Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSamsung 2022 TV: Første indtryk og tekniske detaljer - FlatpanelsDK

Samsung 2022 TV: Første indtryk og tekniske detaljer

28 Jan 2022 | Rasmus Larsen |

Flatpanels har set Samsungs 2022 "Neo QLED" LCD TV, livsstils-TV, microLED TV og sågar det hemmelige QD-OLED TV. Her er vores første indtryk samt teknisk information.

Samsung i 2022

I 2022 vil Samsung udvide sit modelprogram til at omfatte de første QD-OLED TV og mindre microLED TV. Vi forventer, at begge produktkategorier bliver dyre, men QD-OLED stadig langt mere opnåelig end microLED, som vil være forbeholdt de 0,001% rigeste. Det er et stærkt modelprogram og vel nok det bredeste blandt producenterne. Samsung ser ud til at have noget for enhver smag, selv købere med Vertical Video Syndrome og interesse i krypto. MicroLED TV kommer for første gang i mindre 89- og 101-tommer 4K-skærme foruden en 114-tommer afløser til sidste års 110-tommer udgave. De fremstår stadig fantastiske med 100% DCI-P3-farver (Rec.2020 farverummet blev ikke angivet), lys- og farvestyring på pixelniveau og et design der er så godt som rammeløst. Det er dog de færreste af os, der har råd til verdens første LED TV – den første nye TV-skærmteknologi på forbrugermarkedet i et årti – og der er ikke afgørende nyt at tilføje ift. vores første kig på 110-tommer microLED TV.

Samsung 2022 TVs

89- til 110-tommer Samsung MicroLED TV. Foto: Flatpanels

Samsung vil opdatere sit udvalg af 'livsstils-TV', hvilket dækker over The Frame, The Serif og The Sero – sidste års The Terrace fortsætter i år. Disse lanceres for første gang med et mat LCD-panel for at få digital kunst til at ligne malerier på et lærred. Det virker glimrende til dette formål, men det får samtidig film, spil og andet videoindhold til at se mere kedeligt og kontrastfattigt ud, uden gennemslagskraft, og det er ikke en skærm, vi ville vælge til de store film- og spiloplevelser.
Samsungs livsstils-TV til ikke skærme til billedentusiaster, i endnu mindre grad i 2022. Samsung forsøger i stedet at appellere til andre kundesegmenter – hvilket synes at være en salgssucces – herunder kunstelskere, som nu kan købe NFT-baseret kunst fra den nye NFT-hub, der bliver tilgængelig som en del af det opfriskede Tizen-styresystem – mere om det længere nede.
Samsung "Neo QLED" LCD TV vil igen i 2022 komme med 8K- eller 4K-opløsning i en række størrelser og modelserier såsom QN900B, QN800B, QN95B, QN90B og QN80B. Der er et par billedrelaterede forbedringer, som vi kommer nærmere ind på om lidt. Den store nyhed i 2022, hvad angår ny funktionalitet, er Dolby Atmos-support for første gang i Samsung TV (inkl. trådløs Atmos til soundbarer ). Samsung har også redesignet sin Tizen-hovedskærmen på Smart TV og tilføjet 144Hz-paneler (i high-end). Der er stadig ingen understøttelse af Dolby Vision HDR på billedsiden.

Samsung 2022 TVs

Samsung 2022 "Neo QLED" LCD TV. Foto: Flatpanels

Første indtryk: 2022 "Neo QLED" LCD

Samsung lancerer i 2022 endelig sine første næste generations TV i form af QD-OLED og microLED, men LCD-teknologi vil fortsat dominere modelprogrammet. High-end-modellerne vil igen i år få navnet "Neo QLED", som er et opdigtet marketingudtryk. Bag LCD-skærmpanelet sidder en miniLED-bagbelysning, typisk med styring af lys i zoner. Samsung bekræftede overfor Flatpanels, at antallet af lyszoner og lysstyrke i både 2022 8K og 4K "Neo QLED" LCD TV vil være mere eller mindre identisk med 2021-udgaverne på tværs af modelserierne. Den eksterne One Connect-boks vil være at finde i QN95B (4K) og opefter. Nyheder i 2022 er:
 • 14-bit bagbelysning, hvilket betyder, at miniLED-baglyset nu kan styres i 16.384 trin i modsætning til 4.096 trin i sidste års modeller. Det bør give bedre kontrol over lysstyrkeniveauer.
 • 'Shape Adaptive Light Control', som i kombination med videoprocessoren analyserer billedet for at finde former og linjer med henblik på tilpasse "formen" på baglyset i de enkelte lyszoner. Det skulle give mindre grov lysstyring.
 • En opgraderet Neo Quantum-videoprocessor med en ny 'Real Depth Enhancer'-algoritme, der analyserer billedet for objekter for at kunne tilføre billedbehandling.
 • Dolby Atmos-support for første gang i et Samsung TV.

  Samsung 2022 TVs

  Nye video- og lydsystemer i 2022 Samsung TV. Foto: Flatpanels

  Vi så samspillet mellem de tre nye baglys/videosystemer demonstreret i 2022 QN900B kontra 2021 QN900A, og selvom der er tegn på, at det forbedrer lysstyringen i LCD TV'et, så var skærmene mere ens end forskellige. Der var et par situationer, hvor 2022-udgaven så ud til at nå højere lysstyrke i små segmenter af billedet og visse situationer, hvor den så ud til at kunne opretholde flere detaljer i højlys og skygger, men intet afgørende. Vi måtte ikke tage billeder under disse seancer. I en anden demonstration sammenlignede Samsung sin 2022 "Neo QLED" med en reference studiemonitor og et IPS LCD TV. Samsungs "Neo QLED", som er en VA LCD, var markant bedre end IPS LCD TV'et, hvilket næppe kommer som en overraskelse for de læsere, der kender forskellen, men omvendt kom skærmen ikke i nærheden af ​​at matche den referenceskærm, som bl.a. bruges i filmstudier. Under alle demoerne så vi lejlighedsvis glorier i billedet og andre følgevirkninger af miniLED-bagbelysning og zonestyring, og du bør forvente, at 2022 "Neo QLED" LCD TV stadig kæmper med disse begrænsninger.
  Samsung QD-OLED TV
  Første billede af Samsungs QD-OLED TV
  At dømme ud fra de mange demonstrationer af den nye QD-OLED teknologi, vi så ved CES 2022 og efterfølgende, så er QD-OLED i en anden liga. Flatpanels så Samsung Electronics' QD-OLED TV i 65-tommer, men vi må ikke gå i detaljer med produktet endnu. Indtil videre foreslår vi, at du læser vores første kig på QD-OLED og vores første kig på Sonys A95K QD-OLED TV. Se også det første produktbillede af Samsung QD-OLED TV til højre. Samsung præsenterer formelt sit QD-OLED TV på et senere tidspunkt og hvis du vil være en af de første til at høre om det så tilmeld dig Flatpanels' nyhedsbrev her.

  Samsung 2022 TVs

  Tizen hovedskærmen skifter til fuldskærm i 2022. Her Medie-hubben. Foto: Flatpanels

  Tizen i fuldskærm, men ingen Gaming Hub

  Samsung opfrisker sin Smart TV-platform i år. Styresystemet Tizen får således en hovedskærm i fuldskærm i stedet for den bundmenu, der har kendetegnet Tizen igennem flere år. Hovedskærmen opdeles i tre sektioner: Media, Game (Gaming Hub) og Ambient. Mediehubben giver adgang til streamingtjenester og videoindhold. Gaming Hub samler alt relateret til spil, og det er her, man vil kunne finde de nye Google Stadia og Nvidia GeForce Now apps til spilstreaming. Den dårlige nyhed er, at Gaming Hub ikke vil være aktiv i Danmark ved lancering af 2022-modellerne. Det betyder ikke, at den aldrig kommer og det er også uklart, om Stadia og GeForce Now derfor mangler, men vi jagter information hvad angår Norden. I Ambient-sektionen finder du Ambient-funktionalitet, digital kunst og den nye NFT-baserede kunsthub. Se vores video fra CES 2022 nedenfor for at lære mere om Samsungs nye Gaming Hub.
  Samsung har ikke planer om at bringe den nye version af Tizen til tidligere års TV-modeller, og det står heller ikke klart, om Google Stadia og Nvidia GeForce Now apps vil blive gjort tilgængelige på 2021 og tidligere generationer af Samsung Smart TV.

  Samsung 2022 TVs

  Ambient-sektionen af den nye TIzen-hovedskærm. Foto: Flatpanels

  Nye spilfunktioner, 144Hz

  Ud over den nye Gaming Hub, der demonstreres i videoen længere oppe, fremhævede Samsung tre nye spilfunktioner, der vil være at finde i 2022 TV. Disse er:
 • 144Hz-paneler i de dyreste LCD TV og QD-OLED TV
 • En ny gaming-udvidelse af HDR10+ kaldet HDR10+ Gaming
 • Forbedringer på spilstreaming 144Hz er et lille skridt op fra 120Hz i konkurrerende TV-skærme. Vi fik mulighed for at afprøve det via en PC, men ikke nok til at evaluere det. Samsung informerede os om, at 4K 144Hz HDR vil fungere over HDMI 2.1 i de 2022 TV. Der vil i øvrigt være fire porte med HDMI 2.1-båndbredde i Samsungs 2022-modeller i modsætning til to HDMI 2.1 porte i sidste års modeller, hvilket er en god udvikling. I 144Hz-tilstand skulle inputforsinkelsen være under 5 ms, sagde Samsung, og vi så en måling på 4,5 ms under en af vores demo-seancer.

  Samsung 2022 TVs

  Spil i 144Hz på et 2022 Samsung TV. Foto: Flatpanels

  HDR10+ Gaming, som omfatter 120Hz VRR, automatiseret HDR-kalibrering og 'Low Latency Source Tone Mappings', er foreløbigt kun bekræftet for Samsung TV og Nvidia GPU'er (RTX 30-serien, RTX 20-serien og GTX 16-serien via driveropdatering i 2022). Panasonic er et andet stiftende medlem af HDR10+ alliancen, men de har ikke pt. annonceret planer om at støtte op om spiludvidelsen af formatet. HDR10+ Gaming ses som et alternativ til Dolby Vision til spil. Mere generel og dybdegående teknisk information om HDR10+ Gaming kan findes her og her. Samsung tilføjede, at HDR10+ Gaming vil fungere med både 4K og 8K. Der bruges ikke dynamiske metadata til spil, men i stedet indstilles HDR tone-mapping (lysniveauet og farver) i starten af ​​spillet. Dette vil fungere med spil afviklet lokalt på Nvidia GPU'er. GPU'en vil automatisk forespørge på TV'ets HDR-egenskaber og billedkarakteristika, hvorefter den justerer sine parametre for tone-mapping. Vi pressede Samsung for at fortælle mere om deres planer for og udbredelse af HDR10+ Gaming, men selskabet vil på nuværende tidspunkt kun oplyse, at de er dialog med producenter af spilkonsoller. Der er intet at annoncere på denne front vedrørende HDR10+. HDR10+ Gaming knytter sig til et andet fokusområde hos Samsung, hvilket er at forbedre spilstreaming i deres TV. I 2022 sker det vha. opgraderet videodekodning, der sikrer under 100 ms forsinkelse på spilstreaming. Der er også et optimeret RAM-kredsløb til spilstreaming. Under en demonstration sammenlignede Samsung sin 2022-model med et "konventionelt gaming-TV", og forskellen i signalforsinkelse var tydelig at se. Samsung 2022 TV desuden anvende "AI"-opskalering til spilstreaming for at kompensere for de hårdt komprimerede videostreams fra spilserverne. Under en demonstration tilføjede det yderligere detaljer i f.eks. planter og græs, men det så samtidig lidt for kunstigt ud. Opskaleringsmodellen kan skelne imellem spilgenrer, sagde Samsung. Spilstreaming er et segment i vækst med spændende perspektiver, men der er stadig meget at forbedre på området. Det er godt at se, at Samsung har fokus på det, men i sidste ende er det en opgave for branchen som helhed at få cloud-spil til at fungere gnidningsfrit, og det vil sandsynligvis kræve alt fra nye video-codecs (plus ny hardware) til nye måder at designe servere på så de kan ned- og opskalere ydelsen i realtid – plus hurtigere og bedre internetinfrastruktur. Der er mange spændende ting på programmet fra Samsung i 2022, og vi ser frem til at lære mere og modtage de første eksemplarer til dybdegående test. Fik vi i øvrigt nævnt, at QD-OLED er spektakulær?

  Samsung 2022 TV – specifikationer

  Flatpanels • Flere fokusartikler

  DRTV om 4K-streaming, TV-apps, lyd og HbbTV

  11 Nov 2022 |

  Nye EU-energikrav kan føre til salgsstop af 8K TV næste år

  13 Oct 2022 |

  Første lyt: Sonys økosystem af 360 Spatial Sound produkter

  10 Oct 2022 |

  Første kig: Philips' nye generation af Ambilight med Aurora

  06 Oct 2022 |

  Hvorfor du ikke bør bruge PlayStation og Xbox til streaming

  05 Oct 2022 |