Debat og råd om TV-skærme. Alt hvad der handler om køb og brug af fladskærme

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Brugeravatar
Af Torben Rasmussen
#292304
Det afhænger jo af dit behov.

For paneltyperne, så giver VA-panelerne et bedre sortniveau, men dårligere betragtningsvinkler, hvor det for IPS er omvendt.

Frekvensen kan du ikke direkte koble til panelets frekvens, da hver enkelt producent pynter på tallene på hver sin måde. Det er den rå opdatering af panelet, som man er ude efter, men den opgives ikke nogen steder. Der er du nødt til at tjekke med eksempelvis displayspecifications.com. I dit prisleje, så vil du dog næppe få noget, som kører med en panelfrekvens højere end 50 Hz, hvilket nævnte Samsung også gør.
Af Supergris
#292312
Du behøver ikke gå så meget op i specs., så længe du er klar over den væsentlige forskel mellem panel-typerne, som Torben forklarer det.
Hvis du sidder ligefor vil et VA-panel være det, hvor du får det klart bedste sortniveau og kontrast, så det er det, jeg vil forslå dig at gå efter, især, hvis du er filmelsker og foretrækker at sidde i halvmørke, når det er filmaften.
De fleste, der ikke kender så meget til TV, spørger stadig typisk efter Hz, som er et levn fra gamle dage, da der fandtes billedrørs-TV, hvor Philips og Sony introducerede 100 Hz på deres topmodeller, der gjorde, billedet stod mere roligt, da det opdaterede (blinkede) dobbelt så hurtigt som lysnettet.
En fladskærm opdaterer ikke billedet på samme måde som et billedrørs-TV, og følger ikke lysnettets frekvens.
De fleste fladskærme er i stand til at skifte opdateringshastighed og dermed tilpasse sig den hastighed, kilden bliver gengivet med.
Der er heller ikke længere de samme problemer, hvor et NTSC-TV ikke fungerer i PAL-land og omvendt.

De fleste basis-TV har i dag et panel med en opdateringshastighed på 60 Hz, hvor de bedre modeller kan køre med 120 Hz, som gør, der er bedre chance for at undgå judder (hakken i billedet) ved afpilning af film fra f.eks Netflix (hvis afspilleren understøtter det, og er indstillet korrekt) eller fra Blu-ray, da film som regel er optaget med 24 billeder pr. sekund, og det giver 120, hvis man ganger det med 5, hvorimod TV med 60 Hz benytter sig af en teknik, der bliver kaldt "pull down", for at tilpasse sig den hastighed film er optaget i.
Alt over 60/120 Hz er såkaldt motionflow, der har til formål at udglatte billedet, ved kunstigt at indsætte ekstra billeder, men til gengæld kan der opstå uønskede artefakter, og den såkaldte "soap opera-effekt mange filmentusiaster ikke bryder sig om...

Hvis du vil have et TV, der kan behandle HDR fornuftigt, er IPS-paneler ikke at anbefale, da de aldrig vil kunne opnå den kontrast, der er nødvendig, til gengæld kræver det også en del lysstyrke, så de fleste entry-modeller har alligevel ikke hardwaren til at opfylde kravene til HDR, så i stedet for en forbedring i billedet, kan der være tale om en nedgang i billedkvalitet.
Sony XF9005 er den skærm, der konsekvent bliver anbefalet, hvis man vil være sikker på, at kunne udnytte HDR, da den samtidig med relativt høj lysstyrke, har bagbelysning med zonestyring...

Med hensyn til specs. kigger mange på bagbelysningen, hvor de fleste topskærme bruger bagbelysning, der giver bedre mulighed for en mere lysstærk og jævn fordeling af lyset, mens de billigere modeller bruger kantbelysning, der giver mulighed for en betydeligt tyndere skærm...
Af LBC
#292334
Supergris skrev:Nu er det vel også yderst begrænset, hvor mange monitorer, der findes på markedet med VA-panel?
Markedet er fyldt med monitorer med VA paneler. Samsung laver stort set ikke andet, bare at nævne den største producent. Der er masser af buede Ultrawide med VA paneler. Der er langt flere end du tror. De kan sælge monitorerne noget billigere end de tilsvarende IPS modeller. Der er feks. mange 100hz VA modeller, fordi man så kan komme over de 60hz til billigere penge end IPS, og undgå TN.

Selv LG har et par modeller med VA paneler lige pt!
Af Globulus
#292341
Supergris skrev:Med hensyn til specs. kigger mange på bagbelysningen, hvor de fleste topskærme bruger bagbelysning, der giver bedre mulighed for en mere lysstærk og jævn fordeling af lyset, mens de billigere modeller bruger kantbelysning, der giver mulighed for en betydeligt tyndere skærm...
Nej.

En stor del af de billigste LCD-modeller benytter bagbelysning uden local dimming eller i bedste fald med frame dimming. Dette gælder alle størrelser og "billigste" skal her forstås i forhold til størrelsen.

Man skal ofte op i mid- til high-end LCD-modeller for at få kantbelysning.

Først på øverste hylde for LCD-modeller får man så igen bagbelysning, men til forskel fra de billige modeller får man her local dimming med mange zoner.

Næste gang du er en tur i Bilka/Power/Elgiganten så tag et kig på mange af de billige modeller (uanset størrelse) set fra siden: Der er ofte tale om nogle tyksakker hele vejen op og ikke kun i den nederste del der huser elektronikken og højttalerne.

Dette emne har været oppe at vende før.
Af Supergris
#292342
Umiddelbart, ser det ud til, LG benytter bagbelysning til flere af deres billigste modeller, omvendt findes der jo også mindst et eksempel på, at topmodellen bruger kantbelysning, som f.eks Sonys 2017-model XE9305 i 55" og 65", så ingen regler uden undtagelser...
Af Globulus
#292345
Supergris skrev:Umiddelbart, ser det ud til, LG benytter bagbelysning til flere af deres billigste modeller, omvendt findes der jo også mindst et eksempel på, at topmodellen bruger kantbelysning, som f.eks Sonys 2017-model XE9305 i 55" og 65", så ingen regler uden undtagelser...
Eller det nye Philips 9104 i Georg Jensen-design - som reelt blot er et kantbelyst, IPS "Nano Cell" LG-panel.

Der var engang, hvor et Philips TV i 9000-serien både betød teknik og design, men nu er det vist kun design. Jeg håber da, at lyden i det mindste er god.
Af George1
#292346
[quote="Supergris"]Umiddelbart, ser det ud til, LG benytter bagbelysning til flere af deres billigste modeller, omvendt findes der jo også mindst et eksempel på, at topmodellen bruger kantbelysning, som f.eks Sonys 2017-model XE9305 i 55" og 65", så ingen regler uden undtagelser...[/quote
]
Samsungs dyre topmodel fra 2017 9F var også kantbelyst hm <B
Af Gromit
#292440
Supergris skrev:Det strider godt nok mod al tidligere information mht. avancen på elektronik, der normalt ligger langt fra andre produkter i detailbranchen!

Der kan i nogle tilfælde ydes store rabatter på udvalgte modeller, da fabrikanten støtter en kampagne, og de store kæder ligger nogle gange inde med et stort lager af meget populære modeller, som de har købt stort ind på...
Det er totalt ligegyldigt for den almene forbruger, hvad den konkrete og faktuelle kostpris er versus den vejledende udslagspris - på trods af "al tidligere information mht. avancen på elektronik."

...om så en elektronik forretning i "teorien" kunne købe en OLED fladskærm for én krone og sælge den til 20K, ville det være ligegyldig info.

Summa summarum er, at kostpriserne på elektronik er ekstrem lav set i forhold til, hvad forbrugeren skal betale i butikkerne - og at avancen er ligeså ustabil som aktierne på C25-indekset.