Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTrends: Ultra HD får bedre pixels, ikke kun flere - FlatpanelsDK

Trends: Ultra HD får bedre pixels, ikke kun flere

16 Jan 2015 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Vi er tilbage fra CES med masser af indtryk i rygsækken. I en serie af artikler kigger vi nærmere på de tendenser, som vil præge tv-markedet i 2015 og årene herefter. I denne omgang kigger vi på Ultra HD, som i de kommende år vil handle om andet end blot flere pixels. I 2015 tager vi de første spæde skridt imod ”bedre pixels”.

Trends: I 2015 skal kampen om styresystemerne stå
Trends: Buer, quantum dots, OLED, 3D & total forvirring

Bedre pixels kommer efter flere pixels

2014 blev året hvor forbrugerne så småt begyndte at nikke genkendende til ordene “Ultra HD”. Salget er stadig lavt, men nysgerrigheden er vækket og Ultra HD står til at blive en helt naturlig forlængelse af Full HD. I 2015 vil de mange pixels nå helt ned i mellemprissegmentet på 6-serierne, hvilket skal hjælpe med at sætte fut i salget.

Sony X90C på CES 2015


Som bekendt starter de fleste teknologier i de dyreste produkter og strømmer så efterhånden nedad. Når en teknologi rammer mellemprissegmentet, er branchen allerede på vej med noget nyt. I 2015 bliver det nye HDR (high dynamic range); indhold der er skabt til dybere toner og langt lysere "highlights" i f.eks. områder af billedet med en sol. Det handler om kontrast og HDR vil findes eksklusivt i de dyreste skærme. Som branche begynder man at tale om ”bedre pixels”, ikke blot flere.

Som forbrugere kan vi glæde os over, at der rent faktisk er substans bag det nye buzzword. Man mærker en oprigtig begejstring blandt tv-producenterne om perspektiverne i HDR og Netflix mener, at HDR vil gøre en større forskel for billedoplevelsen end 4K-opløsning. 4K hævede antallet af pixels fire gange i forhold til 1080p (Full HD), men ændrede intet andet i første omgang.

Og således peger pilen imod, at 2015 bliver året, hvor HDR starter sit indtog i tv-skærme, muligvis sammen med bredere farverum. Planerne for de kommende år synes også allerede at være lagt. Her tilføjer man - i de bedre pixels navn - yderligere elementer såsom større farverum samt HFR (high frame rate), som vi stiftede bekendtskab med i Hobbitten-filmene.

Overblikket kan groft skitseres således:
 • 2014: Flere pixels med 4K Ultra HD
 • 2015: Bedre pixels med HDR (high dynamic range)
 • 2016 og frem --> Større farverum? HFR (high frame rate)? 8K?

  HDR er stadig nyt, men baseret på vores erfaringer fra CES 2015, er det en større forbedring end man umiddelbart skulle tro – i hvert fald når det gøres rigtigt. Dolby Vision, som ses herunder, er et af de to nye HDR-formater.

  Dolby Vision er en af de to HDR-standarder


  CES 2015 var tynd på indhold

  Men hvor skal indholdet komme fra? Producenterne prøver i første omgang at sælge os historien om fantastisk opskalering fra HD til 4K, men historien er lige så tynd og interessant som et blankt stykke papir.

  Langt de fleste havde forventet en ny Blu-ray-standard præsenteret på CES 2015. I stedet fik vi en prototype-afspiller fra Panasonic, der helt manglede diskdrevet. Fra fodnoterne lærte vi et par interessante detaljer, blandt andet, at navnet skal være Ultra HD Blu-ray, men de store vigtige spørgsmål såsom ”hvornår?” og ”hvor meget?” forblev ubesvarede. Blu-ray er aldrig for alvor slået igennem og mulighedernes vindue for endnu en ny disk-standard er ved at lukke. Den foreløbige tidsplan siger slutningen af 2015, men vi har siden 2013 hørt lignende estimater, så mon ikke det store ryk reelt først kommer i 2016.

  Generelt var CES utrolig tynd på nyheder omkring indhold. Amazon har meldt sig ind i 4K-streaming i USA og er ligesom Netflix begyndt at producere tv-serier selv, men alt dette startede de på før CES. I stedet viser Netflix sig igen som innovatøren. De går forrest. I 2014 startede de som de første med at levere 4K-indhold og i 2015 lægger de HDR ovenpå. Overfor FlatpanelsDK fremlagde Netflix ligeledes deres planer for senere at tilføje større farverum og HFR. YouTube starter ligeledes deres 4K-satsning på tv-skærmen i 2015 efter at skærmene for første gang kan afkode VP9, som Google/YouTube satser på. Er du stadig ikke overbevist om, at streaming er fremtiden?

  YouTube i 4K på Sony Android TV


  På indholdsfronten har Blu-ray traditionelt stået som topmålet indenfor billedkvalitet og det vil det givetvis blive ved med i et stykke tid, når den nye standard kommer. Situationen i dag er dog stadig noget anderledes end da formatkrigen imellem HD-DVD og Blu-ray stod. Dengang kunne man ikke få HD-indhold nogen steder og da tv-kanalerne begyndte, var det kun i 720p eller 1080i. Det er det stadig.

  Situationen i disse tider er derimod, at det vil have været muligt at streame 4K i 1-2 år før Blu-ray-formatet overhovedet kommer i gang. Netflix har allerede overhalet den nuværende Blu-ray-standard med 4K og inden længe HDR. Selvom skiverne kan levere højere bitrate, som kan oversættes til bedre billedkvalitet, så er det svært at se hvordan den brede befolkning skal blive overbevist om at tage endnu et skiveformat i betragtning, når de bare kan tænde tv’et og trykke play.

  Samsung S UHD på CES 2015


  Branchen er ved at lægge brikkerne, som skal tage streaming langt ud over, hvor vi befinder os i dag. Formater såsom HEVC og VP9 skal erstatte mpeg4 og levere samme billedkvalitet ved 50-60 % lavere båndbredde – eller højere billedkvalitet ved samme. I dag sidder mange forbrugere på 20-30 Mb/s internetforbindelser, men forestil dig, hvad der bliver muligt, når rykker til 100, 300 eller 1 Gb/s forbindelser.

  Sony – en af de drivende kræfter bag Blu-ray – har allerede været ude og sige, at de tror mere på streaming end endnu et skiveformat i udbredelsen af 4K-indhold, og senest nedskrev Sony Blu-ray-forretningen dramatisk. Hos Samsung har der, på de seneste messer, ikke været en eneste Blu-ray-afspiller at spotte i miles omkreds. Markante spillere i branchen ser allerede ud til at have besluttet sig for hvordan indholdet skal leveres til vores Ultra HD-skærme.

  Men uanset om ”Ultra HD Blu-ray” forbliver en niche og uanset om CES 2015 var en skuffelse på indholdsfronten, så er der optakt til, at 2015 bliver året, hvor Ultra HD-overgangen tager fart. I år tilføjes HDR og roadmappet for de kommende år ser ud til at være lagt. Men kan det få dig til at tage springet?

  Trends: I 2015 skal kampen om styresystemerne stå
  Trends: Buer, quantum dots, OLED, 3D & total forvirring • Flere fokusartikler

  Første kig: Samsung's 110" microLED TV

  08 Apr 2021 |

  Første indtryk: Paramount+ i Apple TV app

  25 Mar 2021 |

  Dansk Paramount+ chef: Vi går i direkte konkurrence med alle

  26 Feb 2021 |

  Interview: Sådan bliver TV 2 Play fremtidens hoveddør til TV 2

  11 Feb 2021 |

  Q&A med Anders Schäffner: Vild streaming-vækst fortsætter i 2021

  15 Jan 2021 |

  Disneys kølige og flygtige flirt med Ultra HD Blu-ray

  13 Nov 2020 |