Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-layers.jpg" alt="Sådan samles en skærm"></div>Sådan produceres og samles en fladskærm - FlatpanelsDK Sådan samles en skærmSådan produceres og samles en fladskærm">

Sådan samles en skærm
Sådan produceres og samles en fladskærm

30 Jun 2010 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

I denne artikel tager FlatpanelsDK et kig på, hvordan en skærm produceres og samles ved hjælp af både manuelle og robotprocesser. Vi har fået et indblik i hvordan den japanske skærmfabrikant Eizo fremstiller monitorer og hvordan de efterfølgende kvalitetstestes og kalibreres.

En tak til Eizo Nanao Corp for at give os indsigt i produktionen af skærme og for at stille de nødvendige billeder til artiklen til rådighed.

Sådan samles en fladskærm

Sammen med skærmfabrikanten Eizo har FlatpanelsDK fået et eksklusivt indblik i, hvordan en skærm produceres, samles og kalibreres. Eizo er en af de få skærmproducenter, der har hele samleprocessen til kalibreringsprocessen i eget produktionshus, hvorfor de også har kontrol over hele produktionsforløbet. Eizo producerer primært skærme til grafisk brug.

Selv om mange processer er 100 % automatiseret ved hjælp af robotter, kræver produktion af skærme visse manuelle processer. Billederne kan også guide dig gennem processen.

Samling

Samlingsprocessen begynder med LCD-panelet. LCD paneler ankommer fra leverandører pakket ind i plastik. Når panelerne er klar til montering, pakkes de ud af disse beholdere og placeres med billedsiden op.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


Plastikcoveret og skærmens beskyttende film fjernes, hvorefter LCD paneler vendes nedad.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


En inverter PCB (printed circuit board) er placeret på bagsiden af LCD panelet og fastgøres med en elektrisk skruetrækker.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


En beskyttende metalramme placeres nu over LCD panelet.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


Den næste medarbejder forbereder fronten af rammen og tilføjer polstringsmateriale før LCD panelet bliver monteret inden i.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


Den næste del af monteringsprocessen er automatiseret, hvor en robot isætter skruer. Her kan hver model registreres og genkendes ved sin RFID (radio frequency identification) chip. Et CCD (Charge Coupled Device) kamera bekræfter det rigtige sted for skrueindføringen og derefter isætter en robotarm skruer. Se videoen herunder for at se hvordan kameraet og robotarmen arbejder i praksis.


Nu tilføjes fleksible, flade kabler, som laver forbindelse mellem power boardet og styeenheden.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


En beskyttende metalplade placeres nu over skærmen og skrues fast manuelt.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


Bagcoveret monteres og dette færdiggør samlingen af skærmen.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


Den endelige del af processen er monteringen af foden. Standen som er vist herunder kan hæve og sænke skærmen.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


Når skærmen er klar, skal hver skærm igennem en skærmtest for at tjekke hvordan billedet på skærmen gengives. I et mørkelagt rum skal hver skærm gennemgå en skærmtest, hvor et CCD kamera automatisk undersøger om billedet på skærmen vises korrekt.

Eizo skærmproduktion
Eizo skærmproduktion


Aldring

Når skærmen har været igennem testen af skærmens billedet, køres skærmene videre på produktionslinjen, hvor de gennemgår en aldrings-proces. Aldring af skærmen har tre formål:

 • At tjekke om LCD modulet ikke har retention (midlertidig brun-in), når det samme billede har været vist over en mindre tidsperiode.
 • At undersøge om alle skærmens styreboards fungerer korrekt.
 • At stabilisere lysstyrken på skærmen før skærmen skal videre til kalibreringsprocessen.

  Eizo skærmproduktion
  Eizo skærmproduktion


  Billedkvaliteten er endnu ikke blevet testet og kalibreret på skærmen, så afvigelser i bade lysstyrke og farver er stadig synlige.

  Kalibrering

  I denne automatiserede process registrerer en kalibrator, hvordan farvetemperatur, gamma, hvidbalance og lysstyrken på hver enkel monitor gengives. Herefter kalibreres skærmen ud fra disse data.


  De fleste skærme får lov at fortsætte til næste fase af testen, men i tilfælde af, at en skærm ikke godkendes til at passere, så fjernes den fra produktionslinien og undersøges.

  Hvidbalance og DUE kalibrering

  EIZOs SX serie af FlexScan-skærme, som er specielt egnet til grafisk design og web design, CAD/CAM arbejde, og digital fotografering, gennemgår også et ekstra hvidbalance og DUE (digital uniformity equalizer) tjek.
  To skærme ad gangen flyttes ind i et mørkelagt rum. Her udføres testen af lysstyrke.

  Eizo skærmproduktion
  Eizo skærmproduktion


  Dernæst går man videre til DUE justeringen, hvor man forsøger at minimere forskelle i lysfordelen mellem centrum og siderne af skærmpanelet. Når DUE justeringen er afsluttet, skal hvidbalancen justeres, så neutrale farver vil blive gengivet korrekt. Hvidbalance og DUE justeringen er udført i et mørkt rum, men processen og resultaterne er vist på skærme udenfor det mørke rum.

  Test

  Hver skærm er individuelt inspiceret af mennesker. Selv om den automatiseret test af en maskine er passende til at foretage tjek af de mørkeste gråtoner, er det menneskelige øje stadig det bedste redskab til at bedømme, hvorvidt mellemtonerne og nuancer vises korrekt.

  Hvis skærmen har indbyggede højttalere, så tjekker en af medarbejderne også disse, samt hvordan et mindre slag påvirker skærmens hovedtelefonudgang.

  Eizo skærmproduktion
  Eizo skærmproduktion


  Når skærmen har været igennem alle tests, skal serienummeret scannes og RFID chippen fjernes. Produktet er nu klar til at blive packet ned i kassen.

  Eizo skærmproduktion
  Eizo skærmproduktion


  Skærmene fortsætter ned af produktionsbæltet og de skal nu transporteres til en ny etage for at blive pakket.

  Eizo skærmproduktion
  Eizo skærmproduktion


  Emballering

  Skærmen pakkes ned af mennesket og dette er en fuldstædnig manuel process.


  Efter samlingen af skærmen er tilendegjort, bliver skærmene læsset på en truck, hvor rejsen til kunden begynder.

  Eizo skærmproduktion
  Eizo skærmproduktion


  Endeligt foretager Eizo nogle drop-tests, hvor man sikrer sig, at skærmen kan overleve, hvis den på uheldig vis skulle bliver tabt under transporten. Se hvordan disse udføres i videoen herunder.
  Eizo Drop Testing.

  En tak til Eizo Nanao Corp for at give os indsigt i produktionen af skærme og for at stille de nødvendige billeder til artiklen til rådighed. • Flere fokusartikler

  4K-databasen

  Flatpanels introducerer 4K-databasen

  10 Jul 2020 | Flatpanels |
  Speed film

  Filmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester

  10 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
  Microsoft Xbox Film 4K HDR

  Oversigt: Film i 4K HDR på Microsoft Store (Xbox)

  09 Jul 2020 | Flatpanels |
  Google Play Film 4K HDR

  Oversigt: Film i 4K HDR på Google Play Film

  09 Jul 2020 | Flatpanels |
  2001 A Space Odyssey

  Hvorfor gamle film kan genudgives i 4K HDR

  08 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
  Rakuten

  Oversigt: Film i 4K HDR på Rakuten

  08 Jul 2020 | Flatpanels |
  UHD Blu-ray

  Oversigt: Film på UHD Blu-ray

  07 Jul 2020 | Flatpanels |
  Apple TV Arcade

  Apple TV's vej mod at blive en rigtig spilkonsol

  12 Jun 2020 | Rasmus Larsen |