Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSports-tv er i opbrud men billedkvalitet halter i overgangen til streaming - FlatpanelsDK

Sports-tv er i opbrud men billedkvalitet halter i overgangen til streaming

21 Dec 2018 | Rasmus Larsen |

Sporten rykker mod streaming, nye tjenester opstår og flere ligaer går solo. Markedet for sports-tv er i opbrud, men i overgangen til streaming halter billedkvalitet og branchen kæmper med forsinkelse på signalet. Se hvad DR, TV 2, Strive og YouSee har at sige til sagen.

Sports-tv i opbrud

Hvis du for nylig har forsøgt at tune ind på fodbold fra La Liga eller Serie A, så er du måske blevet skuffet. Fodbold fra to af de største ligaer er forsvundet fra sendefladen for i stedet at danne fundament under en ny streamingtjeneste kaldet Strive Sport. Og selvom selskabet overvejer at oprette en traditionel tv-kanal som supplement, så er det symptomatisk for udviklingen indenfor sports-tv.

For at forstå, hvad der sker, bliver man nødt til at zoome ud. Vi er gået fra at have teatre til biografer til fysiske medier til analoge tv-kanaler til digitale tv-kanaler til streamingtjenester. Det handler i bund og grund om, hvordan man distribuerer visuel underholdning til seerne og hver fase har budt på nye muligheder.

Udviklingen er drevet af ny teknologi. Biografen ville ikke kunne eksisteret uden projektoren, kameraer og andre teknologiske landvindinger. Tv-kanaler ville ikke kunne eksistere uden tv-apparater og distributionsteknologi. Streaming ville ikke kunne eksistere uden internettet og mange teknologier, der kom forinden. Zoomer man ud, så ligner det nærmest en lineær udviklingskurve, med nogle få midlertidige knæk forårsaget af gamle forretningsmodeller, der stritter imod.

Vi er stadig i den spæde fase af streamingæraen. Netflix står som eksemplet på, hvordan man kan ændre brancher, der ellers tidligere har set uhyggeligt stærke ud. Selskabet har hevet luften ud af tv-pakker ved at trække bl.a. tv-serier, dokumentarer og senest film til sig, samtidig med, at streamingdistribution har tilladt, at tjenesten ekspanderer globalt. Selskabet står til at blive den første globale tv-tjeneste i historien – hvis de da kan nedbryde den kinesiske mur.


Facebook Champions League


Så hvad sker der, når Facebook køber regionale senderettigheder til UEFA Champions League? Når Amazon køber britiske senderettigheder til Premier League? Når Disneys sportsnetværk ESPN styrtbløder kunder i tv-pakkerne i USA? Når nye ”Netflix for sport”-tjenester lanceres? Når Formel 1 lancerer egen streamingtjeneste? Når PGA Tour gør? Når UFC gør? Når MotoGP gør? Når La Liga gør? Når UEFA gør? Og hvad sker der, når nogle af de største fodboldligaer forsvinder fra tv-kanalerne?

Intet af ovenstående er scenarier. Det er alt sammen realitet netop nu, men dog isoleret til visse regioner. Der er mange flere eksempler. Nogle af de allerstørste spillere på det globale marked har fået appetit for indhold og en spiller som Facebook giver indholdet væk ”gratis”. Det handler for Facebooks vedkommende om data – din data – og målrettede reklamer, mens andre tjenester sælger sporten på mere traditionel vis og bruger det som løftestang for nye eller eksisterende streamingtjenester.

Sports-tv er en af de få tilbageværende bastioner for tv-stationerne og traditionelle distributører som YouSee og Stofa. Sport er dog ikke desto mindre blot en lille brik i puslespillet og der er allerede mange tegn på, at samme udvikling kommer til at udspille sig her. Hvis du kigger godt efter, så står det klart, at markedet for sports-tv allerede er i opbrud.


F1 TV


Udfordringerne ved streaming

Det er stærke spillere, der presser sportsgrene mod streamingtjenester. Herhjemme er bedste eksempel Strive Sport, som har IMG i ryggen. IMG er et bureau, der administrerer rettigheder til store sportsligaer. Det er f.eks. IMG, der har siddet bag skærmen, når Viasat tidligere har købt rettigheder til La Liga eller Serie A. At IMG lancerer egen tjeneste ændrer således ikke kun navnet på leverandøren af tv-signalet, men skærer samtidig to mellemmænd fra (f.eks. Viasat som tv-kanal og YouSee som tv-distributør). I Storbritannien er La Liga og Serie A også rykket til en streamingtjeneste kaldet Eleven Sports – med IMG i ryggen.

