Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: Samsung 2019 8K og 4K 'QLED' LCD TV - FlatpanelsDK

Første indtryk: Samsung 2019 8K og 4K 'QLED' LCD TV

28 Jan 2019 | Rasmus Larsen |

På CES 2019 fik vi mulighed for at smugkigge på et par af de kommende 2019 4K og 8K LCD-modeller fra Samsung. De byder på ny billedprocessor, bredere betragtningsvinkler, Apple-funktioner mm. Her er vores første oplevelser samt teknisk information.

Samsung 2019 4K “QLED” LCD TV

Skærmene var ikke helt klar, så Samsung var tilbageholdende med at kommentere på modelnumre (”2019 Q9” indtil videre), design og specifikke funktioner. De nye tv-modeller var derfor heller ikke udstillet på de åbne messearealer. Det koreanske selskab var imidlertid meget ivrig for at fremvise seneste udvikling indenfor billedkvalitet. Vi måtte ikke tage billeder i ’Innovation Room’, så billederne her i artiklen er det fra åbne messeområde.

- “If it doesn’t happen this year, I will no longer work for Samsung,” jokede en af de koreanske ingeniører med henvisning til bredere betragtningsvinkler.

Så lad os starte her, for det var netop denne forbedring, der gjorde størst indtryk. Du husker måske, at Samsung for et par år siden ved lanceringen af ”QLED” LCD-tv også meldte bredere betragtningsvinkler på vej. Det nåede ikke ud i konsumprodukterne, men i år sker det med sikkerhed, lover Samsung.


 Samsung CES 2019


På CES 2019 var vi således vidne til kraftigt forbedrede betragtningsvinkler. Samsung hævder ”3x bedre” sortniveau (ved 60 grader) og ”2x bedre” gamma (ved 60 grader) ift. 2018 Q9FN. Det er en god nyhed, da det traditionelt har været et af de store problemer med VA LCD-paneltypen, som Samsung har anvendt i stort set alle sine LCD-skærme gennem tiden. Sony har forsøgt at løse samme udfordring vha. en kombination af filtre og optik, men Sonys teknologi har desværre påvirket sortniveauet negativt på ZF9.

Samsung lader til at benytte en anden teknologi, hvor der tilføjes et lag i den ”sandwich”, der udgør LCD-skærmen. Vores forståelse er, at skærmen har et prisme-lag, der koncentrerer lyset før det når ind i de flydende krystaller, der udgør hver pixel. På den måde kan man undgå, at lys i en given pixel påvirker de tilstødende pixels. Det er således et opgraderet LCD-panel. Ikke alle detaljer kendes på nuværende tidspunkt, men det så ud til at virke. Sortniveau og farver fremstod rimelig konsistente fra yderlige vinkler – og påvirkede ikke umiddelbart sortniveauet. Samsung kalder teknologien ”Q wide angle”.

Det blev demonstreret på den kommende 2019 4K Q9, der erstatter Q9FN. Samsung tilføjede, at 2019 8K LCD-modellen (formentlig Q950) vil byde på samme teknologi, men ved demonstration af 8K fokuserede selskabet dog på andre aspekter af billedkvalitet, hvilket vi vender tilbage til om lidt.

2019 LCD fra Samsung har zone-styret LED-belysning, men det lader til, at antallet af lyszoner ligger nogenlunde på niveau med sidste års modeller (omkring 500). Samsung hævder dog, at zone-styringen kan levere forbedret sort og skyggedetaljer i mørke scener, men et klip fra Harry Potter (scenen med Voldemorts hær), der blev anvendt under præsentationen, afslørede, at et 2018 OLED-tv leverede billedkvalitet med bedre dybde og lysstyring (fire TV var opstillet side-om-side). Pointen var, at 2019-generationen er forbedret ift. 2018-generationen, men det er dog ikke mørke scene som disse, der er den største udfordring. Den større udfordring med HDR på LCD-skærme består i at opretholde sortniveauet – og kontrasten – når filmscener indeholder både lyse og mørke elementer.

Samsung sagde, at 2019 Q9 har HDMI-porte med ”højere båndbredde”, men ønskede ikke at uddybe ud over at bekræfte, at de kan modtage 4K-signaler i op til 120 billeder per sekund (ved 4:2:0 chroma). Yderligere information følger tættere på lancering.


