Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHBO Max i Danmark: Første indtryk (og målinger af billed/lydkvalitet) - FlatpanelsDK

HBO Max i Danmark: Første indtryk (og målinger af billed/lydkvalitet)

27 Oct 2021 | Rasmus Larsen |

HBO Max er billig til 39,50 kr/md., men mangler indhold. App og brugerflade er forbedret ift. HBO Nordic, men ikke strømlinet på tværs af TV-platforme. Streamingkvaliteten har fået løft og 4K ser nydeligt ud, men der er stadig kvalitetsproblemer.

Bedre streamingkvalitet, men...

HBO Nordics streamingkvalitet var noget af det dårligste på markedet: 1080p ved 3,5 Mbps video-bitrate (MPEG4 AVC). Hvordan kan man overfor indholdsskabere og seere retfærdiggøre, at nogle af verdens bedste tv-produktioner fremvises i rædderlig videokvalitet? En præsentation der til tider ødelagde oplevelsen af Game of Thrones. Heldigvis løfter HBO Max niveauet markant.

Streamingkvalitet: HBO Nordic vs. HBO Max

HBO NordicHBO Max
1080p bitrate (gns)3.5 Mbps5-7 Mbps
(peak: 10-11 Mbps)
1080p videoformatMPEG4 AVCHEVC
4K bitrate (gns)-16-20 Mbps
(peak: 30 Mbps)
4K videoformat-HEVC
LydformatOp til 5.1 Dolby DigitalOp til Dolby Atmos (i DD+)
Lydkvalitet384 Kbps (AC3)5.1: 384 Kbps (AC3)
Atmos: 768 Kbps (E-AC3)
Flatpanels
Målinger foretaget af Flatpanels og brugere i forummet viser, at populære tv-serier er blevet reenkodet så de streames i 5-7 Mbps video-bitrate i gennemsnit (op til 10-11 Mbps i komplekse scener). Samtidig er HBO Max skiftet til HEVC, hvilket er et mere effektivt codec end MPEG4 AVC. Simpelt sagt kan man ved 1080p HD tale om 2–4 gange bedre videokvalitet ift. HBO Nordic, afhængigt af titel og og scene. Streamingsignalet ser markant bedre ud.

HBO Max på Apple TV

En håndfuld film ligger i 4K Dolby Vision (og HDR10) og Dolby Atmos. Foto: Flatpanels

Endnu bedre ser det ud for den håndfuld film såsom Matrix og The Suicide Squad (se tabel), der er gjort tilgængelige i 4K Dolby Vision (eller HDR10). Her ligger den gennemsnitlige video-bitrate på 16-20 Mbps med HEVC, med op til 30 Mbps i komplekse scener. Lyden streames som udgangspunkt i op til 5.1 Dolby Digital (AC3) med 384 Kbps bitrate. En lille håndfuld film ligger i Dolby Atmos, hvor der bruges Dolby Digital Plus (E-AC3) ved 768 Kbps. Læs også: Oversigt: Billed- og lydkvalitet på streamingtjenester (målinger) Ingen tv-serier ligger på nuværende tidspunkt til streaming i 4K HDR og Dolby Atmos.

HBO Max: Film i 4K HDR og/eller Dolby Atmos

- Batman v Superman: Dawn of Justice: Ultimate Edition - Godzilla vs. Kong - Mortal Kombat - No Sudden Move - Reminiscence - The Conjuring - The Devil Made Me Do It - The Matrix - The Matrix Reloaded - The Matrix Revolutions - The Suicide Squad - Wonder Woman - Zack Snyder’s Justice League
Flatpanels
Målingerne er taget på Apple TV 4K, som rapporterer de præcise parametre for streamet. Det er muligt, at streamingkvaliteten varierer på andre TV-platforme. Du skal samtidig være opmærksom på, at Dolby Atmos ikke understøttes af HBO Max på særlig mange platforme. Men... HBO Max i Norden konverterer stadig tv-serier, inklusiv Game of Thrones, fra 24 til 25 billeder per sekund. Det sker vha. såkaldt PAL speed-up, hvor hastigheden på billede og lyd øges med 4,16%. Sammenligner du med en Blu-ray-udgivelse, så er det både synligt og hørbart (højere pitch). En produktion på 100 minutter varer i stedet 96 minutter. Læs også: Filmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester Læs også: Paramount+ streamer egne film i forkert format: "Vi undersøger det" PAL speed-up er en praksis, der hører tv-kanaler og DVD til. Der er ingen tekniske faktorer til grund for, at HBO Max som selvstændig streamingtjeneste, skulle gøre det. HBO Max i USA gør det da heller ikke. Til gengæld ligger nye Warner Bros film i det originale 24fps (23,976) format på HBO Max i Danmark. Forhåbentlig bliver det samme tilfældet for fremtidige tv-serier.

Lav pris, mindre katalog

HBO Max hubs
HBO Max i USA har 10 hubs
HBO Max i Danmark har seks hubs: HBO, Max Originals, Warner bros, DC, Cartoon Network og Looney Tunes. I USA har de ti hubs (plus TCM, Adult Swim, Studio Ghibli, Sesame Workshop og Crunchyroll), men prisen er også markant højere ($15/md. uden reklamer). Den danske introduktionpris på HBO Max er vel nok lavere end nogen havde forestillet sig og det vidner om, at HBO Max vil det her seriøst. De vil bredt ud og være en rigtig konkurrent til Disney+, Netflix m.fl. Prisen afspejler dog også det mindre katalog, vi har i Danmark Flere titler, som lå på HBO Nordic, mangler pt. på HBO Max, bl.a. Last Week Tonight, men selskabet melder ud, at alt indhold fra HBO Nordic kommer på HBO Max i nærmeste fremtid. De nye titler, heriblandt The West Wing, som har været fremhævet, følger ligeledes i nærmeste fremtid, oplyser HBO Max. - "All HBO Nordic content will be available on HBO Max, including Last Week Tonight. The team is hard at work to get the latest episode up soon, and the rest will follow after," skriver HBO Max på twitter og tilføjer: "The West Wing will be added in the coming weeks!" Der sættes ikke datoer på, men vi håber snart at kunne bringe en indholdsoversigt for november.

HBO Max Apple TV app

Flere HBO Nordic titler mangler, men meget mere er på vej, lover HBO Max. Foto: Flatpanels

Brugerflade mangler polering

Vi oplever brugerfladen som en forbedring ift. HBO Nordic, særligt på funktionaliteten med brugerprofiler og samtidige streams. Det kan dog stadig være svært at finde indhold og vores erfaringer med den amerikanske HBO Max siger os, at der løbende omrokeres i indholdsrækker og præsentation. Et par positive overraskelser er, at HBO Max også virker på 2017 LG Smart TV samt at der er "light" integration i Apple TV appen på Apple TV-bokse. Det indebærer, at HBOs indhold findes i køen, oversigter og søgeresultater side-om-side med andre streamingtjenester. Det er derimod ikke lykkedes os at få HBO Max ud at ligge som egen indholdsrække på Android TV.

HBO Max på Apple TV

HBO Max integration i Apple TV appen. Foto: Flatpanels

Vi oplever, at stabiliteten varierer fra platform til platform, samtidig med, at der er tekniske udfordringer med f.eks. undertekster, som står for højt i billedet på visse enheder/platforme. Vi tilskriver disse uregelmæssigheder den tekniske platform, som ligger under HBO Max og som er ved at blive opgraderet trinvis. Den tekniske platform er opgraderet på Apple TV og PlayStation, men kommer første senere på året eller i starten af 2022 til mobil- og 'web-baserede' apps til Smart TV samt andre TV-platforme, oplyses det. Brugerfladen vil være den samme, men teknikken nedenunder moderniseres. HBO Max er åbent nu på hbomax.com/dk. Lad os høre om jeres umiddelbare indtryk i kommentarsektionen!Flere fokusartikler

Første kig: Philips' nye generation af Ambilight med Aurora

06 Oct 2022 |

Hvorfor du ikke bør bruge PlayStation og Xbox til streaming

05 Oct 2022 |

Kan YouSee Play betale sig?

23 Sep 2022 |

Første kig: 240Hz OLED, 97" 4K OLED og LG Flex

16 Sep 2022 |

Første indtryk: Bang & Olufsen Beosound Theatre

13 Sep 2022 |

Stor, større, størst på IFA 2022: 97" OLED, 98" LCD og microLED TV

07 Sep 2022 |