED

LG lancerede verdens første 97-tommer OLED TV på IFA. Foto: Flatpanels

97 OLED

LG lancerede verdens første 97-tommer OLED TV på IFA. Foto: Flatpanels

OLED nærmer sig projektorstørrelse, men leverer langt bedre billedkvalitet, særligt når man vil opleve sine film, serier og spil i HDR (High Dynamic Range). Ud over startprisen, der er mange gange højere end TCL's 98-tommer LCD TV som slet ikke matcher på billedkvalitet, så er vores primære bekymring, om LG har fået styr på panelhomogeniteten i så store skærmstørrelser, altså lodrette og vandrette bånd samt andre ujævnheder i farver og lysstyrke henover skærmen. Vi så ikke antydning af dette på IFA, men disse eksemplarer var nok håndplukket til fremvisningen. Det er et fremskridt for OLED, men før prisen for alvor kan bankes i bund skal LG Display, som producerer panelerne, have deres 10,5. generations OLED-fabrik op at køre. Det trækker desværre stadig lange udsigter efter flere forsinkelser. Hvad angår LG Display, så meldte de "next generation" OLED klar i 2023. Vores gæt er, at det omhandler såkaldte mikrolinser, som kan øge lysstyrken yderligere.

Next gen OLED

LG Display meldte på IFA-messen "next generation" OLED på vej i 2023. Foto: Flatpanels

LG Flex OLED TV

LG præsenterede umiddelbart før IFA-messens start Flex, som er et 42-tommer OLED TV, der kan gå fra flad til buet i 20 skridt ved tryk på en knap. Dermed kan brugeren selv bestemme, hvordan skærmen skal formes. Det er klassificeret som et OLED TV – ikke en monitor – fordi det er udstyret med tunere. Flex anvender teknologien og panelet fra LG C2 modellen, dog med en anden antifleksbehandling på panelet og WiFi 6. Med andre ord kan OLED – modsat LCD – bøjes uden at det kompromitterer den billedkvalitet, som man forbinder med OLED TV.
På IFA havde LG alligevel opstillet Flex i monitor-miljøer, altså på skrivebord med en kontorstol – gamerstol – foran. Vi satte os til rette med et bilspil mens en LG-repræsentant bøjede skærmen ind og ud. Som folk, der spiller på en buet skærm, nok kan bakke op om, så fungerer buen fint til spilbrug, idet skærmen omkranser synsfeltet på en anden måde end en flad skærm. Vi kan dog ikke se andre scenarier, hvor vi ville bue skærmen, så prisen – som ikke er annonceret – skal ikke være på konceptniveau, hvis LG Flex skal sælge. Koster den for meget, kan man lige så godt købe både et fladt OLED TV og en buet OLED-monitor. LG Flex forventes at komme i butikkerne på de fleste markeder i oktober, oplyste selskabet. De bøjelige TV-skærme har været på konceptniveau i en del år efterhånden, så at LG nu tør lancere et rigtigt produkt, vidner om, at teknologien er ved at blive moden, samtidig med, at branchen forsker videre i de sammenrullelige udgaver.

LG Flex OLED

LGs første bøjelige OLED TV, LG Flex, på IFA-messen. Foto: Flatpanels

LG Flex OLED

LGs første bøjelige OLED TV, LG Flex, på IFA-messen. Foto: Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |