Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: Panasonic 2020 OLED & LCD TV - FlatpanelsDK

Første indtryk: Panasonic 2020 OLED & LCD TV

24 Feb 2020 | Rasmus Larsen |

Panasonic præsenterede tidligere på ugen årets nye OLED og LCD TV. Her er vores første indtryk, yderligere teknisk information, videoer samt andre detaljer, som er værd at fremhæve.

Første indtryk: Panasonic 2020 OLED

Panasonic har præsenteret tre 2020 OLED-modeller: HZ2000, HZ1500 og HZ1000. Vi forventer, at i hvert fald en yderligere OLED-model slutter sig til programmet senere på året, men lad os holde fokus på de annoncerede modeller. HZ2000 afløser sidste års GZ2000, som vi er særligt begejstrede for. GZ2000 har af samme grund modtaget vores Reference Award (ej at forveksle med vores Top-Anbefaling). Ligesom GZ2000 så anvender HZ2000 et modificeret OLED-panel med højere lysstyrke (i højlys og fuld skærm). HZ1500 og HZ1000 gør brug af LG Displays normale OLED-panel.

Panasonic 2020 TV

Baseret på hvad vi så under præsentationen i Londons Pinewood Studios, så er HZ2000 overordnet et finpudset version af GZ2000 med nogle forbedringer, der primært relaterer sig til billedgengivelse i oplyste omgivelser. To systemer kommer i spil her; Dolby Vision IQ og Panasonics eget 'Intelligent Sensing'. Målet er det samme, hvilket konkret betyder at gøre billedet lysere, samtidig med, at man kan opretholde detaljer i de mørkeste områder, når seeren sidder i oplyste omgivelser. Og samtidig respektere kilden og indholdsskaberens ønsker. Dolby Vision IQ gør brug af dynamiske metadata i Dolby Vision-signalet (og virker derfor kun med Dolby Vision-indhold) i samspil med TV'ets indbyggede lyssensor, mens Panasonics eget 'Intelligent Sensing' system (virker med SDR, HDR10, HDR10+ og HLG) analyserer billeder på skærmen og anvender TV'ets indbyggede lyssensor. Vi fik kun en kort demonstation, men det lader til at fungere efter hensigten. I et oplyst lokale, eksempelvis en stue, vil skyggedetaljer lige over sort ofte visuelt være svære eller umulige at skelne fra sort, så en smule tone-mapping regulering (af lyskurven) samt et overrodnet lysere billedet kan bestemt hjælpe. Det hjælper også, at OLED-panelet i HZ2000 har overskud nok til at løfte lysstyrken, når det er påkrævet. Panasonic er ikke den eneste TV-producent, som gør dette (Dolby Vision IQ er f.eks. også at finde i LG 2020 OLED TV, som desuden har dynamisk tone-mapping), men producenternes tilgang adskiller sig en smule. Som du måske ved, så har nogle producenter, herunder Samsung, valgt blot at hæve hele lyskurven for HDR, så alt i billedet fremstår lysere til enhver tid. Systemerne i Panasonics nye TV er mere sofistikerede og tilfører disse ændringer udelukkende såfremt omgivelserne er lyse (i mørke omgivelser lader der ikke til at ske noget), og trinvis afhængigt af, hvor oplyste dine omgivelser er. Det er vanskeligt at fange på foto eller video, men vi har ikke desto mindre inkluderet en kort video fra Panasonics præsentation, som måske bidrager til at forklare konceptet, selvom du ikke nødvendigvis kan spotte effekten på de to demo-TV.
En anden ændring i år er, at 2020 OLED-panelet fra LG Display har et mere avanceret BFI (Black Frame Insertion) system, hvor der indsættes sorte frames i billedstrømmen for at 'nulstille' seerens øje, hvilket bidrager til at få billeder i bevægelse til at fremstå skarpere. Dette forbedrede BFI-system kan arbejde med kortere cyklusser for de sorte frames (low, medium, high eller auto), hvilket betyder, at flimmer og tab af lysstyrke kan reduceres. High-indstillingen giver alt for meget flimmer, men Low og Medium formår at holde flimmer under et synligt niveau (i hvert fald for os), mens lysstyrken stadig opretholdes fornuftigt. Auto indstillingen veksler imellem Low eller Medium, afhængigt af indholdet. Samme BFI-system vil kunne findes i 2020 OLED TV fra LG og Sony, og i hvert fald LG har også Auto-funktionen (Sony muligvis også - vi ved det ikke endnu).

Panasonic 2020 TV

Panasonic tilføjer i år understøttelse af HDMI 2.1s' eARC (enhanced Audio Return Channel) foruden ALLM (Auto Low Latency Mode), hvilket også var understøttet i 2019-modellerne. Panasonics 2020 OLED TV vil dog ikke være udstyret med HDMI 2.1 porte, hvorfor man ikke får gavn af 4K120 (4K ved 120 billeder per sekund) og VRR (variable billedfrekvens). Vi forventer, at Panasonics 2020 OLED igen vil være oplagte valg til filmelskere, men fraværet af HDMI 2.1 kan blive en stopklods for gamere, som ønsker at få det meste ud af spil på PlayStation 5 eller Xbox Series X. Panasonic siger, at man foretrækker at vente på HDMI 2.1 indtil man kan teste og sikre, at alt virker efter hensigten. Ikke desto mindre har LG tilbudt HDMI 2.1 porte samt de fleste valgfrie HDMI 2.1 funktioner i OLED TV siden foråret 2019, og i år vil yderligere TV-producenter såsom Sony begynde overgangen til HDMI 2.1 i 4K TV. Flagskibet HZ2000 har en unik fordel pga. sit mere lysstærke OLED-panel, men hvad angår HZ1500 og HZ1000 modellerne så bør Panasonic måske være mere aggressiv på prisen taget i betragtning, at LG 2020 OLED TV også tilbyder Dolby Vision IQ og Filmmaker Mode, foruden HDMI 2.1. Panasonic benyttede lejligheden til at demonstrere, hvordan det mere lysstærke OLED-panel i HZ2000 løfter billedoplevelsen sammenlignet med et OLED TV fra en konkurrent (Sony). Vi har allerede undersøgt dette nærmere i vores test af GZ2000.

Panasonic 2020 TV Panasonic HZ2000 (venstre) vs. Sony OLED TV (højre)

Filmmaker Mode er en ny funktion i Panasonics 2020 OLED TV, men i og med, at Panasonic kun tilbyder manuelt valg af Filmmaker Mode (der ligger som en billedprofil ved siden af Film, Standard mv.) via fjerbetjeningen, så er der ikke fordele ved Filmmaker Mode ift. de gode billedprofiler, der allerede findes i selskabets 2019 OLED TV. HZ1000 og HZ1500 lanceres i Europa omkring maj / juni, mens HZ2000 forventes klar i juli.

Dolby Atmos i TV

Ved præsentationen lagde Panasonic vægt på, at Dolby Atmos nu er del af deres "Hollywood to your home" budskab - eller "more Hollywood to more homes". HZ2000 er således udstyret med et mere potent lydsystem end sidste års GZ2000, og har stadig loft-vendte enheder til Atmos. En neddroslet version af Dolby Atmos-systemet med loftvendte enheder vil være at finde i HZ1500 OLED-modellen. Hvis du vil have endnu mere power i lydbilledet, så kan der tilsluttes en subwoofer direkte til TV'et.

Panasonic 2020 TV HZ2000's Dolby Atmos-system med loft-vendte enheder

Panasonic havde inviteret en talsmand for Dolby, Javier Foncillas, som gav et kort overblik over Dolby Atmos til hjemmebrug. Herudover var den anerkendte Dolby Atmos-mixer Glen Freemantle, som har har vundet en Best Sound Editing Academy Award for hans arbejde med Gravity, inviteret itl at tale om, hvordan man mixer Dolby Atmos-film i studiet. Javier Foncillas påpegede, at der nu er over 750 titler i Dolby Atmos til hjemmebrug. Spilstudier er også begyndt at bruge eller eksperimentere med det objekt-baseret lydformat. Der findes i dag en håndfuld konsolspil, som kan spilles i Dolby Atmos, og vi forventer at se mange flere, når næste generation af spilkonsoller lander og bliver udbredt.

Panasonic 2020 TV

En optagelse af Glen Freemantles præsentation kan ses herunder. Desværre måtte vi ikke filme scenen fra den kommende film Emma, men vi kan tilføje, at det var en slagkraftig demonstration af, hvordan Dolby Atmos-lyd virkelig kan løfte filmoplevelsen; i dette eksempel i en scene, hvor der skiftes fra stille dialog til et brutalt spektakel - særligt inde i Pinewood Studios Powell Theater. Projektoren derimod leverede ikke et tilfredsstillende billede, i særdeleshed ikke når man er vant til smuk HDR-billedkvalitet på TV såsom Panasonics egne OLED. George Lucas sagde engang, at "sound is half the experience in seeing a film" og i år vil Panasonic forsøge at udbrede Dolby Atmos-lyd i TV. Atmos-systemet i HZ2000 (eller HZ1500 for den sags skyld) matcher naturligvis ikke et fuldt udbygget Atmos-system med særskilte højttalere, men allerede fra sidste års GZ2000 får man en noget bedre lydoplevelse end de fleste indbyggede højttalere i TV.

Første indtryk: Panasonic 2020 LCD

Panasonic præsenterede tre nye LCD TV-serier kaldet HX940, HX900 og HX800 - flere følger senere på året. Det er LCD TV med kantbelyst LED, enten VA eller IPS LCD (IPS i alle HX900 og HX940, bortset fra 75", som er VA LCD. HX800 er VA LCD). HX940 lanceres i juni, mens HX800 og HX900 forventes klar omkring april.

Panasonic 2020 LCD TV

Panasonic fremhævede bred understøttelse af Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG og HLG Photo, og havde til seancen opstillet sin HX940 (IPS LCD) med 'Local Dimming Pro Intelligent' - som ikke er zone-styret LED - ved siden af en IPS LCD-model fra en konkurrent. Idéen var at fremhæve, hvordan HX940 leverer bedre HDR-billedkvalitet. I et oplyst lokale leverede begge TV acceptabel billedkvalitet (men ikke noget, som vi ville betegne som HDR). I mørkere omgivelser fremstod billedet på begge TV udvasket og livsløst. Efter vores mening så er det en skam, at TV-producenter fortsat promoverer kantbelyste LCD TV som HDR TV. Hvis et kantbelyst LCD TV former en seers første erfaringer med HDR, så er der høj risiko for, at denne seer vil afskrive HDR som skuffende og oversolgt. Desværre har dette stort set ikke noget med HDR at gøre og det bidrager udelukkende til at underminere konceptet. Vi bør pointere, at disse LCD TV sandsynligvis vil opfylde flere køberes behov for et allround TV, men hvis pointen er at løfte branchen og bruge HDR til at skabe et blomstrende marked - en selvforstærkende effekt for TV-producenter, indholdsskabere, distributører og forbrugere - så mener vi, at TV-producenter fra alle regioner bør fokusere mere på at udbrede skærmhardware, som kan levere god HDR, til massemarkedet fremfor at forbeholde det high-end TV. Panasonic siger, at man ingen planer har om at genintroducere LCD TV med zone-styring, f.eks. en afløser til DX900, og på mange måder virker det som om, at LCD TV i almindelighed bevæger sig baglæns og at billedkvaliteten over en bred kam bliver værre, ikke bedre. Læs også: Samsungs mest avancerede "QLED" LCD-teknik nu forbeholdt 8K TV
Afslutningvis fremviste Panasonic kort en ny preview-funktion til streamingtjenester, som del af version 5.0 af My Home Screen-platformen. Hvis man rykker markøren hen på Netflix eller YouTube i bundmenuen, så vil man se fremhævet indhold over app-ikonet - ikke ulig app-rækkerne på Samsung og LG TV. Vi spurgte Panasonic ind til planerne om at tilbyde Apple TV+ og Disney+ på My Home Screen-platformen. På nuværende tidspunkt er der intet konkret at annoncere. Hvad angår rygtet om en 7-serie LCD-model baseret på Googles Android TV, så ville Panasonic ikke kommentere på nuværende tidspunkt.

Panasonic 2020 TV

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |