Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Trådløs lyd mellem Apple TV og B&O BeoLab-højttalere - FlatpanelsDK

Guide: Trådløs lyd mellem Apple TV og B&O BeoLab-højttalere

27 Jan 2017 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Med en Apple TV4, et sæt ældre B&O BeoLab 9 og et ønske om at få dem til at arbejde sammen trådløst, kastede jeg mig over et lille projekt med at få lyd fra Netflix, DR TV, HBO Nordic osv. trådløst ud over BeoLab-højttalerne. Her er en guide til hvordan det lykkedes.

Trådløs lyd ud af Apple TV

Min Apple TV4 boks er tilsluttet tv’et, men de indbyggede højttalere er lidt for svage til film og tv-serier. Det er som bekendt ikke nemt at få lyd fra tv’et ud i B&O’s højttalere, med mindre der sidder et B&O-logo på begge produkter (eller man konverterer til analog lyd).

Jeg har prøvet løsninger med jackstik og optiske lydstik, men udfordringen er, at højttalerne enten ender med at stå tændt konstant (BeoLab er jo aktive højttalere) eller at der er forsinkelse på lyden, hvilket gør løsningen fuldstændig ubrugelig til tv-lyd (men fin nok til musik).

B&O har selv et trådløst lydsystem (Wisa), men det er relativt dyrt at komme i gang med. Der findes andre konverterløsning, men jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne lave en trådløs løsning, som kunne fungere med både tv-lyd og musik.

Jeg gjorde således:
  1. Apple TV4 (og Apple TV3) kan outputte al tv-lyd trådløst vha. Airplay-systemet, uden forsinkelse. Har du allerede en Airplay-højttaler i hjemmet så prøv at ”swipe” ned fra toppen på Apple-fjernbetjeningen og vælg din Airplay-højttaler som lydoutput.
  2. B&O har produkter med indbygget Airplay, som samtidig kan trigge højttalerne til kun at tænde, når de er i brug. En af disse løsninger er BeoSound Essence-boksen og da jeg alligevel søgte en løsning til også at kunne afspille trådløst musik (med Airplay), faldt valget på Essence.
  3. Essence tilsluttes via PowerLink-kabler til BeoLab-højttalerne (der ryger 1 led trådløshed naturligvis) og opsættes til at forbinde til WiFi-netværk.
  4. Apple TV-boksen kan nu se Essence som en Airplay-højttaler (se billedet nedenfor) og når den vælges, sendes tv-lyden trådløst fra Apple TV til Essence og føres videre til BeoLab-højttalerne. Der er nu trådløs tv-lyd imellem Apple TV4 og højttalerne.


Apple TV til BeoLab


Fordi Airplay er indbygget på systemniveau på Apple TV, virker løsningen med nærmest alle apps, herunder Netflix, iTunes, DR TV, Viaplay, HBO Nordic, TV2 Play, Plex og YouTube. Visse udviklere har valgt at fjerne muligheden for at vælge lydoutput fra topmenuen under afspilning, herunder Infuse, men man kan stadig aktivere funktionen fra indstillingsmenuen på Apple TV.

Det virker også med Apple Music app’en, hvis du f.eks. vil se musikvideoer og have lyden ud over BeoLab-højttalere.

Fordelen ved denne trådløs løsning er desuden, at det hele kan styres med fjernbetjeningen fra Apple TV. Vi bruger slet ikke fjernbetjeningen fra tv-skærmen, så en løsning med kabler, der ville kræve en tv-fjernbetjening, ville ikke fungere herhjemme.

B&O Essence-boksen kostede mig omkring 2500 kroner og ser således ud:

Bang & Olufsen Essence


Værd at være opmærksom på

De største bekymringer ved trådløs lyd er naturligvis (ud over forsinkelse) sporadiske udfald og forringet lydkvalitet. Airplay komprimerer ikke lyden (tabsfri overførsel) og selvom det ikke er high-res-format, lyder det som fin stereo-lyd.

Jeg har endnu til gode at opleve udfald i lyden, hvilket er positivt, men i sidste ende afhænger det af styrken på dit WiFi-netværk. Jeg har et stærkt WiFi-netværk. Det skal måske indskydes, at Essence kun understøtter det gamle ”n” WiFi. Jeg foretrækker altid at køre 5GHz ”ac” WiFi, men det var ikke muligt her.

Lydvolumen kan reguleres vha. fjernbetjeningen til Apple TV, Remote app’en til iPhone (hvis dit TV understøtter fuld HDMI CEC), eller vha. B&Os remotes (inklusiv Essence Remote).

Det er klart, at denne løsning kun virker til det indhold, som afspilles via Apple TV-boksen. Det virker ikke, når jeg nyder spil fra min PlayStation eller Xbox, ej heller når jeg en sjælden gang fyrer op for min Nvidia Shield.

Trådløs lyd virker ikke rigtig sammen med spil på Apple TV
Samme fremgangsmåde kan naturligvis bruges til at parre alle andre Airplay-højttalere med Apple TV-boksen, men Airplay-højttalere er jo typisk beregnet til musik og er sjældent i stereo. Airplay-systemet understøtter pt. kun én modtagerenhed (i mit eksempel Essence), så man kan ikke opbygge f.eks. surround.

Trådløs lyd virker ikke rigtig sammen med spil på Apple TV, da disse har forsinkelse på lyden. Det skyldes, at Airplay-systemet endnu ikke er flettet sammen med Apples spilmotor. Før Apple introducerede ’Metal’-spilmotoren var det tæt på en umulighed, men med Metal er det i teorien muligt.

Det er længe siden, at Apple for alvor har tilføjet nyt til Airplay-systemet, men det virker som om, at det stadig er en af deres byggesten ift. at få en større rolle i hjemmet, så man kan sagtens forestille sig, at mulighederne udvides i fremtiden.

For at gøre løsningen 100% trådløs vil det kræve yderligere udvikling i branchen. HDMI+strømstik mellem Apple TV-boks og tv-skærm kunne fjernes ved at Apple licenserede Airplay til tv-producenter (eller selv lavede en tv-skærm). PowerLink-kabler fra Essence til B&O-højttalere kunne løses ved at B&O indbyggede Airplay direkte i BeoLab-højttalere. Strømmen til aktive BeoLab-højttalere ville kræve, ja, trådløs strøm.

Hvis du har spørgsmål til opsætningen så spørg endelig.Flere fokusartikler

Apple TV 4K (2021) vs. Apple TV 4K (2017) vs. Apple TV HD

23 Apr 2021 |

Interview med Amazon Prime Video: Kig på os en gang til

22 Apr 2021 |

Analyse: Hvem taber, når abonnements-trætheden rammer?

16 Apr 2021 |

Første kig: Samsung's 110" microLED TV

08 Apr 2021 |

Første indtryk: Paramount+ i Apple TV app

25 Mar 2021 |

Dansk Paramount+ chef: Vi går i direkte konkurrence med alle

26 Feb 2021 |