Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonViasat introducerer første danske Ultra HD-kanal; Viasat Ultra HD - FlatpanelsDK

Viasat introducerer første danske Ultra HD-kanal; Viasat Ultra HD

30 Aug 2016 | Tommy Lindegaard (@flatpanelsdk) |


Viasat har lanceret første Ultra HD-sportskanal og den første Ultra HD-kanal i Danmark. FlatpanelsDK var med til lanceringen og fortæller her mere om Viasats planer og hvad det kræver at se sport i knivskarp billedkvalitet.

Hvorfor nu?

MTG og Viasat inviterede få udvalgte medier ind i deres hellige saler; studiet hvor der bliver produceret Champions League og Formel 1. Den danske vicepræsident hos Viasat, Kenneth Krabbe, kunne fremvise en ny kanal kaldet 'Viasat Ultra HD'. De ville gerne vise, at det ikke bare er en ny kanal, men en kanal hvor man prioriterer at vise Ultra HD indhold - og så meget som muligt skal være live.

Dette er den første UHD-kanal i Norden og i over et år har Viasat tænkt over om det var noget, som de skulle kaste sig ud i. Nu har de så gjort det. De stillede bl.a. sig selv spørgsmålet: er tidspunktet det rette? Det er de helt sikkert ikke ene om, men hvor YouSee og Canal Digital kom frem til, at tiden ikke er moden til Ultra HD, er Viasat – heldigvis – kommet frem til en anden konklusion.

Det er en stor omvæltning, for dels skal skærmene i de nordiske stuer være UHD, del skal indholdet produceres i samme kvalitet. Og det er dyrt. For at gøre det ekstra besværligt skal rettighederne også være på plads. Det hele skal passe sammen før det giver mening, både praktisk og forretningsmæssigt.

På den nye parabolboks, som skal bruges for at modtage Ultra HD-kanalen, vil det desuden blive muligt at leje UHD-indhold, hvor man betaler per titel. Der kan ikke siges at være meget indhold på nuværende tidspunkt, men der vil komme mere, når rettighederne er på plads. Viasat kunne løfte sløret for, at de har gode samtaler med Sony Pictures Studios, der har et stort arkiv af UHD-indhold indenfor både film og tv-serier. Der er dog ikke underskrevet nogen aftale, så hvornår det kommer og hvilket indhold der kommer, er der ikke noget klart svar på endnu.

Viasat UHD


TV, indhold og rettigheder

I Norden var 25 procent af alle solgte TV i 2015 et UHD TV. I 2016 forventer man, at andelen er steget til 45 procent og i 2017 forventer man, at tallet er helt oppe på 70 procent. Vi kan da også allerede i 2016 konstatere, at de fleste producenter har UHD i deres mellemklassemodeller, uanset om det er Philips, Samsung, Sony, LG eller mere ukendte producenter.

I 2014 og 2015 har der været UHD-indhold spredt ud hist og her, blandt andet på Netflix. OL blev produceret i UHD og i Sverige viste Viasat også OL i UHD. I Danmark var det TV2 og DR, som havde OL-rettighederne, så derfor skete det ikke i Danmark. Vi måtte nøjes med almindelig HD.

Viasat sport


Sport, sport og mere sport

Det som får Viasat til at hoppe med på UHD vognen er, at Champions League, La Liga, Premier League, Serie A og NHL alt sammen nu så småt produceres i UHD.

Det som dog stikker i øjnene er, at hverken NFL med Superbowl, som en af verdens største begivenheder, vil komme i UHD, og det samme med Formel 1. Boksning er også en ubekendt faktor, men det er en klassisk hønen-og-ægget diskussion. Hvad kom først? Nu er der TV, som teknisk kan klare det, der er lidt indhold og nu også en tv-kanal. Forhåbentligt vil dette medføre, at der kommer endnu mere indhold i Ultra HD fremover.

Derudover har Viasat lavet et samarbejde med Red Bull Media House, som også producerer en del sportsindhold i UHD. Det er typisk action-sport som BMX, ski, vandsport og lignende.

Viasat Ultra HD er en live-sportskanal, så det er ikke sådan, at der hele dagen igennem sendes i UHD. De vil minimum have en live-kamp om ugen, men håber at nå op på to om ugen snart. Der vil være en del genudsendelser i løbet af dagen.

Der er ikke konkrete planer om at tilbyde Ultra HD-kanalen via streaming på Viaplay.

Viasat UHD-boks


Ny tv-boks og CA-modul

Ultra HD kræver nyt hardware, det kan vi ikke komme uden om. Derfor kommer der ny tv-boks fra Viasat, bygget på Samsung GX-V1680SJ. Boksen er klar til HEVC og MPEG4 H.264, og viser dermed hvilken tekniske retning Viasat vil gå med Viasat Ultra HD-kanalen.

Som en lille interessant note, er boksen også klar til HDR (high dynamic range), så når den teknologi bliver indfaset i produktionsledet, kan boksen potentielt håndtere den større lysdynamik samt flere og bedre farver i det større farvespektrum Rec.2020. Pt. bliver der ikke produceret i HDR, men boksen er klar. Viasat snakker om ”fase 2”, hvor HDR vil være klart. Planen er 2019, men man håber, at det allerede sker i 2017.

