Debat og råd om tv-skærme. Alt hvad der handler om køb og brug af fladskærms-tv
Brugeravatar
Af IT-Bruger
#291078 Panaboys ;;)
Håber da ikke vi skal opleve fanboy'ism herinde....niveauet herinde er faktisk højt og seriøst (med meget få undtagelser) og altid et rart sted at være.
Brugeravatar
Af TBC
#291117
bbplayer skrev:Kan ikke forstå hvorfor man skal gå op i skalering når man køber et OLED tv

Det kan kun være såfremt du udelukkende ser det fra dit eget forbrugsmønster, hvor det måske ikke skal i brug i TV'et.

Men det er fordi at vel stadig >90% af det materiale man almindeligvis ser på sit TV jo skal opskaleres et eller andet sted - ofte i TV'et: Det kan være alt fra flow-TV til langt de fleste titler på både Blu-ray og streaming, hvor langt størstedelen af materialet fortsat ikke er i 4K. De fleste af os bruger jo TV'et til et væld af forskellige kilder, lige fra flow-tv, over streaming til Blu-ray. Det er jo ikke alle der nøjes med kun at bruge det til at se nyere blockbuster-film på 4K Blu-ray eller udelukkende nøjes med at lade et Apple-tv være eneste opskalerende signalkilde uden at bekymre sig om hvor god opskalering man ellers kan have at gøre godt med.

F.eks. har jeg selv et ATV 4K til streaming af Netflix mv tilsluttet projektoren i stuen, men benytter derinde altid min UHD Blu-ray afspiller, dels til at tune flow-tv og sekundært til DRTV (som afspilleren har HBBTV app til i 50 Hz, mens den desværre ikke duer til Netflix som den spytter ud i 60 Hz). For så har jeg en mere nuanceret opskalering med større dybde end den mere flade opskalering af DRTV på ATV4K. På OLED-tv'et i soveværelset er det TV'et selv der står for opskaleringen. Så summa summarum bliver opskaleringskvalitet hurtigt en billedkvalitets-betydende faktor på bl.a. både D-ILA projektion og OLED-TV, for folk med et lidt bredere signalforbrug end udelukkende et alenestående brug af en opskalerende 4K Blu-ray player og/eller en opskalerende ATV 4K. Tilsvarende mht, Chromaopskalering, det har også marginal betydning for kvaliteten. I mit setup er det bedre at jeg lader projektoren fortage chromaopskaleringen end at lade ATV 4K gøre det, mens det er bedre at jeg lader UHD afspilleren chromaopskalere end projektoren.
Brugeravatar
Af bbplayer
#291121
TBC skrev:
bbplayer skrev:Kan ikke forstå hvorfor man skal gå op i skalering når man køber et OLED tv

Det kan kun være såfremt du udelukkende ser det fra dit eget forbrugsmønster, hvor det måske ikke skal i brug i TV'et.

Nej, der fik jeg formuleret mig i 3. person men dit svar var på trådstarters specifikke punkter og der indgik flow tv ikke :)

Blu-ray har ingen skalerings problemer da forholdet til Nativ skærm på 2160p som er 1:4 , så ingen ujævnheder at skulle afhjælpe eller løse.
Brugeravatar
Af Torben Rasmussen
#291127 Der er ingen skærme der opskalerer i ren 4:1 fra Fuld HD til UHD. Der er enkelte skærme, hvor du kan bede specifikt om det, men det er ikke normen!
Brugeravatar
Af TBC
#291128 @bbplayer: ...Der foruden fik jeg også det indtryk at trådstarter overvejede at bruge selve TV'et til streaming - og dermed opskalering. Der ud over skal det for den sags skyld også kunne håndtere andre opløsninger, f.eks. 720p til meget af den Danske streaming, eller kan sågar møde streaming der ligefrem kunne have forskellige pixel aspect ratioes. Og der er som sagt dertil også yderligere forskel på hvor godt billedprocessorchippene håndterer cromaopløsningen. Multi-tap vil kunne hive mere præcise farver ud end Bicubic eller two-tap og der er forskel på hvor god anti-ringing og generel edge adaptive processing en given billedprocessorer har. Hvis du opskalerer ren 4:1 eller 9:1 (720p) kan især tekst og logoer mv komme til at se mere blocky ud når opskaleret - selv om jeg personligt fortrækker dette i forhold til billeder. Men som Torben skriver er det snarere udtagelsen en reglen at man ser dette.

Som sagt kan jeg også selv se forskel i mit eget setup i forhold til hvad for en enhed det er der for lov til at lave de forskellige opskalleringer. Så kvaliteten af opskalering har da en hvis betydning, særligt når vi taler apperater med de samme paneler - Ellers ville der jo heller ikke blive lagt så mange kræfter i forsøget på at lave den bedste opskalering. ...Så jeg kan slet ikke forstå at du bare billedprocesseringen inkl opskaleringen som et relevant parameter - slet ikke på apperater med de samme paneler.
Brugeravatar
Af Torben Rasmussen
#291129 Jeg mener, at Panasonic har den rene 4:1 som option i menuen.

Men som det nævnes, så vil man med en ARV 4K få opskaleret materialet før det rammer TVet.