Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDRs planer for HbbTV - interview - FlatpanelsDK

DRs planer for HbbTV - interview

15 May 2012 | Rasmus Larsen |

FlatpanelsDK skrev i marts, at DR har startet et forsøg med HbbTV, der giver brugerne adgang til DRs udsendelser, når de har tid og lyst. FlatpanelsDK har i et interview talt med Carsten Corneliussen, specialkonsulent ved DR om mulighederne, planerne og perspektiverne i HbbTV. YouSee har også startet DRs HbbTV op.

Hvad er HbbTV?

HbbTV har kørt i blandt andet Frankrig og Tyskland i noget tid, og nu har Danmark taget første skridt, bakket op af DR. HbbTV kan bruges til flere forskellige ting, men bruges af DR til at levere Tv-programmer.

Se en praktisk demonstration af HbbTV herunder. Den er produceret af Johnny K. Olesen, journalist.Læs også mere om HbbTV i vores tidligere introduktion til HbbTV.

Hvorfor HbbTV?

Men hvorfor en satsning på HbbTV? Hvorfor ikke bruge apps på Smart TV til at levere det samme? Vi tog en snak med Carsten Corneliussen, specialkonsulent ved DR om bevæggrundene for at vælge HbbTV.

Samsung Galaxy SIII
HbbTV er en åben standard til at få video via internettet ind på fladskærmen


Carsten Corneliussen understreger indledningsvis, at DRs HbbTV er et pilotprojekt, og det er vigtigt at holde for øje. Men HbbTV er ikke bare et skud i luften. Specifikationerne for HbbTV er defineret via et konsortium og det er præcis samme specifikationer som Frankrig og Tyskland gør brug af. Carsten Corneliussen forklarer:

- ”DR har satset på den åbne HbbTV-standard, fordi vi ellers risikerer at blive lukket inde i en forretningsmodel, hvor brugerne kommer til at betale ekstra til andre netværk eller producent,”

Samsungs 2012 fladskærme
DR vil ikke risikere at blive fanget i én producents Smart TV-platform, så de understøtter i stedet den brede HbbTV-standard


Samtidig kan DR med HbbTV åbne op for bred understøttelse, og ikke kun satse på én specifik Tv-producents app-platform. DRs HbbTV kommer fra DR NU-tjenesten, der længe har håndteret PC/Mac-computere, og derfor kan den relativt let udvides. DR forklarer, at de ser en klar tendens i markedet, og det er den som de nu vil blive klogere på.

- ”Broadcast og internettet smelter sammen. Det er visionen for pilotprojektet som vi vil teste med DR NU på fladskærmen,” fortsætter Carsten.

Indtil videre vil videokataloget i HbbTV-tjenesten være begrænset, men afhængigt af projektets succes kan der komme langt flere muligheder.

- ”Lige nu kan der ses 4 dage tilbage. Vi har ikke planer om at udvide dette i pilotprojektet. Men det er klart, at vi har et kæmpemæssigt arkiv, som kunne blive lettilgængeligt med HbbTV”

YouSee starter HbbTV

DR har siden marts prøvekørt deres HbbTV-projekt via husantenne. Nu åbner YouSee også op for HbbTV på DRs Tv-kanaler.

Dermed kan YouSee-kunder nu få adgang til DRs on-demand produkter direkte på deres Tv. Det forudsætter naturligvis, at Tv’et understøtter HbbTV, hvilket fortrinsvis nyere Tv gør (en oversigt er på vej), men visse Tv gennem 2010 og 2011 er også solgt med HbbTV-understøttelse.

Her ses HbbTV i aktion i Tyskland. Brugeren har trykket på sin fjernbetjening og er kommet ind i arkiv-funktionen, hvorfra Tv-udsendelser kan startes
YouSee har nu startet forsøg med HbbTV. Her ses HbbTV i aktion i Tyskland. Brugeren har trykket på sin fjernbetjening og er kommet ind i arkiv-funktionen, hvorfra Tv-udsendelser kan startes on-demand


DR laver ikke formelle samarbejdsaftaler, og det er som sådan op til Tv-udbyderne selv om de vil tilbyde HbbTV på DRs kanaler – hvert fald indtil videre – men fordi hele kataloget af HbbTV kommer fra DRs servere, der også driver DR NU, så kræver det reelt ikke noget af Tv-udbydernes Tv-net. YouSee forklarer

- ”Vi lancerer DRs test HbbTV applikation i eget net, for at se hvordan det hele fungerer og om der er nogle tekniske udfordringer. Udover at spille med i DRs forsøg, så prøver vi naturligvis også selv teknikken af internt, eksempelvis ift. at levere interaktivt tv til kunder uden en Plus-boks”, siger Jakob Sørensen, YouSees On Demand chef.

YouSee ser meget gerne en større satsning på HbbTV, som de selv har været med til at sparke i gang.
- “Vi har støttet arbejdet i Nordig med at indarbejde HbbTV i Nordig-standarden. Så det er et område vi både følger nøje og med stor interesse og selv arbejder aktivt for at fremme,” fortæller Jakob Sørensen.

DR kan ikke sige noget om, hvorvidt andre Tv-udbydere vil åbne op for HbbTV, men de er allerede inviteret og kan gøre det efter behag.

Fremtiden

Fremtiden for DRs HbbTV er ikke fastlagt på nuværende tidspunkt, men det er klart, at HbbTV kan give en masse muligheder. Ud over at fungere som portal til video, kan HbbTV også fungere som en form for udvidet tekst-Tv, der bringer nyheder og Tv-guides.

- ” Vi har planlagt en evaluering af HbbTV-pilotprojektet i 3. kvartal af 2012. Sidst på året bliver vores erfaringer og resultater offentliggjort,” siger Carsten Corneliussen.

Sådan ser det officielle HbbTV-logo ud
Sådan ser det officielle HbbTV-logo ud


Derfor kommer DRs HbbTV heller ikke til at blive kraftigt udvidet gennem 2012.
- ” Vi har ikke planer om at ændre særlig meget på HbbTV-mulighederne gennem 2012. Først efter evalueringen vil vi tage en beslutning om fremtiden.”

Der lægges dog op til at HbbTV-projektet kan blive bredt ud til flere Tv-udbydere gennem 2012.
- ”Vi oplever stor interesse fra andre parter, også i Norden” afslutter Carsten Corneliussen.

Prøv selv! Se om du kan få adgang til HbbTV-mulighederne på dit Tv, hvis du modtager Tv-signaler via husantenne eller kabel-tv hos YouSee. Kommer der et lille rødt logo frem i nederste hjørne, understøtter dit Tv HbbTV. DR spørger også danskerne om feedback, når de har prøvet HbbTV af. Tilbagemeldinger kan gives på: [email protected]

Vi siger stor tak til Carsten Corneliussen (DR), Jakob Sørensen (YouSee) og Johnny Olesen for deres tid og bidrag til artiklen.Flere fokusartikler

Kan YouSee Play betale sig?

23 Sep 2022 |

Første kig: 240Hz OLED, 97" 4K OLED og LG Flex

16 Sep 2022 |

Første indtryk: Bang & Olufsen Beosound Theatre

13 Sep 2022 |

Stor, større, størst på IFA 2022: 97" OLED, 98" LCD og microLED TV

07 Sep 2022 |

Usmart TV: Forsvindende apps og flygtige platforme – opdateret

05 Aug 2022 |

Abonnements-festen var vild – nu er den slut

05 Jul 2022 |