Viasat vil sende i 8 Mb/s bitrate komprimeret med HEVC, hvilket er halvdelen af Netflix’s UHD, der ligger på 15,6 Mb/s komprimeret i HEVC. Dog er båndbredden på Viasats tv-kanal variabel, hvilket vi også kender fra normalt TV hvor ”Vild med dans” bliver opprioriteret og får noget mere bitrate at gøre godt med i forhold til TV2 Charlie fredag aften.

Det er i øvrigt ikke kun farver og pixels, der bliver forbedret. Lyden er også klar til det næste skridt, da boksen understøtter Dolby 7.1 i stedet for 5.1.

Dermed tager boksen udgangspunktet i nuet og ikke fremtiden. For allerede nu ved vi, at Dolby Atmos med 11.2 kan give en endnu bedre oplevelse i fremtiden. Det er dog i skrivende stund de færreste, som udnytter disse teknologier. Derudover bliver indholdet produceret i op til 60 frames, men boksen kan kun håndtere 50 frames.

Det er også muligt at tilkoble harddiske på 500 GB. Man kan opgradere og skifte harddisken, så man fx. har 2 x 500 GB , men altså ikke have dem sat til samtidig. Man kan imidlertid ikke bruge sin egen harddisk, da det skal være en fra Samsung, som passer til boksen.

Siden juli måned har alle nye kunder fået den nye tv-boks. Hvis eksisterende kunder har ringet ind, for at opgragere, eller fået en boks med PVR-funktion, har de fået denne boks. Eksisterende kunder vil få et tilbud om den nye Samsung-boks til 999 kroner, mens den gamle HD-boks koster 499 kroner. Mange kunder benytter sig allerede af en afdragsordning over 24 måneder, hvori der ikke opkræves gebyrer eller renter.

Der er også kommet nyt CA-modul til UHD-skærme, hvor man vil man kunne få de kommende kampe allerede d. 10. september. CA-modulet koster 399 kroner.

Viasat siger, at der ikke kommer til at ske prisændringer lige nu, men kan ikke sige hvordan markedet ser ud til næste år. Samtidig får alle kunder adgang, hvis de bestiller et nyt CA-modul eller den nye boks, så dermed får de gavn af den nye Ultra HD-kvalitet og de nye features.

Viasat Ultra HD er i den store pakke hos Viasat og kommer på den store pakke hos Waoo fibernet.
Viasat har inviteret YouSee og Canal Digital til dialog, men eftersom de begge i foråret lancerede nye tv-bokse uden understøttelse af Ultra HD, går der nok en rum tid før kunder hos disse udbydere vil kunne få gavn af Viasat Ultra HD.

Fodboldprogram på Viasat UHD


Fodbold i UHD d. 10. september

Liverpool mod Leicester den 10. september vil blive første direkte kamp i Ultra HD på kanalen. Engelske Sky, som producerer Premier League-kampen, vil have et test-ikon, fordi det er første gang, at det sker med Premier League. Champions League den 13. september vil også blive sendt i UHD, men hvilken kamp det bliver, er endnu uvist.

UHD er dog ikke lutter lagkage for kommentatorsproget er noget rod. Viasat må nemlig ikke nedskalere UHD, så derfor vil man ikke kunne skifte til det danske studie i HD. Dog kan man skifte lydspor, så man hører de danske kommentatorer og ikke de engelske.

Er du mere interesseret i hvordan det vil være på din lokale sportspub, så er det et lidt broget billede. På sportscaferne er det på testbasis og det er et separat marked for Viasat. Dog vil Viasat teste med udvalgte sportscafeer rundt om i landet. Problemet med cafeerne er, at man sjældent har alle TV i UHD. Herudover kan det skabe forsinkelse på signalet, hvis man skal have forskellige signaler.

Det vil jo være synd, hvis det ene lokale i pubben jubler over en scoring, før et andet lokale på pubben ser målet, blot fordi det tager længere tid at bearbejde UHD-livesignalet i det første lokale.

Samtidig er problemet med kommentatorsporet også gældende for cafeerne. Det er formentlig også derfor Viasat laver en Danmarksturne, så de kan tale med cafeerne om, hvordan man løser de udfordringer.

Alt i alt er det dog positivt, at Viasat tager det første nordiske skridt imod UHD live-tv. Al forandring er svær, så der vil helt sikkert komme udfordringer i starten. Den første udfordring med kommentatorerne kender vi allerede.Flere fokusartikler

Apple TV 4K (2021) vs. Apple TV 4K (2017) vs. Apple TV HD

23 Apr 2021 |

Interview med Amazon Prime Video: Kig på os en gang til

22 Apr 2021 |

Analyse: Hvem taber, når abonnements-trætheden rammer?

16 Apr 2021 |

Første kig: Samsung's 110" microLED TV

08 Apr 2021 |

Første indtryk: Paramount+ i Apple TV app

25 Mar 2021 |

Dansk Paramount+ chef: Vi går i direkte konkurrence med alle

26 Feb 2021 |