Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: Samsungs 8K TV med MFA zone-styring - FlatpanelsDK

Første indtryk: Samsungs 8K TV med MFA zone-styring

12 Jan 2018 | Rasmus Larsen |

Samsung ville ikke afsløre særligt meget, men bekræftede dog, at de vil lancere det første 8K-tv senere i 2018. ”QLED” LCD-tv’et kan styre bagbelysningen i zoner vha. ny såkaldt MFA-teknologi. 

Micro Full Array

Det 85 tommer store 8K-tv går under navnet Q9S og blev fremvist i baglokalet. Designet er ikke endeligt, men billedkvaliteten imponerede. Skærmen er baseret på et nyt ’Micro Full Array’ (MFA) system og et LCD-panel.

Skærmen kunne gengive meget dyb sort, hvilket var en udfordring på sidste års kantbelyste LCD-tv. Samsung ville ikke ud med specifik information, men en infografik på væggen refererede til MFA-teknologien som ”Full Array Micro-LED” bagbelysning, hvilket indikerer, at Samsung vil udskifte den konventionelle LED-bagbelysning bag LCD-panelet med et system baseret på microLED.

Fra samme infografik fremgik det, at teknologien kan muliggøre lysstyrke på op til 4000 nits og ”0.0015 nits sort”. 85-tommer skærmen lod til at have en maksimal lysstyrke på 2000 nits. Vi spurgte Samsung ind til, hvordan dette er muligt, og fik at vide, at der bag skærmen sidder ”tusindvis” styrbare elementer. Vi fik efterfølgende oplyst, at der er ”hundredvis” zoner i skærmen. Vores gæt er, at begge tal passer, men at de første henviser til antallet af microLED’er, mens antallet af styrbare lyszoner ”kun” tælles i hundreder.

Samsung Q9S


En mindre 65-tommer skærm var opstillet side-om-side mod to unavngivne LCD-tv og et OLED-tv (Samsung Q9F, Sony ZD9 og LG 2017 OLED). Samsungs nye skærm trak fra de to andre LCD-tv og havde visse fordele ift. OLED’en, herunder i maksimal lysstyrke. Sort var dog ikke helt så dyb og betragtningsvinklen var snæver. Den større 85-tommer version havde at dømme fra præsentationen mere avanceret zone-styring for den var bedre til at fastholde det dybe sortniveau.

Vi skal understrege, at det ikke var en færdigt produkt. Samsung kan – ligesom sidste år – vælge at ændre på de teknologiske specifikationer før lancering. Demonstrationen var generelt ret forvirrende, da Samsung nægtede at tale om dette års produkter, men var meget ivrig for at tale om fremtidsperspektiverne og ”the future of QLED”, der ultimativt skal før til selv-emitterende QD-skærme. Men baseret på hvad vi så – baseret på Samsungs 85” TV – så har den koreanske producent skærme med markant bedre billedkvalitet klar i kulissen.

Vi fik ikke lov til at tage billeder undervejs i seancen. Billedet her i artiklen er 85” Q9S (ny 9-serie topmodel med 8K), som den forventes at se ud, når den lanceres senere på året.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |