Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Lyd til fladskærms-tv'et - FlatpanelsDK

Guide: Lyd til fladskærms-tv'et

24 Sep 2012 | Rasmus Larsen |

Fladskærme bliver tyndere og tyndere og det samme bliver lyden. Højttalere kræver en smule volumen, men fladskærmene har ikke plads. Så hvordan får man ordentlig lyd til sit fladskærms-tv? Og hvilke muligheder findes på markedet? I denne guide kigger FlatpanelsDK på lyd til fladskærms-tv’et, mulighederne og hvordan det hele opsættes. Vi tager også et smugkig på fremtidens løsninger.

Opdateret 22.03.2013: Opdateret med trådløse lydløsninger til fladskærms-tv'et.
Opdateret 03.10.2012: Løsning med aktive højttalere tilføjet, HDMI ARC-kommentarer tilføjet samt kommentarer omkring hovedtelefonstik på fladskærms-tv.


Guide: Lyd til fladskærms-tv’et

Fladskærme er gradvist blevet tyndere og tyndere, og lyden kan ikke rigtig komme ud af de slanke kabinetter. Producenterne flytter derfor ofte lyden ud af skærmen ind i separate soundbars eller komplette lydsystemer, men det er ikke altid, at det er lige elegant. Når det bliver gået til så ekstremer for at gøre skærmene tyndere, kan det ofte undre, at producenterne ikke lægger mere fokus på lyddelen.

Sony HT-CT260
Soundbars er blevet populære, men hvilke andre muligheder findes på markedet?


Der er heldigvis tv-producenter, som stadig integrerer fornuftig lyd, men det er efterhånden mere undtagelsen end reglen – og der er langt til billedrørsdagene, hvor kabinetterne tillod fornuftig lydkvalitet.

Den perfekte lydløsning findes ikke. Det handler om at vælge det bedste kompromis


Men hvad gør man så? Vi starter med at kigge på mulighederne og senere guider vi dig igennem tilslutningen. Vi runder af med, hvordan tilslutning af højttalere kan blive nemmere i fremtiden.

Mulighederne

Der er flere forskellige alternativer at vælge imellem, når du vil forbedre lyden på fladskærms-tv’et. Herunder ses en gennemgang af de mest gængse, komplet med opremsning af fordele og ulemper.

HiFi
Ægte HiFi giver fantastisk filmlyd, men er også meget dominerende i stuen


  • Hi-Fi system (højttalere + forstærker)
    Denne opsætning har eksisteret i evigheder og mange er allerede fortrolige med den. Det er altid muligt at købe en forstærker/receiver med eksterne højttalere og tilslutte fladskærms-tv’et direkte til forstærkeren. Til forstærkeren tilslutter man højttalere uden strømforsyning; såkaldte passive højttalere. Der kan være tale om store gulvhøjttalere, mindre højttalere til en hylde eller endnu mindre højttalere til loftet. De kan udvides til ægte hjemmebiografsystemer med kraftfulde højttalere og endda surroundlyd i 5.1 (5 højttalere og subwoofer) eller 7.1 (7 højttalere og subwoofer).

  • Fordele: Kraftig lyd, fleksibel, surroundlyd, kan udvides løbende
  • Ulemper: Fylder meget, kræver mange kabler (rod), meget lav WAF (wife acceptance factor), pris

    Samsung HW-E551 soundbar
    Visse soundbars kan skilles på midten og hænges enten under eller ved siden af tv’et. Her ses en Samsung soundbar


