Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonViaplay: Mere originalt indhold, men 4K ikke klar endnu - FlatpanelsDK

Viaplay: Mere originalt indhold, men 4K ikke klar endnu

23 Feb 2017 | Tommy Lindegaard |

Viaplay havde i går inviteret pressen til en markedsopdatering, hvor de blandt andet kom ind på de fremadrettede planer for ”Viaplay originals” og præferencer hos de nordiske streamere. FlatpanelsDK benyttede samtidig lejligheden til at spørge ind til planerne for højere opløsning og HDR.

Fokuserer på eget indhold

Viaplay er en nordisk streamingtjeneste med rødder i Sverige, Norge, Finland og Danmark. Tjenesten så dagens lys i 2007 og har i perioden tilpasset sig et marked i forandring. Senest ved at øge satsningen på ”originalt indhold”, som branchen ynder at kalde eksklusivt indhold.

Mange seere forbinder nok Viaplay og Viasat med sport, især fodbold og Formel 1. Det mest sete live-indhold er da også helt klart sport, lød fra fra Jonas Karlén, CEO for Viaplay, ved præsentationen. Jonas og Viaplay-holdet er begejstrede for det drama, som sport stadig kan repræsentere, illustreret senest ved Manchester City og Monacos 5-3 kamp. Viaplay sender også fodbold fra Premiere League fra England, La Liga fra Spanien, Italiens Serie A, den danske Alka Superliga samt Formel 1 og andre sportsgrene.

"Et erklæret mål er at være ledende indenfor 2-3 år, på trods af hård konkurrence fra DR og TV2"
Viaplays baggrund taget i betragtning, er det oplagt at satse på nordisk produktion i takt med udrulning af eksklusivt indhold. Viaplay har derfor valgt at fokusere på nordiske dramaserier og film med et erklæret mål er at være ledende indenfor 2-3 år, på trods af hård konkurrence fra DR og TV2. ”Viaplay originals” blev lanceret for 1 år siden og dækker bl.a. over ’Swedish Dicks’ og den 13. april ’Veni Vidi Vici’ med Thomas Bo Larsen i hovedrollen, som bliver Viaplays tredje produktion.
De mest populære streamede film på Viaplay er da også de nordiske. I Danmark er 3 ud af top-5 film danske. I Sverige og Norge er der henholdsvis 2 svenske eller norske film i top-5. Viaplays satsning på eget nordisk indhold er ikke taget ud af den blå luft. Ligesom andre streamingselskaber, har Viaplay et soligt datagrundlag ift. hvad der hitter hvornår og på hvilke platforme.

Denne satsning på ”Viaplay Originals” skal også fremover bæres af nordisk originalt indhold, hvor vi som seere vil genkende nordiske skuespillere og instruktører i stolene. Konkurrencen med bl.a. Netflix og HBO Nordic, som Viaplay ser som direkte konkurrenter, skal skærpes

Det betyder dog ikke, at Viaplay skal bæres udelukkende af nordisk indhold. Vender man tallene om, så viser de, at cirka halvdelen af seningen bæres af udenlandsk indhold. Viaplay har for nylig forstærket sig på området igennem et samarbejde med Fox, der giver adgang til dele af kataloget fra Fox+. Det er dog værd at bemærke, at det ikke betyder, at man vil kunne se nye serie-episoder med det samme, da sæsonen først skal være kørt færdig i USA. Det giver en typisk forsinkelse på 6 til 12 måneder fra en serie går i gang, til den kan ses på Viaplay.

Indholdet fra Fox skal være med til at give et bedre miks til mere afslappende indhold, der står i kontrast til aktion-prægede film og serier. Viaplay foretog for nylig en kundeundersøgelse, hvor 61% svarede, at ville se noget afslappende, 31% ville i godt humør, 31% ville bare slå hjernen fra, og 29% ville streame for at have lidt alenetid.


Viaplay originals


Viaplay melder sig selv i fremgang

Tv-markedet som helhed, men også streaming-segmentet, er under hastig forandring, og Viaplay forsøger at holde trit med udviklingen ift. både indholdstrategi og brugeroplevelse. Målet er, at Viaplay-universet skal være et sted, hvor man inspireres og kan finde sit indhold let. Det hele skal præsenteres som en stabil oplevelse.

