Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: 2019 LG 4K & 8K OLED TV - FlatpanelsDK

Første indtryk: 2019 LG 4K & 8K OLED TV

04 Feb 2019 | Rasmus Larsen |

LG lancerer i år 4K OLED med HDMI 2.1, første 8K OLED og første sammenrullelige TV. Her er vores indledende indtryk efter at have tilbragt noget tid i selskab med skærmene samt teknisk information om HDMI 2.1 funktioner mm.

Verdens første sammenrullelige TV

Den mest imponerende tv-skærm på CES var efter vores mening LGs sammenrullelige OLED. Derfor kårede vi den Best of CES 2019. Før vi kommer ind på de brede modelserier, vil vi derfor gerne dele lidt yderligere information om den unikke tv-skærm.




Tv’et er døbt R9 og kan rulles sammen i en boks, der har indbygget musiksystem (og Dolby Atmos). Skærmen har tre tilstande, hvoraf ’line view’ kan vise information om musik, vejret osv. Sidste år fremviste LG Display en prototype, som kunne rulles delvist op med henblik på at fjerne de sorte filmbjælker, men konsumproduktet har desværre ikke denne funktion. Og selvom teknologien rent teknisk godt kan monteres i loften og imitere et projekterlærred, så kan R9 ikke installeres på denne måde.


 LG 2019 LG Rollable OLED line view


LG hævder, at OLED-panelet tåler 50.000 cyklusser, hvilket svarer til at tænde og slukke skærmen 5 gange dagligt i 26 år. Selskabet siger også, at billedkvaliteten ikke påvirkes, hvorfor R9 leverer samme flotte billede som de andre 2019 OLED-tv, på trods af de sammenrullelige egenskaber. OLED kan deponeres på forskellige ”lærreder” lige fra glas til plastik og mange OLED-paneler i telefoner, ure, tv-skærme og andre typer produkter er faktisk bøjelige til en vis grad, såfremt de blev fjernet fra den rigide ramme. Ud fra hvad vi nåede at se, så passer påstanden om identisk billedkvalitet. Billedet var fremragende, men det er naturligvis umuligt på nuværende tidspunkt at konstatere om pixelfejl eller andre fejl vil hobe sig op med tiden.

Skærmen er konstrueret, så den fremstår pæn fra enhver vinkel, siger LG. Styreelektronikken er gemt i boksen, så skærmen fra siden og bagsiden fremstår elegant og ekstrem tynd. De to støttearme, som holder skærmen stående, falder yndefuldt i tråd med den ternede bagside.


 <br />LG 2019 ’Signature’ OLED TV fjernbetjening


Til sine 2019 ’Signature’ modeller, der dækker over R9 og ”wallpaper” W9, har LG skabt en ny fjernbetjening. Når man trykker på tænd-knappen vækkes skærmen fra sin søvn. Det tager få øjeblikke at udfolde skærmen; hurtigt nok til at være praktisk og langsomt nok til at imponere.

R9 er et rigtigt produkt og vil senere på året kunne købes i 65 tommer. Det er forventningen, at skærmen bliver dyrere end selv LGs wallpaper model, men dette er blot første skridt. Der er perspektiver i teknologien – også udenfor tv-sammenhæng.


 LG 2019 LG Rollable OLED TV


LG 2019 4K OLED

LG B9, der skal afløse B8, var ikke udstillet på CES 2019, men C9, E9 og W9 var. Der er tale om 4K OLED-tv, som alle har de seneste funktioner fra det koreanske selskab. Vores artikel fra CES indeholder eksklusiv information såsom niveauet af input-forsinkelse ved spilbrug, så lad os her lægge ud med at fokusere på de nye HDMI-funktioner.

Nyheden, som trak overskrifter, var HDMI 2.1. Andre producenter er også på vej med HDMI 2.1, men det er i år forbeholdt 8K-modeller. LG inkluderer HDMI 2.1 i sine high-end 4K-skærme, hvor alle HDMI-portene har fuld 48 Gb/s båndbredde, oplyses det.

Dette muliggør 4K ved 120Hz via HDMI og selvom det stadig er for tidligt at tale om kildesignaler i den kvalitet, så forventer vi, at 4K120 bliver et stort skridt for særligt spilkonsoller over det kommende årti. Vi kom ind på emnet allerede sidste år og den korte version af historien er, at højere opløsning kræver højere billedfrekvens, hvis man vil have det fulde udbytte – måske sågar højere billedfrekvens end 120 billeder per sekund. For at forstå sammenhængen, så hold for øje, at film i dag optages i 24 billeder per sekund, mens tv-programmer optages i op til 50 billeder per sekund. For at demonstrere forskellen på, hvad en højere billedfrekvens betyder for skarpheden i bevægende billeder, så prøv at se denne slow-motion optagelse af 120fps HFR (High Frame Rate), som vi skød sidste år.




