Debat og råd om TV-skærme. Alt hvad der handler om køb og brug af fladskærme

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Af MovieGuy
#311191
Hej derude.

Nu er jeg på udkig efter et nyt fjernsyn efter 10 år (tror jeg...) med mit Samsung 55" Full HD eventyr. Jeg har været rigtig godt tilfreds med det og er det egentlig stadig, men tænker at der er sket MEGET de sidste år på teknologien.

Jeg har set/læst tons af anmeldelser, qled vs oled, burn in osv osv, men har stadig lidt svært ved, at vælge.

Jeg hælder mest til Samsung, da jeg ikke skal bruge det til at spille på, jeg er ligeglad med indbygget lyd, ligeglad med apps da tv'et får følgeskab af en Nvidia Shield, Q90R har bedre anti glare end noget OLED og konen siger, at jeg aldrig får lov til at mørklægge stuen, jeg er vild med deres One Connect boks (selvom jeg har læst om nogle der går i stykker :( :( ) . Jeg ser ikke meget almindeligt fjernsyn, men vil gerne ha' fuld lækkerhed, når jeg smider en film på. Men men men i dag snublede jeg over denne video på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=226kWMOVGGc

Der står at der er penge involveret i denne video, men kan det virkelig passe, at der forsvinder SÅ MANGE detaljer fra billedet på et Q90R i forhold til et C9?? Synes det virker vildt og har ikke stødt på noget omkring en så stor detalje nedgang nogle steder end i den video.

Hvad siger I til det?
#311192
Det er skam sandt nok, men det vil mest komme til udtryk, når der er tale om udvalgte scener.
Jeg er sikker på, du vil være tilfreds mht. billedkvaliteten uanset hvilken model du vælger, og det ser ud til Samsungen har fået et ordentligt gok nedad i forhold til prisen, så jeg ser det pludselig som et godt alternativ, hvis man ikke ønsker et OLED og vægter små ting som f.eks One-Connect mm...
#311195
Du skriver, at du ikke ser ret meget flow tv, og ikke skal bruge tv'et til spil. Så er risikoen for burn-in nærmest ikke eksisterende. Du skriver også, at skærmen skal bruges til film. Begge disse forhold taler for, at du skal vælge OLED skærmen. Den vil give dig langt det bedste billede.

Ift. at Samsungen taber detaljer, så er det rigtigt nok. Det er ganske enkelt ikke muligt for et bagbelyst LCD tv at styre lyset præcist i hver enkelt pixel. Problemet er dog ikke er helt så stort som hos forgængeren Q9FN.

Det eneste der kunne tale for Samsungen er one-connect boksen og lysforholdene i din stue.
#311197
Jeg ville ikke gå særligt højt op i den video, måske mere anmeldelsen af Q90 på dette site.
Ellers intet nyt under solen på dette site mht. at skamrose OLED og nedgøre QLED Q90.
#311198
Interessant video, men er man mere kritisk så er kampen mellem mellem OLED og QLED ikke helt fair.
I kommentarerne finder man seere der gør opmærksomme på flere fronter hvor manden i videoen ikke er helt så ærlig som han giver udtryk for.
Uden at skulle gøre denne tråd til en lang og unødvendig diskussion, så vil jeg blot knytte et par kommentarer til videoen.

Manden i videoklippet fortæller at begge skærme er sat op mod hinanden 'out of the box' dvs uden kalibrering eller anden optimering af effekter og justering i billedet. Q90R er fra standard sat til at have local dimming på maks, hvilket kan slås fra eller justeres ned - en afgørende forskel manden slet ikke nævner.

Skulle Flatpanels virkeligt have overset denne mangel på gengivelse af scener med stjerner i en Q90R skærm, hvor QLED bare viser en stort set sort skærm?
Tvivler på at Flatpanels skulle have overset en så vigtig detalje, hvis det bedste 4K QLED på markedet failer så dramatisk som det fremstilles.
Ja, faktisk så er det lige før at manden udstiller alle reviewere som en flok amatører der ikke kunne "afsløre QLED's sensationelle mangel" som han med sin genialitet og unikke årvågenhed selv kunne afsløre det

Ingen tvivl om at et C9 leverer et formiddabelt billede, men forskellen er langt fra så udtalt som den hævdes i klippet, for Q90R leverer et billede der læner sig meget op ad OLED samt har nogle styrker et OLED ikke har (allerede uddebatteret i tidligere tråde herinde).

