Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNy Bluetooth vil være grundsten i det smarte hjem - FlatpanelsDK

Ny Bluetooth vil være grundsten i det smarte hjem

04 Dec 2014 | Rasmus Larsen |

Branchen taler i stigende grad om det smarte eller intelligente hjem, men det er stadig meget tidlige dage. En ny version af Bluetooth vil lægge grundstenen for trådløse, energibesparende, privatlivsbeskyttende og internettilkoblede enheder i hjemmet.

Bluetooth som grundsten i det smarte hjem

Hvad er det smarte hjem helt præcis? Selvom man har talt om det i mange år efterhånden, er det svært at sætte ord på. I fremtiden forestiller man sig dog, at enheder såsom stikkontakter, lamper, låse, termostater, tv, telefoner og meget andet er forbundet, enten i hjemmet eller til internettet. I 2020 forventer, at man 28 milliarder ”ting” er forbundet til internettet.

Store dele af din hverdag vil kunne automatiseres baseret på dine rutiner eller lokalitet (via telefon og ur med bluetooth). Så når du f.eks. nærmer dig hoveddøren med telefonen i lommen, så låses der automatisk op (og vice versa). Når du rejser dig fra sengen, starter kaffemaskinen automatisk og lyset tænder og slukker selv. Det og meget andet vil bluetooth muliggøre og med den nye version 4.2 kommer vi tættere på.

Bluetooth


Bluetooth 4.2 bygger videre på Bluetooth 4.0 og 4.1, der er ekstremt strømbesparende. På et af de små flade batterier kan f.eks. en stikkontakt holde strøm i adskillige år. Med 4.2 tilføjer man nu muligheden for at bluetooth-enheder kan tilslutte direkte til internettet – stadig med ekstremt lavt strømforbrug. Før i tiden skulle der en boks eller enhed imellem.

En anden nyhed i 4.2 er ”industry-leading” privatbeskyttelse, så dit hjem eller dine mobile enheder ikke eksponeres overfor nysgerrige regeringer, virksomheder eller individer. Det sikrer også, at du ikke kan spores via bluetooth på mobilen, selvom du f.eks. bruger bluetooth til at navigere indenfor i et indkøbscenter, ligesom du gør udenfor med GPS. Ovenpå er der lagt kryptering af al data.

Nuværende enheder med Bluetooth 4.0 – f.eks. mange nye smartphones – vil kunne opdateres til 4.2 via software, men 4.2 gør det også muligt at overføre filer og data imellem enheder 2,5 gange hurtigere og det kræver ny hardware.

Bag Bluetooth står en non-profit gruppe af folk fra bl.a. Apple, Broadcom, Intel, Qualcomm og Samsung. Der er også nordiske folk på holdet, blandt andet danske Rasmus Abildgren fra Samsung.

Så mangler vi bare et bedre udtryk for herlighederne end ”internet of things”.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |