Debat af streamingtjenester, priser, indhold og kvalitet. F.eks. Netflix, HBO, TV2 Play, Viaplay, iTunes m.fl.

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

#235040
Jeg faldt lige over lidt nyt om videoformatet, som mange i branchen regner med skal erstatte HEVC og VP9. Det lader til at skulle hedde AV1. Artiklen er godt nok fra april, men jeg havde ikke set den før nu.
http://www.streamingmedia.com/Articles/ ... eID=110383

Det er Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla og Netflix, som startede arbejdet. Senere kom AMD, ARM og NVIDIA til.

Så kort opsummeret. Målet er 50% bedre effektivitet vs. HEVC med lancering i 2017. Med AMD, ARM og NVIDIA med i gruppen, så skulle hardwaren i mobiler, PC'er og tv-skærme/bokse også få support fra start.

Vi skrev også lidt om arbejdet dengang arbejdsgruppen blev oprettet.
http://www.flatpanels.dk/nyhed.php?suba ... 1441264409
Vi kommer også lidt ind på Netflix's rolle i sagen i dette interview: http://www.flatpanels.dk/fokusartikel.p ... 1442559576
Af Turbo
#235045
Ja, de skal nok finde en måde at gøre vores TV osv. forældet før tiden.

Måske vi forbruger burde råbe lidt op - det kan ikke være rigtigt vi skal skifte TV hvert andet år bare fordi de finder på nye codec hele tiden.

Sorry mit sure opstød, men jeg opfatter det som at de bare skal have flere penge ud af forbrugerne, satans kapitalister.
Af Turbo
#235050
Ja, sådan siger en Konservativ!

Kommunist, LANGT fra!

Har man så man kan betale sine regninger, få mad hver dag, købe nyt TV når der er behov, købe ny bil når der er behov osv. osv. osv. så har man nok!

Der er ingen grund til at have flere hundrede millioner eller milliarder på bankbogen som så sendes ud af landet for at snyde Skat, f.eks. til Panama, Seychellerne osv.!

Nu blev det vist alt for offtopic....
#235054
Man kan sige, at det positive ved at komme væk fra MPEG4/HEVC er, at det ikke længere vil koste royalties, samtidig med, at branchen kan blive enig om retningen, så vi ikke ender i "formatkrigen" imellem HEVC og VP9 som i dag.

Så længe man bruger en fleksibel distributionsmodel, som f.eks. streaming, så burde det ikke betyde så meget for eksisterende produkter. Her kan man jo bare lave et streaminglag ekstra ligesom f.eks. Netflix gør. Skærme der kun har 720p får severet 720p, skærme der kun forstår MPEG4 (H.264) får serveret det stream, skærme der forstår HEVC får det severet osv. Indholdet ligger tilgængeligt i mange forskellige versioner på serverne. Det samme må man gå ud fra, at spillerne til sin tid vil gøre med AV1. Det er på de kapacitetsbegrænsede net såsom kabel og antenne, at de virkelige problemer opstår, når der kommer nye komprimeringsformater.
Af Turbo
#235056
Rasmus Larsen skrev:Det er på de kapacitetsbegrænsede net såsom kabel og antenne, at de virkelige problemer opstår, når der kommer nye komprimeringsformater.
Nemlig og derved gør man et 2 år gammelt TV forældet - problemet kan løses med en ekstern boks. Men det er nok ikke lige det man tænker på bliver nødvendigt når man har et relativt nyt TV - der håber man nok på at kunne slippe for en ekstern boks :)
#235074
Turbo skrev:Nemlig og derved gør man et 2 år gammelt TV forældet - problemet kan løses med en ekstern boks. Men det er nok ikke lige det man tænker på bliver nødvendigt når man har et relativt nyt TV - der håber man nok på at kunne slippe for en ekstern boks :)
Jeg ser det på en anden måde.
Free-to-air kanalerne i MUX2 har været i MPEG-4 siden 2009, og i 2011 kom MUX1 med.
Det vil sige at vi i Danmark har kørt med den samme teknologi i 7 år, og det burde efter min mening være det antal år man kigger på, og ikke hvornår du som enkelt person har købt nyt fjernsyn med en evt. nyere teknologi (HEVC) når ingen af de danske udbydere har snakket om at skifte til HEVC.

De danske udbydere følger http://www.nordig.org standarden, og den har ikke været revideret siden 2014 og nævner derfor hverken HEVC, AV1 eller Ultra HD. Så bare rolig, der kommer til at gå lang tid før de danske udbydere overgår til nyere teknologi.
Desuden kan DR ikke gøre noget med MUX 1 og 2 uden politisk accept i form af medieaftalen. Den næste skal først træde i kraft i 2019, og derfor kommer vi op på minimum 10 år med MPEG-4.

Forresten, så er MPEG-2 tilbage fra 1996, MPEG-4 er fra 1998, og HEVC er fra 2013. Så aldersforskellen mellem HEVC og AV1 er allerede større end MPEG-2 og MPEG-4.
#235108
Turbo skrev:
Rasmus Larsen skrev:Det er på de kapacitetsbegrænsede net såsom kabel og antenne, at de virkelige problemer opstår, når der kommer nye komprimeringsformater.
Nemlig og derved gør man et 2 år gammelt TV forældet - problemet kan løses med en ekstern boks. Men det er nok ikke lige det man tænker på bliver nødvendigt når man har et relativt nyt TV - der håber man nok på at kunne slippe for en ekstern boks :)
Hvis man skal sætte den lidt på spidsen, så kan man vel sige, at disse net er ved at være forældede. Dedikerede tv-net virker lidt overflødige, når internettet kan bruges som en mere velegnet og fleksibel distributionsmetode. Men det styrker vel på sin vis bare din pointe, hehe :)

Jeg regner dog ikke med, at man stopper med at sende i MPEG4 på tv-nettene foreløbigt. Som Hr. Madsen viser, så er tingene mere stabile end man nogen gange kan få oplevelsen af. I den sammenhæng er det måske også værd at huske, at YouSee indtil for nylig havde et analogt tv-sendenet.
#318621
Beklager at skrive i en gammel tråd, men der er ikke en anden AV1-tråd (der er flere tråde hvor AV1 bliver diskuteret i forhold til konkrete produkter, men ikke en officiel AV1-tråd).

Intel lancerede i går Tiger Lake der er deres 11. generation Core processorer. Det er samtidig deres første chip med indbygget AV1:

“Intel revamped its display engine, too. We're looking at hardware acceleration for AV1 decode, up to four display pipelines, 8K UHD and Ultra Wide, 12-bit BT2020 color, and 360Hz and Adaptive Sync”.

“First integration for PC with hardware acceleration for Dolby Vision”.

https://www.tomshardware.com/news/intel ... e-graphics

Så kommende bærbare bliver lige dét mere fremtidssikret.

Desværre fik de ikke HDMI 2.1 med, så der er HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB 4 og Thunderbolt 4.
#318624
Brikkerne begynder så småt at falde på plads.

Samsung, LG og TCL er så småt i gang. Philips forventes at tage skridtet på i hvert fald high-end TV i 2021/2022. Sony vil ikke lægge sig fast på nyt format, men i og med, at de ligesom Philips bruger MediaTek SoC, så følger der vel AV1-support med. Panasonic bruger vist også MediaTek - er ikke helt sikker.

Her vores artikler, som omtaler udviklingen af AV1 fra 2018 og frem:

Netflix udruller mere effektivt AV1-videoformat - først på Android
Samsung omfavner det licensfrie AV1-videoformat
Apple slutter sig til alliance der vil skabe "next-gen" AV1-videoformat
Fremtidens licensfrie AV1 videoformat er klar
YouTube streamer nu 8K-video på 8K TV med AV1-support
YouTube begynder at streame i AV1-videoformat på Android TV
Fremtidens AV1 videoformat snart klar i Chrome & Firefox
Samsung afslører Q950TS TV med tyndt 'infinity design', 8K, AV1
TCL præsenterer sit første 8K TV med HDMI 2.1 og AV1
LG præsenterer ny ZX-serie af 8K OLED TV med HDMI 2.1, AV1, Filmmaker Mode
#318641
MadsenXYZ skrev: 3. sep 2020, 08:17Intel lancerede i går Tiger Lake der er deres 11. generation Core processorer. Det er samtidig deres første chip med indbygget AV1
Det kan kan også nævnes at det nu er verificeret at RTX 3000 Serien, helt som forventet, også har AV1 acceleration. Altså yderligere en vej der fører til Rom.