LGs 2019 TV får også HDMI 2.1-funktioner, som er valgfrie under specifikationen, herunder HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel). Det lyder teknisk, men handler blot om, hvordan tv-lyd kan sendes ud af skærmen. Tidligere har man brugt analoge stik og senere optisk lydudgang. Standard ARC gør det muligt at sende lyd ud via en HDMI-port og med eARC kan tv-skærme nu udsende lyd i højeste kvalitet. I praksis betyder det, at du kan tilslutte en UHD Blu-ray-afspiller direkte til tv-skærmen via HDMI og lade lyden passere igennem skærmen i tabsfri Dolby Atmos (i Dolby TrueHD) eller DTS:X til en eARC-kompatibel soundbar eller receiver. Det er ikke længere nødvendigt at lade alle lydsignaler passere igennem en receiver, hvilket kan være problematisk af hensyn til videreformidling af diverse HDR-videoformater. Tv-skærmen kan således erstatte receiveren som kontrolcenter for tv-lyd.

Læs også: HDMI ARC (Audio Return Channel) og eARC forklaret

De nye skærme byder herudover på to andre valgfrie HDMI 2.1-funktioner, navnlig VRR (Variable Refresh Rate) og ALLM (Automatic Low Latency Mode).

VRR er en HDMI-specifikation, som tjener samme formål som FreeSync og G-Sync. Såkaldt adaptiv eller variabel billedfrekvens sikrer, at afsender (f.eks. spilkonsol) og tv-skærm konstant opdateres i samme billedfrekvens. Det giver en mere flydende spiloplevelse med mindre forsinkelse og andre fordele. Spilkonsollen eller PC’en skal også understøtte HDMI VRR.

ALLM er rimelig simpelt. Det handler blot om, at skærmen automatisk går i spil-tilstand (med lavere forsinkelse på signalet, så controlleren reagerer hurtigere), når et spil detekteres. Kildeenheden (f.eks. spilkonsol) skal også understøtte ALLM. Skærmen skifter kun til spil-tilstand, når der loades et spil – ikke når Netflix app’en loades på Xbox. ALLM understøttes pt. af Xbox One, men ikke PlayStation 4. Sony har dog implementeret en hjemmebrygget løsning i PlayStation 4, som transmitterer en lille kode via HDMI InfoFrame. Hidtil har kun Sony TV reageret på denne, men LG har luret tricket og implementeret support. Det er ikke ALLM, men konceptet er det samme.

Da vi tog runden på CES spurgte vi også tv-producenter ind til en af de mest oversete HDMI 2.1 funktioner. QMS – eller Quick Media Switching – eliminerer de sorte blink, som opstår, når der skiftes billedfrekvens. Hvis du ejer Apple TV 4K og har match-funktion aktiveret, så ved du, hvad vi taler om. QMS har potentialet til endelig at gøre skift af billedkvalitet på tv-skærme gnidningsfrit og har således potentialet til at skabe et miljø, hvor TV, styresystemet, afspilningsenhed mv. endelig kan frigøre sig af idéen om, at billedfrekvens skal speedes op og konverteres. Den idé har vejet tungt på kvaliteten af tv-signaler i årtier.

Og svaret? Tja, det er kompliceret. Ikke engang HDMI-organisationen kunne give os et klart svar, blandt andet fordi de ikke kan kommentere på specifikke produkter, men de oplyste, at såfremt en tv-skærm understøtter VRR, så er det meget sandsynligt, at den også kan understøtte QMS. I sidste ende afhænger det dog af producenten. LG kunne ikke bekræfte noget, men sagde, at der er i februar er plangt et møde hos HDMI-organisationen, hvor QMS er på dagsordenen. Når vi nærmer os lanceringen i foråret, burde vi have mere klarhed over sagen.

Det var en lang snak om HDMI 2.1, men det er et vigtigt emne, folkens. Det er vigtigt at forstå, at HDMI 2.1 ikke kun handler om langt højere båndbredde, men også introducerer spændende nye funktioner, som er valgfrie. Det er en fejlslutning at tro, at understøttelse af HDMI 2.1 dækker alle valgfrie funktioner. Hver enkelt delfunktion skal bekræftes.


 LG 2019 C9 OLED TV


LG C9 har en ny fod, men ligner derudover sig selv. LG E9 har nogle mindre designændringer, men konstruktionen består stadig primært af glas og E9 henvender sig til gruppen af mere designbevidste købere. W9 har en ekstern soundbar, hvori al styreelektronik sidder, men teknisk og designmæssigt er den identisk med ”wallpaper” W8 og W7.


 LG 2019 E9 OLED TV


Skærmene er udstyret med en anden-generations Alpha 9 processor, som vi kom nærmere ind på i vores tidligere artikel . Et par ting, som tåler gentagelse er:
  • 13 ms input-forsinkelse i Spil-profilen
  • Fulde kalibreringsmuligheder i Spil-profilen
  • En separat spil-funktion, der kan aktiveres i alle andre billedprofiler (og som bør give samme 13 ms input-forsinkelse)
  • LG har forbedret det såkaldte ”black frame insertion” system, som forbedrer skarpheden i bevægelser. Mere information findes i vores artikel fra CES. Det ser ud til rent faktisk at fungerer nu, så det er lovende.

    Selskabet fremhæver også et forbedret lyssensor-system i 2019-modellerne. Til HDR, så kan systemet nu ændre ’tone-mapping’ for regulere lyskurven fra sort til hvid. Idéen er, at hvis man f.eks. ser HDR-video i et kraftigt oplyst stuemiljø, så kan tone-mapping ændres med henblik på, at detaljerne i de mørke områder ikke drukner i sort. Til HDR har LG udviklet sin egen algoritme, mens Dolby har udviklet noget tilsvarende til Dolby Vision, der gør brug af de dynamiske metadata. Det er valgfrit at bruge og er en del af LGs ‘AI Brightness’ initiativ.


     LG 2019 OLED webOS 4.5


    Der er nye funktioner i webOS-styresystemet, herunder ‘AI Preview’. Det betyder blot, at man får en indholdsrække ovenover Netflix-ikonet i bundmenuen – og nogle få andre tjenester. Indholdet trækkes ud på hovedskærmen, så man får nemmere og hurtigere adgang. Streamingtjenester skal selv tage LGs udviklervæktøj i brug for at muliggøre dette. LG har ingen planer om at udrulle dette på tidligere solgte skærme. webOS opdateres stadig ikke efter køb.

    To andre spændende funktioner i 2019 LG OLED er Apple Airplay 2 og HomeKit. Airplay 2 gør det muligt at sende video, msuik og andre medietyper fra en iPhone eller iPad trådløst over på tv-skærmen, mens HomeKit er Apples platform for det forbundne hjem. Vi har beskrevet mulighederne her.


     LG 2019 OLED with WiSA


    Der er indbygget WiSA, hvilket er en trådløs lydprotokol, så man kan forbinde WiSA-kompatible højttalere trådløst til tv-skærmen. LG forklarer, at den nuværende implementering understøtter op til 5.1 surround, men ikke Dolby Atmos. Det er en ny brugermenu, hvorfra man kan opsætte WiSA-højttalere. For at komme i gang skal man tilkøbe en USB-dongle.

    Sammen med CalMAN har LG indbygget testmønstre til billedkalibrering. Det er en funktion henvendt til entusiaster, som har en måleenhed og CalMAN-software, men det nedbringer startprisen for autokalibrering ganske betragteligt, da man ikke længere skal investere i en dyr mønstergenerator, som sidder imellem PC og TV. Yderligere detaljer kan findes her. En billigere version af CalMAN (Home) frigives senere på året.

    2019 OLED vil være baseret på nogenlunde samme panel. LG forklarer, at det har mindre aggressiv ABL (Automatic Brightness Limiter), hvilket konkret betyder, at i takt med, at en meget lys farve (f.eks. hvid) optager en stadig større andel af skærmbilledet, så vil skærmen ikke dæmpe lyset lige så hurtigt og kraftigt. Fra Panasonic lyder dog samme historie, så vi mistænker, at det bunder i forbedringer fra LG Displays side. LG Display forsyner alle tv-producenter med OLED-tv-paneler. LG tilføjer, at panelet har et mere effektivt antirefleks-filter, der skulle dæmpe særligt loftlys bedre end hidtil, men det var vanskeligt at vurdere ud fra demonstrationerne på CES.

    I foregående års ”første indtryk” artikler brugte vi en del spalteplads på at diskutere udviklingen indenfor OLED-panelet, dels fordi potentielle forbedringer flyder ned af floden til de andre producenters OLED-tv. Det er derfor en smule skuffende at kunne konstatere, at der igen i år ingen betydelige forbedringer er at finde. LG Display har enten ramt en mur eller også er de så fokuserede på at udvide produktionskapaciteten, at de har besluttet sig for at udskyde opgradering af panelet. 2019 vil således stadig byde på 55, 65 og 77-tommer 4K OLED-paneler med den bedste sortgengivelse, omkring 700-900 nits højlys, 99% DCI-P3 farverum, boost af hvid og et ABL-system (som slår ind fra omkring 25%). Hvilket bringer os til 8K OLED...


     LG 8K OLED TV


    Første 8K OLED TV

    Det er bestemt ikke første gang, at vi beskuer 8K OLED. LG Display – fabrikanten af skærmpaneler – har ved flere lejligheder fremvist skærmen. LG Z9 bliver dog første 8K OLED-tv på konsummarkedet. Sammen med nye 8K LCD-tv, er det også LGs første 8K-tv.

    Ud over de åbenlyse fordele ved 8K-opløsning, så hæver Z9 størrelsen på OLED-tv. Z9 lanceres i 88 tommer og selvom vi stadig ikke er overbeviste om, at 8K er moden, så bør skærmens format trods alt være stort nok til, at du kan nyde godt af de 33 millioner små selv-emitterende pixels. Billedkvaliteten var da også fantastisk.


     LG 8K OLED TV


    Z9 har HDMI 2.1 og kan modtage videosignaler i op til 8K60. Ligesom andre 8K-skærme fremvist på CES 2019, når det dog ikke udover 8K60 til f.eks. 8K120, hvilket kræver brug af videosignalskomprimering (og hurtigere processorer). Vi nærmer os her grænsen for, hvad nutidens teknologi kan håndtere, så det er nok forventeligt, men det er værd at notere sig, at HDMI 2.1 teoretisk kan muliggøre 8K120 og at 8K-skærme og videoprocessorer på et tidspunkt vil kunne arbejde med disse datamængder.

    Vi har ved flere lejligheder pointeret, at der nærmest intet 8K-indhold findes og LG kunne heller ikke bekræfte, hvorvidt Z9 bliver i stand til at håndtere YouTubes 8K. Vi havde håbet på, at branchen ville benytte CES 2019 til at annoncere initiativer vedrørende 8K-indhold, men det skete ikke. Opskalering kommer ikke i nærheden af ægte 8K-kvalitet og så længe, der ikke findes indhold i 8K, så virker det en smule formålsløst at købe et 8K-tv. På CES så vi et kort klip i 8K fra en stor filmtitel og som diskuteret i
    vores artikel om Samsungs 2019 8K TV, så forventer vi, at diskussionen om ”24fps film-look” blusser op igen i overgangen til 8K-opløsning.


     LG 8K OLED TV


    Vi var særligt nysgerrige efter at finde ud af, om 8K-panelet indeholder teknologi, der senere introduceres i 4K OLED, men det lader til at være stort set samme panel, blot større og med højere opløsning. Man skulle mene, at et 88-tommer 8K OLED-panel kunne skæres i fire 44-tommer 4K OLED-paneler, men LG Display var ikke klar til at tale om mindre paneler endnu. De bekræftede dog, at 8K stadig er af den såkaldte bottom-emission type. Man er endnu ikke klar til at rykke til top-emission, som potentielt kan øge lysstyrken og nedbringe effektforbruget.

    Det er vanskeligt at komme meget dybere ned i 8K på nuværende tidspunkt. Skærmen fra LG lanceres i andet halvår 2019, så det er muligt, at LG justerer på nogle parametre inden lancering, men Z9 lader til at have stort set samme funktionalitet som 4K OLED-modellerne. Z9 håndterer ikke HDMI VRR ved 8K.

    Lanceringen af 8K-tv på CES 2019 understregede egentlig blot, at 8K ikke er klar. Der er stadig for mange ubesvarede spørgsmål. Er forbrugerne klar til 8K? Hvor skal indholdet komme fra? Hvad har vi ikke fået at vide? Regn i øvrigt med, at Z9 bliver vanvittig dyr.

    Flatpanels publicerer senere en oversigt over Philips' 2019-skærme og håber på at få fat i en model til test hurtigst muligt. Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få seneste nyt direkte i indbakken.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |