Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig på Samsung's KS9005 SUHD-tv - FlatpanelsDK

Første kig på Samsung's KS9005 SUHD-tv

09 Feb 2016 | Rasmus Larsen |

Samsung introducerede deres første såkaldte "SUHD" skærme sidste år og i 2016 bliver skærmene lysere, tyndere og lærer nye tricks. Vi havde mulighed for at spendere noget kvalitetstid i selskab med den nye KS9005 topmodel og tale med Samsungs ingeniører om planerne for 2016. Her er hvad vi lærte.

Opdateret 11.2.16: Samsung bekræfter på Samsung Forum, at modellen i Danmark vil hedde KS9005 og i Europa hedde KS9000. Der kommer også en KS9505 model i Danmark, men den vil adskille sig fra den amerikanske KS9500. Modelnavnet i artiklen er derfor rettet

Første kig på Samsung KS9005

Samsung havde kun nogle ganske få af deres nye modeller udstillet på CES 2016 og de havde valgt at sætte særligt fokus på KS9005-modellen med budskabet; "i 2016 bliver vores tv lysere så HDR bliver flottere".

Samsung 2016 SUHD


Det er måske ikke overraskende, at Samsung særligt fokusere på den maksimale lysstyrke for det er ved at være en af de eneste betydelige fordele, som LCD-teknologien har over OLED – og Samsung kan mærke presset. Deres største rival og nabo i hjemlandet, LG, kan i dag masseproducere OLED-tv – noget som Samsung forsøgte og fejlede i for et par år siden – og LG har nok i mange personers øjne overtaget rollen som den mest innovative tv-producent.

En anden overraskelse - i hvert fald for os - er at KS9005 bruger sidebelyst LED og stadig kan opnå den høje lysstyrke. Samsung lancerer også skærme med lokal styring af lyset.

Samsung 2016 SUHD


Hvad man derimod ikke kan tage fra Samsung KS9005 er, at det er et utroligt elegant tv. Fordi den bruger sidebelysning kan Samsung gøre den betydeligt tyndere end sidste års JS9505 model. De kalder det for et "frameless curved design". Det er måske at strække den, for der er bestemt en ramme på skærmen, men Samsung siger, at navnet kommer af, at rammen flugter med frontglasset. Med andre ord; Samsung har ofret bagbelysning for et pænere design.

Under en demonstration i et baglokale (hvor vi ikke måtte tage fotos, så alle fotos er fra det åbne messeareal) med nogle af Samsungs ingeniører, spurgte vi hvordan de har været i stand til at skabe en så lysstærk skærm vha. sidebelyst LED. De ville ikke afsløre alle hemmelighederne, men fortalte, at en kombination af "forberede quantum dots" (Samsung kalder dem ikke længere nanokrystaller), en begrænset form for "local dimming" og kraftigere lysdioder har gjort det muligt. Ud fra hvad vi kunne trække ud af dem, har KS9005 24 zoner, hvori lyset kan styres lokalt, men svaret var lidt mudret, så vi bliver nødt til at få det bekræftet.

Samsung 2016 SUHD


Som sagt var Samsung ivrig for at tale om maksimal lysstyrke på skærme. KS9005 – og alle andre nye SUHD-modeller – er "UHD Premium"-certificerede, hvilket per definition betyder, at de kan nå over 1000 nits lysstyrke i højlys, når der gengives HDR (high dynamic range). Samsung bekræftede overfor os, at KS9005 kan nå 1000 nits i et 10% vindue.

De samme ingeniører fortalte, at KS9005 kan gengive næsten hele DCI-P3 farverummet, eller mere specifikt 98%. Det må vi naturligvis bekræfte i en test, men hvis det er sandt, så er der tale om en betydelig forbedring ift. sidste års modeller, der nåede lidt omkring 90%. En af Samsungs koreanske ingeniører påpegede dog, at dette tal naturligvis kun er relativt ift. DCI-P3 farvespektret. Eftersom at HDR-materiale skabes i den større Rec.2020 container, er det tilladt for skærme, at gengive farver udenfor DCI-P3 farverummet, og hvis tv’et kan det, så kan de stadig godt være specificeret til "kun" 98% DCI-P3.

Eksempel: Hvis en skærm kan gengive en rød nuance, som ligger udenfor DCI-P3 farverummet, men en grøn nuance, der ikke når helt lige så langt ud, som DCI-P3’s specifikation for grøn, så kan skærmen måske være specificeret til 98%, men den kan faktisk gengive visse rødtoner fra det større Rec.2020 farverum.

Samsung 2016 SUHD


Under demoen sammenlignede Samsung deres KS9005 med egne LCD-modeller fra 2015. Billedkvaliteten og HDR så imponerede ud. En af demomodellerne var koblet op til Samsungs nye UHD Blu-ray-afspiller, og hvis du ikke allerede er spændt på UHD Blu-ray, så kan du godt begyndt at glæde det. Det ser afsindigt godt ud. KS9005 er i stand til at gengive meget lyse "peaks" – eller højlys – i HDR-billeder og på samme tid opretholde et pænt sortniveau. Absolut sort er stadig ikke i nærheden af LG’s OLED-tv, der – baseret på vores tests – stadig kan gengive betydeligt flottere HDR-billeder. Det ændrer dog ikke på, at KS9005 præsenterer et flot billede, specielt taget i betragtning af, at det er kantbelyst.

Den sidste del af demonstrationen fokuserede på netop gengivelsen af de lyseste punkter i billedet og her havde Samsung valgt at sammenligne KS9005 med et af LG’s 2015 4K OLED-tv (det blev ikke sagt, men webOS-brugerfladen afslørede det), som blev opdateret med HDR i løbet af 2015. Samsung gjorde det samme på sidste års CES 2015 messe, men dengang gav det bagslag. LG’s HD OLED udkonkurrerede simpelthen Samsungs SUHD-tv (JS9505). I år havde Samsung omhyggeligt valgt en demonstration, hvor solens kraftige stråler reflekterede i en bølge i havet.

I denne specifikke scene klarede KS9005 sig på flere punkter bedre end OLED-skærmen. Samsungs skærme kunne bedre opretholde detaljerne i de kraftigt oplyste bølger, mens OLED-skærmen klippede detaljer i de lyseste områder. Det er naturligvis en 2016 vs. 2015 sammenligning, men Samsung beviste deres pointe. Deres skærm kan gengive højlys ved 1000 nits og det kan bidrage positivt til billedoplevelsen. LG’s 2015 OLED-tv kan kun gengive op til 400 nits. I 2016 når LG’s OLED-tv op på ca. 600 nits.

Samsung 2016 SUHD


I forbindelse med vores snak med LG på CES 2016, fortalte LG, at de i 2015 havde gjort brug af en algoritme, der simpelthen blot klippede detaljerne i de allerlyseste områder af billedet under HDR; ved det punkt hvor 400 nits indtræf. De har sidenhen fundet ud af, at det ikke er den optimale måde at gøre det på, da det, som Samsung viste, udrydder nogle af detaljerne i højlys. I år vil LG implementere en forbedret algoritme på deres 2016-modellerne. Og dermed har LG’s givet deres modargument. Der er dog ingen tvivl om, at LCD stadig kan "peake" ved højere lysstyrkeniveauer.

Efter den officielle præsentation af Samsung, startede en anden videosekvens, der primært havde omdrejningspunkt om mørke billedsekvenser (inklusiv en sort baggrund med en hund midt i). Her var der simpelthen ingen konkurrence. 2015 OLED’en var KS9005 overlegen og forskellen var ret slående. Vi har allerede debatteret dette til hudløshed i forbindelse med vores artikel og anmeldelser fra 2015, så vi vil ikke gå nærmere ind på det igen her.

Samsung fremviste også en prototype af et 8K-tv.

Samsung 2016 SUHD


SUHD forbundet til UHD Blu-ray-afspiller

Samsung var en af de få fabrikanter, som lancerede en UHD Blu-ray-afspiller på CES. Den var dog svær at finde på standen.

Samsung 2016 SUHD


Samsung 2016 SUHD
Samsung havde gemt dem væk henne i et hjørne tilsluttet til et af deres "SUHD"-tv. Den koreanske producent er ganske vist en af de første til at lancere en UHD Blu-ray-afspiller, men der er tydeligvis ikke lagt op til en storstilet lancering.

Ved siden af afspilleren stod en væg med nogle af de kommende UHD BD-skiver. Udvalget så umiddelbart imponerende ud indtil man bemærkede, at nogle få film var repræsenteret en del gang hver især. En talsperson fra branchen spåede, at ca. 100 UHD-film er klar inden udgangen af 2016.

Forbedret Tizen brugerflade

Samsung satser stadig udelukkende på deres egenudviklede Tizen-platform. På trods af, at de er den største producent af Android-telefoner, har Samsung ikke annonceret planer om at adoptere Android TV. 2016 er således andet år med Tizen.

I 2016 bringer Samsung flere forbedringer til Tizen. Foruden den sædvanlige "hurtigere og bedre" har selskabet integreret et system, som kan hive indhold ud af apps og præsentere dette i menuen.

I bundmenuen har man sine foretrukne tjenester såsom Netflix, YouTube og måske endda nogle spiltjenester. I stedet for at åbne hver app for at tjekke om der er kommet nyt indhold, kan Tizen hive indhold ud og anbefale nyt baseret på dine vaner. Det er uklart om det vil virke med danske tjenester, men Netflix er i hvert fald med fra start. Hvis du er bekendt med tvOS-brugerfladen på Apple TV, så ved du allerede i store træk, hvordan det fungerer.

Samsung 2016 SUHD


Tizen kan i år også styre dit "smarte hjem" og IoT-opkoblede enheder igennem Samsung’s SmartThings-system. Hvis du vil videre mere om dette kan du se SmartThings-integrationen i denne video.

Samsung vil fortælle mere om deres 2016-modeller senere i denne uge i Monaco. FlatpanelsDK er med.Flere fokusartikler

DR: Techgiganters streaming-ambitioner vil gøre det sværere at finde dansk indhold

10 Sep 2021 |

OL: Discovery+ laver pop up-kanaler med temaer som boldspil, vandsport

21 Jul 2021 |

Status på TV 2 Play: Videokvalitet er næste fokusområde 

09 Jul 2021 |

TV 2 løsriver sig fra fortiden

30 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: Kan vore TV blive større, tyndere? – del 2

11 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: TV-design i dag og i fremtiden – del 1

04 Jun 2021 |