Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Bedste Smart TV (2017) - FlatpanelsDK

Guide: Bedste Smart TV (2017)

28 Jul 2011 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Med Smart TV får du adgang til internettet via apps som Netflix, HBO, Viaplay, YouTube, Amazon og TV2 Play samt musiktjenester, spil og meget andet. De smarte tv-skærme plages dog samtidig af forsvindende apps og skiftende platforme. Vi giver i denne guide overblik over Smart TV, apps, og markedet generelt.

Opdateret 27.07.2017: App-tabel opdateret til 2017-forhold, tabel over apps der forsvinder opdateret med nye sager, afsnit om hver producents tv-platform opdateret til 2017-forhold, Firefox OS er dødt, beskrivelser af mangl. opdateringer af styresystemer tilføjet, beskrivelse af Sonys opdateringstempo på Android TV tilføjet, B&O rygtes på vej med LG webOS, Dansk Filmskat på Tizen, Dansk Filmskat på webOS, Min Bio på webOS, SF Anytime på webOS, konklusion opdateret
Opdateret 18.11.2016: Canal Digital GO på Samsung Smart TV
Opdateret 12.10.2016: Nyt layout, nyt afsnit, opdateret tabel (flyttet til første afsnit), oversigt over apps der forsvinder, konklusion opdateret til 2016-forhold
Opdateret 18.8.2016: B&O får Android TV, ny overblikstabel, opdaterede beskrivelser, diverse
Opdateret 19.11.2015: Apps tilføjet i tabellen og visse beskrivelser ændret
Opdateret 2.7.2015: Info om 2015-modeller og seneste apps

Bedste Smart TV

Et godt Smart TV kan defineres ud fra mange parametre, men vi mener, at det skal være brugervenligt, hurtigt og ikke mindst have de tjenester/apps, som brugeren forventer. Det inkluderer naturligvis et bredt udvalg af streamingtjenester.

Desværre kan man i dag ikke købe et hvilket som helst Smart TV og forvente, at det har alle de relevante apps. Dels er det eksklusive aftaler, dels vil visse streamingudbydere bare ikke udvikle til mindre tv-platforme. Flere tv-producenter forsøger at etablere eget tv-styresystem, hvorimod Google prøver at samle producenter under samme fane med Android TV. Paradoksalt nok er der kun 1 dansk app til Android TV på trods af, at det kører på tværs af Sony, Philips og Bang & Olufsen TV – man kan dog bruge ”cast” fra en telefon/tablet.

Vi har grupperet tv-platforme i tabellen herunder:
 • Android TV bruges af Sony, Philips og B&O
 • LG bruger webOS
 • Samsung bruger Tizen
 • Panasonic bruger Firefox OS


  Apps der forsvinder

  Når tv-skærmen træder ind i internettets tidsalder, åbner der sig en verden af muligheder med filmleje fra sofaen, streamingtjenester og on-demand indhold. Smart TV har potentialet til at blive samme revolution for tv som smartphones er blevet for telefoner, men det kræver, at indholdsudbyderne følger med og at brugeroplevelsen er i top.

  Som tabellen ovenfor afslører, mangler relevante apps på mange platforme. Der er endnu ingen tv-platforme, som giver adgang til det hele, med mindre man er klar til at tilslutte en boks i form af Apple TV eller bruge Chromecast via sin mobil. Hvad værre er; apps forsvinder ofte på Smart TV få år efter købet.

  Se også guide til mediebokse
  Se også guide til streaming og apps

  Flere producenter kører eget løb og forsøger at skabe egen tv-platform. Det går desværre ud over brugerne, dels fordi producenterne ikke nødvendigvis har software-ekspertisen, dels fordi de ikke opdaterer ældre skærme. De manglende opdateringer betyder desværre også, at Smart TV ofte glemmes efter de er solgt.

  FlatpanelsDK har i nedenstående tabel samlet møgsagerne for Smart TV, hvilket bør give dig indblik i hvor ofte apps forsvinder. I nedenstående artikel kan du desuden læse mere og få overblik over hvor mange gange hver producent har skiftet tv-platform (og glemt at opdatere de allerede-solgte tv-skærme):
 • Usmart TV: Forsvindende apps og skiftende platforme

  Sager med apps der forsvinder

  DR TV (via HbbTV) forsvinder indenfor 1-2 år på Smart TV fra 2012 eller tidligere.
  Sony har i juni 2017 spontant deaktiveret sin mobil-TV-app, TV SideView, så ejere af Android TV ikke længere har tv-guide på mobil.
  YouTube er fjernet på alle Smart TV fra 2012 og tidligere
  PlayStation Now tjenesten blev i februar 2017 fjernet på 2013-2016 Sony Smart TV samt alle Samsung Smart TV.
  Samsung er i foråret 2015 løbet fra sit løfte om at lancere nye Evolution Kit-moduler, som kan være nødvendige for at få nye apps.
  Philips fjernede i november 2016 samtlige apps på sine Smart TV fra 2009. Hele tv-platformen blev nedlagt.
  Eurosport Player forsvandt i september 2016 på 2012, 2013 og 2014 Samsung og Panasonic Smart TV samt Xbox.
  TV2 Play forsvandt i november 2015 på 2010-2013 Sony Smart TV.
  Viaplay forsvandt i august 2014 på Panasonic 2011-2013 Smart TV.
  Viaplay forsvandt i november 2015 på Smart TV fra 2011 og tidligere.
  DR TV’s løsning via HbbTV forsvandt i maj 2015 på visse Smart TV.
  Netflix blev lanceret i Danmark i 2012, men tv-producenterne valgte, at app’en ikke skulle være tilgængelig på europæiske Smart TV fra 2010 og 2011, selvom selvsamme skærme i USA tilbød app’en.
  Skype forsvandt i juni 2016 på Smart TV fra alle fabrikanter, alle årgange.


  Samsung Smart TV

  Samsung Smart TV
  Samsung lancerede Smart TV i 2011, men først da de lancerede ny platform i 2013 blev det interessant. Det gav adgang til Netflix, HBO Nordic og Viaplay, men styremetoderne var dog meget forvirrende med stemme-, bevægelses, hånd og klik-styring. I 2015 skiftede Samsung igen skiftet platform til Tizen, som de selv har udviklet. Tizen bruges stadig i 2017 i version 3.0. Det skal dog kraftigt understreges, at 2015 Samsung TV er fanget på Tizen 1.0 og 2016 Samsung TV er fanget på Tizen 2.0. Kun 1 år gamle TV opdateres ikke længere!

  Platform: Tizen (fra 2015)
  Forcer: Brugervenligt (fra 2016), understøtter multi-tasking
  Ulemper: Mangler visse apps
  Opdateres år-for-år: Nej, 1 år gamle Smart TV glemmes  LG Smart TV

   LG webOS
  LG lancerede første Smart TV i 2011 med Netcast-platformen, der dog aldrig slog igennem. I 2014 introducerede LG et nyt styresystem under fanen webOS, der i sin tid blev udviklet til mobiltelefoner, med en simpel brugerflade i højsædet. Med webOS vil LG forsøge at skabe egen platform. Det skal dog kraftigt understreges, at 2014 LG TV er fanget på webOS 1.6, 2015 Smart TV er fanget på webOS 2.0 og 2016 LG TV er fanget på webOS 3.0. Kun 1 år gamle TV opdateres ikke længere!

  Platform: webOS (fra 2014)
  Forcer: Brugervenligt, lovende platform, understøtter multi-tasking
  Ulemper: Mangler HBO og DR TV, bevægelsesstyring
  Opdateres år-for-år: Nej, 1 år gamle Smart TV glemmes  Philips Smart TV

   Philips Android TV
  Philips var først med "NET TV" i 2009, men de udnyttede slet ikke forspringet. Philips havde længe den absolut dårligste platform - reelt blot en hjemmeside pakket ind i grafik. I 2014 forsøgte Philips at modificere Android fra mobiltelefoner til tv-skærmen, men igen uden held. Fra 2015 allierede Philips sig med Google og tog Android TV platformen til sig. Android TV virker på tværs af producenter og platformen er på visse skærme blevet opdateret efter lancering, dog endnu ikke på 2015-modeller. Om det sker, må tiden vise.

  Platform: Android TV (fra 2015)
  Forcer: Opbakning til Android fra udviklere, også spil og musik
  Ulemper: Mangler danske apps, kan være lidt sløvt, mange fejl
  Opdateres år-for-år: Ja, delvist  Sony Smart TV

  Sony Android TV
  Sony kørte i flere år sit eget løb med en lidt halvhjertet indsats på området. Sideløbende prøvede de kræfter med "Google TV" – Googles tidligere forsøg på at skabe en tv-platform – men det blev en fiasko og kom aldrig til Danmark. Google TV er aflivet og fremover vil Google satse på ’Android TV’, som Sony tog til sig fra 2015. Sony har opdateret, eller agter at opdatere, samtlige tv-skærme lanceret fra 2015 og frem til seneste udgave af Android, hvilket gør dem til eneste producent med denne historik.

  Platform: Android TV (fra 2015)
  Forcer: Opbakning til Android fra udviklere, også spil og musik
  Ulemper: Mangler danske apps, kan være lidt sløvt, mange fejl
  Opdateres år-for-år: Ja!  Panasonic Smart TV

  Panasonic Smart TV
  Panasonic forsøgte sig i 2011 med det hjemmebryggede ’Smart Viera’, som dog aldrig fik vind under sejlene. I 2015 allierede Panasonic sig med Mozilla og begyndte at benytte Firefox OS i samtlige skærme. Panasonic outsourcede software-udviklingen. Firefox OS blev officielt erklæret dødt af Mozilla i september 2016, men Panasonic agter at fortsætte udviklingen under eget tag. Systemet findes også i 2017 Smart TV, men under nyt navn (myHomeScreen 2.0). Firefox OS er dog uanset hvordan man vender og drejer det en dødssejler og Panasonic bør komme videre. Ældre TV opdateres heller ikke til seneste udgave.

  Platform: Firefox TV (fra 2015)
  Forcer: Relativ hurtig navigering, simpelt og intuitivt
  Ulemper: Få danske apps, Firefox OS er dødt
  Opdateres år-for-år: Ja, delvist  Bang & Olufsen Smart TV

  B&O Android TV
  Bang & Olufsen har primært satset på musiktjenester i tidligere Smart TV, hvilket giver mening pga. de kraftfulde højttalere i skærmene. I visse TV kan der isættes en Apple TV-boks på bagsiden, som kan styres med B&Os fjernbetjening. I 2016 lancerede B&O sine første skærme baseret på Googles Android TV styresystem, men gør stadig plads til en Apple TV-boks. Fra efteråret 2017 vil B&O efter sigende skifte til LGs webOS. Der er ikke en konsistent linje i B&Os strategi på området.

  Platform: Android TV (fra 2016). Apple TV som supplement
  Forcer: Android TV + Google Cast. Apple TV integration, musiktjenester direkte i B&O-tv
  Ulemper: Få danske apps (i Android TV), kan være sløvt
  Opdateres år-for-år: Nej  Sharp Smart TV

  Sharp Android TV
  Sharp har ligesom andre producenter igennem flere år tilbudt adgang til streamingtjenester via en halvhjertet portal. Fra 2015 sluttede Sharp sig til Google og begyndte at implementere Android TV, men skærmene kom aldrig til Danmark. De har sidenhen allieret sig med Roku i USA. Da selskabet kom i finansielle problemer solgte de rettighederne til Sharp-logoet fra. Sharp er sidenhen blevet opkøb af Foxconn, der forsøger at ophæve disse aftaler for igen at kunne sælge Sharp TV.

  Platform: Android TV (fra 2015)
  Forcer: Opbakning til Android fra udviklere, også spil og musik
  Ulemper: Mangler danske apps, kan være lidt sløv, mange fejl
  Opdateres år-for-år: Nej  Så hvad skal man købe?

  Markedet for Smart TV er efter 7-8 år stadig ikke modent. Udvalget af apps er spinkelt og brugervenligheden halter stadig på flere punkter. Producenterne begyndte over en bred kam i 2014 og 2015 at køre nye tv-styresystemer ind, som er bedre end tidligere, men det ændrer ikke på, at blot 1 år gamle Smart TV glemmes og ikke længere opdateres. LG har webOS, Samsung har Tizen, Panasonic bruger Firefox OS, og Sony/Philips/Sharp/B&O bruger Android TV. Kun Sony – og til dels Philips –opdaterer Smart TV fra år-til-år. Samsung, LG, Panasonic og B&O lader bare 1 år gamle Smart TV i stikken.

  Vores anbefaling er, at du ikke tømmer sparebøssen for at få et top-of-the-line Smart TV. Det er stadig begrænset, hvad du kan bruge det til – og hvor længe. Producenterne endnu til gode at bevise, at de ikke vil lade kunder i stikken efter mindre end et år. Det er samtidig et stigende problem, at apps fjernes i tide og utide få år efter køb. Vil du være prøvekanin?

  Smart TV er ikke på samme stadie som smartphones. Vil du se streamingtjenester på husets største skærm, anbefaler vi, at du køber en medieboks. Eksempelvis Apple TV eller Chromecast. De er langt billigere, mere brugervenlige, opdateres, og har meget større udvalg af apps – og så kan de skiftes ud løbende. Find den bedste medieboks til streaming her.

  Læs også vores anmeldelser af TV

  Hvad er dine oplevelser med Smart TV og streaming via tv’et? Del dine erfaringer i kommentar-feltet herunder. • Flere fokusartikler

  Seks søjler under UHD

  De seks søjler under Ultra HD

  23 Oct 2020 | Yoeri Geutskens |
  Netflix Roma

  Vi er nødt til at tage en snak om HDR

  16 Oct 2020 | Yoeri Geutskens |
  Streamingkrigen

  Q&A: Udsigten for streaming-markedet i 2021

  24 Sep 2020 | Per Fanefjord Laursen |
  Disney+

  Oversigt: Alt Indhold på dansk Disney+ (med 4K HDR, Atmos)

  03 Sep 2020 | Rasmus Larsen |
  Disney+

  Hvad er Disney+? Indhold, teknik & resten forklaret

  19 Aug 2020 | Flatpanels |
  Apple TV

  Guide: Apple TV app vs. Apple TV boks

  22 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
  4K-databasen

  Flatpanels introducerer 4K-databasen

  10 Jul 2020 | Flatpanels |
  Speed film

  Filmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester

  10 Jul 2020 | Rasmus Larsen |