Til al snak om Android TV - Google's styresystem til tv-skærme, mediebokse og spilkonsoller

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Af Toranaga
#304859
Rasmus Larsen skrev:Ja, det kunne godt lyde som en fejl med farverum. Hvis du installerer deres hotfix, så giv gerne en opdatering.

Pga. travlhed er jeg ikke nået så meget længere med testen endnu, så jeg kan ikke byde ind mht. dette endnu.
Nej jeg skal ikke være beta tester da man ikke kan komme ud af det igen eller afinstallere. ;)

Jeg forstår bare ikke helt, hvad er det der bruger rec2020? Hvis jeg sætter boksen til 12-bit 422 rec2020, så afspiller den alt i dette og farverne er for kraftige. Til film syntes jeg faktisk det ser godt ud, men til andet er farverne alt for meget. Det virker ikke til at den skifter væk fra rec2020 uanset hvad jeg afspiller. Jeg troede egentlig rec 2020 var til HDR film?
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#304861
Ja, Rec.2020 er tiltænkt HDR-indhold. Det foreskriver standarderne også. Der findes nogle testklip med Rec.2020 i SDR, men i praksis bruges det mig bekendt udelukkende sammen med HDR.

Jeg har ikke nået at tjekke, men når man forcerer afspillere eller apps i Rec.2020 så indebærer det typisk, at farverne "trækkes" ud i det større farverum og bliver forkerte. Hvor forkerte de bliver afhænger af, hvilken type tone-mapping, der foretages.

Man kan sige, at det er lidt samme fortælling som match af billedfrekvens. Der skal skiftes automatisk efter indholdet, hvis man vil have korrekt gengivelse. At en boks bare understøtter f.eks. 24Hz eller Dolby Vision er ikke nok. Spilkonsollerne er eksempler på, hvordan man ikke skal håndtere HDR i f.eks. apps. Flere af dem forcerer alt tv/film-indhold på Netflix op i HDR (og derved Rec.2020 og udvidet lysdynamik) for overhovedet at kunne afspille noget i HDR.

Grunden til at det er blevet et så meget større problem end før er, at streamingbokse - modsat f.eks. tv-bokse og Blu-ray-afspillere - skal kunne afspille indhold i rigtig mange forskellige formater uden ventetid.
Af Toranaga
#304863
Ok, men hvis jeg stiller shield til rec709 (mener det er det det hedder), så skifter den ikke over til rec2020 ved HDR film så vidt jeg kan se og farverne er mere afdæmpede. Den skifter til HDR (det skriver mit TV), men ser ikke ud til den skifter farverummet.
Af Toranaga
#304877
Ok. Det ville VIRKELIG være fedt med oplistning af anbefalede indstillinger ift. hvis man har et 4K HDR TV og Kodi. :) Syntes ikke det er nemt at finde uden man skal læse lange indlæg med tekniske forklaringer på diverse forum. :)
Brugeravatar
Af TBC
#304962
Rasmus Larsen skrev:Ja, det kunne godt lyde som en fejl med farverum. Hvis du installerer deres hotfix, så giv gerne en opdatering.
Jeg har fået mit hotfix installeret efter det gode tip givet her i tråden - Tak for det Toranaga.

Jeg var ved at rykke håret ud over selv at skulle switche outputformat manuelt alt efter om det var HDR eller SDR materiale jeg skulle se - Det er jo ikke ligefrem noget man kan gøre til en quick-setting, slet ikke med 85 output modes at skulle overskue og vælge imellem hver gang.

...Den gode nyhed er at hot-fixet virker. Nu switcher den selv automatisk som den skal efter indholdet. (Selv hovedmenu/GUI bliver automatisk sat til korrekt BT 709 selv om output står indstillet til BT 2020) ...Men har du selv virkeligt tænkt dig at teste uden HotFix'et og så skulle sidde og slå output frem og tilbage manuelt imellem SDR og HDR afhængigt af materiale for at kunne teste ordentligt?
bbplayer skrev:præcis, synes dog ikke at plex forums nævner det har virket førud på shield, så ved jeg ikke om det er denne nye funktion som gør plex brugere mener det virker nu.
Du skal differentiere imellem den nye match framerate (beta) funktion og så auto-switch af framerate som længe har været implementeret i apps som Plex og Kodi (Der skal du slet ikke benytte den nye funktion)

Den nye match framerate (beta) funktion bruger du til de apps hvor appudvikleren har været for doven og elendig til selv at implementere automatisk switch af framerate - Fraset at den enkelte gange kan fejle matchet og man må prøve igen, har jeg endnu ikke fundet nogle situationer hvor det ikke virker ud over apps der i forvejen har indbygget auto-switch og man alligevel ikke skal bruge det. Det er en funktion du enten kan binde fast til settings-button eller indlemme i quick-settings. I starten bandt jeg det til settings-button, men er endt med at vælge at have det øverst i mine quick-settings for større fleksibilitet og bredere adgang til quick-settings, så nu kræver det en hurtig kombination af 2 tryk i stedet for 1 tryk som hvis man binder funktionen direkte til settings-knappen)
Toranaga skrev:Ok. Det ville VIRKELIG være fedt med oplistning af anbefalede indstillinger ift. hvis man har et 4K HDR TV og Kodi. :) Syntes ikke det er nemt at finde uden man skal læse lange indlæg med tekniske forklaringer på diverse forum. :)
Her er hvad jeg af de mest centrale indstillinger på nuværende tidspunkt aktuelt selv fortrækker og som umiddelbart virker bedst i forhold til mit brug og mit øvrige udstyr:

- Custom output sat til 12-bit 422 rec2020 @50 Hz
(Med 50 fps opdager du også nemmere hvis f.eks. konen eller kæresten har glemt at matche framerate på 24 fps materiale) - Men det kræver altså enten hot-fixet eller at du venter til fixet kommer i en generel opdatering hvis du ikke vil opleve mismatch af colorspace på tværs af forskelligt materiale.

- Bitstreaming aktiveret for alle lydformater (Thank God, my troubles are over!)

- Upscaling er både en personlig præference sag og et spørgsmål om skærmstørrelse og materiale. Jeg var usikker på hvad man kunne forvente og bange lige så bange for at jeg ville kunne risikere at hade den nye AI-Upscale, som jeg kunne risikere at elske den. Men den nye AI-upscale baseret på maskinlæringsalgoritmer er bare vild på både godt og ondt. Selv benytter jeg på 123 tommer aktuelt et AI-upscale med details sat til low, da jeg finder det samlet set giver det mest imponerende og detaljerede, men ikke overgjorte AI-upscale af 1080p Blu-ray og kabel-TV via TV Mosiac). Til min store overraskelse virker AI-upscale faktisk også på TV Mosaic, der ellers er DVB modtagelse, og dermed 720p@50fps eller 1080i@25frames/50 fields. (AI-upscale skulle ellers kun virke op til 30 fps, men det virkede f.eks. i nat da jeg så TV2 News via TV2 som ellers er 720p/50 fps (Måske er det ved 1080p materiale chippen højest har kræfter til i max 30 fps?!?) AI-upscale kræver imho en god kilde at arbejde med, men så kan det også give et meget imponerende opskalerings resultat, som jeg ikke har set matchet andre steder. De benyttede opskalerings maskinlæringsalgoritmer gerereret af Nvidia farmenes supercomputere, er i stand til at fremhæve detaljer i tøj, syninger, murværk, ansigter mv. uden at have de high-frequency peaking artifacts man finder ved en egentlig sharpness funktion. Det er både et frækt og imponerende upscale-enhance, som jeg ikke har set matchet andre steder. Men især ved for høje settings vil et dårligt encode kunne risikere at få overeskponeret sine svagheder og især hvis man begynder at skrue op for sharpness indstilligerne, syntes jeg at mønstre på slipse, tøj og ansiger mv. kan begynde at se direkte falske og kunstige ud (Ad!), især på low-bitrate og SD materiale kan det endog meget hurtigt gå galt. Jeg holder mine sharpness indstillinger på laveste setting, selv til 1080p Bluray. Det er så muligt man kan "tillade" sig mere på mindre skærme/større seerafstande og med andre temperamenter end mit, og så ender vi hvor vi startede med de personlige præferencer.
_ _ _

Samlet set er jeg ovenud tilfreds med Shield 2019. Den har fået en helt essentielt og afgørende mulighed for at matche fps, omend [aktuel] mere kluntet implementeret end på mit ATV - til genæld virker det på flere apps. Den har gjort det muligt for mig at bitstreame alt, herunder Atmos titler uden kompatibilitetsproblemer. Og så har den har givet mig et fuldstændigt uventet niveau af opgradering af billedkvaliteten over mit ATV 4K, særligt i forhold til non-4K materiale, men til min store undren og manglende evne til hverken at kunne forstå og forklare det, tilsyneladende også et marginalt skarpere resultat på 4K HDR, hvor billedet på fuldstændig uforklarligvis og til min store forundren virker mere detaljeret end tidligere (strukturer i stof, træers synlighed på bjergsider, skægstubbe mv i 4K HDR demomateriale). En mulig forklaring kunne dog være at jeg med skiftet og indstillingen af AI-upscale niveauet bare er blevet mere opmærksom på sådanne strukturer generelt (sådan et aspekt jeg i det mindste ville jeg kunne forstå og forklare), men jeg får til stadighed bare en 'hvad fanden, hvordan kan det lade sig gøre oplevelse" hvergang jeg starter et 4K demo på og oplever det skarpere end jeg husker det.

Edit 11/11. Har lige siddet og set Human Universe, en Bluray i 1080i hvor AI-upscale således IKKE er aktivt. Der er situationen den samme som med 4K demoerne: På samme vis en skarpere og mere detaljeret fremvisning hvad angår strukturer (f.eks. hud og skæg mv.) og end jeg var vant til. Så noget må være i spil selv uden AI-upscale. Mit gæt er at det ligger i den upscale der hedder enhanced, da der åbenbart er er 3 niveauer: 'AI', 'Enhanced' og 'Standard'. Som Nvidia skiver: "AI Enhanced upscaling will fallback to “Enhanced” in these cases" (...at kilden ikke er kompatibel med AI-upscaling). Basic svarer så til det jeg er vant til at se fra mit ATV 4K.
Brugeravatar
Af TBC
#305041
Godt at se, at jeg trods alt ikke længere står alene som en forbløffet fanatisk tosse med mine foranstående iagtagelser:

"One of the best examples of this upscaling making a difference was during Superbad, streamed on Netflix in HD. With the upscaler on, you could see the light reflecting off the actors’ eyes, make out the images on their shirts and could clearly see tiny details like the nutrition label on a pack of chips Michael Cera and Jonah Hill’s characters had during lunch.

For some, this level of detail is unnecessary - who cares what characters in a decade-old film wore? - but for others, this is exactly the kind of clarity worth paying for.
[..]
Who’s it for?
[..]
Discerning Cinephiles: Because AI upscaling really focuses on the small details in a scene (the lettering on a bag of chips, the wrinkles in someone’s face, etc…) relatively observant cinephiles will get the maximum enjoyment from the upscaling features of the new Shield.
https://www.techradar.com/reviews/gamin ... 106/review

Tilføjelse til mit undersøgende indlæg d. 8/11:

Har lige siddet og set Human Universe https://www.blu-ray.com/movies/Human-Un ... ay/122772/, en Bluray i 1080i hvor AI-upscale således IKKE er aktivt. Der er situationen den samme som med 4K demoerne: På samme vis en skarpere og mere detaljeret fremvisning hvad angår strukturer (f.eks. hud og skæg mv.) end jeg var vant til fra ATV 4K. Så noget må være i spil selv uden AI-upscale. Mit gæt er at det ligger i det upscale niveau der hedder enhanced som jeg ikke har fundet ud af hvad dækker over, men som muligvis(?) er en nedskaleret version af AI med en langt mindre omfattende og processorkrævende algoritme. Der er i hvertfald 3 niveauer: 'AI', 'Enhanced' og 'Basic'. Som Nvidia skiver: "AI Enhanced upscaling will fallback to “Enhanced” in these cases" (...når kilden, (f.eks. 4K, eller 50 fps 1080i) ikke er kompatibel med AI-upscaling). Tilbage står så Basic upscale, som svarer til hvad jeg er vant til at se fra mit ATV 4K.

Hvad der tales om mht AI-upscale "vist" på YouTube:
https://youtu.be/yQ7-CN3XH20?t=62
https://youtu.be/kmqa3c-oiAk?t=32
Brugeravatar
Af TBC
#305095
Supergris skrev:Det er vel ikke meget anderledes end Sonys Reality Creation eller Darbee?
Set fra et marketing perspektiv, hvis man med superlativer helt ansvarsløst skulle "forklare" hvilke fordele det er beregnet på at skulle give hr og fru Jensen, sikkert ikke meget anderledes. Men i realiteten, jo, så er det endog meget anderledes:

Sony's Relaity Creation handler om kombinationer af ting som egentlig sharpness funktion, motion adaption og støjreduktion, altså nogle helt andre ting, og har sin oprindelse i 90'erne.

Darbee vision har sine rødder helt tilbage i 70'erne og handlede egentligt oprindeligt om at gøre et 2D billede mere 3D og er et trick hvor man tager inverterede ude-af-fokus billeder og injicerer det oven i det originale billede for at give en effekt hvor hjernen narres til at opleve billedet med mere dybde (mere "3D-agtigt") og dermed mere livagtig, fordi vi med 2 øjne er vant til at arbejde med små variationer i perspektivet imellem vores 2 øjne. Det er ret smart faktisk, ...særligt når man tænker på at teknologien oprinder helt tilbage fra 1970'erne er det imponerende og klart forud for sin tid, men igen er det noget andet.

NVidia AI-upscale er til sammenligning med begge noget helt andet og nyt, derved at det er baseret på det vi i dag kalder kunstig intelligens (AI). Det er med andre ord til sammenligning en ny teknologi, hvor Nvidia har trænet sine store neural-network supercomputerfarme til maskinlæringsalgoritmer beregnede på at knække koden til hvordan man præsenterer og tilføjer "4K detaljer" i forbedringen af indhold opskaleret fra f.eks. 720p eller 1080p. (så tænk mere i retning af nyere spionfilm/CSI, hvor en supercomputer på nærmest magisk vis kan udregne flere detaljer i f.eks. et satellitbillede). Man har simpelthen fodret kunstig intelligens med videoeksempler i bl.a. SD, 720p, 1080p, 4K, 8k, så AI'en har lært hvad der udgør forskellen på videoeksemplerne og så ladet den udregne og give svar på hvilken kompleks algoritme der kan bruges for at udligne forskellene og f.eks. få 720p og 1080p eksemplerne til at minde mere om 4K eksemplet. Svaret fra Nvidias AI-supercomputere kan så downloades og benyttes af Shieldens relativt kraftige Tegra+ processor (hvilket også forklarer hvorfor det ikke er alle opløsninger og framerates der er processorkræfter nok til at udnytte algoritmerne på - i en Shield i hvert fald). Og jo mere Nvidias neurale netværks supercomputere lærer om og forfiner opskaleringsalgoritmerne, vil man også fremadrettet kunne forfine og forbedre Shieldens benyttede opskaleringsalgoritme, via fremtidige firmware updates af sheilden. Så funktionen vil med andre ord også kunne blive bedre og bedre over tid, jo bedre og mere forfinede algorimter Nvidias supercomputere får regnet sig frem til. Det er med andre ord ikke Shielden der er hjernen bag, den er blot den enhed du får lov at se noget af det med tiden klogere og klogere svar fra Nvidias supercomputere på (inden for rammerne af Shieldens tilgængelige processorkraft). Så jo, på flere områder er det endog meget anderledes end Sonys Reality Creation og Darbee Vision.

Jeg må indrømme at jeg er blevet ret imporneret over og meget glad for funktionen, selv om det bestemt også kan over-tunes til at gøre lige så meget skade som gavn på især low-quality materiale og hvis man ikke holder sig til lave mere moderate settings. Som beskrevet på forgående side afhænger det en del af kildematerialets kvalitet hvor godt eller ligefrem skidt resultatet på forskellig vis kan blive. Men det sparker helt klart nyt liv i især en 1080p blu-ray eller en relativt fornuftigt encoded Netflix film, på en måde som udkonkurrerer alt andet jeg har set og jeg ikke tror man har set mage til hidtil, selv om svagheder ved et hårdt komprimmeret encode også ville kunne eskponeres tydligere, særligt hvis man overdriver sine settings. Med andre ord, så virker det generelt langt bedre og mere gennemført på en 1080p Bluray end på f.eks. TV2Play's gyslige kompression.

Det er helt oplagt en udspringer af Nvidia's eksisterende NGX og deep learning teknologier, Nvidia er jo med i front på AI, især på dette område. Så skulle man endelig sammenligne det med noget ville det mere oplagt være med Nvidia's øvrige NGX teknologier for opskalering. https://www.trustedreviews.com/news/nvi ... ch-2947926
Brugeravatar
Af Torben Rasmussen
#305146
AI opskalering er til stede i mange af de nye TV - med ret blandet held vil jeg sige. Både Samsung og Sony promoverer deres opskalering, som værende baseret på kunstig intelligens, hvor algoritmen er trænet på eksisterende billedmateriale. Samsungs algoritme i TV'ene tilpasses også løbende efterhånden som den gentrænes hos Samsung.
Brugeravatar
Af TBC
#305186
Ja, på nyere TV vil det give mening at kalde det AI, når benyttede algoritmer er baserede på store neurale netværks læring, men ikke i forbindelse med teknologier i 70 og 90'erne, men mindre man for alvor begynder at udvande begrebet.

Jeg har selv et Sony AF8 som iblandt de forskellige mærkers 2018 OLED modeller, netop blev købt fordi Sony var/er kendt for at have en særlig god opskalering (og posterization). TV'ets opskalering er da alt andet lige da også at betegne som god, men giver dog langt fra lige så ekstreme detaljeniveauer som Nvidia's AI-opskalering i Shielden, selv om det så måske også kunne være baseret på AI i AF8 og andre nyere TV.

Ved du om det skulle være AI udviklede algoritmer der specifikt benyttes i X1™ Extreme processoren (som bl.a. i AF8) eller om man skal op i en X1™ Ultimate? (f.eks. AF9). Hvis Sony har det, vil det jo oplagt være at associere til deres X1 linje af chip.
Brugeravatar
Af bbplayer
#305188
Nu da jeg lige faldt over en 8K HDR AndroidTV boks fra Kina, så må det være oplagt at spørge om denne har 8K + HDMI 2.1 support?
Brugeravatar
Af TBC
#305216
HDMI 2.0b iflg bl.a. https://www.flatpanels.dk/nyhed.php?sub ... 1572267215

Personligt syntes jeg det er tåbelig timing at udgive en ny enhed uden HDMI 2.1, men indrømmet er det ikke lige nu lige nu og her muligt at finde ikke et betydende use case, hvor der er reelt behov for HDMI 2.1 til en streamingboks, hvis altså den så bare får VRR via HDMI 2.0b.

Vi har ingen udsigt til noget betydeligt omfang af 8K materiale, før man sikkert for længst har set endnu en revision. Og både Geforce Now og Gamestream skaleres til 60hz i encoded til streming. Så ud over de få demoer på YouTube som den aktuelle Tegra processor efter alt at dømme alligevel ikke ville kunne afkode som 8K i AV1, er der jo ikke ligefrem noget overbevisende argument for behovet endnu.

Som jeg ser HDMI 2.1 har det endnu kun regulær berettigelse i forhold til PC og næste generation 2020 konsoller og så har selve VRR delen relevans i forhold til hurtigere framerate switch uden den aktuelle blanking periode ved framerateskift. Men dette ville potentielt også kunne implementeres via HDMI 2.0b, så vidt jeg er orienteret.

Mit bedste bud [og reelle forvetning] er at den kinesiske streamingenhed med angivet 8K udgang heller ikke ville kunne afspille 8K AV1 videoer og det mere er en relativt ubrugelig funktion hvor GUI og fotofremvisning er reelle eksempler på ting ville kunne klares i 8K via HDMI 2.1. (lidt ala eksemplerne på 8K TV der reelt ikke kan modtage andet end 4K signaler). Og kinesiske Android stremingboks har helt sikkert ikke Nvidias AI-upscale, som er det som jeg sammen med bitstreaming og muligheden for mere generelt match af framerate på tværs af apps, ser som den samlede pakke der udgør hovedargumentet for at orientere sig imod en Shield som streamingboks, hvis man er entusiast. Uden dette trekløvers, ville man ikke have nogen grund til at vælge opgradere fra en tidligere Shield eller et ATV 4K eller overhovedet fra start vælge en 2019 Shield over f.eks. et ATV 4K, i forhold til selve afspilningsdelen.

OK, spildelen kunne være et andet argument for nogle, men er trods alt ikke de væsentligste element for langt de fleste. ...Heller mig selv for den sags skyld ...Selv ville jeg altid fortrække ukomprimmeret videooutput med lavere latenstid direkte fra min egen gamer-pc, når nu jeg har en sådan i forvejen.
Brugeravatar
Af bbplayer
#305219
Det er måske lidt vag og ikke særligt fremtids sikrende at mene det kan undværes hvis vi får VRR på 2.0b, som nok ikke er det som sker.

Som du starter med at sige, så er det rigtig dårligt at udgive en boks tæt op ad 2020, og uden HDMI 2.1 protokol support, og denne måske skal leve i 3-4 år, før der kommer noget, og så har flere skærme nok 8K og nogle vil have materiale som de måske vil bruge, det er intet vi ved.

Når UHD kommer i HFR , så vil man helt sikkert være glad for HDMI2.1 og man vil så glæde sig over at have valgt et TV med HDMI2.1 fuld kompatibilitet, og ikke kun visse funktioner af dette.

Filmentusiaster har ventet på dette, og håber man genudgiver de film som allerede ligger i HFR og kun mangler mediet at udgives på , der kan en UHD v2 med HDMI2.1, som er samme medie nok stadig trække folk til, uden at hele UHD Blu-ray mediet skal udskiftet men en afspiller kan supportere det.

Lad os nu se hvad fremtiden virkelig kan præstere, det er i hvert spændende om de nye Amlogic S905X3 chipset virkelig klarer 8K HDR og samtidig får HDMI2.1 håndteret korrekt på nye bokse, så er Android da godt på vej ind i nogle stuer og måske ud til nogle Samsung Q900 ejere, som har opdateret firmware :)