Som forbrugere tager vi stabilitet for givet, men det er tydeligt, at Viaplay har sine kampe i takt med at indholdet overgår til bedre kvalitet. Stabiliteten kan da også være en af grundene til at Viaplay ikke er fremme i skoene, når det gælder 4K-opløsning og HDR (High Dynamic Range).

Viaplays film og serier er i dag begrænset til 720p-opløsning. Selskabet siger, at de er størst i Norden, men det er svært at vurdere ud fra hvilken parameter, da Netflix ifølge undersøgelser er markant større. En faktor, som er med til at afgøre i hvilken kvalitet, udbyderne tilbyder, er at mange kunder stadig forbinder streaming med tablets og smartphones. Streaming på tv-skærmen udgør en stadig større andel, og det samme er tilfældet hos Viaplay, der derfor glæder sig over, at de i januar kunne lancere en en app til Android TV. Viaplay vil foruden tablet og smartphone øge fokus på ”big screen”, hvor man immervæk får en bedre film- og serieoplevelse.

Selvom kampen mod Netflix, HBO Nordic, C More og de andre er hård, vokser markedet for streamingtjenester hastigt år for år. Viaplay kommenterede ikke på om de formår at tage kunder fra de andre, men en analyse fra Gallup vise, at både TV2 Play og HBO Nordic overhalede Viaplay på dansk grund i 2016.


Børn får særbehandling

Alenetid er tilsyneladende noget, som en del børn får, for indhold til børn er et kæmpe hit på Viaplay. Det mest populære offline-indhold er ’Pow Patrol’, ’Gurli Gris’ og ’Friends’, hvilket viser, at børneindhold er i høj kurs.

Viaplay har da også fokus på børneindhold. De har sågar stor succes med det. Hvis du har børn, ved du nok, at børn nemt kan se den samme film op mod 50 gange. Det samme mønster tegner sig hos Viaplay.

Samtidig får børnene egen brugerinterface, som er særligt tilpasset til de seermønstre, som børn udviser. Voksne vil ofte gerne inspireres, hvori børn ofte nyder at se samme serie igen og igen. Denne fleksibilitet er en styrke ved streaming-tjenester kontra tv-kanaler, fordi der ligger et lag software imellem indholdsserveren og seeren.

Viaplay originals


Teknik på standby

Hvis vi dykker ned under indholdet og kigger på teknikken, så havde Viaplay desværre ingen nyheder på programmet ved arrangementet, men FlatpanelsDK benyttede lejligheden til at spørge ind til emnet.

Viaplay streamer i dag i 720p HD, men fortæller, at 1080p HD ”er på roadmappet”. De har dog ingen specifik dato for hvornår det sker. HDR (High Dynamic Range) er også på vej, men hvilken teknologi, Viaplay vil benytte, er uvist. Det lød ikke som om, at HDR er noget, frt er lige om hjørnet.

Vi kan vist godt kan skyde en hvid pil efter 4K på Viaplay i 2017
Da vi spurgte ind til 4K-opløsning, blev de ansvarlige for præsentationen vist fanget lidt på bagbenene, da de ikke syntes klar over, at de fleste allerede har en hurtig nok internetforbindelse til 4K. Skal man udlede noget af reaktionen, så må det være, at vi vist godt kan skyde en hvid pil efter 4K på Viaplay i 2017. Det er naturligvis lidt ærgerligt da det i 2017 stort set ikke bliver muligt at købe tv-skærme med 1080p over 40 tommer. Vi har på messer og produktfremvisninger set at større skærme og højere opløsning har været i højsædet. Ikke kun i 2017, men også i 16, 15, 14 og ja, stort set altid.

Lidt godt nyt hvad angår den tekniske udvikling er der dog. Viaplay er stolte over, at have været først med en streamingtjeneste på det nordiske marked og nu her 10 år efter, i januar 2017, er Viaplay de første til at lancere en dansk app til Google Android TV-platformen, hvor HBO Nordic, TV2 Play, DR og alle de andre stadig glimrer ved deres fravær.Flere fokusartikler

DR: Techgiganters streaming-ambitioner vil gøre det sværere at finde dansk indhold

10 Sep 2021 |

OL: Discovery+ laver pop up-kanaler med temaer som boldspil, vandsport

21 Jul 2021 |

Status på TV 2 Play: Videokvalitet er næste fokusområde 

09 Jul 2021 |

TV 2 løsriver sig fra fortiden

30 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: Kan vore TV blive større, tyndere? – del 2

11 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: TV-design i dag og i fremtiden – del 1

04 Jun 2021 |