Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMiljømærkede fladskærme - introduktion og overblik - FlatpanelsDK

Miljømærkede fladskærme - introduktion og overblik

21 Aug 2011 | Rasmus Larsen |

Hvis du har taget en tur i den lokale elektronikbiks for nylig, så har du måske bemærket, at fladskærms-TV er begyndt at dukke op med energi-mærkning, som de kendes fra hårde hvidevarer. I denne artikel giver vi en introduktion til de nye miljø- og energimærkninger, som Tv-producenterne har taget til sig.

Stor tak til Niels Riis Jensen, konsulent ved WST International (www.wst.dk) for hans store bidrag til denne artikel.

Introduktion

Samsung, Sony, LG, Philips og Sharp har allerede taget EUs velkendte energimærkning til sig, og i 2012 bliver mærkningen synlig over en bred kam, da nye regler træder i kraft. I de seneste par år har energimærker såsom Blomsten og Svanen også fundet vej ind i fladskærms-branchen.


I takt med at LED har vundet indpas, er strømforbruget sænket betydeligt


I takt med at specielt LED har fundet vej ind i fladskærms-TV af typen LCD-TV, har producenterne været i stand til at sænke strømforbruget betydeligt. Det kan betyde mere end en halvering af strømforbruget på stue-Tv’et i forhold til tidligere generation af fladskærme uden LED. Samtidig har plasma-producenterne også arbejdet målrettet for at nedbringe strømforbruget.

- ”Miljømærkning af produkter er ved at vinde indpas i alle brancher. Elektronikindustrien er ingen undtagelse og ønsker man i dag at bidrage til en mere miljørigtig verden er der gode muligheder for at vælge en fladskærm som passer til ens behov, samtidig med at man tager hensyn til miljøet. Og det koster ret faktisk ikke mere.” siger Niels Riis Jensen, konsulent ved WST International, der arbejder for bæredygtig udvikling.

I denne artikel giver vi en introduktion til, hvad man skal forstå ved miljø/energimærkninger såsom Svanen, Blomsten og EUs Energimærkning, når man går på udkig fladskærms-Tv.

Philips Econova er to år i træk blevet kåret som mest energivenlige TV
Philips Econova er to år i træk blevet kåret som mest energivenlige TV


Miljømærket

Hvordan vælger man et ”miljøvenligt” produkt? Det handler ikke kun om at produktet har et lavt strømforbrug, når det er tændt og står i standby. For uanset om det er miljømærket eller ej, så forurener det at fremstille produktet, og transportere det fra fabrikken ud til kunden. Lidt firkantet sagt kan man postulere, at køber man kvalitet, skåner man miljøet fordi produktet holder længere, men miljømærkningerne går naturligvis ikke kun ud på det endelige strømforbrug, men også hvilke ressourcer, der er anvendt i produktionsprocessen.


Blomsten og Svanen


Men hvad er så ”miljøvenlig”? Hvad ligger der præcis i termen? Det har forbrugerombudsmanen præciseret. Forbrugerombudsmanden præciserer, at producenter som hævder, at deres produkter er ”miljøvenlige”, skal kunne fremvise et klart bevis. Det vil sige at fladskærme som fremhæves som miljøvenlige, for eksempel Samsungs ”Planet First”, skal være - beviseligt - bedre for miljøet end andre produkter. Som kunde skal man så at sige kunne stole på postulaterne.

For at komme ud over dette, er der to miljømærker i Danmark som flere af de store Tv-producenter bruger. Det ene er det Nordiske Svanemærket, som du måske allerede kender fra dine indkøb i supermarkedet, og det andet er EUs miljømærke Blomsten. Det gælder for dem begge, at de sætter strenge krav til de produkter som de mærker.

På ecolabel.dk fremgår det:
”Et TV med Blomsten har krav til energiforbruget. Det vil sige at der er sat hårde krav til forbruget af strøm både når apparatet anvendes og når det står stand by. Derudover er apparatet designet så det er let at adskille og genanvende. Det er forbudt at tilsætte flere problematiske kemikalier (f.eks. bromerede flammehæmmere). For at forlænge apparatets levetid garanterer producenten, at reservedele kan købes minimum 3 år efter at produktet er købt”

Det samme gælder for miljømærket Svanen.

Energimærket

EUs Energimærke, som vi kender fra hårde hvidevarer, er så småt blevet introduceret i 2011 på fladskærms-Tv og bliver for alvor rullet ud i 2012. Det er et fint alternativ til miljømærkerne, men det skal understreges, at Energimærket ikke tager hensyn til miljøomkostningerne for produktion eller om der for eksempel er reservedele 3 år efter produktet er købt. Her er der tale om apparatets energiforbrug, når det står hjemme i stuen.

EUs Energimærke til fladskærms-TV
EUs Energimærke til fladskærms-TV


På Energimærket fremgår information omkring energiklasse (A ned til D), forbruget i tændt tilstand, det årlige elforbrug samt skærmdiagonalen.

Indtil videre har stort set alle de førende Tv-producenter taget EUs Energimærke til sig, og samtlige Tv-producenter skal udstyre deres skærme med Energimærket senest i 2012. Plasma-producenterne har fået dispensation indtil 1. april 2012, hvorefter de også skal adoptere Energi-mærkningerne.

Energimærket er placeret på fronten af skærmen, som et lille klistermærke, der kan betragtes, når man står hos forhandleren. Herudover vil energimærket ofte fremgå udenpå kassen.

Sammenlign selv strømforbruget

I samtlige test af fladskærms-TV og PC-skærme måler FlatpanelsDK strømforbruget før og efter indstilling af skærmen – samt i standby. Sammenlign strømmålinger på alle de testede fladskærme her på FlatpanelsDK via vores interaktive strømforbrugs-værktøj.

Hvad mener du? Betyder energimærkning noget for dit køb af nyt fladskærms-TV? Del din mening i kommentar-feltet herunder.

Stor tak til Niels Riis Jensen, konsulent ved WST International (www.wst.dk) for hans store bidrag til denne artikel.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |