Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonInterview med B&O designer: Kan vore TV blive større, tyndere? – del 2 - FlatpanelsDK

Interview med B&O designer: Kan vore TV blive større, tyndere? – del 2

11 Jun 2021 | Per Fanefjord Laursen |

Udviklingen af TV-skærme har på en gang været dramatisk og samtidig forbløffende stillestående siden 50’erne, konkluderer den mangeårige B&O-designer Torsten Valeur i anden del af vores interview.

Artikelserie Del 1: Interview med B&O designer: TV-design i dag og i fremtiden Del 2: Interview med B&O designer: Kan vore TV blive større, tyndere?

Folket vil gemme fjernsynet

Flatpanels har bedt den erfarne Bang & Olufsen designer gøre status på stuens vigtigste møbel og rette blikket fremad, i hvert fald for den overskuelige fremtid.
Torsten Valeur
Torsten Valeur
Tv-seernes samliv med TV-apparater har rent faktisk ikke forandret sig voldsomt meget fra tv-mediets barndom til nu, fastslår han. Det er lidt af et paradoks. Vi indretter os med TV-skærme i dag, som vi gjorde i fjernsynets barndom – et TV i en stue med sofa og sofabord. Mennesker vil nemlig gerne sidde ned med en vis afstand til skærmen. Når Torsten Valeur gør status, hæfter han sig ved flere afgørende spring i TV-designet. En af de gennemgående designtrends var altid et ønske om at gemme fjernsynet; ved at rulle det væk, dække skærmen eller forvandle det til noget andet, når det ikke var i brug. - "Man kan se det på de gamle B&O TV med jalousilåger og stande med hjul. I dag ser vi det på Beovision Harmony, som pakker sig sammen og forvandler sig til en højtaler, når det er slukket. Og på LG Signature Rollable TV, hvor skærmen ruller helt væk, og fjernsynet forvandler sig til en lydbænk når det er slukket," siger Torsten Valeur.
Torsten Valeur præsenterer BeoVision Harmony ved lanceringen i 2019

Fladskærmen kan måles med farver

De seneste årtier er natuligvis spækket med teknologiske landvindinger. De første små sort-hvide TV gav os fascinationen af et levende billede bragt ind i hjemmet. Farve TV gav os oplevelsen af det naturtro billede. De større skærme, stereo og surround gav os oplevelsen af at se en biograffilm i stuen. Torsten Valeur fremhæver selv fladskærme, de var en ligeså signifikant forandring, som farver i slut 60’erne. - "De store skærmstørrelser (og 3D) gav os totaloplevelsen, men også ønsket om at kunne skalere skærmstørrelsen og gemme Tv’et. Den ultratynde og bøjelige skærm giver os nu mulighed for at klistre skærmen direkte på væggen, integrere skærmen i andre produkter eller ligefrem rulle skærmen sammen efter brug."

B&O BeoVision 8K OLED

BeoVision Harmony på 88-tommer er B&O's første 8K TV

TV-design: Gode bud på fremtid

Torsten Valeur understreger, at udviklingen af TV-design ruller videre de kommende år, om end man ikke skal forvente revolutioner i nær fremtid. - "Men Flatpanels’ læsere skal næppe forvente revolutioner indenfor design af almindelig TV-apparater i en overskuelig fremtid. De næste års udvikling af TV-design bliver så ens, at det næsten er kedeligt," siger han. Kan skærme blive større, kan de blive tyndere? - "Skærmene selv bliver ikke tyndere. At gå fra 3 til 1 mm er ikke tyndere set med brugernes øjne. Tyndere lyd ligger ikke lige for, med mindre man vil gå på kompromis med kvaliteten. Man kunne drømme om, at elektronikken blev minimeret til en størrelse matchende en tablet, men det ligger heller ikke lige om hjørnet, selvom det ville være meget relevant for brugeren, og jeg ville elske det som designer," siger Torsten Valeur. B&O-designeren spår, at skærmvokseværk ikke er slut. Vi vil se endnu større skærme, og standardstørrelsen vil vokse lidt endnu. Læs også: Bang & Olufsen lancerer større BeoVision Contour OLED TV Han håber desuden, at Smart TV vil udvikle sig, så det når op på samme hurtighed og dynamik, som vi kender det fra smartphones og tablets.

BeoVision 8K OLED

B&O bragte i 2016 rulle-standen tilbage med BeoVision Horizon

TV med tablet-funktioner

To ting vil forbrugerne se mere af. Det ene er en udnyttelse af de muligheder tynde og fleksible OLED-paneler giver. Der kommer en fusion med TV og andre ting, møbler eller dele af hjemmet. Vi vil se skærme placeret på andre steder og måder. - "Dernæst skal forbrugerne holde øje med det fleksible TV, et trådløst mobil TV, som er tilpasset dit personlige behov til at se TV, hvor og hvordan det passer dig. Fuldstændigt, som vi kender det med tablets og smartphones, hvor vi nyder friheden til at bruge det, hvor vi vil," siger Torsten Valeur og uddyber: - "Det fleksible TV, som jeg har i hovedet, er uden de ulemper, vi kender fra tablets og smartphones; den dårlige lyd, at du ikke kan stille det fra dig og læne dig tilbage, samt at du belaster dine øjne ved konstant at fokusere på en skærm for tæt på dine øjne. Det sidste er et stort problem, som bl.a. kinesiske øjenlæger alarmerer om," afslutter han. Dette er anden og sidste del af Flatpanels' interview med Torsten Valeur. Første del kan findes her.

Faktaboks: Torsten Valeur

Siden starten af 1990’erne har Torsten Valeur sat sit præg på tech-verdenen med innovativt og iøjenfaldende design. Kort efter sin start hos David Lewis fik han til at opgave at designe Beocom 2, en trådløs fastnettelefon, der i dag er en designklassiker. Efterfølgende er det blevet til et væld af andre ikoniske produkter. Da David Lewis døde i 2011, førte Torsten Valeur virksomheden videre i eget navn.
FlatpanelsFlere fokusartikler

Google trækker stikket til Stadia i dag: Hvad gik galt?

18 Jan 2023 |

DRTV om 4K-streaming, TV-apps, lyd og HbbTV

11 Nov 2022 |

Nye EU-energikrav kan føre til salgsstop af 8K TV næste år

13 Oct 2022 |

Første lyt: Sonys økosystem af 360 Spatial Sound produkter

10 Oct 2022 |

Første kig: Philips' nye generation af Ambilight med Aurora

06 Oct 2022 |