Debat og råd om TV-skærme. Alt hvad der handler om køb og brug af fladskærme

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

#336947
Er det bare noget jeg bilder mig ind eller “flimrer” en OLED ikke så meget som en lcd?

Altså når man ser fx en monitor på tv, kan man se den bliver opdateret og derfor blinker - det er det jeg mener
#336957
Det er korrekt, men det handler også om leverandøren / typen af produkt.

For OLED TV og LCD TV forholder det sig sådan her:
- Både OLED TV og LCD TV paneler bruger 'sample-and-hold', hvilket betyder, at pixels kun opdateres, hvis der kommer nyt indhold i dem. F.eks. CRT og plasma gentegnede konstant billedet, hvilket førte til blink / flimmer (men dog omvendt også visse fordele).
- Bag LCD TV panelet sidder LED-belysningen og for at spare penge bruger producenterne ofte PWM (Pulse Widt Modulation) til at styre lysstyrken i LED. Det betyder reelt at i stedet for at skrue ned for lysintensiteten, så sætter man lysdioderne (LED) til at blinke langsommere og langsommere desto mere lysstyrken sænkes. Typisk kun ved 100% lysstyrke lyser lysdioderne konstant. Dette giver en blinkende effekt og jeg er en selv af de personer, som oplever det som mild hovedpine efter lange arbejdsdage. Jeg kan ikke forestille mig, at det er sundt i længden.
- OLED TV (panelet fra LG Display) bruger ikke PWM. OLED skærme fra Samsung og visse andre i f.eks. mobiltelefoner (inkl. iPhone) bruger dog PWM.
- Dertil kommer, at LCD TV med LED-bagbelysning til tider også har 'backlight scanning' og lignende koncepter, som kan forbedre skarphed i bevægelse (fordi LCD-paneler er meget sløve) men omvendt giver endnu mere synlig blink / flimmer. Vi kom nærmere ind på dette i vores test af Samsung QN95A.
#336963
Tak for fyldestgørende forklaring!

Måske det forklarer hvorfor man sommetider er ør i hovedet efter endt arbejdsdag?
Ved du om der findes en monitor der ikke bruger pwm? Synes kun jeg kan finde nogle der reducerer det blå lys når jeg leder efter “godt for øjenene skærme”
#336968
Stort set ingen desktop PC-skærme (i det mindste til professionel brug) benytter PWM.
https://www.rtings.com/monitor/tests/mo ... ge-flicker

Kig efter "flicker free", "DC (Direct Current)", https://www.asus.com/microsite/display/ ... echnology/, osv i anmeldelser og annoncer.

Ved tablets, mobiltelefoner og bærbare computere er det lidt mere 50/50. Læs anmeldelser på https://www.notebookcheck.net/ for disse kategorier.

TV-apparater med OLED benytter ikke PWM.

Stort set alle TV-apparater med LCD benytter PWM. Sjældne undtagelser er f.eks. Sony X80J og X85J:
https://www.rtings.com/tv/tests/motion/image-flicker

Vær på vagt over de modeller, hvor der skiltes med en meget høj frekvens, da dette kun gælder ved visse indstillinger, hvorimod frekvensen ofte droppes til 120 Hz ved andre indstillinger.