Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk af Panasonics 2018 OLED (FZ950 & FZ800) - FlatpanelsDK

Første indtryk af Panasonics 2018 OLED (FZ950 & FZ800)

17 Jan 2018 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

På CES præsenterede Panasonic to nye OLED-tv, som bliver topmodeller for 2018. Flatpanels fik FZ950 og FZ800 – de første OLED-tv med HDR10+ – set ved selvsyn. Her er vores første indtryk.

Forbedringer på 2 områder

Det første du skal vide om FZ950 og FZ800 er, at de har identisk billedkvalitet. De to modelserier er baseret på samme OLED-panel med samme antirefleks-filter (uden magenta-skær) og samme videoprocessor. Forskellen ligger i lyd (helt specifikt soundbaren) og design.

Begge vil blive tilgængelige i 55 og 65 tommer. Herudover forbliver sidste års 77-tommer EZ1000 på markedet i 2018. OLED udgør nu Panasonics 10, 9 og 8 serier. Senere på året vil selskabet præsentere LCD-tv i mellemklassen fra 7-serien og ned. Panasonic kommenterede ikke konkret på sagen, men det lader ikke til at et nyt flagskibs LCD-tv er på programmet.

Panasonic 2018 OLED vs. 2017 OLED


Vi så de nye skærme i aktion, inklusiv en demonstration af 2018 OLED mod 2017 OLED. Vi observerede, at skærmene umiddelbart lader til at være forbedret på primært to områder; de lyseste toner (bedre detaljegrad i højlys) og skyggedetaljer.

Panasonic hævder, at de har opnået dette via forbedringer i videoprocessoren, helt specifikt ved at implementere en dynamisk 3D LUT (look-up table), som i hhv. lyse og mørke scener allokerer flere bits til hver ende af skalaen. Hidtil har skærmene brugt en statisk LUT, som ikke tager typen af videoindhold med i beregningen. Farver fremstår stadig herlige og meget præcise, og Panasonic vil i 2018 blive ved med at sælge skærmene under "Hollywood to the home"-sloganet for at sætte spot på samarbejdet med Deluxe, der er et kolorist-studie i Hollywood, som hjælper med at optimere farvegengivelsen.

Panasonic 2018 OLED vs. 2017 OLED


Efter at have sat et 2-tal på HCX – Hollywood Cinema Experience – videoprocessoren sidste år, vil man i år gå tilbage til blot at kalde den HCX, på trods af de yderligere forbedringer.

FZ950 og FZ800 benytter seneste OLED-panel fra LG Display, men der er ingen betydelige ændringer i 2018-panelet. Ikke desto mindre fremstår billederne på Panasonics nye OLED-tv dog mere detaljerede i højlys og skygger baseret på de scener, som Panasonic havde valgt til demonstrationen. Det er altid svært at fange på video, men på billedet ovenfor ser du et 2018 OLED til venstre og et 2017 OLED til højre.

Vi var lidt overraskede over, at LG introducerede HFR, eller High Frame Rate, understøttelse på de nye OLED-tv. Panasonic bekræftede overfor os, at FZ950 og FZ800 ikke kan håndtere video i HFR.


Første OLED med HDR10+

Panasonic har ydermere tilføjet understøttelse af HDR10+ formatet, som selskabet i samarbejde med Samsung og 20th Century Fox promoverer som et åbent alternativ til Dolby Vision. FZ950 og FZ800 er de første OLED-tv, som kan håndtere HDR10+.

Amazon og Warner Bros er også ombord på projektet, med Amazon som den første, der rent faktisk tilbyder indhold i formatet. Det ironiske twist her er, at Panasonic stadig ikke tilbyder en Amazon-app på sine tv-skræme og der er således ingen måde, hvorpå man kan se HDR10+ video på Panasonics TV indtil enten Amazon app’en frigives eller Blu-ray-skiver i HDR10+ kommer på hylderne. Selskabet siger, at de arbejder på at få app’en fra Amazon på ‘MyHomeScreen’ platformen (tidligere Firefox OS), men du husker måske, at selskabet sagde det samme sidste år.

Der vil være visse andre ændringer i MyHomeScreen 3.0, primært i brugerfladen, hvor ikoner nu præsenteres i bunden af skærmen – ligesom på webOS og Tizen. Vi så ikke den nye menu, men det ændrer ikke på det faktum, at Panasonics platform føles halvfærdig. Hvis du går op i streaming, så virker det usandsynligt, at platformen kan opfylde alle dine behov, og intet Panasonic sagde under præsentationen efterlod os med indtrykket af, at sagernes tilstand ændrer sig i 2018.

Men for at komme tilbage til HDR10+, så har vi set nok side-om-side demoer til at konstatere, at formatet byder på flere af de samme fordele som Dolby Vision. HDR10+ har ikke samme momentum og der er ikke særlig meget indhold i formatet, men det får video til at fremstå bedre end samme indhold fremvist i standard HDR10. Panasonic lagde under seancen vægt på, at de dynamiske metadata faktisk vil hæve billedkvaliteten mere på mellemklasse-tv med begrænsede egenskaber end på high-end OLED-tv. Det kan der måske være noget om, men vi må undersøge sagerne nærmere, når vi får de første produkter på testbænken i foråret.

Panasonic 2018 OLED vs. 2017 OLED


Ved en anden séance fremviste Panasonic et klip fra Alien: Covenant på de nye OLED-tv. I klippet svævede små lysende glasskår rundt i luften, samtidig med, at resten af billedet var meget mørkt, nærmest helt sort. Scener som disse er nogle af de bedste eksemplar på, hvorfor vi siger, at OLED-tv leverer den bedste HDR-billedkvalitet. Meget høj lysstyrke er meningsløs, hvis ikke de helt dybe sortniveauer kan opretholdes i billedet på samme tid. Denne scene så fantastisk flot ud på Panasonics OLED-tv, fordi hvert enkelt glaskår blev gengivet ved en lysintensitet, som de mest avancerede zone-systemer i LCD-tv ikke engang kan drømme om at matche – hver zone i LCD-panelet er simpelthen for stor til at styre så små områder i billedet. Måske vil microLED, den anden nye selv-emitterende skærmteknologi, eller LCD-tv med drastisk forbedrede zone-systemer ændre på det faktum senere på året.

Panasonic har også nye UHD Blu-ray-afspillere med HDR10+ på programmet, herunder en topmodel, der ydermere håndterer Dolby Vision – den første af sin slags. Vi spurgte om det skal betragtes som et varsel om, at Dolby Vision er på vej til Panasonics TV, men selskabet forblev tavs.

Panasonic 2018 UHD Blu-ray-afspillere


Afslutningsvis vil vi kort komme ind på design og lyd. Designet følger i store træk stilen fra sidste års modeller, hvor FZ950 har den såkaldte ’Dynamic Blade’ soundbar i foden. Den har dog ikke længere det lille sølv-stykke i midten, som reflekterede lys fra skærmen. Soundbaren kan drejes, så den hænger plan med skærmen, når den vægmonteres. FZ800 har skjulte højttalere. Begge skærme leveres i øvrigt med den sølvfarvede premium-fjernbetjening.

Vi fik en ganske kort demonstration af den nye, mere kraftfulde Blade-højttaler i FZ950. Den har nu lidt mere power i bassen, hvilket kan oversættes til mere dybde og bredde. Umidelbart lød det som en hørbar forbedring. Panasonic siger, at højttaleren er 40% kraftigere og at lyden er fintunet af Technics. Der er et lille Technics-logo nede i højre hjørne.

Panasonic forventer at lancere 2018 OLED i foråret og afslører overfor Flatpanels, at prisforskellen mellem FZ800 og FZ950 bliver mindre end på sidste års pendanter. I og med at Panasonic rykker OLED ned i 8-serien, kan man håbe på, at priserne får et nøk nedad, men det var ikke et emne, som Panasonic ønskede at kommentere på endnu.

Panasonic 2018 OLED vs. 2017 OLED
Flere fokusartikler

Status på Ultra HD Blu-ray

11 May 2021 |

Apple TV 4K (2021) vs. Apple TV 4K (2017) vs. Apple TV HD

23 Apr 2021 |

Interview med Amazon Prime Video: Kig på os en gang til

22 Apr 2021 |

Analyse: Hvem taber, når abonnements-trætheden rammer?

16 Apr 2021 |

Første kig: Samsung's 110" microLED TV

08 Apr 2021 |

Første indtryk: Paramount+ i Apple TV app

25 Mar 2021 |