Første indtryk af B&O BeoVision Eclipse

11 Sep 2017 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Vi så BeoVision Eclipse, Bang & Olufsens første OLED-tv, på IFA og talte med folk, der har været involveret i design, udvikling og koordinering med LG. Her er vores første indtryk. Vi bringer senere en fuld test.

Bang & Olufsen + LG OLED

Billeddelen af BeoVision Eclipse kan bedst beskrives med to ord: LG OLED. Som led i samarbejdet imellem de to elektronikselskaber, har LG overtaget ansvaret for udviklingen af skærm, herunder billedmotor/behandling.

Kigger man på bagsiden, ved stikpanelet, ser man sågar et lille mærkat, der afslører, at Eclipse i sin grundform er et LG C7 OLED. Åbner man menuerne, ser man LGs webOS med en smule visuelle tilpasninger og visse begrænsninger på app-delen, men ellers identisk med den brugerflade, som findes i tv-skærme fra LG. Både webOS og billedmotoren drives af en LG-udviklet chip, hvorfor Eclipse også kommer til at følge samme opdateringstempo på softwaresiden, som LG 2017 OLED.

BeoVision Eclipse


Bare for at slå fast, at det er LGs seneste chip, navigerede vi til YouTube og startede videostream af klippet ’Cymatic Jazz’.

Ud over at være et flot HDR-klip, presser det tv-skærme op i et hjørne, hvor de bliver bedt om at kunne afkode HLG HDR-format, som er komprimeret vha. Googles VP9-Profile2. Det kan kun ganske få TV på markedet – ikke engang LG 2016 OLED. BeoVision Eclipse håndterede det eksemplarisk.

Dettte kan også bekræftes af YouTubes famøse ’stats for nerds’ undermenu:

BeoVision Eclipse


Fordi det er LG, der står for hele billeddelen, virker det hele fra start. Du skal ikke vente på en opdatering for at nyde HDR. Dolby Vision virker også fra start. Det handler bare om at finde en tv-kilde, som ikke er en tv-kanal, og nyde indhold i funklende 4K HDR. Det kunne være en UHD Blu-ray-afspiller via HDMI. Det kunne også være Netflix, Amazon eller YouTube via de indbyggede apps i webOS.

Hvis du endnu ikke er bekendt med OLED-teknologien, så kan det egentlig skæres ret simpelt ud: BeoVision Eclipse leverer – mere eller mindre – markedets bedste billedkvalitet.

Men det Eclipse naturligvis ikke alene om, så hvad får man ellers?

BeoVision Eclipse


Lyd fra Struer

Det er på lydsiden, at du kommer til at opleve Bang & Olufsens ekspertise. Højttalerenheden under Eclipse er klassisk B&O og der skal ikke herske tvivl om, at lyden ikke bare er 1, men flere klasser over det typiske fladskærms-tv.

Der var meget støj på messen, særligt fordi B&O havde placeret sin stand i lydhallen, så der blev skruet næsten helt op for anlægget. Det gav et par situationer, hvor man kunne fornemme, at de høje toner blev en snert skingre. Det kan være materialet, men det er naturligvis sjældent, at man sætter lydstyrken på 90+, når filmen kører over skærmen i stuen.

Det er Struer, som styrer hele lyddelen af Eclipse – også firmwaren. Det er rent teknisk et fuldt lydsystem med indbygget Airplay, Chromecast og Bluetooth, som også kan indgå i B&Os BeoLink multirum-system. Det kan vel bedst beskrives som en modulløsning, men uden frihed til at mikse komponenterne. Dem har B&O valgt på forhånd for at sikre den bedst mulige tv- og lydoplevelse.

BeoVision Eclipse


Eclipse kan i øvrigt indgå i WiSA – eller IWS – så lyden fra skærmen kan sendes trådløst til nyere BeoLab-højttalere. Det er unikt fordi WiSA er tabsfri og kan udvides til fuldgyldig surround. Ingen andre tv-producenter på markedet kan matche dette, hvilket er værd at huske på, når man taler om Eclipse som samlet pakke.

Du kan også tilslutte adskillige BeoLab-højttalere vha. PowerLink.

Soundcenteret – som B&O kalder det – har i øvrigt sit eget stikpanel, som er isoleret fra tv-skærmen. Det sidder allernederst.

BeoVision Eclipse


Eclipse varsler om nye tider

BeoVision Eclipse er ikke som tidligere tv-skærme fra Bang & Olufsen. Selskabet har igennem tiden samarbejdet med bl.a. Philips i billedrørsdagene og sidenhen Samsung, Panasonic og TP Vision (Philips) i fladskærmsæraen. Og nu er valget så faldet på LG.

I LGs webOS-menu har B&O lagt et ”link” ind, som fører brugeren til mere klassiske B&O-menuer, hvorfra blandt andet højttalerne kan opsættes. Opsætningen af den motoriserede stand findes derimod i webOS-menuen.

BeoVision Eclipse


Hvad angår webOS, så findes der apps som Amazon, Netflix og YouTube, men der mangler danske apps som Viaplay og TV2 Play (kommer senere). De findes på LGs skærme med webOS, så det ligner et rettighedsspørgsmål, men det er ikke desto mindre en spøjs afvigelse. Du kan leje film fra ’Google Play Film’.

Standen – og vægbeslaget – er klassisk B&O. Konstruktionsmæssigt sidder vægbeslaget fast i soundbaren bl.a. fordi OLED-panelet har en ren bagsiden og fordi den er så ekstremt slank. På standen kan tv’et indstilles til at rotere til en position tættere på brugeren, ligesom det kendes fra Avant.

BeoVision Eclipse


Bang & Olufsen ville ikke kommentere på, hvorvidt samarbejdet med LG, som der på ingen måde blev lagt skjul på, skal udvides til at omfatte andre skærme eller om man allerede nu arbejder med ”wallpaper OLED” panelet. Vi fik dog at vide, at det 77” OLED-panel, som LG.Display producerer, ikke på nuværende tidspunkt passer ned i B&Os fatning til SoundCenter. Det skyldes, at LG har lavet tilslutningsmodulet på en anden måde. Om der senere kommer et 77” BeoVision Eclipse, kan vi kun gisne om, men lige nu og her vil det kræve ændringer.

Udseendet, der i den grad defineres af B&Os SoundCenter, der strækker sig ud over skærmens fysiske rammer, skal nok dele vandene. Det er hvad Bang & Olufsens design skal gøre. Det skal ikke ligne resten. IFA-messen var proppet med OLED-tv fra store såvel som små, ukendt brands, men det kan næppe debatteres, at Eclipse skiller sig ud fra mængden. Det dækker også over materialevalg og samlekvalitet, som er i den klassiske B&O-ånd.

BeoVision Eclipse er det første resultat af samarbejdet med LG, men også det danske selskabs første TV baseret på OLED, det første med Dolby Vision, det første med webOS og det første med indbygget Airplay og Chromecast. Det er et spændende, men radikalt skridt for Bang & Olufsen, som har krævet markante ændringer i den måde, hvorpå selskabet designer og skaber tv-skærme.

Skal man sige noget overordnet om Eclipse, så må det være, at OLED-teknologi er det helt rigtige valg i denne fase af tv-markedet. OLED-teknologi kan kun LG levere. Om Eclipse kan leve op til de forventninger, der er til et ’Bang & Olufsen’ TV – og prislappen – må vores kommende test forsøge at give svar på.

BeoVision Eclipse
Flere fokusartikler

Fodbold-VM 2018

VM-fodbold i 4K HDR imponerer og sætter spot på udfordringer

20 Jun 2018 | Rasmus Larsen |
iTunes 4K HDR og Atmos

Liste: Film i 4K HDR & Dolby Atmos på iTunes

06 Jun 2018 | Rasmus Larsen |
Airplay 2

Airplay 2: Hvad du skal vide

01 Jun 2018 | Rasmus Larsen |
Blade Runner Disc

Hollywood vil hellere sælge dig film online end på UHD Blu-ray

20 Feb 2018 | Yoeri Geutskens |
Sony 2018 TV

Første indtryk af Sony AF8 OLED og XF90 LCD

23 Jan 2018 | Torben Rasmussen |
LG 2018 OLED

Første indtryk af LGs 2018 OLED

22 Jan 2018 | Rasmus Larsen |
Panasonic 2018 OLED

Første indtryk af Panasonics 2018 OLED (FZ950 & FZ800)

17 Jan 2018 | Rasmus Larsen |
Samsung The Wall

Det bedste fra CES 2018

12 Jan 2018 | Torben R, Rasmus L |