Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBlockbuster vs. iTunes - fordele og ulemper - FlatpanelsDK

Blockbuster vs. iTunes - fordele og ulemper

16 Dec 2014 | Rasmus Larsen |

TDC har selv udnævnt iTunes som største konkurrent til netop-lancerede Blockbuster. Så hvordan klarer de to online-filmbutikker sig i en direkte sammenligning på indhold, tilgængelighed, funktionalitet, priser og billedkvalitet? Vi har taget et nærmere kig.

Blockbuster vs. iTunes

Blockbuster er netop lanceret og med forbehold for ændringer siden tjenesten stadig er i beta, synes vi, at det kunne være interessant at stille tjenesten op imod Apple iTunes. Apple har solgt film online siden 2006 og udlejet siden 2008, men dog kun siden slutningen af 2011 i Danmark. Selvom Blockbuster først lanceres nu har TDC erfaring med filmudlejning i Danmark siden 2006. Kan Blockbuster udfordre mægtige Apple?

Fuldt overblik nederst.

Blockbuster vs. iTunes


Tilgængelighed - platforme

Dengang Blockbuster fandtes som butikker betød tilgængelighed alt. Du ville næppe tage turen, hvis nærmeste butik lå 50 kilometer væk – specielt fordi du også skulle tilbage og aflevere filmen. I den digitale alder forholder det sig lidt anderledes, men tilgængeligheden er stadig vigtig. I onlinelandskabet handler det dog nærmere om, hvorvidt en tjeneste er tilgængelig på den enhed, som du har stående i stuen eller liggende i lommen. Med andre ord; hvilke platforme kan man se med fra?

iTunes er bundet op til alle enheder med et lysende æble-logo; dvs. Apple TV (+Airplay), iPhone, iPad og Mac. Den eneste undtagelse er Microsoft Windows, hvor man kan installere iTunes-programmet. Blockbuster derimod er rigtig dårligt repræsenteret på Apple-enheder. De mangler på Apple TV, har ingen Airplay (der arbejdes på det, siger TDC) og der kan ikke købes/lejes film fra app’en til iPhone/iPad. Blockbuster bliver omvendt rigt repræsenteret på Smart TV fra Samsung, LG, Sony og Panasonic samt på Chromecast og PlayStation 3 og 4 senere. Lige nu er de dog kun på Android mobil/tablet, PC/Mac og Samsung Smart TV.

Vinder: På sigt Blockbuster (med mindre du er Apple-bruger)


Indhold

Blockbuster udlejer og sælger film og i starten af det nye år kommer tv-serier med. iTunes udlejer og sælger kun film lige nu og vil ikke oplyse om tv-serier er på vej. Det oplyses, at Blockbuster har omkring 5000 danske og udenlandske titler ved premieren; et katalog som TDC kalder ”Danmarks største”. Apple vil ikke oplyse antallet af titler på iTunes, men det er blevet udvidet kraftigt siden den danske lancering i 2011. I dag findes der både danske og udenlandske film på iTunes.

Vores knap 100 stikprøver viser, at de fleste danske film findes begge steder, men at Disney’s Frost, Monsters Universtity, Smølferne 2, Modig (Brave), Croods, Up (Op) – altså moderne Disney/Pixar-klassikere - kun findes hos iTunes. Går man tilbage til 80’er-klassikere, så mangler Blockbuster også f.eks. Terminator 2, First Blood, Full Metal Jacket, Rambo, Deer Hunter, Sidste udkald (Total Recall), Mad Max, Cliffhanger og mange andre. James Bond-kataloget mangler hos Blockbuster, men er hos iTunes. Når man begynder at kigge på danske film, så har iTunes flest Far til Fire-film, men Blockbuster har flest Olsen Banden-film. Blockbuster har også Krummerne-filmene – det har iTunes ikke. På filmfronten mangler iTunes lidt ældre danske film såsom Kærlighed ved første Hik-filmene, Det forsømte forår og Tempelriddernes Skat. Hos iTunes kan man ofte søge på både den danske og engelske titel. Det kan man ikke hos Blockbuster.

iTunes giver mulighed for at forudbestille biografaktuelle film og her får vi et lille hint til, at iTunes vil gøre præcis som Blockbuster fra næste år – altså sælge/leje film ud før de kommer på DVD/Blu-ray. Det er noget TDC har talt om før lancering, men det ser ikke ud til at være eksklusivt for dem. Muligheden for at forudbestille film, se datoen for hvornår de kommer, og få en notits på iPhone er et plus i iTunes’ bog.

Både Blockbuster og iTunes har dokumentarer og kortfilm.

Skal man sige noget konkluderende mht. indhold, så viser vores opslag, at Blockbuster generelt trækker fra på ældre danske titler og i dansk comedy-kategorien. Til gengæld forekommer det os, at iTunes trækker fra på nærmest alt andet, inklusiv Hollywood-klassikere og nyere Disney/Pixar film. Vores opslag viser, at det faktisk er noget nemmere at finde en film som ikke findes på Blockbuster end omvendt. Blockbuster har måske det ”største katalog i Danmark” - vi har alligevel vores tvivl - men iTunes har derimod det mest interessante.

Vinder: iTunes (Blockbuster er dog på vej med tv-serier, og har lidt mere dansk)


Blockbuster på iPad


Priser

Begge tjenester både sælger og udlejer film. iTunes udlejer en SD og HD version af det meste indhold, hvor man kan spare lidt ved at se den i lavere SD-kvalitet. Det er ikke tilfældet hos Blockbuster, hvor angivelse af HD også helt mangler. Det samme kan siges om købsknappen på rigtig mange titler hos Blockbuster.

Hos iTunes koster en helt ny og stor premierefilm i HD typisk 169 kr. (inkl. ekstramateriale) at eje eller 49 kr. at leje, hvorimod mindre titler typisk koster 79-149 kr. at eje og 9-39 kr. at leje. Blockbuster kører lige nu med 39 kr. i lejepris for store premierefilm, men det lader til at være en introduktionskampagne, og mon ikke de rammer samme 49 kr.? Det koster typisk 139-149 kr. at købe nye film hos Blockbuster. Ældre film er noget billigere og det samme er tilfældet for f.eks. dokumentarer og kortfilm hos begge tjenester.

Ingen af tjenesterne har et abonnement, men der gives løbende rabat på udvalgte film. Du kan købe gavekort til familie og venner, eller dig selv, på begge tjenester.

På iTunes kan du dele alle filmkøb (og apps, musik, bøger osv.) med op til 6 familiemedlemmer helt gratis. På deres Apple-enheder går de blot ind under familiedeling og så kan de se hvad andre har købt (aldersbegrænsninger kan indstilles). Dette er ikke en mulighed hos Blockbuster og de har en begrænsning på 2 samtidige streams (downloadede film tæller med).

Vinder: Blockbuster (men mangler købsmulighed på mange film)


Familiedeling på iTunes


Billed- og lydkvalitet

Blockbuster leverer lige nu 720p HD på alt indhold, men de arbejder på at opgradere kataloget til 1080p, siger TDC. Det forventes klar i starten af det nye år, men man må alligevel undres over, hvad Blockbuster har lavet det halve år, hvor lanceringen blev forsinket. iTunes leverer 1080p og generelt den bedste 1080p-billedkvalitet vi har set på nogen streamingtjeneste. Om du ser HD – når du har lejet/købt en film - kommer dog an på hvilken enhed du ser med fra og hastigheden på din internetforbindelse. Begge tjenester streamer vha. det som kaldes adaptive streaming, hvor kvaliteten automatisk tilpasses til din internetforbindelse og typisk også størrelsen på skærmen du kigger med fra. Bedst kvalitet får du typisk på de enheder, der er beregnet til tv-skærmen (Apple TV, Smart TV, spilkonsol osv.).

På lydsiden leverer Blockbuster 5.1 Dolby Digital og det samme gør iTunes. Igen skal du dog bemærke, at det ikke leveres på alle enheder – f.eks. ikke mobiler/tablets. Visse ældre Smart TV får heller ikke 5.1-lyd fra Blockbuster, oplyser TDC.

Da 1080p HD kom til på iTunes, opgraderede Apple automatisk alle tidligere køb fra 720p til 1080p uden beregning. Det må formodes, at Blockbuster gør det samme.

Vinder: iTunes (men bedre billede på vej til Blockbuster)


Sprog og undertekster

Begge tjenester tilbyder både dansk og engelsk tale på mange film (hos Blockbuster ligger de lige nu separat som to film). iTunes har også danske undertekster på danske film – det har Blockbuster ikke - og iTunes har generelt alt lige fra franske til kinesiske undertekster på film.

Du kan se præcis hvilke muligheder der er forud for køb/leje hos iTunes. Informationen hos Blockbuster er meget mangelfuld (sammenligning herunder, klik for større billede).

Vinder: iTunes


iTunes venstre – Blockbuster højre


Ekstraindhold

Når du køber en DVD eller Blu-ray får du ofte lidt eller meget ekstraindhold med på skiven. Det kan være fraklippede scener, bag-om-scenerne-materiale, interviews eller små kortfilm. Apple tilbyder ekstraindhold på en del film via iTunes Extras, der kom til Danmark i juli 2014 og er sidenhen blevet udvidet til flere film. Ejer du en af de film, som der er tilføjet ekstraindhold på, har du nu også adgang til det uden beregning – og filmselskaberne tilføjer løbende mere til de film, som du ejer.

I dag sælges knap 100 film med ekstramateriale på iTunes, inklusiv Frost, Guardians of the Galaxy og Skyfall. Det medfølger dog ikke ved leje. Blockbuster tilbyder intet ekstramateriale på film som købes, men det er på vej, bekræfter TDC overfor FlatpanelsDK.

Vinder: iTunes (men er på vej til Blockbuster)


iTunes Extras


Diverse – download, udland, trailere osv.

iTunes giver mulighed for at downloade film til f.eks. en Mac eller en iPhone/iPad. Det kan være smart, hvis du er på ferie i udlandet eller blot i sommerhus med dårlig internetdækning. Blockbuster tilbyder ikke download, men det er på vej i starten af det nye år til mobil og tablet på både lejet og købt indhold, bekræfter TDC overfor FlatpanelsDK.

Det er muligt at se trailere før man køber/lejer filmen hos begge tjenester. Apple har også en dedikeret trailer-app, hvor du kan trailerne til kommende film før alle andre i verden. Når du har lejet en film hos både iTunes og Blockbuster har du 30 dage til at starte den. Når du har startet den, kan den ses lige så mange gange du vil indenfor 48 timer.

Hos begge tjenester kan du klikke på skuespillere og instruktører og se flere film fra samme person.

Udlandet? Intet problem hos Apple. Du kan både streame og downloade lejede og købte film i udlandet. Hos Blockbuster forholder det sig anderledes. Du kan ikke streame film i udlandet og tager du til udlandet skal du downloade filmen før du tager afsted, oplyser TDC.

Vinder: iTunes


Rettigheder og jura

Når du køber en film på DVD eller Blu-ray-skive kan ingen tage den fra dig. Du mister den naturligvis ved indbrud eller brand, men det er din. Det største problem i fremtiden bliver nok at få afspillere til den store skivesamling, men tekniske brugere kan ”rippe” skiven til en PC, hvis de da gider at bruge utallige timer på det.

Når du køber en film hos en onlinetjeneste opstår der derimod spørgsmål: Kan studiet trække den tilbage? Hvad sker der hvis tjenesten lukker? Nu er der nok næppe risiko for, at hverken Apple eller TDC som selskaberne lukker lige foreløbigt, men TDC havde jo ikke meget succes med deres YouBio. Hvad sker der med alle dine køb, hvis Blockbuster ikke er slået igennem om 2 år og TDC lukker ned igen? TDC oplyser overfor FlatpanelsDK: ”Rent hypotetisk, så vil indhold i tilfælde af kontraktophør med et filmselskab ikke længere blive udbudt til nysalg/-leje. Alle kunder der har købt/lejet indholdet vil i minimum 2 år fortsat kunne anvende indholdet i deres Blockbuster apps. Kunder vil blive varslet i god tid inden det (rent hypotetisk) er forbi, og vil få mulighed for at downloade købt indhold til deres PC. Det skal siges, at det er identiske vilkår, der også gælder for køb af indhold fx på iTunes.”

Omvendt er digitale filmkøb ikke bundet til dit hjem. Du kan miste alle fysiske ting du ejer, men stadig have adgang til din konto med filmkataloget på nye enheder. Du har det med ude og hjemme og kan få det op på familie eller vennernes tv-skærm via f.eks. Airplay eller Chromecast.

Når du lejer er vilkårene lidt anderledes hos iTunes. Her skal du typisk se filmen på enheden, som den lejes på – eller overføre imellem enhederne via iTunes. Hos Blockbuster er vilkårene lidt uklare, da tjenesten stadig ikke findes på de fleste af de enheder, som de har meldt på vej. Der er dog en overordnet begrænsning på 5 forskellige enheder hos Blockbuster. Dvs. i en familie på 5 kan hver især kun have 1 enhed tilknyttet Blockbuster. Der er ingen tvivl om, at alle disse direkte åndsvage begrænsninger er dikteret af filmbranchen – ikke streamingtjenesterne selv.

Vinder: Ingen - digitale rettigheder er stadig noget rod.


Overblik og konklusion

iTunes-filmudlejning startede i 2006 og kom til Danmark i 2011. Blockbuster er sent ude, men TDC har erfaring med filmleje helt tilbage fra 2006. Mere vigtigt kommer Blockbuster dog i en tid, hvor danskerne stadig kun er ved at flytte deres underholdningsforbrug over på internettet. I mellemtiden har TDC lært en del, men lige nu halser Blockbuster stadig efter iTunes på de fleste punkter. Der hvor Blockbuster vil adskille sig, er muligheden for at se med fra langt flere enheder – PS4, PS3, Smart TV, Chromecast og mere - end hos iTunes. Blockbuster vil sandsynligvis også have et lidt større dansk katalog og potentielt tv-serier. Hvorvidt iTunes får tv-serier er uklart. iTunes har derimod masser af film – f.eks. Disney, Pixar og ældre klassikere - som er ingen steder at finde hos Blockbuster.

Kigger man lidt ud over det basale, så tilbyder iTunes lige nu ekstramateriale på mange film, mulighed for download, bedre billedkvalitet, bedre undertekst/sprogvalg og afspilning i udlandet. Det hele, undtagen sidstnævnte, kommer til Blockbuster i det nye år, men er der altså ikke lige nu og her. Til gengæld har Blockbuster lidt lavere priser pt. men kører også en række introduktionskampagner. En afgørende forskel er dog, at Apple lader dig dele købte film (og musik/bøger/apps) med op til 6 familiemedlemmer - på alle deres Apple-enheder.

Blockbuster er stadig i beta så mere er på vej, men som landet ligger lige nu, så er der nærmest ingen grunde for Apple-ejere til at kigge mod Blockbuster. Alle andre kan med fordel kigge på Blockbuster, men muligheden for en Apple TV med iTunes er naturligvis ikke udelukket. Blockbuster er kommet pænt fra start, men der skal nok mere til før online-filmleje for alvor slår igennem i Danmark.

Se også vores overblik over alle danske streamingtjenester. Læs mere om Blockbuster her og mere om iTunes her.
Flere fokusartikler

DR: Techgiganters streaming-ambitioner vil gøre det sværere at finde dansk indhold

10 Sep 2021 |

OL: Discovery+ laver pop up-kanaler med temaer som boldspil, vandsport

21 Jul 2021 |

Status på TV 2 Play: Videokvalitet er næste fokusområde 

09 Jul 2021 |

TV 2 løsriver sig fra fortiden

30 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: Kan vore TV blive større, tyndere? – del 2

11 Jun 2021 |

Interview med B&O designer: TV-design i dag og i fremtiden – del 1

04 Jun 2021 |