  • Soundbar
    Soundbars er blevet populære i takt med at fladskærmene er blevet slankere. En soundbar er populært sagt en aflang ”bar” med indbyggede højttalere og indbygget forstærker, så man ikke skal have en sådan stående separat. Der kan være tale om mange højttalerenheder eller få enheder. De mest avancerede soundbars kan også imitere surroundsound ved at kaste lyd i forskellige retninger eller udnytte rummets akustik. Stort set alle tv-producenter har soundbars udviklet specifikt til at passe sammen med deres tv-modeller, hvilket skal forstås på den måde, at soundbaren følger samme designfilosofi, for du kan sagtens tilslutte en soundbar fra én producent til en anden producents fladskærms-tv.
    I visse tilfælde kan det imidlertid være en fordel at kombinere tv og soundbar fra samme producent, da du derved kan styre det hele med samme fjernbetjening. Det burde være muligt på tværs af alle producenters produkter, men det er ikke altid producenterne følger standarderne. Visse soundbars kan i øvrigt deles på midten og placeres på hver siden af tv-skærmen i stedet for under tv-skærmen, og så er der de helt store modeller, som også har indbygget DVD eller Blu-ray-afspiller, så du kan slippe for ekstra bokse under tv’et. Visse soundbars kan endda afspille trådløs musik fra en mobiltelefon, tablet eller PC.

  • Fordele: Diskret løsning, nem at tilslutte, alt-i-én løsning, høj WAF (wife acceptance factor), kan fås med trådløs subwoofer, ofte lav pris
  • Ulemper: Lyd ikke nødvendigvis god, kan se klodset ud (stikker ud over tv’ets dimensioner), få tilslutningsmuligheder til andre enheder end tv

    Philips hjemmebiografsystem
    De fleste producenter er begyndt at lave hjemmebiografsystemer, komplet med surroundsound og indbygget Blu-ray/DVD/CD-afspiller. Her ses et Philips Home Cinema system


  • Hjemmebiografsystemer
    Til de forbrugere, der ikke gider rode med store forstærkere og hvad der hører til, har mange tv-producenter skabt hjemmebiografsystemer – eller ”Home Cinema”-systemer. Her får man en integreret løsning, hvor der ofte er indbygget både CD, DVD og Blu-ray-afspiller direkte i hovedboksen (der også er forstærker), hvortil højttalerne tilsluttes. Subwooferen er ofte trådløs og ind imellem er selv baghøjttalerne trådløse. Fronthøjttalerne skal dog tilsluttes med kabler, hvilket kan være noget rod i mange stuer.
    Systemerne kommer både i surroundsound-versioner og som stereo-versioner, hvor kun fronthøjttalerne er med i kassen. Disse systemer tilbyder en alt-i-en-løsning og kan betragtes som skridtet op fra en soundbar – både i pris og størrelse. Fordelen ved hjemmebiografsystemer i forhold til soundbars er også, at du kan tilslutte andre enheder; f.eks. en PC, iPod-dock eller noget andet. Det er en light-udgave af forstærker+højttaler-løsningen.

  • Fordele: Fornuftig lyd, alt-i-en-løsning, samme design som tv’et
  • Ulemper: Lyd ikke på højde med ægte hi-fi, kabelrod, ofte relativ dyr løsning, middel WAF (wife acceptance factor)

    Aktive højttalere
    Aktive højttalere har forstærkeren indbygget, og minder dermed lidt om soundbar-løsningen. Højttalerne findes dog i et utal af afskygninger og giver lidt mere fleksible placeringsmuligheder. Her ses Libratone Zipp


  • Aktive højttalere
    Den fjerde løsning er at satse på aktive højttalere. Princippet er det samme som med en soundbar. Man undgår en forstærker, for den er bygget direkte ind i højttalerne. De aktive højttalere skal således blot tilsluttes tv’et med et lydkabel, hvorefter de gengiver lyden fra tv’et. Man får på den måde en løsning, der er mere fleksibel og en løsning, hvor man kan tilslutte andre lydenheder end blot tv’et – en salgs mellemting mellem ægte HiFi og en soundbar.
    Der findes flere forskellige typer aktive højttalere, og de ligger i mange forskellige prisklasser. Nogen skal tilsluttes med analoge stik, hvilket derfor betyder, at dit tv skal have analoge lydudgange (det ses sjældent i dag) eller med optisk lydkabel, hvilket dog ofte vil betyde, at lydstyrken skal styres med en separat fjernbetjening, der medfølger til højttalerne.