 Samsung 8K Q950R


Samsung 2019 8K “QLED” LCD TV

Samsung brugte en del af seancen til at tale om ”AI” – kunstig intelligens – i billedprocessor og opskalering. ”AI” dækker i denne forbindelse over maskinlæring og prædefinerede algoritmer (som kan opdateres via en server), men i sidste ende er det naturligvis resultatet, der er interessant.

Flatpanels undersøgte for nylig Samsungs “AI-opsklaring” i forbindelse med testen af Q900R. Her kunne vi konstatere, at det primært handler om at tilføje kunstig skarphed omkring objekter i billedet. Det kan gøres ved f.eks. at tilføje et smalt hvidt eller sort omrids om objektet (f.eks. et ansigt eller en statue). I demorummet tog Samsung skridtet videre, så de nu også forsøger at udglatte gradienter, reducere støj og påføre billedet andre ”forbedringer”. Til formålet benyttede Samsung et 2019 8K-tv (skal formentlig hedde Q950R).

Resultatet var et billede med detaljer, der fremstod så udtværede, og objekter i billedet, der fremstod så kunstige, at selv smukke naturscener næsten fremstod tegneserieagtige. Ved første øjekast – fra afstand – fremstod billedet mere detaljerigt, men hvis man nærmede sig eller fikserede blikket på en sektion af billedet, stod det hurtigt klart, at det blot er et visuel trick. Det er næste niveau af ”butikstilstand”. Trickbogen har fået et nyt kapitel og som forbruger bør man være på vagt. Det er måske værd at huske på, at en tv-producents kunde sjældent er slutbrugeren, men i stedet butikken. Det er derfor tv-skærme stadig optimeres til ”shop mode” fremfor at følge de billedstandarder, som har gjort det hele muligt i første omgang. Hollywood hader ”motion smoothing”, men vent blot til de ser ”AI Picture”. Heldigvis kan alt dette slås fra i menuen.

På den anden side formåede billedprocessoren på ganske effektiv manér at reducere støj og farvebånd i billed. Udover de kommende 8K-modeller, vil visse af disse billedsystemer være implementeret i de dyrere 2019 4K-modeller, sagde Samsung.


 Samsung CES 2019


Vi så et kort klip i 8K fra en stor filmtitel og det fik os til at gruble over noget.
Der var undervejs en langt mere interessant 8K-demonstration. Vi må ikke nævne filmen ved navn, men budskabet var, at Hollywood allerede er begyndt at kigge på at genudgive film i 8K. Vi så et kort klip i 8K fra en stor filmtitel og det fik os til at gruble over noget.

De fleste 8K-tv på messegulvene fremstod ekstremt flotte og så detaljerede, at billederne til tider fremstod nærmest tre-dimensionelle. På skærmene kørte smukke time-lapse optagelser fra nogle af branchens førende folk. Det blev fremvist fotografier og slow-motion sekvenser. Det er dog sjældent sådan seerne bruger deres tv-skærme. Vi ser sport, action og drama. Vi forbinder tv-skærme til spilkonsoller.

Ligesom de fleste andre film, så er denne film optaget i 24 billeder per sekund (fps eller frames per second) og så snart billedet begyndte at bevæge sig, blev det hele et miskmask af slørede ting. Noget af det kan måske tilskrives den relative sløve responstid i LCD-panelet, men det skyldes nok primært kildematerialet. Diskussionen har mange facetter, men hele denne debat om ”24fps film-look” blusser formentlig op igen i overgangen til 8K-opløsning. På et eller andet tidspunkt bliver Hollywood nødt til at begyndt at skabe indhold med udgangspunkt i moderne tv-skærmes egenskaber fremfor laveste fællesnævner, der – hvad angår billedkvalitet – er biografen. Det bliver næppe de traditionelle Hollywood-studier, der bliver vores redningsmænd. Selv efter Disney lancerer egen streamingtjeneste, vil biografen være deres primær indtægtskilde. Hvem har modet til at bryde med tradition?

Det er naturligvis ikke specifikt for Samsungs 8K-skærme, men det sætter overgangen til 8K lidt i perspektiv. At blive ved med at jagte højere opløsning er meningsløst, hvis ikke også billedfrekvensen øges drastisk – måske sågar højere end 120 billeder per sekund for 8K.

Det opsummerer på sin vis vores oplevelser med 8K-tv indtil videre. De fremstår imponerende på messegulvene, men vi er ikke overbeviste om, at tiden er inde.

Samsung bekræfter, at deres 2019 8K-tv har HDMI 2.1 porte, men oplyser, at de ikke har fuld 48Gb/s båndbredde. Hvad det konkret betyder, står ikke helt klart, da Samsung ikke ønskede at gå i detaljer, men de siger dog, at skærmene vil være i stand til at modtage signaler i 8K60 (8K ved 60 billeder per sekund) via den opgraderede One Connect-boks, der i visse regioner også vil blive gjort tilgængelige for 2018 Q900R. Om dette også gælder Danmark, kan Samsung endnu ikke bekræfte.


 Samsung 8K Q950R


Spilydelse & andre funktioner

Som afrunding på seancen ønskede Samsung at demonstrere yderligere forbedringer på spilydelsen. Sidste år var Samsung første tv-producent, der kunne tilbyde variabel billedfrekvens i tv-skærme og Microsoft implementerede det samme i Xbox One S/X. 2019-modellerne får HDMI VRR samt FreeSync 2.

Samsung har i år reduceret den overordnede input-forsinkelse til 13,5 ms, hvilket sammen med LGs 2019 OLED-tv repræsenterer det laveste niveau udenfor VRR-sammenhæng – med mindre de andre producenter kan hive overraskelser op ad hatten.


 Samsung Xbox spil


De nye skærme vil desuden have en billedfunktion, hvor skyggedetaljer kan hæves, så de bliver mere grålige og deraf mere synlige. Det går ikke i tråd med, hvordan spilskabere ønsker, at spil skal opleves, men Samsung mener, at det måske kan være gavnligt for brugere, der spiller konkurrenceprægede spil. Så man eksempelvis lettere kan spotte fjender i mørket. Funktionen kommer formentlig til at hedde ‘Dynamic Black EQ’, men det kan nå at ændre sig.

Selskabet benyttede også lejligheden til at tale om samarbejdet med Apple. De nye skærme får Airplay 2 og en iTunes app. Ingen af disse funktioner var dog funktionelle i skærmene. Når man forsøgte at åbne iTunes app’en fik man blot beskeden ”coming soon”. Dette foto er alt hvad vi har.


 iTunes app Samsung TV


Airplay 2 tilføjes i 2018 Samsung Smart TV med Tizen-styresystemet via en software-opdatering, men det står ikke klart, hvad der sker med iTunes app’en. Den er indtil videre kun bekræftet for 2019-modellerne.

En anden lille ændring i år bliver, at skærmene vil fremvise et HDR10+ logo i infobaren, når video afspilles i HDR10+ format. Der har været en del diskussion om emnet, så det er rart at se, at Samsung lytter. Selskabet kunne samtidig slå fast, at Amazon streamer video i HDR10+, men eftersom infobaren ikke kan fremkaldes i Amazons app, har Samsung tilføjet en lille HDR10+ indikator ovenpå ikonet for billedtilstand.

Samsung havde også afsat lidt tid til at tale om tv-lyd. Ligesom ”AI Picture”, har Samsung udviklet en ”AI Sound” funktion, der analyserer typen af indhold og forsøger at forbedre lyden på forskellig vis. Der er indbyggede mikrofoner i skærmen, som analyserer omgivelserne. Funktionen formåede at gøre lydbilledet brede, men det var en ganske kort demonstration, så vi skal bruge mere tid før vi kan danne os et ordentlig indtryk.

Skærmene har stadig en ekstern tilslutningsboks (One Connect) og vil herudover få Bixby 2.0 (virker ikke på dansk) stemmestyring samt Google Assistant og Amazon Alexa via en ekstern enhed såsom Google Home.

Samsungs fulde modelprogram for 2019 præsenteres senere og du kan naturligvis læse alt om nyhederne her på Flatpanels. Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få seneste nyt direkte i indbakken.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |