Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEt år efter: En status på danske Android TV apps - FlatpanelsDK

Et år efter: En status på danske Android TV apps

04 Dec 2015 | Rasmus Larsen |

I juni 2014 præsenterede Google på scenen et nyt styresystem til tv-skærmen. I oktober 2014 blev det første produkt med systemet lanceret. Android TV har dog fået en sløv start og vi har endnu den første danske app til gode. Vi har spurgt DR, TV2, TDC, HBO og de andre om hvad status er.

Hvor er de danske apps til Android TV?

Hvor er DR TV, Viaplay, HBO Nordic, TV2 Play, C More og alle de andre på de nye tv-skærme og bokse, som kører Android TV? Tre af aktørerne på listen var med på den nye Apple TV-boks fra dag 1, men mere end et år efter Google’s startskud glimrer de stadig ved deres fravær på det første tv-styresystem, som virker på tværs af producenternes tv-skærme og bokse.

Det skal med retfærdighed siges, at det første Android TV-produkt - Nexus Player - først kom på markedet i Danmark i april 2015. Sony og Philips’ skærme blev adskillige måneder forsinket. De danske udviklere var dog allerede i slutningen af 2014 helt på det rene med, at to af verdens største tv-producenter ville støtte op om Google’s initiativ i udland og indland.

Så hvorfor er Android TV blevet fuldstændig ignoreret?

Sony Android TV CES 2015


"Endnu er brugerbasen meget lille i Danmark"

Bo Bergstedt, TV2 Play
Det er der nok ikke noget entydigt svar på, men efter at have talt med de fleste store danske streaming-aktører, begynder der at tegne sig et mønster.

- ” bliver tidligst i løbet af 2016”, sagde Anders Kappel, Udviklingschef hos DR Medier, til FlatpanelsDK om udsigten til DR TV på Android TV, da vi for nylig kom ind på emnet.

- ”En native Android TV app vurderer vi løbende afhængig af brugerbasen, der køber Android TV-baserede Smart TV og tv-bokse. Endnu er brugerbasen meget lille i Danmark, så vi har ikke fastlagt vores planer,” fortalte Bo Bergstedt, Product Manager hos TV2 Play, til os i november.

TV2 vil konkret gerne sige, at de kommer med en app til Sony’s 2015-modeller med Android TV, men det bliver ikke en native Android TV app. Det vil sige, at den kun kører på Sony’s skærme. Google styrer tv-brugerfladen i Android TV med hård hånd - producenterne må ikke ændre på den - men Google har givet producenterne lov til at ”sideloade” apps fra deres gamle ”Smart TV”-platforme, hvilket fragmenterer platformen.

Det ligner for både DR og TV2 et prioriteringsspørgsmål. DR har allerede en ”DR TV” app ude til tvOS på den nye Apple TV-boks og TV2 har bekræftet, at de ligeledes arbejder på at understøtte Apple TV. Ingen af dem vil dog tale i konkrete termer om Android TV.

Det bliver ikke meget bedre, når vi taler med de andre. HBO vil hverken be- eller afkræfte, at der arbejdes på en app og Viaplay er ikke vendt tilbage med svar på sagen trods flere henvendelser.

TDC opererer som bekendt både YouSee, TDC TV og Blockbuster, men de vil heller ikke tilkendegive, hvorvidt de arbejder på at bringe tjenesterne til Android TV. Vi har hørt rygter om Blockbuster, men det er længe siden. De har fortalt os, at de indtil videre forholder sig afventende mht. konkurrenten i form af Apple TV, så det tegner heller ikke godt for Android TV.

De danske udbydere pointerer derimod nærmest i kor, at man kan se med via ”Cast”-muligeden i produkterne, ligesom det kendes fra Chromecast. Men danskerne har jo ikke betalt tusindvis af kroner for en ny tv-skærm for at kunne bruge den præcis ligesom en Chromecast til et par hundrede kroner.

Philips Android TV


I Google’s hjemland USA går det lidt bedre, men udviklerne har ikke ligefrem kastet sig over platformen. Netflix var - som altid – med fra start, men flere andre prominente navne såsom HBO har først meldt deres ankomst for ganske nylig, og andre mangler stadig.

Hvor udbredt er Android TV?

Hvor stor er basen af produkter med Android TV egentlig? Vi kender ikke tallet for Danmark, men når man kigger ud over det danske marked, så er det svært ikke at bide mærke i, at Nexus Player – Google’s nærmeste pendant til Apple TV – generelt ikke er at finde på hylderne.

Google Nexus Player


Det ser kun lidt bedre ud, når man kigger på Nvidia Shield, der er den eneste anden boks med Android TV i Danmark. Forhandlerne kæmper dog ikke ligefrem for at sælge den.

Android TV udgjorde 8-10% af globalt Smart TV salg i 3. kvartal
Bedre ser ud for Sony og Philips’ 2015-skærme, der er bredt tilgængelige i butikkerne og online i mange forskellige varianter og prisklasser, men som nævnt blev de adskillige måneder forsinkede. Skærmene skulle have været lanceret i april/maj 2015, men Sony’s skærme kom først i slutningen af juni og Philips’ skærme først i midten af august.

Ifølge analyseinstituttet Strategy Analytics udgjorde Android TV fra Sony, Philips og Sharp 8-10% af det globale salg af Smart TV i 3. kvartal 2015.

Så når Bo Bergstedt fra TV2 siger, at brugerbasen i Danmark stadig er meget lille, så er der nok noget om det. Udtalelsen skal naturligvis ses i kontekst med ”Smart TV”, hvor de fleste danske streaming-udbydere har valgt en strategi, hvor de kan udvikle én ”grund”-app, som med lidt snilde kan køre på tværs af mange forskellige tv-producenters styresystemer, selvom de er anderledes; nærmest en hjemmeside pakket ind som en app.

Kundebasen for Apple TV er naturligvis også beskeden her få uger efter lanceringen, men selvom ingen af de udbydere eller udviklere, vi har talt med, vil citeres, så lader det til, at der generelt er større tiltro til, at Apple TV kan nå bredt ud i de danske stuer.

Et andet spørgsmål er, hvor mange danskere, der aktivt vælger Android TV til? Det er efterhånden svært at finde en tv-skærm fra Sony eller Philips, hvor man ikke får Android TV med i pakken, men antal salg kan naturligvis ikke sidestilles med hvor mange, der rent faktisk bruger mulighederne i dagligdagen.

Android TV har været på forbrugermarkedet i lidt over 1 år og på trods af visse lyspunkter, må det første år betegnes som skuffende. Der er endnu ikke én eneste dansk streamingtjeneste tilgængelig og ikke én eneste af de danske aktører vil lægge hovedet på blokken og bekræfte, hvornår det faktum ændrer sig.

Næste år melder Grundig, TCL, Hisense og ”andre” sig på hold Android TV.Flere fokusartikler

DR: Techgiganters streaming-ambitioner vil gøre det sværere at finde dansk indhold

10 Sep 2021 |

OL: Discovery+ laver pop up-kanaler med temaer som boldspil, vandsport

21 Jul 2021 |

Status på TV 2 Play: Videokvalitet er næste fokusområde 

09 Jul 2021 |

TV 2 løsriver sig fra fortiden

30 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: Kan vore TV blive større, tyndere? – del 2

11 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: TV-design i dag og i fremtiden – del 1

04 Jun 2021 |