Der er dog flere udfordringer i overgangen til streaming. To af de mest hyppige klagepunkter hos seerne er dårlig billedkvalitet og forsinkelse på signalet. På dette område har Strive Sport har haft sine startvanskeligheder, men selskabet karakteriserer alligevel opstarten som ”over forventning”. Det skyldes bl.a. at seerne nu har fuld adgang til samtlige kampe fra La Liga og Serie A, mener selskabet.

- “I would characterize the interest and launch as great. Absolutely. It is way above our expectations, which partly has to do with La Liga and Serie A previously being almost hidden – maybe a too strong word – from Nordic viewers. We want to do a lot more in Denmark. We want to activate fan groups,” siger Kristian Hysén, adm. direktør i IMG Nordic, der står bag Strive Sport.

Det er naturligvis nemt at sige, når man viser kampene eksklusivt. Det svarer til, at biograferne hævder, at folk foretrækker at se de nyeste blockbuster-film i biografen. Det er en påstand, som ikke kan afprøves for nye film vises slet ikke andre steder.


Strive Sport


Men hvorfor spises seerne alligevel af med dårligere billedkvalitet, når de gerne vil streame live-sport? Der er trods alt konkurrence i andre grene af branchen.

- ”Der er flere udfordringer. Før det første, så er det en udfordring, at rigtig mange streamer det samme indhold samtidig ved store live-sportsevents. Det stiller meget store krav til infrastrukturen. Traditionel tv-distribution er en-til-mange, hvorimod streaming er en individuel strøm ud til hver enkelt seer. Det har vi arbejdet rigtig meget med og det synes jeg, at vi er blevet gode til. Vi samarbejder med Akamai, som hjælper os med at skalere. Det er stadig langt flere, der ser store sportsevents på flow-tv, selvom tendensen går mod streaming. Udfordringen bliver større i takt med at flere rykker mod streaming,” forklarer Mikkel Müller, Underdirektør samt chef i DR Teknologi. ”Derudover er der mange led i distributionskæden ud til forbrugeren gennem internettet, når der streames. Det gør det mere kompliceret, at sikre en god oplevelse. Brugerens eget lokale netværk kan spille ind, og det er en udfordring, at sikre understøttelse af den meget store mængde af devices/OS-kombinationer, der afspilles på.”

Det handler også om økonomi, påpeger TV 2, der over de seneste år har sendt nogle af de allerstørste sportsbegivenheder via streamingtjenesten TV 2 Play. Her arbejder man grundlæggende med fire parametre, når det handler om streaming af live-sport. Det er 1. stabilitet og skalering, 2. videokvalitet, 3. forsinkelsen af live-signal og 4. ekstra funktioner.

- ”720p HD og 3,2 Mbit/s bitrate er den kvalitet, vi har testet os frem til, har den rigtige balance mellem at gengive vores kildemateriale – som ikke er 4K – godt, holde omkostninger lave så Play ikke stiger unødigt i pris og levere en god brugeroplevelse i forhold til stabilitet i stream og hurtig opstart. Eksempelvis lavede vi test af 5 kontra 3,2 Mbit/s på identiske 60-tommer skærme ved siden af hinanden, hvor brugerne ikke kunne se forskel i test grundet bedre komprimering af indholdet,” siger Bo Bergstedt, chef for Digital Product Management, TV 2. ”Men det er jo ikke sådan at vi så holder op med hele tiden at optimere den videokvalitet vi leverer til vores brugere. Vi er et firma der lever af at formidle nyheder, fiktion og underholdning via video, og alle mine dygtige kollegaer der laver indholdet vil selvfølgelig også gerne det tilbydes i bedst mulige kvalitet. Der er bare lidt flere ting at tage hensyn til end video-kvaliteten når man tilbyder en streamingtjeneste.”

Bo Bergstedt understreger i den forbindelse, at man ikke nødvendigvis kan sammenligne bitrate – der angiver mængden af data i signalet – på tværs traditionelle tv-kanaler og streamingtjenester.


TV 2 Play på Android TV


”Man skal huske på, at der ikke nødvendigvis anvendes samme komprimering af video i traditionelt tv, som ved streaming”
Bo Bergstedt, TV 2
- ”Man skal huske på, at der ikke nødvendigvis anvendes samme komprimering af video i traditionelt tv, som ved streaming. H.264 kan være mange ting, og det afhænger også af hvilken encoder der bruges, samt indstillingerne herpå. Bitrater kan altså ikke altid sammenlignes, og der foregår samtidig en kontinuerlig teknisk udvikling indenfor komprimering af video som mudrer det yderligere. Så mens bitraten måske ikke ser ud til at ændre sig, kan kvaliteten sagtens blive bedre. Derudover har mange tech- og medieselskaber en interesse i en standardisering af video-codec på tværs af platforme. Der arbejdes hen imod dette internationalt, og om det så kommer til at hedde AV1, HEVC eller noget tredje må vi vente og se.”