  • Fordele: God lyd, fleksibel løsning, middelhøj-til-høj WAF (wife acceptance factor)
  • Ulemper: Ingen ekstra features som på soundbar, kræver ofte analog lydtilslutning

    Vi har i guiden fokuseret på at koble fladskærmen sammen med lydsystemerne, men det er klart, at de forskellige systemer også har andre fordele og ulemper i forbindelse med afspilning af musik. Flere af systemerne kan have eksempelvis indbygget AirPlay eller DLNA og kan desuden byde på f.eks. internettjenester, såsom internetradio.

    Sådan tilslutter du

    Tilslutning af lyd besværliggøres af, at vi i dag stadig er i en overgangsfase mellem analog og digital lyd
    Afhængigt af, hvilken løsning du vælger, findes der forskellige tilslutningsmuligheder. Heldigvis er det blevet simplere at tilslutte et lydanlæg til tv’et i dag.

  • Soundbar og hjemmebiografsystemer
    Hvis du har muligheden, så er det lettest at tilslutte fladskærms-tv’et til soundbaren med et HDMI-kabel. Det er nemt og følger ofte med i kassen, men kræver at både soundbar og tv har HDMI-stik. På hjemmebiografsystemer bør du altid bruge HDMI og tilslutte HDMI-kablet til HDMI ARC-stikket i tv’et da forbindelsen dermed klarer både billede og lyd. På flere soundbars og på ældre hjemmebiografsystemer kan det være påkrævet at benytte f.eks. et optisk kabel eller analoge lydudgange, hvis der ikke er HDMI. Man kan også tilslutte en soundbar direkte til hovedtelefonudgangen (så slås tv-højttalerne fra og fjernbetjeningen til tv’et kan styre lydstyrken). Har du købt en soundbar eller et hjemmebiografsystem med indbygget DVD/Blu-ray-afspiller har HDMI-kablet en dobbeltfunktion, og kan således også sende video op til skærmen. Det betyder, at du kun behøver ét kabel imellem tv og lydsystem, der håndterer både video og lyd.

  • HiFi-system
    Her bliver det lidt sværere. Ældre forstærkere har kun analoge indgange og det kan vise sig at blive et problem, når de skal tilsluttes nyere fladskærms-tv, som ofte udelader analoge lydudgange. I et sådan tilfælde kan det være problematisk at få enhederne til at spille sammen. Nyere forstærkere og receivere har dog enten HDMI eller optisk-lydindgang. For HDMI er vejledningen den samme som før. Vælger du i stedet et optisk-kabel, så tilslutter du det blot imellem tv’ets optiske udgang (den som lyser rødt) og forstærkeren. Skift dernæst forstærker, så skift forstærkeren hen på den funktion, der afspiller lyd fra den optiske udgang.

    Bemærk dog, at mere komplekse løsninger – oftest når surround sound er med – kan kræve lidt større opstillinger. Her kan det typisk bedst betale sig at tilslutte f.eks. Blu-ray-afspiller spilkonsol osv. direkte til forstærkeren og dernæst køre ét kabel op til tv’et i HDMI-indgangen med ARC (audio return channel). Der er oftest kun en HDMI ARC-tilslutning – og kun på nyere tv. ARC sørger for, at tv-lyden fra f.eks. tv-kanaler også kan komme ud over HiFi-systemet.

  • Aktive højttalere
    Der findes forskellige tilslutningsmuligheder for aktive højttalere. Mange skal tilsluttes med analoge kabler, hvilket betyder, at dit tv skal have analoge lydudgange (det ses sjældent i dag). Andre kan tilsluttes med optisk lydkabel, hvilket dog ofte vil betyde, at lydstyrken skal styres med en separat fjernbetjening, der medfølger til højttalerne. I ældre tv med begrænsede tilslutningsmuligheder kan man tilslutte højttalerne til hovedtelefonudgangen (tv-højttalerne slås samtidig fra).

    Fra venstre mod højre: HDMI, optisk kabel, analog lyd
    Fra venstre mod højre: HDMI-kabel, optisk kabel, analog lydkabel


  • Opsætning i tv’et
    Har du tilsluttet dit lydsystem med HDMI eller optisk vil tv’et typisk automatisk registrere, at der er tilsluttet eksterne højttalere eller også får du automatisk præsenteret en opsætningsskærm på tv’et, der foreslår, at du bruger de eksterne højttalere i stedet for tv’ets indbyggede højttalere. Sker der intet når du har tilsluttet med HDMI, eller har du brugt optisk eller analoge lydtilslutninger, skal du ind i tv’et lydmenu via menu-knappen på fjernbetjeningen. Herinde skal du vælge, at der er tilsluttet eksterne højttalere.

  • Tilslutning af PlayStation, Xbox, medieboks, CD-afspiller osv.
    Du ejer måske en PlayStation 3 eller Xbox 360. Du har formentlig også en musikafspiller, måske en medieboks eller noget helt fjerde. Vælger du soundbar-løsningen vil der kun være begrænset mulighed for at tilslutte andre enheder, men har du en forstærker eller et hjemmebiografssystem kan du nemt tilslutte andre bokse. Det bør foretrækkes at tilslutte andre bokse direkte til lydanlægget og ikke til fladskærms-tv’et.
    Til meget komplekse opsætninger henviser vi til forummet for yderligere hjælp.

    Fremtiden - trådløs lyd?

    Det er med tiden blevet nemmere at tilslutte højttalere til tv’et, men alene det, at mange søger en guide vidner om, at det stadig ikke er noget menigmand oplever som intuitivt.


    I iOS 6 får Apple TV muligheden for at vise video på tv-skærmen og streame lyden trådløst til eksterne højttalere
    Apple TV boksen kan trådløst sende lyd fra f.eks. film og tv-serier til højttalere


    Hvad byder fremtiden på? En af visionerne er muligheden for helt trådløst at sende lyden fra fladskærms-tv’et direkte til en højttaler med indbygget forstærker (aktiv højttaler), der blot er tilsluttet en stikkontakt.

    Opdateret: Nogen af de nye trådløse systemer nu klar på markedet og vi har opdateret artiklen.

    Apple har opdateret deres Apple TV-boks, så den nu kan sende trådløs lyd ud til Airplay-højttalere i rummet. Ser du f.eks. en film eller en tv-serie på tv-skærmen, kan lyden trådløst sendes til dit højttalersystem, selvom det ikke er tilsluttet eller står lige ved tv’et. Fordelene er naturligvis mange, og ikke mindst at man slipper for kabelrodet. Fordi der er tale om digital lyd, opleves heller ikke kvalitetstab – mange kan lige så godt anvende trådløse netværk som dyre kabler.
    Det kan du læse vores guide til trådløst lys via Apple TV her.

    Samsung har tilmed præsenteret deres første trådløse soundbar. Den skal naturligvis stadig tilsluttes med strøm. Du kan læse mere om den trådløse soundbar her.

    Samsung har også præsenteret en trådløs lydløsning, der fungerer sammen med 3D-briller. I stedet for at få lyden ud i rummet, får du den nu direkte ind i øret via 3D-brillerne. En lignende løsning kunne man forestille sig til blot at have trådløse høretelefoner uden 3D-brillen. Det kan du læse mere om her.

    Det bliver naturligvis først for alvor smart, når selve tv’et kan sende lyden videre og det ikke kun er de små bokse. Den tid kommer i takt med at vores tv bliver ”smartere”.

    Hvordan har du sat din stue op? Har du en soundbar eller en anden løsning? Fortæl dine erfaringer eller tips i kommentarerne herunder.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |