Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: 9 tips til Apple TV - FlatpanelsDK

Guide: 9 tips til Apple TV

06 Jul 2018 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Apple TV er brugervenlig, men gemmer alligevel på mange nyttige funktioner. Her er 9 tips til bl.a. at bruge Apple-fjernbetjeningen til at styre dit TV, få lyden trådløst ud i stuen og til at få korrekt billedformat.

Apple-fjernbetjening kan styre dit TV


Fjernbetjeningen til Apple TV kan tænde, slukke og regulere lydvolumen på mange tv-skærme. Det fungerer vha. et system kaldet HDMI CEC kombineret med IR-koder.

Som udgangspunkt sætter boksen sig automatisk op til at kunne slukke og regulere lydvolumen, men for at kunne tænde skærmen, kræver det ofte, at man manuelt aktiverer “wake-on-HDMI” (navnet varierer fra tv til tv) i tv’ets menu.

Får man al sin tv-underholdning via Apple TV, kan man derved lægge tv’ets fjernbetjening i skuffen. Ønsker man i stedet at beholde tv-fjernbetjeningen, kan den typisk styre Apple TV vha. piletasterne samt play/pause. Det opsættes som udgangspunkt også automatisk.

Det er i øvrigt muligt at styre Apple TV via 'Remote' app'en til iPhone/iPad. Den kan hentes gratis fra app-butikken. Der findes en tilsvarende funktion i kontrolcentret på iPhone/iPad, som kan tilføjes manuelt. Fra iOS 12, der frigives til efteråret, ligger den fast i kontrolcentret.


Apple TV fjernbetjening


Trådløs tv-lyd (Airplay 2)


Apple TV har Airplay 2. Det kan bruges til at sende lyd og video fra iPhone/iPad/Mac til skærmen, men det kan også bruges i den modsatte retning; nemlig til at sende lyden fra film og tv-programmer på Apple TV ud over Airplay-kompatible højttalere i hjemmet.

Airplay 2 har udvidet mulighederne, så lyden nu kan udsendes til flere højttalere samtidig. Det kigger vi nærmere på i en kommende test af HomePod i stereo-par.

Det er nemt at komme i gang:
 • Under videoafspilning: Træk ned fra toppen og vælg Airplay-højttalere
 • På hovedskærmen: Hold Play-knappen nede og vælg Airplay-højttalere (se billede nedenfor)
 • Fra indstillingsmenuen under punktet lyd

  Læs også: Guide: Trådløs lyd mellem Apple TV og B&O BeoLab-højttalere

  På samme måde kan lyd sendes til Apples trådløse hovedtelefoner med W1-chip, altså Airpods og nyere Beats.


  Apple TV Airplay 2


  Hurtigere afspilning med Play-knap


  Mange apps understøtter integration med Apples såkaldte “top shelf”. Det betyder, at såfremt du placerer apps i øverste række på hjemmeskærmen, så vises udvalgt indhold fra tjenesten allerøverst i de store felter.

  Du kan nu navigere op på et indholdsikon og springe alle de ekstra skridt over ved blot at trykke på Play-knappen, hvorefter videoen ruller.

  Samme trick kan bruges inde i apps fra oversigterne (med mindre app-udvikleren har fravalgt det som f.eks. Amazon eller TV2 Play).


  Apple TV fjernbetjening


  Tilslut spilcontroller


  Der er en håndfuld eller to gode spil til Apple TV. De kan som regel spilles med den medfølgende fjernbetjening, men hvis du er til spil, så gør dig selv en tjeneste og køb en “MFI” spilcontroller.

  En spil-controller som eksempelvis Steelseries fra danske Nimbus minder i sin grundform om en controller fra PlayStation eller Xbox. Den forbinder via bluetooth til Apple TV så snart den tændes og oplades vha. Lightning-stik, ligesom iPhone og iPad.

  Læs også: Bedste spil til Apple TV (2017)

  Tilføjelsen af en spilcontroller gør, at Apple TV næsten minder om en spilkonsol.


  Steelseries Nimbus


  Nemmere indholdssøgning


  Vi mangler både Siri og universalsøgning i Danmark, men med en iPhone eller iPad i hånden kan du nemt indtaste tekst, når du søger efter indhold. Så snart du står i et tekstfelt, burde der fra toppen af skærmen på iPhone komme en lille notifikation frem. Tryk hårdt (på iPhone) på notifikationen for at indtaste tekst.

  Hvis du er OK med at menuerne på Apple TV fremgår på engelsk, så kan du ydermere benytte diktering. Når du står i et søgefelt hos f.eks. Netflix holder du blot Stemme-knappen på fjernbetjeningen nede og siger "House of Cards". Stemmediktering understøtter på nuværende tidspunkt ikke dansk sprog, så selvom det også virker i DRTV kan man ikke bruge det til at finde dansk indhold. Her må du taste i stedet.

  Diktering aktiveres fra indstillingsmenuen på Apple TV.


  Apple TV diktering


  Standby ved at holde Hjem-knap nede


  Det er forholdsvis intuitivt, men vi har alligevel set mange brugere lade Apple TV gå til pauseskærm og vente på at tv’et slukkes eller sågar gå ind igennem indstillingsmenuen og vælge standby derfra.

  Det er slet ikke nødvendigt, hvis man vil slukke tv’et her og nu. Uanset om man er i hovedmenuen eller ser video, kan man holde Hjem-knappen nede og vælge ‘vågeblus’. Det sætter Apple TV i standby og slukker tv’et (hvis det understøtter HDMI CEC).


  Apple TV vågeblus


  Match frekvens / dynamik


  Med tvOS 11.2 blev det muligt at få Apple TV 4K til automatisk at skifte billedformat til at matche hhv. billedfrekvens (24Hz, 25Hz, 30Hz, 50Hz, 60Hz) og dynamikområde (SDR / HDR10 / Dolby Vision). Med tvOS 11.3 kom match billedfrekvens til Apple TV4. Disse match-funktioner sikrer, at man ser sit indhold i det rigtige format.

  Video-apps understøtter som udgangspunkt begge match-funktioner, med mindre app-udvikleren har udviklet egen videoafspiller eller fravalgt det.

  Se også: Video af auto-skift i tvOS 11.2

  Match-funktionerne er som udgangspunkt slået fra. Det skyldes, at det giver kortvarige sorte blik før og efter videoafspilning, hvilket er en begrænsning i HDMI-standarden, som løses i næste generation (HDMI 2.1). Det kræver dog, at tv-skærme får HDMI 2.1 først.

  Det aktiveres således:
 • Indstillinger -> Video og lyd -> Match indhold


  Apple TV match-funktioner


  Skift imellem åbne apps


  Et dobbeltklik på Hjem-knappen åbner en menu, hvorfra du hurtigt kan skifte imellem de apps, som er åbne. De sorteres efter senest anvendte apps mod højre. Herfra kan du nemt skifte imellem apps og Apple TV husker, hvor du sidst befandt dig i app'en.

  Samme menu kan i øvrigt bruges til at lukke apps. Det er der som udgangspunkt ingen grund til da apps automatisk sættes i dvale og ikke optager plads i hukommelsen, men det hænder, at en app ophører med at fungere efter hensigten. Den kan lukkes ved at swipe op på berøringsfeltet på fjernbetjeningen.


  Apple TV app-skifter


  Organisér hovedskærm med mapper


  Du kan rykke rundt på ikoner på hovedskærmen ved at holde berøringsfeltet nede på den app, som du ønsker at flytte. Den begynder nu at ryste, hvorefter den kan rykkes ved at betjene berøringsfeltet.

  Mens app'en ryster kan du desuden oprette nye mapper eller flytte til eksisterende mapper på hovedskærmen. Det gøres ved at trykke på Play-knappen, hvorefter du præsenteres for menupunkterne nedenfor. Du kan eventuelt lave en mappe til de spil, som er installeret på Apple TV. Fra samme menu kan du slette apps.


  Apple TV mapper


  Kommende funktioner


  Med tvOS 12, som frigives offentligt til efteråret, tilføjes bl.a. Dolby Atmos på Apple TV 4K. Det kan give en bedre surround-oplevelse. Film i iTunes opgraderes kvit og frit, men det vil også virke i tjenester såsom Netflix. tvOS 12 byder desuden på andre nye funktioner.

  Se også: Liste: Film i 4K HDR & Dolby Atmos på iTunes

  I flere andre lande, herunder vores nordiske naboer, er det muligt at benytte Siri på Apple TV. Siri kan bl.a. søge efter indhold på tværs af streamingtjenester (universalsøgning) og styre husets forbundne enheder.


  Apple TV


  Samme lande har typisk adgang til Apples 'TV' app, der er en slags moderne tv-guide. Den samler film, tv-serier, sport, nyheder og andet indhold på tværs af tjenester, såfremt tjenesterne tillader det. 'TV' app'en findes i øvrigt til iPhone/iPad.

  Siri, universalsøgning og 'TV' app kan endnu ikke benyttes af danskere og Apple har ikke bekræftet, hvornår funktionerne kommer. • Flere fokusartikler

  Apple TV 4K (2021) vs. Apple TV 4K (2017) vs. Apple TV HD

  23 Apr 2021 |

  Interview med Amazon Prime Video: Kig på os en gang til

  22 Apr 2021 |

  Analyse: Hvem taber, når abonnements-trætheden rammer?

  16 Apr 2021 |

  Første kig: Samsung's 110" microLED TV

  08 Apr 2021 |

  Første indtryk: Paramount+ i Apple TV app

  25 Mar 2021 |

  Dansk Paramount+ chef: Vi går i direkte konkurrence med alle

  26 Feb 2021 |