Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: Philips 2020 OLED og LCD TV - FlatpanelsDK

Første indtryk: Philips 2020 OLED og LCD TV

27 Jan 2020 | Rasmus Larsen |

Årets OLED TV bliver de første med Philips' nye 'AI' videoprocessor. Flatpanels så skærmene i aktion i Amsterdam og her er vores første indtryk, videoer fra præsentationen samt teknisk information.

Philips' første 'AI' videoprocessor

Kunstig intelligens er ved at blive et centralt tema i TV-branchen. Før Philips meldte sig på banen, begyndte LG og Samsung at promovere deres videoprocessorer som havende 'AI' - artificial intelligence. Mange vil nok argumentere for, at udtrykket anvendes forkert, men der er ikke desto mindre nogle interessante detaljer at tage fat i. Hvad TV-producenter gør, er at tage maskinlæring og et neuralt netværk i brug for at analysere og ændre på skærmens billeder. Det er næste generation af billedbehandling; en måde hvorpå man på mere intelligent vis kan tilføre billedet kunstig skarphed, boost af farver og lysstyrke, støjreduktion mv. Vi foretrækker generelt at slå disse typer af billedbehandling fra idet vi mener, at det ændrer billedet og skaberens værk. Med "AI" mener producenterne nu, at de kan påføre denne type billedbehandling på mere intelligent vis.

Philips 2020 AI videoprocessor

Konkret for Philips så analyserer videoprocessoren indholdet med henblik på at opdele det i fem kategorier; "landskab/natur, hudtone, sport/bevægelse, sort/kontrast og animation". Baseret på denne analyse søger man at forbedre "kilde, farve, kontrast, bevægelse og skarphed", hvilket er de fem søjler, der udgør P5 videoprocessoren. Vi kunne gå ned i de mere konkrete detaljer, men vi mener, at det er bedre at lade Philips' billedguru Danny Tack forklare konceptet og tankerne bag. I videoen kommer Danny Tack også ind på 8K OLED, "næste generations kilde-perfektion", formindskelse af burn-in risiko på logoer samt et par andre emner. Vi omtaler også nogle af disse emner i de næste sektioner.

4K OLED og 8K OLED

Philips løftede i Amsterdam sløret for tre nye OLED-modeller kaldet OLED805, OLED855 og OLED865. Det er samme TV, men designet varierer. Det er første Philips TV, som får den nye 'AI' P5 videoprocessor. Derudover er de fleste af funktionerne gengangere fra sidste års OLED804. Det omfatter bl.a. Android TV (Android 9), multi-HDR og 3-sidet Ambilight. Læs også: Philips afslører 2020-generation af 4K OLED og LCD TV Der er imidlertid en anden nyhed, som vi tror, at mange købere af Philips TV vil sætte pris på. Vi taler her om den nye fjernbetjening. Tilbage i de gode, gamle billedrørsdage (og tidlige år for fladskærme) havde Philips en fremragende fjernbetjening, men efterhånden faldt selskabet ind i samme spiral af omkostningsreducering som andre producenter, og man introducerede en billig plastik-fjernbetjening. Den er blevet modificeret henover årene, men ikke rigtig forbedret. I år vil high-end Philips LCD TV i 9-serien samt 8-serier af OLED TV (forventeligt også de kommende 9-serier af OLED TV) blive leveret med en nyefjernbetjening. Man har ændret layoutet af knapper, som nu er bagbelyste. Den har også læder (fra skotske Muirhead) på bagsiden og begge sider.

Philips 2020 TV fjernbetjening

Philips 2020 TV fjernbetjening

Den er stadig lidt for let til vores smag, men føles bedre i hånden. Den har alt for mange knapper, herunder faste knapper til Netflix og Rakuten, men bagbelysningen er en fin detalje. Overordnet set ligner det et skridt i den rigtige retning. Fjernbetjeningen findes i sort eller hvid, afhængigt af hvilket Philips TV, man køber.

Philips 2020 TV fjernbetjening

I Amsterdam havde Philips igen medbragt sin prototype af et 8K OLED TV, som vi så første gang på IFA-messen i september. Selskabet siger, at fordi 8K stadig er i en meget tidlig fase, så foretrækker man at vente til markedet modnes. Den 88-tommer store 8K OLED-skærm er naturligvis baseret på LG Displays panel og vi ved allerede, hvad LG sælger den til (225.000 kroner). Det er ikke bare markedet, som ikke er klar. 8K OLED er heller ikke klar. Skærmen leverer fantastiske billeder - det bedste 8K-panel på markedet pt. efter vores opfattelse - men teknologien er alt for dyr. En mere interessant udvikling var videoprocessoren inde i 8K OLED-prototypen fra Philips. Hvis du så videoen ovenfor, så ved du allerede, at Philips arbejder på et system til at modvirke burn-in og "løse 95% af burn-in problemerne" samt et system til "næste generation af kilde-perfektion". På sin vis er de to systemer relateret i den forstand, at den mere avancerede billedanalyse, som nye 'AI' processorer muliggør, kan finde logoer i billedet (for at reducere lysstyrken på disse) samt spotte områder, hvor der er støj eller anden billedfnidder forsaget af f.eks. hård videokomprimering. LG har gjort noget lignende på deres OLED TV i et par år nu, men det er positivt at se, at særligt logo-systemet når ud i skærme fra andre producenter. Philips OLED805 lanceres i maj i 55 og 65 tommer, men selskabet siger, at både større og mindre OLED TV følger efter senere.

Philips 2020 OLED TV

Philips 2020 TV fjernbetjening

LCD TV, Dolby Atmos & Ambilight

Til præsentationen havde Philips medbragt tre nye LCD-serier; 9435, 9235 og 8505. Sidstnævnte vil bære selskabets "The One" branding, hvilket skal signalere, at den har alle de essentielle funktioner, som et moderne TV bør have. Det dækker ifølge Philips over bl.a. 4K-opløsning, Ambilight og HDR-support, men som sædvanlig vil vi pointere, at der er langt fra at have HDR-support i software til at skærmen rent faktisk kan fremvise HDR-billeder. High-end serien 9335 vil have et 2.1.2-kanals højttalersystem (med loft-vendte enheder). Det er udviklet af Bowers & Wilkins, som lagde vægt på, at "det ikke er en soundbar". Deres pointe er, at der i stedet er tale om et højttalersystem udviklet specifikt til dette TV. Der var en lytteseance og selvom vi kunne høre visse lydeffekter over os, så skal man stadig have fat i et mere potent system for at opleve de imponerende effekter, som Dolby Atmos - og andre objekt-baserede lydformater - kan muliggøre. De nye 9-serier af LCD TV vil også blive leveret med den nye fjernbetjening. Her er den hvide/lyse version:

Philips 2020 TV fjernbetjening

Et andet stort tema fra Philips i år bliver Ambilight. Over de seneste år har Philips udbygget Ambilight, så det bl.a. er kompatibelt med Hue, Spotify samt andre eksterne systemer og tjenester. Købere kan således tilpasse og udvide stemningseffekten. Der var ingen Ambilight-nyheder på programmet i år, ud over, at alle Ambilight TV nu har 3-sidet lys. Selskabet omtalte kort en kampagne, hvor kunder vil kunne "prøve Ambilight i 30 dage før man beslutter sig", men de nærmere detaljer ligger ikke fast endnu. Vi får mere at høre om dette senere på året, formentlig op til fodbold-EM 2020.

Philips 2020 LCD TVs

Yderligere LCD-modeller for andet halvår 2020 vil blive præsenteret senere på året. I videoen herunder gennemgår Philips' produktmanager Piotr Herod emner som Ambilight, nye LCD TV og Android TV.

HDMI 2.1, Android 10, Filmmaker Mode

De nye Philips TV, som blev præsenteret i Amsterdam, har ikke HDMI 2.1. Adspurgt til sagen lød svaret, at der ikke vil være HDMI 2.1 i Philips TV i år, med det argument, at den primære fordel ved HDMI 2.1 i et 4K TV er VRR (variabel billedfrekvens) til spilbrug og at næste generation af spilkonsoller først lanceres i slutningen af 2020. Philips TV i 2021 vil dog være klar til HDMI 2.1, lød det. Ligesom 2019 vil skærmene have en enkelt HDMI 2.1 funktion, som kan tilbydes på HDMI 2.0 chipset. Der er tale om ALLM (Auto Low Latency Mode), hvilket gør TV'et i stand til at skifte til spiltilstand, når et spil ruller over skærmen (og skifte ud af spil-tilstand efterfølgende). PC'en eller spilkonsollen skal også understøtte ALLM. På CES-messen tidligere på måneden blev Philips annonceret som partner på Filmmaker Mode. De nye TV, som blev præsenteret i Amsterdam, vil ikke have Filmmaker Mode, men 2021-modellerne vil få det - og muligvis visse 2020-modeller (via firmware), men det er ikke besluttet endnu. Filmmaker Mode er på sin vis modsætningen til de 'AI' videoprocessorer, som vi ser præsenteret i disse år, så ved at tilbyde begge muligheder kan Philips appellere bredere til seere, herunder dem som ønsker et billede, der er tro mod kilden. Skærmene for første halvår vil blive lanceret med Android 9 - ligesom sidste års modeller. Philips sagde i den forbindelse, at de hellere vil vente på, at Android 10 bliver stabilt, før de frigiver det til egne TV. Vi vil sandsynligvis få en statusopdatering på både Android 10 og Google Stadia til Android TV på IFA 2020 messen i starten af september, oplyser Philips til Flatpanels. AV1 er et nyt videoformat udviklet af sværvægtere som Apple, Amazon, Google, Netflix og Microsoft. AV1 gør det bl.a. muligt at streame 8K fra YouTube, men formatet kan også levere 4K- og HD-video ved lavere båndbredde på tværs af TV og håndholdte enheder. Skærmene for første halvår 2020 vil have ikke AV1, men Philips oplyser overfor Flatpanels, at man vil støtte op om formatet. Det var alt for denne omgang. Vi forventer at se nye 7- og 9-serie OLED TV sammen med mange flere LCD-modeller fra Philips senere på året i forbindelse med IFA 2020 messen i september.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |