Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEn dag med BeoVision 4-103 - FlatpanelsDK

En dag med BeoVision 4-103

17 Nov 2009 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

FlatpanelsDK havde taget turen fra København til Bang & Olufsens hjemby, Struer i Jylland. Her fik vi et eksklusivt kig bag lukkede døre i B&Os udviklingsrum samt et mindeværdigt møde med B&Os nye sværvægter på 103 fantastiske tommer. Navnet er BeoVision 4-103 og ud over de gigantiske dimensioner, har Tv’et også den mest avancerede motordrejefod i verden. Her fortæller vi om et møde med verdens største tilgængelige fladskærm – til en pris på en lille million.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


En kolos af elegance

BeoVision 4-103 er med sine 103 tommer den største fladskærm, der er rettet mod forbrugere i dag. Proportionerne er svære at forholde sig til på papiret, men ved selvsyn taber man kæben. For at bringe et perspektiv ind i snakken, så er BV4-103 større end fire 50 tommer Tv tilsammen.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


På trods af sine svimlende dimensioner, er BeoVision 4-103 dog elegant som altid. B&O har formået at opretholde illusionen om et stilrent produkt, der er helt i takt med mindre BeoVision 4 medlemmer. Rammen er af aluminium. Det samme er foden, og stilen er minimalistisk.

BeoVision 4-103
Rasmus Larsen, FlatpanelsDK sammen med BeoVision 4-103


Tv’et er stort og for ikke at falde helt på halen, havde B&Os produktchef for videoprodukter, Ole Moltsen, lovet os en tur og fremvisning af BeoVision 4-103. Vi var heldige at fange Tv’et i en periode, hvor det ikke var på en af sine mange udenlandsrejser, for kolossen er en berejst herre. Netop hjemvendt fra Singapore, havde Tv’et allerede udsigter til mange flere rejser ud i den store verden.

Da vi derfor fik muligheden for at se BeoVision 4-103 fandt vi den helt unik og det viste sig også at blive en uforglemmelig eftermiddag i Struer, for BeoVision 4-103 er ikke ligefrem et Tv man finder hos den typiske nabo - selv om det allerede er på vej ud i flere danske hjem.

Verdens mest avancerede drejefod

BeoVision 4-103 er et kvantespring i udviklingen af fladskærme og markerer en helt nye æra for Bang & Olufsen. Aldrig har man haft et så eksklusivt produkt, og det manifesterer blot B&Os vision om at overskrive grænser.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


Den unikke bedrift er ikke kun manifesteret i skærmens betagende 103 tommer, for den automatiske drejefod er om muligt endnu mere betagende. Den er et kunststykke i elektronikkens alder og har ifølge B&O også været den største udfordring i udviklingen af BeoVision 4-103. For selv om det faktisk kan lade sig gøre at vægmontere imponatoren, forlanger B&O af deres eget produkt, at begge muligheder gøres tilgængelige.

Og vi oplevede da også allerede den avancerede drejefod da Tv’et udfoldede sig foran os første gang. Drejefoden kan hæves, drejes og vippes til den perfekte vinkel med et tryk på en knap og hele arsenalet blev taget i brug, da vi havde sat os til rette.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


Tv’et hæver sig langsomt fra sin dvale nær gulvet og langsomt kommer en højttaler til syne under Tv’ets ramme. Højttaleren glider efterfølgende frem fra sit skjul, så den flugter med skærmens front. Dernæst drejer BV4-103 i position og endeligt tipper den en smule forover for at give brugeren den optimale oplevelse.

Hele udfoldelsen kan ses i videoen herunder:


Og så kan man måske frygte, at når det går den anden vej, knuser BV4-103 alt der kommer i vejen på sin rute tilbage i dvaletilstand på gulvet – men det har B&O også råd for. Selv små belastninger eller objekter som kommer i vejen for Tv’et, afbryder drejefoden og Tv’et fortsætter tilbage i oprejst position.

At bevæge en kolos kan være kluntet, men B&O har lagt et stort arbejde i netop at give brugeren en oplevelse frem for et irritationsmoment. Under de 18 sekunder det tager at vække Tv’et, initialiserer foden langsomt sin rute, accelererer til fuld hastighed og sænker så farten til sidst. Resultatet er en bevægelse, der både er støjsvag, glat og lyder behagelig.

De komponenter, der blev brugt i fremstillingen, blev udvalgt ud fra kvalitet og pålidelighed. F.eks. blev aktuatorerne og skinnerne til hævning/sænkning og vipning af skærmen testet til at kunne modstå 100.000 gentagelser. Udfordringen i at skabe en stabil fod blev tilmed afprøvet efter flere opskrifter, men man endte med afstiver-cylinderrør, som ses herunder.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


Den motoriserede drejefod er en oplevelse i sig selv. Foden giver fjernsynet det strejf af magi, der kendetegner et Bang & Olufsen produkt, men lad os kigge nærmere på billedkvaliteten på skærmen.
Læs i øvrigt mere om den motoriserede fod på BeoVision 4-103 her.

En dag med BeoVision 4-103

Vi ville ikke lade en dag med BeoVision 4-103 gå til spilde, så vi kom ind i B&Os eget præsentationslokale, hvor BeoVision 4-103 var center for opmærksomheden. Rummet var tilmed indrettet med sofa og sofabord, og afgrænset med skillevægge ud til lagerhallen omkring, så man kunne nemt føle sig lidt hjemme.

BeoVision 4-103
Ole Moltsen & BeoVision 4-103


Ole Moltsen fra B&O fortalte lidt indledende omkring produktet før han tændte for vidunderet. Da kolossen vågnede af sin dvale fik vi ved selvsyn oplevet, hvordan den motoriserede drejefod udfolder sig, og hvordan højttaleren under Tv’et gør sin entre. Det var elegant.

Vi fik lejlighed til at se lidt forskelligt billedmateriale på skærmen, og det var blot en endnu større nydelse. Det er ikke en hemmelighed, at BeoVision 4-103 benytter samme billedkredsløb, som nogle af B&Os mindre Tv, men uagtet dette, bliver det nu engang endnu mere imponerende, når det blæses op i et 103 tommer stort format.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


Først rullede en koncert med Elton John over skærmen, og koncerter er ofte lidt ”grumsede” fra naturens side. Samtidig giver koncerter mange forskellige lysindtryk fra alle vinkler og der er hurtig bevægelse, samt stille passager.

BeoVision 4-103 klarede opgaver i takt med sine mindre brødre i plasma-divisonen hos B&O. Billedkvaliteten var eminent, og farverne meget nuancerede. Tv’et havde en god dybde og dynamik, fordi det var i stand til at præsentere en fin kontrast. Man fornemmede, at sort ikke var 100 % sort, men dette kan også have rødder i den lysopstilling, som var anvendt i BeoVision 4-103 lokalet.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


Dernæst rullede lidt sporadiske demoer over apparatet, blandt andet en sekvens med en nuttet lille baby. Igen oplevede jeg gode billedegenskaber, og detaljegraden er imponerende flot. Det er alment kendt, at BeoVision 4-103 bygger på Panasonics 103” plasma-Tv panel, men har dog tilføjet en antirefleksbehandlede kontrastskærm. På trods af dette, er refleksionerne på overfladen en anelse tydelige, hvis der falder lys på Tv’et.

BeoVision 4-103
Hele billedkredsløbet og VisionClear sidder på bagsiden af BeoVision 4-103


Full HD signaler og B&Os billedkredsløb med VisionClear fra de mindre medlemmer i BeoVision 4 serien, kunne tænkes at være en hæmsko for et så stort Tv, men faktisk synes jeg man oplever lige præcis det modsatte. Tv’et har en utroligt detaljerigt billede, og Full HD viser blot sit sande ansigt i dette store format. Billedkvaliteten var ganske enkelt imponerende flot.

Lyd og billede i sin helhed

God billedkvalitet er ikke noget uden sin følgesvend; god lydkvalitet. Derfor har BeoVision 4-103 en integreret surroundsound løsning, som gør det muligt at tilslutte op til 14 BeoLab højttalere.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


Der var heller ikke sparet på højttalerne i B&Os eget BeoVision 4-103 wonderland. Således var der opstillet en række BeoLab 5 højttalere, som gav et fantastisk lydbillede. Alt sammen styres af BeoVision 4-103 og når Tv’et tænder, fader lyden langsomt ind, så den tilpasses de 18 sekunder det tager at hæve foden, og afsløre BeoLab 10 højttaleren i bunden.

Er man på krigsstien, og kigger man rent faktisk på BeoVision 4-103, anbefaler B&O også tilhørende højttalere. For som B&O selv nævner, er BeoVision 4-103 en oplevelse frem for et Tv. Det skal skabe noget unikt, og markere det ypperste indenfor både billedkvalitet og lydkvalitet.

Udfordringen er installationen

Udfordringen i at få BeoVision 4-103 ud til kunderne, er installationen. B&O udglatter forløbet ved at sørge for installationen i hjemmet. Det er naturligvis en del af den svimlende pris på en lille million, men udfordringen er ikke så meget transporten, men derimod installationen.

BeoVision 4-103 dikterer mange forhold i hjemmet, men lidt komisk findes det måske, at mange huse faktisk bygges op omkring Tv’et – frem for omvendt. BeoVision 4-103 skal ind i hjemmet før dørkarmen får sidste søm, for giganten er bredskuldret.

BeoVision 4-103
Alene kassen til BeoVision 4-103 fylder noget i landskabet


Vægten af selve skærmen ryger dog også op i omkring 250 kilogram og det kræver en mindre kran at få produktet til at løbe op i en højere enhed.

B&O klarer installationen og opsætningen af teknikken. På forhånd kan man så vælge om man ønsker den motoriserede drejefod eller ønsker at montere Tv’et på væggen. Ja, det lader sig faktisk gøre, men gipsvægge går dog ikke an.

Sheikernes bedste ven

Hos B&O var man ellers selv lidt skeptiske omkring et så stort Tv. Ikke kun den jyske beskedenhed talte imod, selve produktet og prisklassen var også årsag til mange spekulationer. Alligevel valgte man at tage skridtet ud i en ret ny verden, hvor man dels sprænger prisloftet, dels sprænger grænserne for omfanget af et produkt.

BeoVision 4-103
BeoVision 4-103


Uden B&O vil afsløre den specifikke kundegruppe, nævnes det, at hele 9 ud af 10 kunder af BeoVision 4-103 faktisk er privatpersoner. Og selvom B&O BeoVision 4-103 er sheikens bedste ven i mellemøsten, så sælger B&O også til forbrugere i USA og sågar Danmark. Således har danskere allerede bestilt Tv’et.

B&O har ifølge eget udsagn faktisk oplevet ganske stor interesse for produktet, og i og med man først begyndte at levere fra slutningen af august, ligger der en masse bestillinger i køen allerede. Og det kan vi på FlatpanelsDK godt forstå, for BeoVision 4-103 er virkelig unik i al sin pragt.

Vi har ikke set magen i Tv verdenen den tid vi har ageret i branchen og vi siger stor tak til B&O og Ole Moltsen, produktchef ved B&O for præsentationen af BeoVision 4-103. Det var en oplevelse.

Fra samme tur til Stuer, kan du også læse vores tur i B&Os udviklingsrum, Media Room

Læs også mere om BeoVision 4-103 på www.bang-olufsen.dk.Flere fokusartikler

Disneys kølige og flygtige flirt med Ultra HD Blu-ray

13 Nov 2020 |

De seks søjler under Ultra HD

23 Oct 2020 |

Vi er nødt til at tage en snak om HDR

16 Oct 2020 |

Q&A: Udsigten for streaming-markedet i 2021

24 Sep 2020 |

Filmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester

10 Jul 2020 |

Hvorfor gamle film kan genudgives i 4K HDR

08 Jul 2020 |