Djævelen ligger i detaljen, siges der.....
#311199
George1 skrev:Jeg ville ikke gå særligt højt op i den video, måske mere anmeldelsen af Q90 på dette site.
Ellers intet nyt under solen på dette site mht. at skamrose OLED og nedgøre QLED Q90.
Et Q90 QLED/LCD koster 14.999 kr mens et 65" OLED C9 koster 13.999 kr, så OLED er altså billigere.

Nogle sider skamroser QLED/LCD, så mon ikke det går lige op ;)
#311206
Næ at skrive OLED giver langt det bedste billede, når næsten alle andre herinde skriver at Q90 er forholdvis tæt på billedmæssigt, det var det min kommentar var myntet på.
#311207
George1 skrev: 12. mar 2020, 08:51 Næ at skrive OLED giver langt det bedste billede, når næsten alle andre herinde skriver at Q90 er forholdvis tæt på billedmæssigt, det var det min kommentar var myntet på.
Jeg står ved mit udsagn om, at C9 har langt det bedste billede udfra kriteriet "korrekt billedgengivelse". Et OLED tv kan styre lyset i hver enkelt pixel, hvorimod Samsungs QLED anvender zonebaseret bagbelysning. Det betyder, at QLED ikke er i stand til at vise et korrekt billede, dvs. et billede som er reference eller tæt på. Der vil altid være et vist tab af detaljer, og der vil altid være afvigelser fra referencen. Et C9 kan omvendt kalibreres, så det kommer ganske tæt på reference. Derfor mener jeg, at det har langt det bedste billede ift. film.

Bevares, hvis man gerne vil have en one-connect box og et mere lysstærkt tv, skal man da gå efter Samsung. Men det vil være en løgn at påstå, at det er ganske tæt på C9, hvad billedekvalitet angår. Det er ganske enkelt ikke teknisk muligt.
#311221
Helt objektiv er du nok alligevel ikke.. Jeg har prøvet dem begge i stuer.. Antireflex hos Samsungen er det bedste der findes, ligesom deres fjernbetjening er noget smartere og lækkerheden i dem er noget mere udtalt..

En fordel ved OLED er også betragtningsvinkler hvis der et issue hos køber.. Godt nok er Samsungen også stærk der, men OLED bevarer farverne bedre fra siden.
#311222
Roserne er mange.

Nu er trådstarter glad for Samsung så han skal naturligvis vælge Samsung igen.

Længere er den vel ikke.

Q90 er et fint tv som konkurrenterne lære noget af, men alle tv, OLED og LCD kan stadig blive bedre.

Det perfekte findes ikke
#311223
Et eller andet tyder på,at Q90 måske har været for dyrt at producere for Samsung. Udfordringen har jo været,at udsalgsprisen ikke måtte stikke helt af i forhold til OLED . Som jeg forstår det findes der ikke et tilsvarende i deres 2020 line-up - bortset fra noget 8k, som reelt er noget helt andet . .
Jeg ville selv vælge OLED,hvis billedet er altafgørende.Men hvis design,lysoutput,features osv vægter højt - så er Q90 et fremragende (eneste) LCD alternativ .
#311224
Tak for alle indsparkene. Det der nok vægter mest i bund og grund er anti glare. Når jeg tænker på de maaaaaaange gange, jeg har siddet og set en film/serie og ikke kunnet se noget pga jeg ikke kan mørklægge stuen som jeg vil. Har en kone, der ikke forstår det. Det kan beskrives med et AAAARRRRRGGGGGHHHHHH!!!! Og jeg er bange for at en oled bliver som et spejl.
#311225
Der er jo mulighed for at få en af dem hjem i stuen og prøve af... Du kan jo returnere igen.
#311226
lennon skrev: 12. mar 2020, 18:38 Et eller andet tyder på,at Q90 måske har været for dyrt at producere for Samsung. Udfordringen har jo været,at udsalgsprisen ikke måtte stikke helt af i forhold til OLED . Som jeg forstår det findes der ikke et tilsvarende i deres 2020 line-up - bortset fra noget 8k, som reelt er noget helt andet . .
Jeg ville selv vælge OLED,hvis billedet er altafgørende.Men hvis design,lysoutput,features osv vægter højt - så er Q90 et fremragende (eneste) LCD alternativ .
Der er kommet en tidlig hands-on "anmeldelse" af Q90T:
https://www.avsforum.com/wordpress/sams ... -hands-on/

Der er sammenligninger med Q90R og Q90T vurderes til at være bedre end sin forgænger.

Dykker man ned i kommentarsporet bliver der spurgt til om det lavere antal zoner ikke giver problemer, hvilket afvises med formodningen om at Q90T har forbedrede algoritmer som kompenserer for dette:

https://www.avsforum.com/forum/166-lcd- ... st59358290

"Yes, I compared it with multiple movies (Thor, ) and the differences were minimal at best, with the Q90T actually having the darker and more stable letterbox bars. The 2020 model must feature a much better algorithm and I presume finer control over the dimming of each zone.

There's no other way to explain what I saw. It certainly seems counterintuitive that fewer zones can still deliver a great picture.

The comparison also features a Sony X905G which had a much harder time with its FALD array. It also featured an LG SM9000 that looked absolutely awful (unsurprisingly) with the lights out. At this point, with the Samsung Q90T it appears the Wide Viewing Angle feature plus decent native contrast in the VA panel are doing more of the heavy lifting. That's IMO, FWIW."

Anmeldelsen lyder mest af alt som noget der er dikteret af Samsung. Samme anmelder har omtalt Q800T i nogenlunde samme vendinger og både Q800T og Q90T har fået en "Top Choice 2020" "award". https://www.avsforum.com/wordpress/sams ... -hands-on/

Det er meget muligt at Q90T på papiret kun er en efterfølger til Q80R og ikke Q90R (og Q60T er 60 Hz i alle størrelser mens Q60R var 120 Hz ved 55" og op), men jeg tror nu nok, at kommende Q90T-ejere vil blive tilfredse med deres køb - som Q80R-ejere vel er det i dag.

Nu får vi se, hvor priserne havner henne.

Det er selvfølgelig lidt svært at holde styr på, hvis Q70T = Q60R, Q80T = Q70R, Q90T = Q80R osv, men det er ikke meget anderledes end den måde andre producenters serier har udviklet sig over årene, hvor man år for år skal længere og længere op i modelnumrene for at få noget der ligner "high-end".
#311227
Enig med Grandahl . Hvis du bare overvejer OLED det mindste - så køb et eksemplar,og event brug returretten . Jeg ville tage et 55" hjem på mistanke ,- fordi 55" er noget nemmere,at håndtere mht retur. Viser det sig,at den er for meget spejl , - jamen,så hedder det jo Q90. Omvendt ombyttes der til et 65" OLED eksemplar indenfor returperioden . :
Brugeravatar
Af elcom
#311230
Jeg har et 65" Q90R i stuen og et 55" C9 i soveværelset. Anti glare laget er imponerende på Q90R, OLED'en er ikke det værste jeg har set med genskin, men jeg kan se vinduet når solen står på. På Q90R er der intet.

Jeg vil dog gerne tilslutte mig koret om at købe et sted hvor du nemt kan returnere, så du har chancen for at prøve hvad end TV du vælger af.
#311232
Det er jo lidt svært.

Starter man med Q90R ved man, at man får det bedste lige hvad det punkt angår, men man ved ikke, hvor meget værre et C9 ville være.

Starter man med C9 kan man måske fornemme, at der er plads til forbedringer (igen hvad dette punkt angår), men man ved ikke hvor meget bedre et Q90R ville være - eller hvor meget man får eller mister på andre punkter.

Eneste løsning er næsten at tage begge modeller hjem, med det forsæt, at det ene af apparaterne skal returneres, hvormed man med sikkerhed producerer endnu et open-box-eksemplar til fødekæden.

Eller kigge nærmere på dem i butikken eller stole på rtings kommentarer om emnet:
https://www.rtings.com/tv/tools/compare ... c9/779/802

Når man ser dem side om side som i rtings-sammenligningen i linket er der godt nok forskel så det gør noget, men en dårligt placeret lampe vil stadig give lidt problemer ved Q90R. Jeg har selv placeret mine lamper og justeret lysstyrkerne på dem så de ikke generer mig når jeg kigger på mit eget TV.
#311235
Jeg vil sige, at hvis refleksioner er den primære anke, så er der ikke noget, der kommer op på siden af Samsungs modeller med wide-angle-teknologi. Her er vores eget billede af Q90R og et Sony AF9
Billede