I overgangen til streaming overgår flere selskaber til at agere distributør af signalet direkte til forbrugeren. I den mere etablerede del af branchen har man klassiske tv-distributører som YouSee, der har haft sine kampe med stabilitet under store sportsbegivenheder. Sommerens fodbold-VM lignede dog et vendepunkt for Danmarks største tv-distributør.

- ”Den største udfordring ved at streame store sportudsendelser er, at alle vil ind på ’stadionet’ samtidigt på meget kort tid. Her lægger den teknisk svære opgave, og det er typisk her, at vi ser de udfordrede kundeoplevelser, som vi også har haft i YouSee. Stadig flere danskere streamer de store sportudsendelser, og dette behov skal vi selvfølgelig kunne imødekomme. Derfor har vi investeret kraftigt i vores streaming-platform, og vi kommer til fortsat at investere i udvikling af vores digitale tjenester for at sikre den gode kundeoplevelse fremadrettet,” siger Jacob Mortensen, direktør, YouSee.


 El Clasico på Strive Sport

Strive Sport havde store problemer under El Clásico. Foto: Casper Helweg, twitter


Billedkvaliteten halter i overgangen

Der er eksempler på, at streaming af live-sport ikke behøver at ske i dårlig billedkvalitet. Viaplay står pt. som det positive eksempel med streaming af bl.a. Champions League, Premier League og Formel 1 i 4K-kvalitet og relativ høj bitrate. Det er dog på nuværende tidspunkt en test, der er forbeholdt nogle få afspilningsenheder (Apple TV 4K og Chromecast Ultra).

Medlemmer på Flatpanels forum har over en periode taget tekniske målinger af billed- og lydkvalitet på de mest udbredte streamingtjenester. Ved at måle på parametre som opløsning, komprimeringsformat og ikke mindst bitrate (mængden af data i signalet), har man en god rettesnor for, hvor god – eller dårlig – billedkvaliteten er på den pågældende tjeneste. Samtlige målinger kan findes her (og du kan selv deltage). Flatpanels har herunder inkluderet de målinger, der relaterer sig til streaming af live-sport, samt iTunes, der pt. repræsenterer referencen for billedkvalitet via streaming.




Ved sportsudsendelser er der imiderltid også en anden meget afgørende faktor. Fordi billedet hele tiden er i bevægelse, så har billedfrekvensen – antallet af billeder per sekund, der optages med – stor betydning for klarheden og detaljegraden i billedet. TV 2 kunne i oktober afsløre overfor Flatpanels, at man internt tester at øge billedfrekvensen fra 25 til 50fps (billeder per sekund).

- ”På sportskanalen tester vi internt 50 billeder per sekund, hvilket vi giver et mere flydende billede uden at bitraten nødvendigvis bliver meget højere,” sagde Bo Bergstedt til Flatpanels i oktober.

Hvordan ser planerne ud hos de andre?

DR har på streamingtjenesten DRTV for nylig hævet bitraten på arkivindhold og det er intentionen, at samme manøvre skal ske på tv-kanalerne via DRTV. Det bliver dog tidligst i foråret. Herudover tester DRTV muligheden for at hæve billedfrekvensen.

”Vi kigger på at øge billedfrekvensen fra 25 til 50 fps”
Mikkel Müller, DR
- ”Vi kigger på at øge billedfrekvensen fra 25 til 50 fps. Det er noget, som vi tester på nuværende tidspunkt,” siger Mikkel Müller, DR.

Hos Strive Sport er øget billedfrekvens ligeledes på planen.

- “We have plans for higher frame rate than 25fps. We are currently doing 25fps due to stability reasons. There will be a 50fps upgrade but it is a little bit behind due to encoding challenges. There are also challenges in that some devices that cannot decode it. But it is part of our technical roadmap,” fortæller Kristian Hysén, Strive Sport.

YouSee siger, at de agter at hæve bitraten på streamingsignalet, men hvad angår billedfrekvens, så er de ikke lige så klare i spyttet.

- ”Ja, vi planlægger at løfte bitraten for de store skærme. Billedfrekvensen er afhængig af kvaliteten af det signal, vi får fra broadcasterne, og som det er lige nu, er det ret få kanaler, hvor det er muligt at hæve frekvensen til 50. På DR’s kanaler er frekvensen allerede 50 på flere af vores platforme, f.eks. vores Humax tv-boks samt Apple TV, Android TV, Samsung og LG Smart TV. Når det er sagt, så er billedfrekvens og bitrate langt fra de eneste vigtige elementer, når vi taler billedkvalitet, og vi arbejder på flere fronter på at gøre streamingoplevelsen endnu bedre for vores kunder,” oplyser Jacob Mortensen, YouSee.

Se også: Streaming: Bitrater

Viaplay og Eurosport Player sender allerede sport i 50 billeder per sekund.


 Eurosport Player


Forsinkelse på streaming-signalet

Det andet store klagepunkt hos seerne er, at streaming-signalet er forsinket i forhold til signalet på tv-kanaler hos traditionelle tv-distributører.

- ”Dette problem kender mange nok til, f.eks. under VM, hvor man pludselig hører naboen juble før man ser målet. Der er mange, der prøver at løse dette, primært ved at reducere buffer både på serveren og klienten. Det betyder at streamet vil nå brugeren hurtigere, men samtidig være mere følsom overfor bufferen ”løber tør” pga. udfald i internet-forbindelsen. Så vores opgave er at finde balancen mellem at du kan se kampen med minimal forsinkelse, og samtidig sikre streamen er så stabil som mulig,” forklarer Bo Bergstedt, TV 2.

Hos DR påpeger man, at udfordringen med forsinkelse på streaming-signalet ikke er begrænset til sport, selvom det dog er her, at man oftest oplever det som seer.

- ”I forhold til forsinkelsen, så skal streaming-signalet igennem flere trin i blandt andet enkodningen. Der er også en buffer i den video-afspiller, man benytter, således at brugere, der sidder på en ikke helt stabil internetforbindelse, er sikret, at der ikke opstår hak og udfald i signalet. Jo større buffer man har, desto mere stabil forbindelse, men det betyder også større forsinkelse. Vi arbejder på at få forsinkelsen på streaming-signalet bragt ned og vi er i gang med at teste en reduktion af vores forsinkelse på streaming. Det vedrører sport, men også underholdningsprogrammer, hvor man bl.a. har en second screen app, der skal følge med,” siger Mikkel Müller, DR.

Hos Strive Sport kalder man det en brancheudfordring, som skal løses med en koordineret indsats.

- “Regarding delay of the live signal, this is an industry challenge. On one side we will look at improving Strive Sport and we want it to be absolutely up to speed. We are sitting on a strong technological platform to start with. However, I cannot give a concrete timeframe. The full industry needs to look into this. There are developments in the industry to try and reduce delay and eventually eliminate it. We also need to work with our providers. We have invited the industry to dialog in order to solve the problem. It is important to us,” siger Kristian Hysén, Strive Sport.


YouSee på Apple TV


BBC har udmeldt, at de har fundet en løsning på forsinkelsen. Både DR og TV 2 følger med interesse BBCs arbejde samt den generelle udvikling på området, oplyser partnerne overfor Flatpanels. YouSee holder ligeledes øje med BBCs løsning, men pointerer, at den vil kræve investeringer og ændringer.

”BBC har på en stor industrimesse tidligere på året kunne demonstrere et setup, der gjorde det muligt at bringe forsinkelsen væsentlig ned”
Jacob Mortensen, YouSee
- ”Det er et område, som alle tv-udbydere er meget opmærksom på, og der bliver derfor kastet mange kræfter efter at gøre forsinkelsen mindre. BBC har på en stor industrimesse tidligere på året (IBC) kunne demonstrere et setup, der gjorde det muligt at bringe forsinkelsen væsentlig ned. Det er dog ikke helt simpelt og vil kræve et helt nyt setup gennem hele værdikæden. Vi følger selvfølgelig udviklingen og har løbende dialog med både BBC og andre på markedet. Der er dog ingen tvivl om, at det klassiske tv-signal fortsat er det bedste signal at se live-sport fra, og at det kan være en rigtig god ide at slå notifikationer fra på sportsapps, når man streamer livesport,” siger Jacob Mortensen, YouSee.

Så hvornår kan danske seere se frem til bedre billedkvalitet og lavere forsinkelse på sportsudsendelser via streaming? Ingen af partnerne ønsker at give en fast tidsramme. Budskabet er indtil videre, at der arbejdes på sagen.

Om streamingkvaliteten på live-sport kommer til at halte 1, 2 eller 5 år endnu, er svært at vurdere. Udviklingen går stærkt, men nogle gange introduceres forbedringer i ryk. Det er måske heller ikke så underligt, at aktører med vokseværk i overgangen til streaming prioriterer stabilitet over billedkvalitet.

Lineære tv-kanaler er fortsat mere populære til live-sport og seerne har stadig valget mellem traditionelle tv-kanaler og streaming, når de vil se mange sportsligaer, men der er stadigt flere eksempler på, at sporten trækkes helt ud af tv-pakken. Uanset hvem der kommer til at løbe med rettighederne til de store sportsligaer i fremtiden, så begynder der at tegne sig et billede af, at den klassiske tv-pakke går i opløsning. Først trak Netflix film og tv-serier ud af tv-pakken. Så begyndte rettighedshaverne som DR og TV 2 at gå udenom distributørerne. I disse år ser vi optakten til, at sportsligaerne trækkes ud. Er du klar til kampstart?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |